Székely Sarolta

Székely Sarolta cikkei

Makro / Külgazdaság Nincs koncepciója az Orbán-kormánynak hosszútávon - Donáth Anna volt a Klasszis Klub vendége 
Székely Sarolta | 2023. október 6. 09:35
A Klasszis Médiához tartozó Mfor.hu és Privátbankár.hu közös online rendezvénye, a Klasszis Klub immár 37. adásához érkezett, melynek vendége ezúttal Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője volt. Az egyórás beszélgetés során a politikus elárulta, tényleg köthet-e külön alkut Brüsszel az Orbán-kormánnyal annak érdekében, hogy ne blokkolja az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatást.
Makro / Külgazdaság Dráma, ha még jobban kiszorulunk az EU-ból - Dobrev Klára volt a Klasszis Klub vendége 
Székely Sarolta | 2023. május 13. 11:34
Az infláció, a jövő évi költségvetés mellett a Magyarország és az Európai Unió viszonya is terítékre került az Mfor.hu és a Privátbankár.hu közös online rendezvényén, a Klasszis Klubban, ahol Dobrev Klára európai parlamenti képviselő, árnyék-miniszterelnök volt a vendégünk szerdán. Hazánk helyzetéről szólva kifejtette: nemcsak a szövetség szélére szorult ki már hazánk, de már zajlik a csendes Huxit, mely nagyon veszélyes folyamatokat indíthat el. A beszélgetés során az is kiderült, mit szól ahhoz, hogy az MSZP kiterjesztené az árstopok intézményét például a strandbelépőkre is.
Makro / Külgazdaság Titkolja a kormány, hány család kérelmét utasították el 
Székely Sarolta | 2023. április 13. 05:48
Hiába a közérdekű adatigénylés, egyelőre semmilyen információt nem közöl arról sem a kormány, sem az illetékes szervezet, hogy hány család otthonfelújítási támogatás iránti kérelmét utasították el.
Makro / Külgazdaság Kovács Gergely: az EU nem arra lett kitalálva, hogy olyan szereplők legyenek benne, mint Magyarország 
Székely Sarolta | 2023. február 4. 11:41
Kétéves születésnapját ünnepeli most az Mfor.hu és a Privátbankár.hu online rendezvénye, a Klasszis Klub. Ezúttal Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke volt vendégünk, akivel a következő évi választások mellett beszélgettünk a közbeszerzésekről, uniós pénzekről és az ellenzék állapotáról is.
Makro / Külgazdaság Surányi György, Bokros Lajos, Rácz András - illusztris vendégeink voltak az idei Klasszis Klubokon 
Székely Sarolta | 2022. december 28. 19:06
Lassan két éve lesz annak, hogy elindult lapcsoportunk Klasszis Klub rendezvénye, mely keretében havonta egy-egy ismert hazai közéleti személyiséggel beszélgetünk online, akitől olvasóink is kérdezhetnek. Idézze fel velünk a 2022-es év legnagyobb érdeklődéssel övezett vendégeit!
Makro / Külgazdaság Azonnal kivezeti a kormány az üzemanyagár-stopot 
Székely Sarolta | 2022. december 6. 22:48
Rendkívüli Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt, Mol-vezér társaságában kedden késő este.
Makro / Külgazdaság Dávid Ferenc: kutya kötelessége a kormánynak idehozni az uniós pénzeket bármi áron 
Székely Sarolta | 2022. október 1. 12:21
A jelenlegi 15 százaléknál is magasabb inflációt már Forma-1-es tempónak nevezte vendégünk, Dávid Ferenc közgazdász, az árnyékkormány gazdasági minisztere a lapcsoportunk által rendezett Klasszis Klubban. A kicsivel több mint egyórás beszélgetés során kitértünk a forint árfolyamára, a monetáris politika hibáira, valamint a minimálbér-tárgyalások nehézségeire is.
Makro / Külgazdaság Putyin meglépte azt, amire senki nem gondolt - egy hónapja kezdődött az Ukrajna elleni invázió 
Székely Sarolta | 2022. március 24. 05:38
Napra, sőt, cikkünk megjelenésének időpontjában szinte órára pontosan egy hónappal ezelőtt támadta meg Oroszország Ukrajnát. Ez a pillanat és döntés pedig teljesen megváltoztatta azt a világot, melyben addig éltünk. 
Makro / Külgazdaság Nem tudta legyűrni a román minimálbért a magyar - hiába az emelés 
Székely Sarolta | 2022. február 1. 06:03
Bár Európa élén áll jelenleg Magyarország az idei minimálbér-emelés mértékét illetően, a lemaradását nem igazán sikerült ledolgoznia a keleti szomszédunkhoz képest.
Makro / Külgazdaság Mennyire árt a pénzözön a sportban? - Steinmetz Ádám lesz Klasszis Klubunk következő vendége 
Székely Sarolta | 2022. január 24. 16:49
A hazai rendezésű kézilabda Európa-bajnokságon sem sikerült a várt eredményt elérni, holott nem álmodtak nagyot a szakvezetők: a legjobb nyolcba jutást tartották reális célnak. Ehelyett a csoportjából sem tudott továbbjutni a férfi kéziválogatott. Százmilliárdok mentek a sportágba, de az eredmények nem jönnek. Hogy lehet ennyi pénzt ilyen rosszul elkölteni? Többek között erre is választ keresünk Klasszis Klubunk következő rendezvényén.
Makro / Külgazdaság Átadták, de 168 milliót még költenek Lázár János álmára, a tram-trainre 
Székely Sarolta | 2021. november 29. 14:41
Hétfőn indult el első útjára a hódmezővásárhelyi tram-train, ám egy friss közbeszerzési hirdetmény alapján még egyáltalán nem teljes a hozzá kapcsolódó infrastruktúra. 
Makro / Külgazdaság 48 milliárdért húztak be közbeszerzést Mészáros Lőrincék 
Székely Sarolta | 2021. október 16. 12:20
A Nemzeti Fejlesztési Programiroda tendereit győzőtt a Mészáros Lőrincék vezette konzorcium. Észak-Magyarországon kaptak munkákat. 
Makro / Külgazdaság Kis magyar foci-abszurd: hiába pénz, játékos, még mindig megterhelő heti két meccset játszani 
Székely Sarolta | 2021. augusztus 18. 18:47
Mégis mi a fittyfene kellene ahhoz, hogy ne legyen sok egy csapatnak heti két meccset lejátszani? A magyar focivalóság most újra megmutatta magát a felszínen: töménytelen pénz és két komplett csapatnyi játékos sem elég. Hol vagyunk mi még a nagy bajnokságokhoz képest?
Makro / Külgazdaság Még soha nem telt ilyen sok időbe munkát találni az országban 
Székely Sarolta | 2021. augusztus 8. 17:44
Átlagosan 14,6 hónapra nőtt az álláskeresők regisztrációs ideje - ez rekord.
Vállalat Kósa Lajos egyelőre nem tudta, hát magát menti meg a Csíki Sör 
Székely Sarolta | 2021. július 29. 18:39
Persze a két megoldás nehezen nevezhető hasonlónak, hiszen míg a fideszes képviselő tartós javulást érhetett volna el, addig a tulajdonosok megoldása - a trendek változatlansága esetén - csak átmeneti, néhány évre szóló lehet.
Vállalat Majd' félmilliárdos veszteség az állam védelmi ügynökségénél 
Székely Sarolta | 2021. július 28. 05:19
Költséges volt az indulás, bevétel is szinte csak állami támogatásból volt, és egy induló cégnél nem is nagyon meglepő, ha első teljes évében veszteséges. A mínusz mértéke már inkább az lehet. 
Vállalat Eltűnik egy újabb cég Mészáros Lőrinc agrárbirodalmából 
Székely Sarolta | 2021. július 18. 17:07
De csak papíron, ugyanis az alig két éve megszerzett Kartali Vagyonkezelőt beolvasztják az agrárterület zászlóshajó cégébe, a Talentis Agro Zrt.-be, amely így még nagyobbra hízik.
Makro / Külgazdaság Bárkiből lehet katasztrófaturista idén Magyarországon 
Székely Sarolta | 2021. július 14. 18:29
A járvány után újrainduló vendéglátás területéről mostanság csak az elszállt árakról és a munkaerőhiányról lehet hallani és olvasni. Hogy valójában mennyire elkeserítő és kiábrándító állapotok uralkodnak, azt csak személyesen lehet megtapasztalni. Már-már katasztrófaturistaként. Jegyzet.
Vállalat 374 milliós veszteséget hozott a trieszti kikötő a magyar államnak 
Székely Sarolta | 2021. július 7. 05:27
Bár a vételárat a sajtóban megjelent hírek alapján már 2019-ben kifizethette az állam, a trieszti kikötőt csak a tavaly év utolsó hónapjában vehette birtokba az ügyletet lebonyolító Adria Port Kft. A biznisz egyelőre csak gigantikus veszteséget hozott. De nyilván ez nem lesz mindig így.
Vállalat Csúnya veszteséget hozott össze a szombathelyi stadion 
Székely Sarolta | 2021. június 29. 16:47
Mivel 2020-at döntően meghatározta a koronavírus-járvány, annyira nem meglepő, hogy a szombathelyi stadion veszteségesen működött. 
Vállalat A felcsúti sporthotelnek meg se kottyant a koronavírus - története legjobb éve volt 2020 
Székely Sarolta | 2021. június 26. 17:08
Miközben a szállodáknak zárva kellett tartaniuk a járványügyi intézkedések miatt és a turizmus, mint olyan gyakorlatilag megszűnt, a felcsúti focialapítvány tulajdonában lévő sporthotel jobb éve volt, mint bármikor. 
Vállalat Milyen válság? Ötödével több, 19 milliárdos osztalékot fizetett a Mészáros-holding 
Székely Sarolta | 2021. május 31. 16:58
Minden szempontból rekord éve volt Mészáros Lőrinc zászlóshajó cégeinek, a Mészáros és Mészáros Kft.-nek, illetve az R-Kord Kft.-nek. A bővülés töretlenül folytatódott a koronavírus-járvánnyal beárnyékolt évben is. 
Vállalat Jól ment a bánya-biznisz: 756 millió osztalékot hozott Orbán Győzőnek 
Székely Sarolta | 2021. május 31. 15:15
A bányák jól jövedelmező biznisznek bizonyulnak a koronavírus-járvány és gazdasági válság idején is. Noha nincs ezen mit csodálkozni, a nagy állami projektek és építőipari beruházások nem igazán álltak le úgy, mint a gazdaság más ágazatai. 
Vállalat A partnercégeit is felvásárolja Mészáros Lőrinc birodalma 
Székely Sarolta | 2021. május 30. 18:16
A felcsúti milliárdos cégbirodalma rendkívül terebélyes, köztük több építőiparban tevékenykedő társasággal, amelyek egy részének az út- és vasútépítés a profiljába vág. A jól prosperáló társaságok azonban kevésnek bizonyultak, hiszen az elmúlt hetekben két cégben is meghatározó részesedést szerzett Mészáros Lőrinc érdekeltsége. Az egyik társaság gyakorlatilag üzletfélnek is nevezhető.
Közérdekű Ismét elhalasztja a kormány a szociális temetés bevezetését 
Székely Sarolta | 2021. május 26. 16:39
A jövő évi büdzsét megalapozó törvényjavaslatban rejtette el a módosítást a kormány. Nem ez az első alkalom, hogy félretolja a kabinet a szociális temetés bevezetésének határidejét. 
Vállalat Rengeteg pénzt fizethettek Mészáros Lőrincék egy alvó cégért 
Székely Sarolta | 2021. május 25. 16:57
Megtérülő befektetési lehetőséget láthattak Mészáros Lőrincék egy alcsútdobozi kft.-ben. Bár a cég maga hivatalosan is értéktelen, a benne lévő ingatlanvagyon sokat érhet, és a későbbiekben még annál is többet. 
Vállalat Eladta egyik cégét Orbán Viktor édesapja - sok százmilliós tranzakciót bonyolított 
Székely Sarolta | 2021. május 17. 17:24
Egy jól prosperáló, 13 éves családi alapítású cégtől vált meg a miniszterelnök édesapja Orbán Győző az idén év elején. A tranzakció tavasszal zárulhatott le, ekkor történt meg a tulajdonosváltás bejegyzése is a cégkivonatba. Az ügyleten sok százmilliós tiszta nyereségre tehetett szert Orbán Győző, miközben a cég nem került túlságosan messze az Orbán-családtól.
Makro / Külgazdaság Hivatalos: egyre jobban mélyül a szegénység Magyarországon  
Székely Sarolta | 2021. május 12. 19:23
Súlyos problémára világít rá egy frissen megjelent adat a magyarországi szegénységgel kapcsolatban. A társadalom szegényebb rétegének helyzete évről-évre egyre kilátástalanabb, ők a gazdaság fejlődéséből és a bérek, jövedelmek növekedéséből semmit nem tapasztalnak gyakorlatilag. Ez a láthatóan leszakadó réteg az út szélén maradt - ez már könnyen kijelenthető az adatok tükrében.
Makro / Külgazdaság Fájna az Orbán-kormánynak az egységes európai minimálbér 
Székely Sarolta | 2021. május 11. 05:17
Ha drasztikusan szeretnénk fogalmazni, azt is mondhatnánk, hogy amíg az Orbán-kormány lesz hatalmon, addig esély nem mutatkozik arra, hogy Magyarország támogassa az egységes európai minimálbér ötletét. Ez ugyanis szembemegy a kormány céljaival és politikájával. És nem csak azért, mert "ne Brüsszelből mondják meg nekünk".
Vállalat 130 milliós veszteséget termelt a DVSC az NBII-ben 
Székely Sarolta | 2021. május 9. 17:56
Nemcsak a koronavírus-járvány és a miatta felborult mindennapok miatt volt eseménydús éve a debreceni focicsapatnak. Az NBI-ből történő kiesés a csapat mögött álló társaság gazdálkodásán is meglátszódott - persze, ebben az esetben nem lehet teljesen elkülöníteni, a számokra milyen mértékig hatott a COVID és milyen mértékig az NBII-es szereplés. 
Makro / Külgazdaság Tartósan gyenge forintra készül a kormány: sereghajtó marad a magyar bér 
Székely Sarolta | 2021. május 5. 06:07
Hosszú távon is a korábbiaknál gyengébb hazai fizetőeszközzel kalkulál a magyar kormány. Ennek az államháztartásra gyakorolt hatásán túlmenően egy másik, a mindennapokban sokkal jobban érzékelhető következménye is lesz.
Vállalat Megszüntetik a nosztalgiavonatokat működtető céget 
Székely Sarolta | 2021. április 26. 18:45
Április elején elindult a végelszámolási eljárás a milliárdos árbevételű, nyereségesen működő MÁV Nosztalgia Kft.-nél. Bár első ránézésre nem teljesen világos a döntés oka, gyaníthatóan az osztott tulajdonosi háttér miatt indulhatott az eljárás.
Közérdekű Így nehezen teljesül a kormányzati várakozás - hogy lesz meg a 4 millió oltott? 
Székely Sarolta | 2021. április 26. 11:14
Vasárnap után a hétfői adatközlés is azt mutatta, hogy nagyon lassú tempóban emelkedett az oltottak száma hazánkban, mivel most inkább második körös oltásokat végeznek. A kormányzati várakozás szerint a hét elején, közepén meglesz a 4 millió oltott, amikor újabb lazítások jönnek, többek között a kijárási tilalom kezdete éjfélre tolódik ki. Kisebb csoda kellene azonban ahhoz, hogy ez összejöjjön. Heti előrejelzésünk. 
Makro / Külgazdaság Parlament előtt a javaslat: adómentes is lehetne a minimálbér júliustól 
Székely Sarolta | 2021. április 21. 16:58
Az MSZP előválasztási programjának részeként mutatták be szűk két héttel ezelőtt az adómentes minimálbér javaslatát. A felvetés most került a parlament elé egy módosító törvényjavaslat formájában és számos érv kíséretében. 
Makro / Külgazdaság Munkanélküli segélyek: százezreken spórol a kormány az ideológiája miatt 
Székely Sarolta | 2021. április 19. 17:44
Nem igényelne rengeteg forrást az álláskeresési járadék 9 hónapra történő meghosszabbítása. Az Orbán-kormány ideológiájába azonban csupán 3 hónapos segélyezés fér bele, azon még csak átmenetileg sem hajlandóak változtatni, hiába kérték már sokan sokféle módon.
Makro / Külgazdaság Kormányinfó: 4 millió oltott után lesz jelentősége a védettségi igazolványoknak 
Székely Sarolta | 2021. április 15. 12:06
A Miniszterelnökséget vezető miniszter a járványhelyzetről és a kormánydöntésekről szokásos Kormányinfóján számolt be. 
Közérdekű Orbán Viktor: nyitnak a teraszok, amint megvan 3,5 millió oltott 
Székely Sarolta | 2021. április 14. 16:25
A miniszterelnök Facebookon tett bejelentést az újraindítás következő szakaszáról. 
Vállalat Csúnya veszteség a Honvédnál - a tulajdonosok mégis bizakodnak 
Székely Sarolta | 2021. április 12. 18:37
Bár harmadával nőtt a koronavírus-járvánnyal sújtott évben a Budapest Honvéd értékesítésből származó bevétele, ez kevés volt ahhoz, hogy elkerüljék az újabb tetemes veszteséget év végén. A tulajdonosok újabb pénzinjekcióval várják a fordulatot és a jelenlegi korlátozásokkal teli helyzet megváltozását. Lapunk megkeresésére azonban bizakodásuknak adtak hangot.
Makro / Külgazdaság Hogyan tovább? Komoly döntéseket kell hoznia az Orbán-kormánynak a héten az újraindításról 
Székely Sarolta | 2021. április 12. 15:40
Újabb változtatásokat jelenthet be a kormány a héten. Már holnap meglehet a 3 millió oltott, egy hét múlva pedig a 3,5 millió. Utóbbival újabb lazítások járnak - persze, csak ha tartja a kabinet magát a már bejelentett elképzelésekhez. 
Makro / Külgazdaság Megkapták jócskán emelt bérüket a képviselők - közben az egészségügyi szakdolgozóké csökkent 
Székely Sarolta | 2021. április 12. 05:06
Az egészségügyi szakdolgozók bére tízezrekkel csökkenhetett, mert március 1-től megszűnt a közalkalmazotti jogviszonyuk, ezzel egyidőben a parlamenti képviselőink akár százezret is meghaladó fizetésemelésben részesültek. 
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: újabb lazításról jöhet döntés 5-6 nap múlva 
Székely Sarolta | 2021. április 8. 13:23
A kormány ezelőtt döntött úgy, hogy valamennyi újraindítással kapcsolatos döntést a beoltottak számához fog kötni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint néhány napon belül elérkezhetünk a következő mérföldkőhöz. 
Vállalat Hol van itt válság? Pénzeső hullott Tállai András focicsapatára 
Székely Sarolta | 2021. április 5. 11:54
A jelek szerint nemcsak a felcsúti focicsapat mögött álló gazdasági társaság zárhatott kiváló évet 2020-ban, de Tállai András, egykori NAV-elnök, jelenleg a Pénzügyminisztérium államtitkárához kötődő csapatnak se kottyant meg a koronavírus és az általa kiváltott válság.
Makro / Külgazdaság Kormányinfó: Orbán Viktor péntek reggel tesz bejelentést 
Székely Sarolta | 2021. március 18. 10:42
A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón számolt be a szerdai kormányülésről és a kormány döntéseiről. 
Makro / Külgazdaság Friss adat érkezett: az EU egyik legkisebb béréért dolgoznak a magyarok 
Székely Sarolta | 2021. március 16. 18:50
A napokban frissítette tagállami statisztikáját az Eurostat a 2020-as nettó átlagbérekre vonatkozóan. A nagy bérrobbanás ellenére nincs minek örülni a számok láttán. Az országos átlagkereset mellett a két gyermeket nevelő családok keresete is az egyik legalacsonyabb lett tavaly az unión belül. A nem túl hízelgő adatsor azonban valakiknek mégis jól jöhet. 
Vállalat Megvan, hova vezethetnek a kínai vakcinaszerződés szálai 
Székely Sarolta | 2021. március 13. 17:59
Ugyan a kínai vakcinaszerződésbe bevont közvetítőcég tulajdonosai nem tűnnek izgalmas figuráknak, az érintett társaságok alapításánál, tulajdonváltásainál közismertebb nevek tűnnek fel. A jelek arra engednek következtetni, hogy a Sinopharm-vakcinák beszerzését egy olyan cégre bízták, amelyben a lélegeztetőgép-bizniszből ismerős arcok bukkantak fel.
Vállalat Értékes ajándékot kapott L. Simon László 
Székely Sarolta | 2021. március 11. 16:34
Egy cég fele részét kapta ajándékozás címszó alatt - írta laptársunk, az mfor.hu.
Piac&Profit Van, ahol nem áldozták be a bérfelzárkózást a COVID oltárán 
Székely Sarolta | 2021. február 27. 05:27
Miközben Magyarországon irreális és eddig nem látott módon elhúzódtak a bértárgyalások, máshol a régióban az egyeztetések tempóján nem érződött sem a koronavírus-járvány, sem annak gazdasági hatásai.
Vállalat 20 milliárdot pumpált a hajdúnánási MotoGP-pályáért felelős cégbe az állam 
Székely Sarolta | 2021. február 13. 17:32
Néhány nappal már azelőtt eldőlt a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. felé irányuló pénzpumpa beindítása, hogy a vonatkozó kormányrendelet megjelent volna a forrás biztosításáról. 2020 utolsó napjaiban majdnem 21 milliárd forintot toltak az alig pár hónapos cégbe.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG