Kollár Dóra

Kollár Dóra cikkei

Nemzetközi Óriási politikai bukásra ébredt Európa: mennybe mehet a világ legunalmasabb embere 
Kollár Dóra | 2024. július 4. 09:31
Sorsfordító napra ébredt az Egyesült Királyság, hiszen csütörtökön több mint 12 évnyi konzervatív kormányzás után mennybe megy az eddig ellenzékből figyelő Munkáspárt (labour). A szigetország története rendkívül tanulságos más hosszú ideje kormányon lévő politikai erő számára is, hiszen nagyon úgy tűnik, a világ legjellegtelenebb politikusa óriási győzelmet arat.
Nemzetközi Orbán Viktor a minta: életveszélyes terv bukkant fel 
Kollár Dóra | 2024. június 28. 05:42
Amerikában novemberben választásokat tartanak, és a kampányban járva kevesebb szó esik arról, hogy esetleges újraválasztása esetén pontosan mire készülne Donald Trump második elnöki ciklusában – pedig ez az, amiről igazán érdemes lenne beszélni.
Vállalat Hogyan néz ki belülről egy kibertámadás? Hogyan jutottak be a támadók? 
Kollár Dóra | 2024. június 25. 17:31
A kiberbiztonsági törvény hatályba lépése körüli teendőkről, kétségekről, hasznos tanácsokról rendezett szakmai konferenciát a lapunkat is megjelentető Klasszis Média. A kerekasztal-beszélgetésen a kiberbiztonsági trendek alakulása jelentette a fő témát, a résztvevő szakemberek Szabó Lajos (igazgató, NBSZ NKI), Szabó Péter (ügyvezető igazgató, Microsoft), és Zombori Antal(tulajdonos ügyvezető, UNIX) voltak.
Nemzetközi Addig próbálkozik Amerika, hogy beletörik a bicskája a kínai tudományba?  
Kollár Dóra | 2024. június 25. 05:43
Ha van valami, amiben a Kínai Kommunista Párt és az amerikai biztonsági szakértők egyetértenek, az az, hogy a geopolitikai, gazdasági és katonai fölény titka az innováció. Hszi Csin-ping elnök reméli, hogy a tudomány és a technológia segítségével országa megelőzi Amerikát. A washingtoni politikusok az exportellenőrzés és a szankciók keverékével próbálják megakadályozni, hogy Kína technológiai előnyre tegyen szert.
Nemzetközi Meghalni a határ mellett - Joe Biden rémálma Amerika szélén 
Kollár Dóra | 2024. június 13. 05:37
Novemberben elnökválasztás lesz az Egyesült Államokban, és miközben Donald Trump útját az újraválasztáshoz többek közt bírósági ügyek is akadályozzák, kevesebb figyelem terelődött arra, hogy milyen kihívásokkal kell megbirkóznia Joe Biden jelenlegi elnöknek.
Nemzetközi Páratlan politikai bukást hozhat a július, és ez Orbán Viktornak is intő jel lehet 
Kollár Dóra | 2024. június 6. 05:41
Miközben az Európai Unióban és Magyarországon minden a június 9-én esedékes európai parlamenti, valamint önkormányzati választásokról szól, a La Manche csatorna túlpartján is voksolásra készülnek.
Turizmus Egészen meghökkentő, hol támad a rezsidémon 
Kollár Dóra | 2024. május 18. 17:44
A megugró energiaköltségek szokatlan helyeken is felütötték a fejüket – az apácáknak is foglalkoznia kell a kérdéssel.
Nemzetközi Elűzik a szegényeket a párizsi olimpia miatt?  
Kollár Dóra | 2024. május 12. 05:44
Vészesen közeledik a párizsi olimpia, a francia hatóságok pedig tisztogatásba kezdtek – ez azonban több szempontból is aggályos.
Kultúra Megfejthették Leonardo da Vinci évszázados titkát 
Kollár Dóra | 2024. május 11. 15:30
Leonardo da Vinci legendás festményének hátteréről végtelen hosszú ideje folyik a vita.
Nemzetközi Valami készül? Újabb pofont adnának Orbán Viktoréknak Brüsszelben 
Kollár Dóra | 2024. május 1. 10:21
Egy német javaslat tovább szigorítaná a jogállamisági eszközök kereteit, és a vétózást is gyengítené.
Nemzetközi Történelmi lépésre készül Ukrajna, és ezért nagyon sokan hálásak lehetnek 
Kollár Dóra | 2024. április 28. 10:03
Fontos pillanat jöhet a következő hetekben az orosz-ukrán háború alatt nemi erőszak áldozatává vált ukrán nők számára – a kezdeményezés élére Volodimir Zelenszkij felesége, az ukrán first lady, Olena Zelenszka állt.  
Nemzetközi Zelenszkij emberei ezzel a titkos fegyverrel is harcolnak az oroszok ellen 
Kollár Dóra | 2024. április 21. 15:01
A mesterséges intelligencia átszövi a mindennapokat, így nem meglepő módon már a háborúban is komoly tényezőt jelent. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már 2019-ben ennek fontosságáról beszélt, az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása óta használata pedig még jobban felértékelődött.
Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?  
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Nemzetközi Donald Trump a frászt hozta egy fontos szövetségesére 
Kollár Dóra | 2024. április 7. 17:54
Mindenképpen intő jel lehet Izrael számára, hogy az újraválasztásra törekedő Donald Trump a gázai háborút kritizálta. Pálfordulás jöhet, vagy erről még nincsen szó?
Turizmus Észak-Korea síparadicsomába űzi Putyin háborúja az orosz turistákat 
Kollár Dóra | 2024. április 7. 05:44
Tulajdonképpen hasonlóság látható Észak-Korea és Oroszország közt, hiszen különböző okok miatt mindkettő a nemzetközi közösség páriájává vált. Most egy szokatlan területen formálódik egy olyan kapcsolat, amely kölcsönösen jövedelmezőnek bizonyulhat majd.
Nemzetközi Csúnya ügy készül Amerikában - a választásokra is hatással lehet?  
Kollár Dóra | 2024. április 1. 10:14
Az amerikai választások előtt alig fél évvel ismét támadást indítottak az abortuszjog ellen – mi lehet ebből? Lehetséges politikai fegyver, vagy nevetséges vád?
Nemzetközi Egyre többen menekülnek veszettül Orbán Viktor fontos szövetségese elől 
Kollár Dóra | 2024. március 31. 17:17
Rendkívül baljós folyamat zajlik Magyarország északi határán túl. Szlovákiában egyre nagyobb problémát okoz a kivándorlás, miközben a Visegrádi Négyek másik országa hatalmasat kaszál mindezen.
Közérdekű Van egy jó hírünk Magyar Péternek 
Kollár Dóra | 2024. március 28. 19:11
Olvasóink véleményére voltunk kíváncsiak, tudni akartuk, hogy önök hogyan értékelik a hangfelvételt. Itt az eredmény!
Nemzetközi Valami nagy dobásra készül Magyarország szomszédjában Donald Trump belső köre 
Kollár Dóra | 2024. március 25. 18:44
Egy kiszivárgott kormányzati megállapodás szerint Szerbiában jelentős befektetésre és ingatlanfejlesztésre készül az éppen újraválasztásra törekedő republikánus elnökjelölt lányának férje, Jared Kushner. A projekt több szempontból is igen érdekesnek tűnik.
Makro / Külgazdaság Lázadás tart rettegésben egy országot: ez történik, ha elege van a nőknek! 
Kollár Dóra | 2024. március 19. 15:14
Elfogyott a dél-koreai nők türelme, és hadat üzentek a hagyományos nemi normáknak. A szüléssztrájk évek óta húzódik, a termékenységi ráta zuhan. Már látszik, hogy mi lesz egy országgal, ha a leendő anyák tiltakozni kezdenek.
Makro / Külgazdaság Császármetszés után pár órával újra az utcán – a gázai nők élete rémálommá vált 
Kollár Dóra | 2024. február 12. 19:08
A gázai nők egy olyan rémálomba kerültek, amelyből nem tudnak felébredni, ha pedig várandósok, a helyzetük még inkább kilátástalannak tűnik. Mi történik a terhes nőkkel, ha a világ egyik legsűrűbben lakott területét a földig bombázzák?
Makro / Külgazdaság A világ legmenőbb diktátora óriási győzelmet aratott, és ez egy intő jel 
Kollár Dóra | 2024. február 6. 15:01
Február 4-én egy Európában kevés figyelmet kapó, ám a liberálisok számára így is nyugtalanító választási eredmény született egy távoli országban. Nayib Bukele elnök újraválasztása nem volt kérdés, El Salvador viszont így lényegében egypárti állammá vált.
Makro / Külgazdaság Sötét ómen lehet Amerikának Donald Trump visszatérése? 
Kollár Dóra | 2024. január 25. 19:01
Azután, hogy Donald Trump 2021-ben elhagyta a Fehér Házat, az amerikai nagyvállalatok vezetői fellélegeztek. Joe Biden elnöki ciklusának lassan vége, és vele a 2024-es elnökválasztás vészesen közeleg, így egyre több cégvezérben felmerül a kérdés – mi lesz, hogyha Trump visszatér?
Makro / Külgazdaság Újabb területen csap össze Izrael a palesztinokkal 
Kollár Dóra | 2024. január 21. 18:23
Több mint 100 napja tart Izrael és a Hamász háborúja, az izraeli céges érdekeltségeknek azonban egy másik fronton is védekeznie kell: a Boycott, Divestment, Sanctions mozgalom, azaz ismertebb nevén a BDS szervezett és célzott bojkottot hirdetett.
Makro / Külgazdaság Ha ilyen lenne a magyar Dubaj, nem lenne ok panaszra?  
Kollár Dóra | 2024. január 20. 05:56
Milyen a világ legmagasabb épületéből nézni a napfelkeltét? Mennyire homokos a sivatag? Mit rejt Dubaj mágikus kertje? A Világjáró a karácsonyi fagyoskodást és ünnepi stresszt ezúttal egy dubaji nyaralásra – vagy inkább telelésre cserélte. 
Makro / Külgazdaság Elszegényednek a magyar munkanélküliek, és ez csak a kezdet 
Kollár Dóra | 2024. január 18. 18:53
A 2008-as pénzügyi válság óta alapjaiban megváltozott a világ, és a jövedelmi bizonytalanság sokak számára a mindennapok állandó szereplője lett, a helyzeten pedig a járvány sem segített. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet részletesebben is körbejárta a kérdést. 
Makro / Külgazdaság Senkit sem érdekelnek gyermekmunkások a bányákban? Az ország, amelyet magára hagyott a világ 
Kollár Dóra | 2024. január 14. 16:51
A közel két éve tartó orosz-ukrán háború, és a Hamász és Izrael több hónapja húzódó konfliktusának árnyékában vannak olyan válságok, amelyek sokkal kevesebb figyelmet kapnak. A világ nem figyel, holott a Kongói Demokratikus Köztársaság a szakadék szélére került.
Makro / Külgazdaság Vén csontok: beszélnünk kell Joe Bidenről és Donald Trumpról! 
Kollár Dóra | 2024. január 13. 18:01
A 2024-es amerikai elnökválasztás finoman szólva sem a mai gyerekek csatájának ígérkezik. Joe Biden 81 éves, a legesélyesebb kihívó, az ex-elnök Donald Trump hamarosan betölti a 78 évet, alkalmasságuk vizsgálatakor az életkor kérdése mellett egészen egyszerűen nem lehet elmenni.
Makro / Külgazdaság Nem akármilyen év előtt állunk: sok fontos eseményt tartogathat 2024 
Kollár Dóra | 2024. január 1. 05:44
A 2024-es év több szempontból is rendkívül érdekesnek ígérkezik. De mit mutat az előrejelzés?
Makro / Külgazdaság Van, amiben rendkívül pocsék év volt a 2023-as 
Kollár Dóra | 2023. december 30. 16:51
A 2023-as év sok szempontból rendkívül nehéz volt a nők számára – évzáró értékelésünk a területről.
Makro / Külgazdaság Újra a kőkorszakban: kilátástalanná vált a nők élete Gázában 
Kollár Dóra | 2023. december 21. 09:30
Közel három hónapja tart az agresszió a Gázai övezetben, a rendkívül súlyos helyzet komoly teher a civil társadalom számára is. Most egy olyan témáról számolunk be, amelyről kevesebbet beszélnek.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktorék szövetségesei nem akárkikkel akadtak össze Amerikában 
Kollár Dóra | 2023. december 12. 15:11
A hazai sajtóban is komoly felhördülést okozott az, hogy a Guardian kiderítette, Orbán Viktor szövetségesei zárt ajtók mögött tárgyalnak a republikánusokkal Washingtonban, ahol szorgalmazzák az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai támogatás megszüntetését. Mindez a Heritage Foundation thinktank kétnapos, hétfőn és kedden zajló eseményén történik.
Makro / Külgazdaság Katasztrófa az iskolákban: vészjósló jelentést tettek közzé a tálibok uralmáról 
Kollár Dóra | 2023. december 10. 18:14
Nagyon sötét jövő előtt állnak az afganisztáni fiatalok – a nők elnyomásának visszavonhatatlan következményei lesznek minden nemre.
Kultúra A botránymúzeum: miért áll a bál a világ egyik leghíresebb intézménye körül? 
Kollár Dóra | 2023. december 10. 15:08
A British Museum jelentősége nem kérdéses, ám az intézmény így is problematikus több szempontból is.  
Szubjektív A megtörhetetlen New York: barangolás a felhőkarcolók között 
Kollár Dóra | 2023. december 9. 05:57
New York az örök szerelem, amely idén ősszel is a legszebb arcát mutatta a turisták felé. A Világjáró ismét visszatért az Egyesült Államokba. 
Makro / Külgazdaság Ebből baj lesz: Joe Biden történelmi mélypontra kerülhetett 
Kollár Dóra | 2023. december 6. 15:01
December az amerikai politika szempontjából is jelentősnek bizonyult, ugyanis most jutottunk el arra a pontra, hogy kevesebb, mint egy év van hátra addig, míg választásokat rendeznek az Egyesült Államokban. A lecke tehát fel van adva Joe Bidennek – de mennyivel áll jobban vagy rosszabbul, mint elődei?
Makro / Külgazdaság Gázai napló: helyszíni beszámoló a tűzszünet árnyékából 
Kollár Dóra | 2023. november 30. 05:41
Már több mint 50 napja tart Izrael és a Hamász háborúja, a Gázai övezet lakói éppen ennyi ideje élnek gyakorlatilag folyamatos bombázás alatt. Hogyan telnek a mindennapok? Helyszíni beszámoló.
Makro / Külgazdaság Ez a népirtás és éhínség már senkit sem érdekel? 
Kollár Dóra | 2023. november 25. 14:04
Miközben a világ elsősorban Ukrajnára és Izraelre figyel, horrorisztikus képek és leírások érkeznek Szudánból. A borzalmak egymást érik az országban, ez azonban úgy tűnik, senkit sem érdekel.
Makro / Külgazdaság Gázai napló: helyszíni beszámoló az izraeli bombázások árnyékából 
Kollár Dóra | 2023. november 9. 19:05
Október 7. után a Gázai övezet földi pokollá változott, ahol egymást érik a bombázások. A rendkívül sűrűn lakott területen rengetegen élnek, a civil lakosság most napról napra próbál alkalmazkodni a háborús körülményekhez.
Makro / Külgazdaság Vészjósló nemzetközi példák gyülekeznek az Orbán-kormány kínai pénzből épülő vasúti álma előtt 
Kollár Dóra | 2023. november 6. 05:45
A Budapest-Belgrád vasútvonal épülni épül, ám a projekt egyre csak méregdrága tésztaként nyúlik. A nemzetközi példák szintén nem sok jót ígérnek. 
Turizmus Hová utazzunk 2024-ben? Itt a lista! 
Kollár Dóra | 2023. november 4. 18:13
A Lonely Planet közzétette az előttünk álló év 50 legjobb úti célját. Nézzük, mik ezek!
Makro / Külgazdaság Metró Gáza alatt: Izrael hadat üzent a Hamász titokzatos alagútjainak  
Kollár Dóra | 2023. október 23. 05:44
Miközben az elmúlt hetekben az egész világ Gázára figyel, gyakran előkerül a „gázai metró” kifejezés is. De tulajdonképpen mi is ez?
Ingatlan Katy Perry után neveznének el egy nyugdíjasokat védő törvényt 
Kollár Dóra | 2023. október 8. 14:34
Katy Perryről nevezhetnek el egy új ingatlantörvényt, és ennek az énekesnő biztosan nem fog örülni.
Makro / Külgazdaság Valami szokatlan történik Amerikában, Joe Bidenéknek meg kell találniuk a magyarázatot 
Kollár Dóra | 2023. szeptember 28. 15:40
Az Egyesült Államok egyre több lakójának van finoman szólva is tele a hócipője Joe Bidennel – de a választási eredmények nem ezt mutatják.
Makro / Külgazdaság Furcsa eltűnések rázzák meg Kínát, és ez egy vészjósló üzenet a világ számára is 
Kollár Dóra | 2023. szeptember 27. 15:57
A védelmi tárca vezetőjének eltűnése nemcsak a nemzetközi megfigyelőket tartja lázban, hiszen ez már nem az első alkalom.
Makro / Külgazdaság Eljárt az idő az Orbán-kormány vasúti álmát hitelező kínai csodaprojekt felett 
Kollár Dóra | 2023. szeptember 15. 05:49
Hszi Csin-ping 10 évvel ezelőtt Kazahsztánba látogatott, ahol emlékezetes bejelentést tett: akkor indította útnak Kína nemzetközi fejlesztési tervét. Mostanra eltelt egy évtized, az Egy Övezet Egy Út program pedig úgy tűnik, lassan kifogy a gőzből.
Makro / Külgazdaság Donald Trump a bíróságon ülve is röhögve lenyomhatja nagy kihívóját 
Kollár Dóra | 2023. szeptember 7. 17:10
Szürreálissá váltak a mindennapok az Egyesült Államokban, hiszen a 2024-es elnökválasztás egyik legkomolyabb esélyesének bírósági ügyeitől harsog minden. Ennek kapcsán kíváncsiak voltunk arra, hogy mennyire rengette meg Donald Trump szavazóit mindez?
Makro / Külgazdaság Nagyot változik az életünk szeptember elsejétől 
Kollár Dóra | 2023. szeptember 1. 05:47
Hivatalosan is vége a nyárnak, a szeptember pedig több újdonságot is tartogat számunkra.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG