<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Mind a negyedéves, mind az éves GDP-növekedést tekintve Európa élén áll Magyarország. Ezt a tempót egy másik gazdaság sem tudta felvenni, a régiós országoknak ugyanakkor sikerült mégis megközelíteni.

Az idei második negyedévben is kiválóan teljesített a magyar gazdaság, impozáns növekedési ütemet tudott felmutatni a Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint. Az előző év azonos időszakához képest regisztrált 5,1 százalékos növekedéssel minden más tagállamot sikerült leköröznie Magyarországnak.

Az Eurostat közlése szerint mögénk a dobogóra is régiós országok fértek fel, ez pedig tovább erősíti azokat a kormányzati véleményeket, mely szerint Közép-Európa és a régiónk az európai növekedés motorja. A második legnagyobb bővülés a román gazdasághoz kötődik, 4,6 százalékos volt, mögötte pedig Lengyelország szerepel 4,1 százalékos bővüléssel. 4 százalékot még Litvánia tudott felmutatni, majd utána egy jókora lemaradással áll már a bolgár gazdaság (3,3 százalék). A rangsor legvégére a legnagyobb európai gazdaságok kerültek a második negyedéves adatok alapján:

 • Olaszország pont ugyanannyi bruttó hazai terméket termelt meg, mint egy évvel ezelőtt, a GDP-je semmit se változott,
 • a német gazdaság szerény 0,5 százalékos pluszt tudott felmutatni,
 • majd a brit és belga gazdaság 1,2-1,2 százaléka következik a sorban.

Az első negyedévhez képest is remekelt a magyar gazdaság, ami uniós viszonylatban is az első helyre sorolta hazánkat. Az 1,1 százalékos bővülésünket a legjobban Románia tudta megközelíteni, a gazdaság 1 százalékkal növekedett, majd a finn és a litván gazdaság következik egyaránt 0,9 százalékkal.

A rangsor legvégére a brit, a svéd és a német gazdaság került, melyek a sorból teljesen kilógva zsugorodtak három hónap alatt. A brit GDP 0,2 százalékkal csökkent az Eurostat adatai szerint, a svéd és német gazdaság pedig egyaránt 0,1-0,1 százalékkal lassult.

  Jól jönne 1,5 millió forint?

  A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

  Makro / Külgazdaság Forrósodó légkör, brutális tengerszint-emelkedés: baljós képet fest jövőnkről egy új jelentés
  Wéber Balázs | 2021. szeptember 18. 05:54
  Öt éven belül meg fogja haladni a 1,5 Celsius-fokot a globális átlaghőmérséklet emelkedése egy friss jelentés szerint, ami katasztrofális következményekkel járhat. A következő generációkra pedig még brutálisabb jövő vár: a tengerszint több mint 3 méterrel növekedhet 2300-ig. Az ENSZ-főtitkár szerint a szervezet közelgő klímakonferenciáján az eddigieknél ambiciózusabb tervekre lesz szükség a károsanyag-kibocsátás csökkentését tekintve. 
  Makro / Külgazdaság Mivel járhat Orbán Viktorék újabb visszamenőleges jogalkotása? - A hét videója
  Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. szeptember 17. 18:44
  A hazai hiteltörlesztési moratórium már eddig is világcsúcstartó volt, de ezt a kétes dicsőséget az Orbán-kormány még tovább nyújtotta azzal, hogy egészen 2022. június 30-áig nem kell fizetni a bankok felé az adósságokat - igaz, már csak a rászorulóknak. Azzal is kedvez ugyanakkor a népnek, hogy visszamenőleges hatállyal csökkenti a bankok által a hitelkártyák és folyószámla-hitelkeretek után felszámított kamatot. Heti videónkban felelős szerkesztőnk, Csabai Károly arra keresi a választ, milyen hatásai lehetnek e nyilvánvalóan a jövő évi tavaszi választások jegyében meghozott intézkedéseknek.
  Makro / Külgazdaság Vegyes hírek jöttek a tengerentúlról
  Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 17:49
  Javult kissé a fogyasztói hangulat szeptemberben.
  Makro / Külgazdaság Szlovénia szigorú lesz: csak oltottak dolgozhatnak az állami hivatalokban
  MTI | 2021. szeptember 17. 15:57
  Csak oltási és gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat az állami hivatalokban dolgozók Szlovéniában - jelentette ki Bostjan Koritnik közigazgatási miniszter pénteken Ljubljanában. Hangsúlyozta: a negatív tesz nem lesz elég.
  Makro / Külgazdaság London is részt vesz egy tajvani konfliktusban? – Kína éles figyelmeztetése
  Káncz Csaba | 2021. szeptember 17. 15:13
  A nukleáris tengeralattjárókkal Ausztrália ezentúl képes lesz észrevétlenül járőrözni a Dél- és a Kelet-kínai-tenger forrongó vizein. A brit parlamentben Boris Johnson miniszterelnök tegnap nem zárta ki London katonai részvételét egy esetleges konfliktusban, ha Kína lerohanná Tajvant.
  Makro / Külgazdaság Az energiaárak máshol is odavágtak az infációnak
  MTI | 2021. szeptember 17. 12:27
  A magas energiaárak miatt egy évtizedes csúcsra gyorsult az infláció az euróövezetben augusztusban.
  Makro / Külgazdaság Iparűzési adó: a kamara nem bánná, ha maradna a felezés
  Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 10:19
  Eltérő véleményen van az iparűzési adó mértékéről és elosztásáról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a főpolgármester-helyettes. Előbbi szerint jó lenne a csökkentett szintet megtartani, ezzel segítve a vállalkozásokat, Kiss Ambrus szerint viszont a kormány fegyelmező eszközként használja a Népszava írása szerint.
  Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Ferenc pápa azt mondta nekünk, "csinálják csak!"
  Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 08:32
  A miniszterelnök szerint a pápa az ő pártját fogta ebben a kérdésben Brüsszel ellen.
  Makro / Külgazdaság Bolsonarót nem érdekli a vakcina-kötelezettség, ő oltás nélkül is ott lesz az ENSZ Közgyűlésén
  MTI | 2021. szeptember 17. 07:10
  António Guterres ENSZ-főtitkár már közölte, hogy az államfők esetében nem tudja érvényesíteni a kötelezettséget.
  Makro / Külgazdaság Indulnak az orosz választások
  MTI | 2021. szeptember 17. 06:42
  Parlamenti és regionális is lesz, talán nem tévedünk nagyot, ha megjósoljuk: Vlagyimir Putyin megőrzi hatalmát.
  Privátbankár
  Mfor
  Piac és Profit

  Munkatársakat keresünk!

  Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

  Részletek

  hírlevél
  depositphotos