<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mégis mi a fittyfene kellene ahhoz, hogy ne legyen sok egy csapatnak heti két meccset lejátszani? A magyar focivalóság most újra megmutatta magát a felszínen: töménytelen pénz és két komplett csapatnyi játékos sem elég. Hol vagyunk mi még a nagy bajnokságokhoz képest?

Most szerdán, aztán jövő hét kedden játszik a Fradi a svájci Young Boys csapatával, ahol a Bajnokok Ligája csoportköre a tét. Ha a Fradi ezt a párharcot elbukná, akkor az Európa Liga főtábláján vághat neki az őszi hónapoknak. Igaz, az igazi nagy pénzek a BL-ben vannak, érthető, miért is külünösen fontos ez a csapatnak és a szakmai irányításnak.

Friss hír, hogy a Young Boys elleni két meccs miatt elhalasztaná a Fradi hétvégi meccsét a Puskás Akadémiával, amire a Magyar Labdarúgó Szövetség rá is bólintott. A 2021/22-es szezon négy fordulójából kétszer így már biztosan nem lép pályára a Fradi az eredeti időpontban a minél sikeresebb nemzetközi menetelés reményében. Először ugyanis a második fordulóra kiírt Ferencváros-Fehérvár összecsapást halasztották el.

Első ránézésre nincs ebben semmi különös, hiszen évek óta ez a gyakorlat, ha valamelyik csapat érdekelté válhat valamelyik nemzetközi kupasorozatban. Sorra halasztják el az NBI-es meccseket, hiszen a felkészülés, az utazások, a meccsekben benne rejlő sérülésveszély miatt nem kockáztathatják a nemzetközi sikereket. Sok csapat esetében ez még érthető is lehet, hiszen szűkös a keret, nincs kétcsapatnyi minőségi erős játékos, épp csak egyre futja a büdzséből, ezért muszáj nem kockáztatni az NBI-es párharcokkal.

Igenám, csak most a Fradiról van szó. Arról a csapatról, mely most már sorban harmadik éve kerül be valamelyik kupa csoportkörébe. 2019-ben az Európa Liga, tavaly a Bajnokok Ligája, idén pedig legrosszabb esetben újra az Európa Liga főtábláján mutathatja meg magát a csapat. Az ezért sorozatbab kapott pénzek, nem látott lehetőséget jelent.

Máshol bírják, idehaza túl sok heti két meccset játszani. (Fotó: Pixabay)Máshol bírják, idehaza túl sok heti két meccset játszani. (Fotó: Pixabay)

Az elmúlt két év sikerének köszönhetően ugyanis jókora pluszbevételhez jutott a csapat mögött álló FTC Labdarúgó Zrt. Az EL-szereplés 3,1 milliárdot, a BL pedig több mint 8 milliárdot hozott a konyhára, úgy, hogy már akkor is 2-3 milliárdos költségvetése volt, amivel együtt kimagaslóan az NBI legnagyobb büdzséjéből tudott gazdálkodni a klub. Mindenesetre a BL után adott volt a lehetőség, hogy idén még tovább erősítsék a csapatot minőségi játékosokkal. Úgy ráadásul, hogy közben nem volt olyan távozó, aki nagyon érzékenyen érinthette volna a keret erejét. Azt a keretet, mely konkrétan ma már két minőségi csapatot tud kiküldeni a pályára, hiszen több bevethető játékos jut minden posztra.

Magyarán: a BL-ben vitézkedik az A-csapat, az NBI-ben pedig a szintén erős B-csapat. Valahol erre is számíthatott az, aki az igazolási híreket követve újabb és újabb megszerzett játékosokról értesült, DE nem. Idehaza nem így mennek a dolgok.

Pénz van dögivel, mostanra kétcsapatnyi játékos is, de még ez sem elég ahhoz, hogy ne legyen a csapatnak túlságosan megterhelő heti kettő (!) meccset lejátszani. Ha halasztani kell a mérkőzéseket, akkor miért volt szükség arra, hogy ekkora keretet gründoljanak - ráadásul fiatal magyarok helyett külföldről igazoltakra alapozva? El nem tudom képzelni, mégis mi a fenére lenne szükség még, hogy bírható legyen ez a tempó vagy netán megoldható ez a kihívás? A kérdés költői, a megoldás meg egyszerű: még több pénz feltehetően. Mint ahogy minden eddigi, sportpolitikában jelentkező problémát, elmaradt eredményt még több pénzzel igyekeznek megoldani annak célszerű felhasználása helyett.

Summa summarum: olyan messze vagyunk mi még a nyugati focitól, mint Makó Jeruzsálemtől. Aztán ha egyszer valamikor beérnek az állami és NER-szponzori százmilliárdok és 2-3 csapat is érdekelt lesz a nemzetközi színtéren, akkor a fél NBI-es szezont elhalasztják?

Zárásul idézzük fel a Juventus edzőjének Massimiliano Allegrinek a szavait, miszerint "ha nem játszanak heti két meccset a játékosaim, teljesen kezelhetetlenek, dekoncentráltak és feszültek lesznek".

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ukrán visszavonulás, Moszkva a negyven fölöttieket is várja a hadseregbe – A háború 94. napja
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 17:39
Szeverodonyeckben az ukránok szerint komoly harcok folynak, Putyin nyugati államfőkkel tárgyalt.
Makro / Külgazdaság Hiperszonikus cirkálórakétával kelti a félelmet Oroszország
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 15:55
Ezer kilométeres távolságra is elért a Cirkon.
Makro / Külgazdaság Oroszok állítják: Limant teljes egészében elfoglalták
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 13:46
Újabb terület orosz kézen. 
Makro / Külgazdaság Megint úgy utazunk, mint a járvány előtt. Újratöltött a turizmus.
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 11:40
Ha nem is olyan a világ, mint volt, de költéseinkben közelítünk. 
Makro / Külgazdaság Így trükközik Putyin, hogy enyhítse a szankciós károkat
Mester Nándor | 2022. május 28. 11:17
Itt a párhuzamos export. Főleg Kína lehet a segítség.
Makro / Külgazdaság K&H: 64 milliárdot fizettek be idén az ATM-ezők
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 10:00
Az automatás készpénzbefizetés nagyon népszerűvé vált az elmúlt évek során.
Makro / Külgazdaság Tömeges kirakatperre készülhet a Kreml, hogy igazolja az inváziót
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 09:20
Nürnberget emlegetik, és a nácitlanítást akarják alátámasztani.
Makro / Külgazdaság Még Zelenszkij is elismerte, hogy nagy baj van. Reggeli háborús összefoglaló.
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 07:30
Az ukránok visszavonulásra kényszerülhetnek, Joe Biden komolyan megvádolta Putyint, Oroszország "teljes körű győzelmet tervez" egy hírügynökség szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG