<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Rendkívüli Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt, Mol-vezér társaságában kedden késő este.

„Bekövetkezett, amitől tartottunk, a hétfőn életbe lépett uniós olajszankció mindenki számára érzékelhető zavarokat okozott Magyarország üzemanyag-ellátásában" - mondta Gulyás Gergely miniszter. A Mol jelezte, hogy import nélkül nem tudja megoldani az ország üzemanyag-ellátását, ezért

a szankciók életbe lépése után két nappal a Mol kérésére a kormány az üzemanyag-árstopot megszünteti - jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Hernádi Zsolt, Mol-vezér szerint régóta nem látottak történnek napjainkban, utalt ezzel a benzinkutaknál kígyózó sorokra. 871 darab lemaradt rendelésük volt, amit nem tudtak teljesíteni az elmúlt időszakban, olyan korlátozásokat kellett bevezetni a Mol gyakorlatában, melyre soha nem volt még példa. A kereslet az egekbe szökött, a fogyasztók készleteztek, beindult egy pánik.

A Mol eddig bírta - mondta Hernádi. Ezért jelezniük kellett a kormány felé a kialakult helyzetet.

Rendkívüli bejelentést tett. Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Rendkívüli bejelentést tett. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

"Minden tőlünk telhetőt megtettünk és meg is teszünk az ellátás biztonságáért. Nem bírunk többet teljesíteni annál, mint amit eddig tettünk." - magyarázta Hernádi. Szerinte vissza kell hozni az importot, hogy a piacon visszaálljon az egyensúly.

Az import visszahozásával fel kell készülni arra is, ami előttünk áll. Mert két hónap múlva újabb kritikus helyzettel fogunk szembenézni - mondta Hernádi utalva az újabb szankciókra, melyek február 5-én lépnek életbe.

Időközben megjelent a legfrissebb Magyar Közlöny, melyben már megjelent a rendelet az árstop kivezetéséről, ennek értelmében már este 11 órától életbe lép a kormány döntése az árstop kivezetéséről.

Hernádi Zsolt szerint ma kell lépni ahhoz, hogy jövő év elejére egy stabil, importtal megtámogatott üzemanyag-piaca legyen Magyarországnak, és azzal vágjon neki a kritikus időszaknak. Ezekkel az intézkedésekkel nagy lépést tesznek arra, hogy a kialakult káosz elcsituljon és masszívan álljon a brüsszeli szankciós lépések elé, mely most majd februárban vár ránk.

Az árstop kivezetése után 641 forint lesz a benzin és 699 forint lesz a dízel literje - árulta el Hernádi Zsolt újságírói kérdésre. (szerk.: a benzin ára így 33, a gázolajé pedig 45 százalékkal ugrik.)

Szintén kérdésre elmondta Gulyás Gergely, hogy várakozásuk szerint a lépés növelni fogja az inflációt, de ennél konkrétabbat nem árult el, csak annyit, hogy vannak erre vonatkozó számításaik, de nagyban függ ez attól, hogy hogyan alakul a jövőben az üzemanyag ára.

A miniszter ismét elmondta, ha a hiány eléri azt a mértéket, hogy a magyar családoknak nem biztosítható egy termék, akkor az árstopok értelmüket vesztik - ha nem egy-egy elszigetelt esetről van szó - utalt ezzel az élelmiszerekre is életben lévő ársapkák jövőjére.

Gulyás Gergely szerintha mérlegre tesszük, hogy 13 hónapon keresztül lehetett ilyen kedvező áron tankolni, az minden magyar családnak megérte.

Kérdésre Hernádi Zsolt úgy fogalmazott: nagy veszteséget okozott a Molnak az árstop. De kéri, hogy ne azért haragudjanak rájuk, mert megszűnik az árstop, hanem örüljenek, hogy eddig volt ilyen. De ez a kérdés most az ellátásbiztonságról szól, nem a veszteségekről. A kormány felelőssége, ha valakiket támogatni kíváni, nekik akkor kell szólniuk, nekik az a feladatuk, hogy ha kockázatok állnak fenn, és bekövetkezett egy olyan esemény már, mely az ellátásbiztonságot veszélyezteti.

Makro / Külgazdaság Nyerésre állnak Peruban a tüntetőkkel szemben
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:21
A perui kormány csütörtökön utasította a rendőrséget és a hadsereget, hogy a következő órákban számolják fel országszerte az államfő távozását követelő tüntetők által emelt útakadályokat.
Makro / Külgazdaság Újabb országok adnak Leopard tankokat az ukránoknak
Király Béla | 2023. január 27. 06:55
Miután Németország szerdán belegyezett a német gyártmányú harckocsik átadásába Ukrajnának saját készleteiből, a harcjárművek szállításához egy sor nyugati ország, köztük Spanyolország és Kanada is csatlakozott. Az ukrán elnöknek az országon belül is keményen fel kell lépni, a héten számos tisztviselőt mentettek fel, sokak ellen indult eljárás, a korrupció és a közvagyon elleni bűncselekmények a háborúban sem szűntek meg. Péntek reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Belebukik-e Orbán Viktor török szövetségese a 85 százalékos inflációba?
Tiszóczi Roland | 2023. január 27. 05:38
A török elnöki székhez foggal-körömmel ragaszkodó Erdoğan belebukhat-e unortodox gazdaságpolitikájába, amely az elmúlt három évben harmadára apasztotta a líra értékét, évtizedek óta nem látott szintre lökte az inflációt, és megélhetési válságot okozott?
Makro / Külgazdaság Az oroszok húsz rakétát lőttek ki Kijevre, mind leszedte a légvédelem
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 20:08
A harckocsikat követően Ukrajna olyan negyedik generációs nyugati harci repülőket fog kérni, mint az amerikai F-16-os típusú gépek. Esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Most a szén és az építőipari termékekre vonatkozó exportkorlátozások miatt viszik hazánkat az EU Bírósága elé
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 18:34
Problémát talált az Európai Bizottság emellett egyes építőipari nyersanyagok árait rögzítő magyar rendelkezésekkel is.
Makro / Külgazdaság Globális recesszióra készül a legtöbb vállalat
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 17:28
Gazdasági visszaesésre számítanak a vezérigazgatók világszerte, megoldásként pedig cégfelvásárlásokkal akarják erősíteni vállalataik pozícióját - mutat rá a könyvvizsgáló, tanácsadó EY nemzetközi kutatása, amely 1200 vállalati vezető megkérdezésével készült.
Makro / Külgazdaság A vártnál jobban hasít az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 15:24
A negyedik negyedévben némileg jobb lett a vártnál az amerikai GDP-növekedés.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja megbolygatja az orosz oligarchákat Svájcban
Káncz Csaba | 2023. január 26. 14:59
Svájc továbbra is profitál az Oroszországgal ápolt szoros kapcsolataiból. De a hangulat fokozatosan megváltozik a politikai vezetésben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hullanak az orosz kémek Németországban
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 14:19
Oroszországnak történő kémkedés gyanújával újabb személyt tartóztattak le Németországban.
Makro / Külgazdaság Óriási bukóban a brit autógyártás - több mint 40 százalékos a visszaesés
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 13:54
Nagy-Britanniában tavaly több mint hat évtizede a legkevesebb, 775 ezer 014 ezer autót gyártottak, ami 9,8 százalékkal elmarad a 2021. évitől. A 2019-ben, a járvány előtti időszakban gyártott 1 millió 303 ezer 135 autóhoz képest a tavalyi termelés 40,5 százalékkal esett vissza.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG