7p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Ha drasztikusan szeretnénk fogalmazni, azt is mondhatnánk, hogy amíg az Orbán-kormány lesz hatalmon, addig esély nem mutatkozik arra, hogy Magyarország támogassa az egységes európai minimálbér ötletét. Ez ugyanis szembemegy a kormány céljaival és politikájával. És nem csak azért, mert "ne Brüsszelből mondják meg nekünk".

Ausztria és Magyarország is úgy látja, hogy az európai uniós tagországok különbözősége miatt nem célszerű Brüsszelből szabályozni, hogy milyen legyen az egységes minimálbér az EU-ban 

- derült ki ez azon a hétvégi találkozón, amelyet Palkovics László innovációs és technológiai miniszter folytatott szombaton Portóban Martin Kocher osztrák munkaügyi miniszterrel. 

A témát illetően Palkovics László úgy fogalmazott: 

"az elveket elfogadjuk, a számítási módszereket meg fogjuk fontolni, de azt, hogy ez ne a tagállamok kezében maradjon, egyikünk sem tudja elfogadni. "

Mint arról lapunk is beszámolt korábban, Ursula von der Leyen egyik első kategorikus elköteleződése volt az egységes európai minimálbér bevezetése. Ennek célja az lenne, hogy minden tagállamban tisztességes megélhetést biztosítson a kötelezően adandó legkisebb bér. Az Európai Bizottság javaslata egy keretrendszer megteremtésére vonatkozik, amely a minimálbér meghatározásánál egy kiszámítható és méltányos keretet biztosít a munkavállalóknak.

Fotó: Privátbankár
Fotó: Privátbankár

Bonyolultabb kérdés, mint elsőre tűnik

Az egységes európai minimálbér egyáltalán nem azt jelenti, hogy az Európai Unió központilag, összegszerűen mondaná meg, mekkora legyen a minimálbér a tagállamokban. Ilyen soha nem is történhetne tekintve az országok eltérő fejlettségi szintjét, hiszen óriási különbség van a legnagyobb és a legkisebb minimálbér között. Bulgáriában 332 eurót kapnak az érintettek, míg a legmagasabb minimálbért Luxemburg biztosítja a munkavállalóknak, havi 2201 eurót. Ha Bulgáriában hirtelen a luxemburgi szintre kellene emelni a legkisebb fizetést, a fél bolgár gazdaságot magával rántaná a lépés, de még fokozatos - nem a hatékonyság növekedésével párhuzamosan történő - fizetésemelés is óriási károkat okozna. 

Hogy a túl nagy emelés milyen károkat tud okozni, azt Magyarország is megtapasztalhatta néhány évtizede. A 2000-es években az akkori emelés olyan mértékű költségnövekedést eredményezett a textiliparban, hogy az ágazat lett a legnagyobb vesztese az emelésnek és rengeteg vállalkozás került a csőd szélére. Némi túlzással lenullázódott ez a szektor.

Éppen ezért a nominális fix összeg központi (uniós) meghatározása járhatatlan út. A tagállamok fejlettségéből eredő eltéréseket egy olyan megoldás formájában lehet figyelembevenni, ha például az átlagos bruttó bér vagy a mediánbér százalékában határozzák meg a kötelezően fizetendő legkisebb bért. 

Jelenleg Magyarországon a 167 400 forintos minimálbér helyett nagyjából 192 ezer forintról beszélhetnénk, ha a mediánbér 60 százalékát vesszük alapul. Átlagbér esetében még ennél is magasabb, 240 ezer forintról beszélhetnénk.

Előbbi 14, utóbbi 43 százalékos növekedést jelentene, jól látható tehát, hogy nagyon nem mindegy, mihez kötnék az egységes minimálbért. 

Míg a 14 százalékos emelés könnyebben végrehajtható, a 43 százalékos emelés még több évre elosztva is komoly terheket róna a vállalkozásokra és a munkaadókra. 

Gazdaságféltés vagy valami más?

Természetesen egyik felelős kormány sem akarja szánt szándékkal kitenni a saját országa gazdaságát egy extrém terhelésnek, ám az Orbán-kormány tiltakozása mögött nem csak és kizárólag egyszerűen a gazdaságféltés állhat. Vagyis de, de kicsit összetett helyzetről van szó. 

Arra a bizonyos versenyelőnyre gondolunk, melyre már többször is kitértünk korábbi anyagainkban. A gyenge forintra és a forintban kimutatott jelentős bérnövekedésre alapozott kettős játszmáról van szó, mely igazán látványosan az elmúlt pár évben mutatkozott meg a nemzetközi statisztikákban. 

Idehaza a kormányzati kommunikációban is rendre kiemelik, milyen látványos bérrobbanás történt az elmúlt években. A nemzetközi kimutatásokban viszont ez a néha kétszámjegyű plusz akár a felére is lecsökken a gyenge forint/euró árfolyam eredményeként. A beruházást tervező vállalatok így azt láthatják, hogy Magyarországon más országokhoz képest olcsó a munkaerő - számukra ugyanis az euróban számolt bérek a fontosak, hiszen euróban vezetik a könyvelésüket és számolnak el. 

Mi köze a bérstatisztikának a minimálbérhez? 

Bár az uniós javaslat csak a minimálbérre vonatkozik, a kötelezően adandó legkisebb fizetések emelése mindig tovagyűrűzik a többi, magasabb bérszintekre is. 

Vegyük példaként a 43 százalékos emelést és a 240 ezer forintos minimálbért. Ez magával hozná azt is, hogy a 240 ezer forint alatti béreket is igazítani kellene, például a bruttó 200 ezerért dolgozó alkalmazott bérét is 40 ezerrel meg kellene emelnie a munkaadónak. Persze, csak akkor, ha meg szeretné tartani a munkaerőt, de nyilván nem is lehet más a célja. De ugyanígy egy 240 ezer forintért dolgozó irodai alkalmazott emelés és kiigazítás nélkül hirtelen minimálbéres alkalmazottá válna. Munkája papíron annyit érne, mint esetleg egy kisebb felelősséggel járó pozícióban dolgozó minimálbéresé, a kialakult helyzet pedig bérfeszültséghez vezethetne. 

A minimálbér emelése tehát magával hozná más bérszintek kiigazítását is, ami az átlagbér emelkedését is eredményezhetné hosszabb távon. Ugyan forintban számolva ez még nem okozna nagy gondot a kormánynak, a nemzetközi statisztikákban csak akkor maradhatna meg némi versenyelőny, ha továbbra is gyenge, sőt folyamatosan egyre gyengébb lesz a hazai fizetőeszköz értéke az euró ellenében. Persze figyelembe kell venni azt is, hogy más tagországokban is alkalmazkodási kényszer alakulna ki, vagyis az ottani bérskála is eltolódna feljebb - amennyiben hozzánk hasonlóan széles az olló az alacsony és az átlag- avagy a medián bérek között -, ami valamelyest korrigálná a versenyelőny-veszteséget.

Nemcsak a fizetések mentén jelentene problémát a kormánynak

Bár a minimálbér emelése önmagában is kihívások elé állíthatja a vállalatokat és mint levezettük, a kormány céljaival sem feltétlenül összeegyeztethető a versenyképesség mentén, akad még egy olyan terület, ahol fájna az egységes minimálbér a kormánynak. Ez pedig a szociális ellátások miatt megnövekedett költségvetési kiadásnövekedés. 

A minimálbér ugyanis több ellátásban is meghatározó elem. Az összeg érinti 

  • a táppénzt, 
  • az álláskeresési járadékot, 
  • a gyedet. 

Értelemszerűen ha jóval magasabb lenne a minimálbér, akkor több érintettnek kellene nagyobb ellátást fizetnie az államnak, ami a költségvetési kiadások tartós emelkedését ereményezné. Persze, valahol a fogyasztás révén az áfán keresztül plusz bevételhez is jutna a büdzsé, ám feltételezhetően ez a többlet nem ér fel azzal, mint amit egy hazánkban gyárat, szolgáltató központot létesítő nemzetközi multi jelent. 

Összefoglalva tehát az egységes európai minimálbér még kidolgozatlan és önmagában is számos kérdést felvet, ahogy az is fejtörést okozhat, hogy hogyan tudnák kigazdálkodni azt a vállalatok, ha az emelés nem a hatékonyság növekedésével párhuzamos. Amiről viszont kevesebb szó esik, hogy a lépés az Orbán-kormány politikájának is keresztbe tenne. Az intézkedés áthúzódó hatásai miatt ugyanis növekedhetne az átlagbér, ami miatt jócskán csökkenne, vagy akár el is tűnne a versenyelőnye Magyarországnak a nemzetközi statisztikákban. Emellett pedig még a minimálbérhez kötött szociális juttatások növekedése is csak plusz költséget jelentene a büdzsének. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 07:04
A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentett döntése alapján érvényben maradt a magyar szuverén devizakötelezettségek "BBB" szintű osztályzata.
Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni hétfőtől a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:41
Vége a jó világnak.
Makro / Külgazdaság Máris megvan a vámháború első áldozata? Mi lesz a pálinkákkal?
Buksza blog | 2024. június 14. 16:08
Az Európából Kínába szállított szeszesitaltermékek, például pálinkafélék, mondjuk a francia konyak lehet az első európai áldozata a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámra adott pekingi válasznak.
Makro / Külgazdaság Putyin Zaporizzsja és Herszon megyét is magának követeli
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 14:20
Aligha elfogadható ez Ukrajnának.
Makro / Külgazdaság Áprilisban csökkent az euróövezet külkereskedelmi többlete
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 13:25
Az előző havinál és a vártnál is jóval kisebb külkereskedelmi többlettel zárta áprilist az euróövezet az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken publikált első becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Áll a bál a Vörös-tengeren is, súlyosan megsebesült egy matróz
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 11:14
Húszi rakéták vettek célba több hajót is, egy súlyos sebesült is van.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is beismerte, hogy bajban van Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:44
"Két hölgy" miatt. Ha nem jön össze az új frakció, még messzebb kerül Brüsszel elfoglalása, márpedig a magyar miniszterelnök szerint sem áll jól a dolog.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a háború Kína és Brüsszel között?
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 09:46
Pekingben közölték, nem hagyják válasz nélkül az ellenséges lépést, megtorló intézkedések jöhetnek.
Makro / Külgazdaság Kapott egy jó hírt Lázár János
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 08:31
A márciusi kiábrándító adatok után jelentősen javult egy fontos gazdasági mutató.
Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG