3p

Egy friss kimutatást készített az Európai Unió statisztikai hivatala. Az eredménye egészen váratlan és meglepő.

Egyre inkább a high-tech szektort tartják a gazdasági növekedés és termelékenység kulcsfontosságú hajtóerejének, ahol ráadásul jellemzően kimagasló fizetést kínáló állások érhetőek el. A szektort hagyományosan férfiak uralta területnek gondolják sokan, pedig manapság már egyre többen fordulnak az ágazat felé a nők közül is.

Az egész EU-t nézve ma már egy magyarországnyi ember, 9,8 millió a high-tech szektorban foglalkoztatottak száma, ami a teljes foglalkoztatotti létszám 4,9 százalékának felel meg - derül ki az Eurostat friss kimutatásából. Ami pedig a nemek arányát illeti, a szektorban dolgozók alig több mint kétharmada, vagyis 67,2 százaléka férfi.

No, de hogyan állnak az egyes régiók?

A statisztika szerint a francia Ile-de-France és a spanyol Comunidad de Madrid fővárosi régiókban regisztrálták a legtöbb alkalmazottat a high-tech szektorban, 480 ezret, illetve 289 ezret. Ezeket a dél-német Oberbayern, az észak-olasz Lombardia és a kelet-spanyol Katalónia követi.

Ebből a szempontból a rangsor ellenkező végén kevesebb mint 3000 high-tech foglalkoztatottal öt régió áll:

  • a dél-olasz Molise,
  • illetve négy görög: Anatoliki Makedonia,
  • Thraki,
  • Peloponnisos,
  • Ipeiros
  • és Sterea Elláda.

Forrás: Eurostat
Forrás: Eurostat

Önmagában azonban ez az adatsor kevésbé beszédes, hiszen a foglalkoztatottak létszáma nagyban függ az adott ország és az adott régió népességétől, illetve utóbbiak sajátosságaitól. Egy mezőgazdaság-központú régióban értelemszerűen jóval alacsonyabb lehet a high-tech szektorban dolgozók létszáma, mint egy olyan régióban, ahol egymás hegyén-hátán high-tech cégek települtek meg.

Érdekesebb viszont az Eurostat másik közlése, ami azt mutatja meg, hogy az ágazatban foglalkoztatottak hány százaléka női munkavállaló. Az egész EU-t tekintve a csúcstechnológiai ágazatban dolgozóknak egyharmadát alkotják nők, 32,8 százalékot képviselnek.

Régiókra bontva viszont érkezik a meglepetés, hiszen egy magyar régió került az élre. Nyugat-Dunántúlon a szektor dolgozóinak kicsit több mint a felét teszik ki a nők, 50,2 százalék volt az arány. A rangsor másik végén ezúttal is egy görög régió, Thesszália szerepel 8,3 százalékkal.

Ám nemcsak Nyugat-Dunántúllal került az élvonalba az országunk. Igaz, a második helyen egy olasz régió, Marche szerepel 48,6 százalékkal, ám a dobogó legalsó fokára befért a másik magyar: Észak-Magyarország 48,1 százalékkal - az Eurostat adatai szerint. Mellettük egyébként - ahogy az a fenti térképen is jól látható, más magyarországi régiókban is kiemelkedő, 36 százalék feletti a női high-tech-dolgozók aránya.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Javítgatja a KSH az ipari termelés adatait, de az összkép ugyanolyan sötét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:51
Tovább finomítottak a márciusi számokon, a lényeg azonban nem igazán változott.
Makro / Külgazdaság Ezzel sem fog kampányolni a kormány: szabadesésbe fordult az építőipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:31
Még az előző rossz hónapot is alul tudta múlni a márciusi adat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG