5p

A 2008-as pénzügyi válság óta alapjaiban megváltozott a világ, és a jövedelmi bizonytalanság sokak számára a mindennapok állandó szereplője lett, a helyzeten pedig a járvány sem segített. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet részletesebben is körbejárta a kérdést. 

Nagy magabiztosággal kijelenthető, hogy a jövedelmi bizonytalanság egy olyan koncepció, amellyel a társadalom többsége szembesül valamilyen mértékben a munkával töltött évei során. Önmagában az, hogy valakinek változik a fizetése, még nem feltétlenül negatívum, hiszen előfordulhat, hogy a kevesebb vállalt munkaóra mögött tudatos döntés található – kezdi egy emlékeztetővel tanulmányát a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD). 

Ha azonban beüt a krach, és egy betegség, baleset, haláleset, vagy akár az elbocsátás tényével kell megbirkózni, rögtön megjelenhet a megélhetési bizonytalanság – ez pedig megnehezíti vagy ellehetetleníti az érintettek számára, hogy az eddigi életszínvonalok fenntartásához szükséges összeget megkeressék. Mindez hosszabb távon megnövekedett pénzügyi stresszhez vezet, és elzárja az egyént lehetőségektől és erőforrásoktól, ez a tanulmány szerint pedig az egészség megromlásához is vezethet, amelytől csak tovább nő az elszegényedés kockázata.

Üres a pénztárca - sokaknak kell számolgatni. Fotó: Depositphotos
Üres a pénztárca - sokaknak kell számolgatni. Fotó: Depositphotos

A helyzet nem fog javulni mostanában

A jövedelmi bizonytalansággal kapcsolatos aggodalmak a 2008-as világválság óta folyamatosan emelkednek, legutoljára például a Covid-19 világjárványtól kapva új löketet, hiszen a pandémia elbocsátásokat hozott, míg sokan csökkentett óraszámban voltak kénytelenek tovább dolgozni, kevesebb pénzért.

A járványnak vége, az OECD szerint azonban a veszély nem hárult el: a 2024-re várt, nem túl fényes gazdasági növekedési számok, valamint mind az európai, mind az OECD tagországainak szélesebb körében mért bizonytalanság arra utal, hogy a probléma velünk marad. A szervezet által készített grafikonon ábrázolták, hogy miközben egyre gyakoribbá váltak a gazdasági visszaesések, az átlagos életszínvonal (itt az egy főre jutó GDP-ként ábrázolva) már nem emelkedik olyan ütemben.

A gazdasági visszaesések gyakoribbak, az életszínvonal emelkedése azonban már nem olyan meredek. Forrás: OECD
A gazdasági visszaesések gyakoribbak, az életszínvonal emelkedése azonban már nem olyan meredek. Forrás: OECD

A globalizáció és a digitális átalakulás, valamint az elöregedő társadalom is hozzájárul egy olyan munkaerőpiac formálódásához, amely táptalajt nyújt a jelenségnek, hiszen például az alkalmi munkát végzők, és a tartós munkaviszonnyal csak töredezetten rendelkezők is lényegesen kiszolgáltatottabbak.

Az OECD tanulmánya szerint így a már említett, tartós munkaviszonnyal nem rendelkező, kiszolgáltatott réteget lényegesen nagyobb arányban sújtja a jövedelmi bizonytalanság. A helyzet különösen súlyos a munkanélküliek esetében, körükben ugyanis kiugróan magas a krónikus szegények száma – ők azok, akik 48 hónapból legalább 36-ot a szegénységi küszöb alá eső havi jövedelemből vészeltek át. Arról, hogy mindez Magyarországon mekkora problémát jelent, az Eurostat adataiban találtunk információt:

Grafikonunkon is látszik, hogy a pandémia óta megfordult a tendencia, és ismételten felfelé kúszik azon munkanélküli magyarok aránya, akiket veszélyeztet az elszegényedés kockázata – azaz jövedelmük nem éri el a szegénységi küszöb 60 százalékát (ez Magyarországon 2022-ben havi 145 185 forint volt a KSH adatai alapján).

Érdekesség, hogy a 2022-es 24,7 százalékos rátával hazánk nemzetközi szinten egyáltalán nem áll rosszul, hiszen például az EU-s átlagnál alacsonyabb az elszegényedésnek kitett munkanélküliek aránya. Ha azonban az általános tendenciát nézzük, a vizsgált országok döntő többségében csökken a veszélyeztettek aránya, míg itthon nő. Ez egyébként visszavezethető arra a, laptársunk, a szintén a Klasszis Média által kiadott Mfor cikkében vizsgált jelenségre is, hogy Magyarországon kiugróan gyenge a többek között a munkanélkülieket is ellátó szociális háló.

Nemcsak az állástalanok vannak veszélyben

Az OECD tanulmányában egyértelműen arra figyelmeztet, hogy abban a világban, ahol a munkanélküliek körében ilyen átfogó problémát jelent a jövedelmi bizonytalanság, a jelenség nem áll meg az állástalanok, és az alacsony munka-intenzitásúak körében. Bár az adatok nem a legfrissebbek, az általuk bemutatott tendencia így is veszélyes: a világszervezet számai alapján a munkaképes korú (az OECD definíciója szerint 18-59 évesek tartoznak ide) háztartásokban élők közel egyharmada tapasztalt a 2012 és 2018 közötti időszakban mért négy éves periódusban olyan mértékű jövedelemingadozást, hogy bevételük legalább az év egy részében a szegénységi küszöb alá esett. A statisztika alapján 43 százalék tartós szegénységben élt, míg 31 százalék 12 és 35 hónap közti időszakot töltött szegénységben, 26 százalék pedig rövidebb ideig tartó jövedelemcsökkenést tapasztalt.

Hogy alakult a szegénységben töltött idő? Forrás: OECD
Hogy alakult a szegénységben töltött idő? Forrás: OECD

Összességében rendkívül változó, hogy az egyes háztartásokat és egyéneket mennyire viseli meg egy hirtelen jövedelmi visszaesés, hiszen a szerencsésebbek megtakarításaikból, vagy akár családtól, barátoktól kölcsön kapott forrásokból, vagy színtisztán csak takarékoskodásból tudják kezelni az átmeneti nehézséget. Ha azonban hónapok, sőt, évek óta húzódik a kialakult a helyzet, ezek a források is kifogyhatnak, a jövedelmi bizonytalanság pedig súlyos béklyóvá válhat.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Itt rendezik a legnagyobb Fidesz-Tisza-DK meccset vidéken
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 08:54
Magyar Péter bejárja az országot, de csak Békéscsabán kötött megállapodást, ezzel alaposan felkavarta a helyi állóvizet.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet az háborúban, Ukrajna átveheti a kezdeményezést egy szakértő szerint
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 07:25
Olaf Scholz német kancellár az orosz veszteségekről beszélt. Egy szakértő szerint Putyinnak nem kell tartania tömeges tiltakozásoktól. 
Makro / Külgazdaság Trumpnak szólt Biden lépése, de Orbán Viktornak fájhat a legjobban
Király Béla | 2024. május 28. 05:41
Az amerikai elnök két hete büntetővámot vetett ki a kínai elektromos autókra, megakadályozva, hogy piacra tudjanak lépni az ázsiai gyártók. A lépés mögött számos elemző elsősorban az elnökválasztás előtti belpolitikai csatározásokat sejti, ennek ellenére az intézkedésnek globális hatása lehet. Miután a magyar kormány nagy tétet tett többek között a kínai termékekre, a magyar gazdaságban is lesz következménye Joe Biden döntésének.
Makro / Külgazdaság Mégsem kell az akkugyár a kínaiaknak – lefújták egy projektet Németországban
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 16:11
Nem olyan jó ötlet, mint elsőre tűnt.
Makro / Külgazdaság Fájdalmas spórolás helyett tudatos fogyasztásra lenne szükség
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 14:44
Kisebb kapacitású rugalmas atomerőművek révén lehetne a legkönnyebben megteremteni a biztonságos és versenyképes áron elérhető energiát Magyarországon - vélték a Klasszis Média Lapcsoport "E", mint Energia című konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén a résztvevők. Aszódi Attila, Holoda Attila és Kiss Csaba abban is egyetértettek, hogy a vállalatoknak még tudatosabban kell az energiát használniuk.
Makro / Külgazdaság Nehezebb most előrejelezni a választások eredményét, mint korábban? Ezt is megkérdezzük Hann Endrétől a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 12:42
A Medián ügyvezető igazgatója június 5-én, szerdán délután fél 4-kor lesz a vendégünk. Az egy napon, június 9-én, vasárnap megtartandó önkormányzati és európai uniós választások apropóján zajló beszélgetésen szokás szerint nemcsak mi kérdezzük Hann Endrét, hanem Önök is, ehhez csak egy ingyenes regisztrációra van szükség.
Makro / Külgazdaság Szerdától 600 forint egy liter benzin
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 10:56
Ezen a héten szerdán ismét árváltozást tapasztalhatunk a benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Magyar Péter mintha tanult volna Márki-Zay Péter hibáiból – véli Somogyi Zoltán
Csabai Károly | 2024. május 26. 18:26
A Political Capital szociológus társalapítójával a Klasszis Klub május 23-ai adásában beszélt arról, hogy mi a különbség Magyar Péter és a két éve ugyanígy exfideszesként Orbán Viktort legyőzni próbáló Márki-Zay Péter között. Emellett még szóba került az is, miért van a szokásosnál nagyobb eltérés most a közvélemény-kutatások között, hogyan működik majd az önkormányzati kettős rendszer, amit az idézhet elő, ha a június 9-ei választásokat nem a jelenlegi polgármester nyeri meg, így az ő ötéves mandátuma lejártáig, azaz októberig még a helyén marad, illetve, hogy Budapesten mire lehet számítani?
Makro / Külgazdaság Meglepő hírt kapott Joe Biden
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 17:10
Meglepetésre nemhogy nem csökkent, de még nőtt is a tartós javak megrendelésének száma.
Makro / Külgazdaság Az izraeli gazdaság visszakapaszkodott, de mi lesz, ha folytatódik a háború?
Bózsó Péter | 2024. május 24. 15:02
Az izraeli gazdaság visszapattant az első negyedévben, de a háború elhúzódásának esetén fennmaradhatnak a problémák, és a török kereskedelmi bojkott példája is tovább terjedhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG