<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Nemzeti Fejlesztési Programiroda tendereit győzőtt a Mészáros Lőrincék vezette konzorcium. Észak-Magyarországon kaptak munkákat. 

A Nemzeti Fejlesztési Programiroda több, víz- és szennyvíz-hálózattal kapcsolatos tenderén győzőtt már Mészáros Lőrinc érdekeltsége valamilyen formában. A hagyományok pedig nem törnek be, ami bevált, azon nem kell változtatni, így nem csoda, hogy újabb nagyértékű munkákat nyert el a felcsúti polgármester cégének konzorciuma. Ezúttal két közbeszerzésről van szó, ám mindkettő hasonló feladatok elvégzésére vonatkozik csak más-más régióban. 

Az egyik, kisebb értékű tender nettó 11,3 milliárd forintról szól, a másik pedig 36,5 milliárdos. 

Az kisebb értékű szerződés három részből áll, ám mindhárom részfeladatot a Mészáros és Mészáros Kft.- EuroAszfalt Kft. párosa nyerte el. A feladatok a következők: 

 • Komárom város ivóvízellátásának bővítése - parti szűrsésű fúrt kutak felújítása,
 • Komárom Ipari Park víziközmű-hálózatának fejlesztése érdekében projekt tervezési és kivitelezési feladatok, 
 • valamint Komárom városi ivóvízellátás bővítése - kutak gyűjtővezetékeinek és udvartéri vezetékeinek,  valamint Komárom-Ács közötti távvezeték kiváltásának tervezési és kivitelezési feladatai. 

Töretlen lendületben (Fotó: MTI)Töretlen lendületben (Fotó: MTI)

A munkára Mészárosék mellett még hárman jelentkeztek: 

 • a Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt., 
 • a Swietelsky Magyarország Kft., 
 • és a Colas Alterra Zrt. 
hirdetés

A másik, nagyobb értékű közbeszerzés kicsit komplexebb kihívás elé állítja a nyertes konzorciumot, ugyanis négy részfeladatból áll:

 • a gödi ipari-innovációs fejlesztési terület víziközmű hálózatok infrastruktúra-fejlesztésén belül szennyvízelvezetés és -tisztítás tervezési és kivitelezési feladatai, 
 • szintén a gödi ipari-innovációs fejlesztési területen az ivóvíz és ipari víz ellátás tervezési és kivitelezési feladatai, 
 • Szikszón új ivóvíz távvezeték és a hozzá kapcsolódó műtárgyak, tartozékok, berendezése, és egyéb kiegészítő elemek fejlesztése,
 • és végül Szikszón a városi törzshálózat rekonstrukció tervezési és kivitelezési feladatai. 

Ebben az esetben is 3 versenytársat utasítottak maguk mögé Mészárosék, köztük olyanokat is, akikkel már dolgoztak együtt. Pályázott

 • a Szíjj László érdekeltségébe tartozó Hódmezővásárhelyi Útépítő Kft., 
 • a Swietelsky, 
 • valamint a Penta Általános Építőipari Kft.

Az EuroAszfalt egyébként legalább akkora nagyhal az építőiparban, mint a Mészáros és Mészáros Kft. Az éves beszámolók szerint az elmúlt néhány évben töretlen felívelő pályán van a cég. Míg 2016-ben 14,6 milliárdos árbevételt ért el, addig 2019-ben már 39 milliárdosat, és a koronavírus-járvánnyal terhelt 2020 sem hozott nagy lendületvesztést, hiszen ennek ellenére 36 milliárd forint ugyanúgy befolyt a cég kasszájába. Az elmúlt három évben pedig már 1-1,5 milliárdos tiszta nyereséget tudnak kimutatni. 

Mészáros Lőrinc cége még ennél is nagyobb lendületben van. A 2016-os 9,2 milliárdos árbevétel után 19,7 milliárdot könyvelhetett el, amit 2018-ben 50,6 milliárdos, majd 87,3, tavaly pedig már 112,8 milliárdos árbevétel követett. Tavaly ebből már 15,5 milliárdos tiszta profitot termelt a cég. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kedvezőtlen adatok érkeztek a magyar gazdaság egyik szegmenséből
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 09:00
2021 októberében az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,7 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 szeptemberéhez képest 0,3 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság 150 milliárd dollárra perlik a Facebookot
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 08:25
Az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba menekült rohingyák csoportja beperelte a Facebookot, mivel szerintük az nem tett semmit azért, hogy a rohingyák elleni gyűlöletbeszédet korlátozza 2017-ben, amikor a buddhista többségű Mianmar katonasága népirtást hajtott végre az ország muszlim kisebbsége ellen.
Makro / Külgazdaság Téli olimpia: Peking dühösen reagált az USA diplomáciai bojkottjára
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 07:58
Az Egyesült Államok egyetlen diplomáciai képviselőt sem küld a 2022-es téli pekingi olimpiai és paralimpiai játékokra a kínai Hszincsiang-Ujgur tartományban folyó "népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények" miatt - jelentette be hétfőn a washingtoni Fehér Ház.
Makro / Külgazdaság Itt a beismerés, hogy még tovább romlott a pénzünk értéke
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 06:03
Ezt is elmondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke abban az interjúban, amelyben megerősítette, az infláció leszorításáig még hosszú, kiszámítható pályán haladó kamatemelési ciklusra kell készülni.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a Nobel-hét – A nagy bankett idén is elmarad
Elek Lenke | 2021. december 6. 20:08
Ma kezdődik és vasárnapig tart a hagyományos Nobel-hét Stockholmban, amelyet a járvány miatt csak részben rendeznek meg digitálisan, részben azonban továbbra is lesznek helyszíni rendezvények. Az idei tervező művészek között van a magyar származású Lara Szabo Greisman is.
Makro / Külgazdaság Kína csúnyán kiszorítja az oroszokat ebben a vetélkedésben
Káncz Csaba | 2021. december 6. 17:11
A közép-ázsiai politikai elitek rájöttek, hogy jobb, ha keblükre ölelik Kínát és finoman távolabb tartják maguktól a Kreml forró leheletét.  Az elitek új tagjaiban változás állt be: a kazah elnök például folyékonyan beszél mandarin nyelven, ráadásul diplomáciai tapasztalatai és kapcsolatai is vannak Kínával.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Az utolsó akadály is elhárult, megalakulhat az új német kormány
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:49
A Zöldek is elfogadták a koalíciós szerződést.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban közelít Magyarország felé az omikron
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 14:13
Horvátországban is kimutatták az új vírustörzset. 
Makro / Külgazdaság Rekordot döntöttek a fegyvereladások
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 13:06
Itt nem érződik a koronavírus-járvány miatti válság.
Makro / Külgazdaság Növekvő profitot remélnek jövőre a nagy autógyártók
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 08:04
A világ autóipari vezetői a szektor nyereségének növekedését várják a következő években – derül ki a KPMG Global Automotive Executive Survey éves felmérésből. Bár a szakemberek zöme szerint az iparág képes kezelni a következő nagy technológiai átalakulást, a megkérdezettek több mint fele aggódik az ellátási láncok és a munkaerőhiány miatt. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló