4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A kormány ezelőtt döntött úgy, hogy valamennyi újraindítással kapcsolatos döntést a beoltottak számához fog kötni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint néhány napon belül elérkezhetünk a következő mérföldkőhöz. 

A járványügyi szabályok és korlátozások szerdai módosítása több szempontból is indokolt volt - fejtette ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. A kijárási korlátozás módosítására és kitolására részben a tavaszi időszak miatt volt indokolt, részben pedig azért volt indokolt, mert az üzlethelyiségek területalapú korlátozása miatt azoknak hosszabb nyitvatartási időt kellett biztosítani. 

A miniszter szerint tekintve, hogy március 8-a óta a beoltottak számát 2,5-szeresére sikerült növelni, még áprilisban reményeik szerint 4 millió fölé emelkedik ez a szám. 

Az újraindítás következő lépéseiről 3 millió beoltottnál fog dönteni a kormány - közölte Gulyás Gergely. Hozzátette: ez várakozásaik szerint 5-6 napon belül lehetséges lesz. 

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Későbbi újságírói kérdésre elárulta: a fertőzöttségi számok alapján túl lehetünk a harmadik hullám csúcsán. Korábbi kijelentését is megerősítette, miszerint 

áprilisban a teraszokra már ki lehet majd ülni, főleg ha az oltási program így halad tovább. 

Az újranyitással és a foci-eb-vel, a sportrendezvényekkel kapcsolatos újságírói kérdésre árulta el Gulyás Gergely, hogy sportrendezvényeket biztos, hogy csak védettségi igazolvánnyal lehet majd látogatni, ez igaz lesz a júniusi foci-eb-re is. De a miniszter szerint addigra Magyarország már abban a helyzetben lesz, hogy mindenki be lesz oltva és a járvány már mögöttünk lesz. 

Pedagógusok oltása

A pedagógusok oltásával és az április 19-i iskolanyitással kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy az külön nekik szóló oltási programon kívül korábban 34 ezer tanár kapott oltást, a programon belül pedig már 66 ezer. Bár a sajtóban sorra jelennek meg az iskolák nyitásának elhalasztásáról szóló hírek a nem megfelelő védettség kialakulására hivatkozva, a miniszter nem ért ezzel a halasztással egyet. 

Tanulmányok alapján ugyanis a Pfizer első oltása után 80 százalékos védettség alakul ki, amit a második tovább növel valamennyivel. Ezért arra kéri a kormány a pedagógusokat, hogy legyenek tekintettel a szülőkre, akiknek rendkívüli megterhelést jelent az iskolák zárva tartása. 

AstraZeneca-ügy

Gulyás Gergely szerint tegnap az Európai Gyógyszerügynökség világos döntést hozott az AstraZeneca-vakcinát illetően. Ez a döntés megfelel a magyar hatóságok állásponjtának is, mely szerint a vakcina megbízható és megfelelő védettséget ad. Az Egyesült Királyságban is már több mint 18 millió embert oltottak be a vakcinával, és a magyar hatóságok mérései alapján is megfelelő védettséget ad a vakcina. 

A miniszter szerint sokkal inkább a gyógyszergyárak közötti konfliktusok sajtóban történő megjelenésére van szó, aminek senkinek sem szabad felülnie - mondta. Majd ismét nyomatékosította: csak megbízható és hatékony vakcinákat adnak be Magyarországon és a legbiztosabb, ha a magyar hatóságokra hallgat mindenki. 

Minden jogosult megkapja áprilisra a bértámogatást

Az újranyitás ellenére a kormány úgy látja jónak, ha teljes április hónapra megkapják az arra jogosultak a bértámogatást, hiába bizonyos üzletek és szolgáltatások köre megnyithatott április 7-ével. A szállodáknak és a vendéglátósoknak is jár a támogatás a nyitásig. 

Az igénylésekkel és utalásokkal kapcsolatban arról tájékoztatott a miniszter, hogy eddig 69 milliárd forintot igényeltek az érintettek, ebből 66,5 milliárd forintot ítéltek meg a kormányhivatalok, amiből majdnem 60 milliárd forintot kaptak meg a vállalkozások. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az amerikai recessziós forgatókönyv inkább már a múlté
Bózsó Péter | 2024. június 13. 15:01
Az Eurizon Asset Management Hungary befektetési igazgatóját, Hajdu Egont többek között az amerikai gazdasági várakozások tavasz óta bekövetkezett változásáról kérdezte újságírónk Bózsó Péter, annak apropóján, hogy az alapkezelő idén elnyerte „Az Év Legjobb Tőkevédettalap-kezelője” díjat a Privátbankár. hu - Alapkezelő Klasszis 2024 versenyén.
Makro / Külgazdaság Nem jött örömhír a magyar iparról
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 08:30
A második becslés sem sok okot adott az örömre.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott a Szegeden építkező kínai autógyár
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 13:16
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
Makro / Külgazdaság Le kell cserélni az árakat a magyar benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:03
A gázolaj átlagára péntektől 600 forint fölé kerül. 
Makro / Külgazdaság Sötét alagútba tart a német lokomotív
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 11:27
A kelet-közép-európai régió gazdasága az a német iparhoz kapcsolódó beszállítói láncra épül, így idegesítő azt látni, hogy a rendszer központja olyan fordulóponthoz ért, amit mintha nem tudna kezelni. Legalábbis erre jutott egy friss elemzés. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okozott Kína
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:34
A piaci várakozásokat alulmúlta a kínai infláció. 
Makro / Külgazdaság Az oroszok tudják, hogy elveszíthetik a háborút?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 07:22
Harkivot visszafogottabban lövik az oroszok, miután az ukrán sereg támadja az orosz területen lévő csapatokat. 
Makro / Külgazdaság Nagyon nagy a baj: nincs elég cement, tégla, üveg és beton Ukrajnában
Mester Nándor | 2024. június 11. 15:17
Az építőanyagokat előállító gyárak közül sokat lebombáztak az oroszok, az ukránok pedig nem tudják hitelesen felmérni, hogy mennyi anyag kell az infrastruktúra és az épületek újjáépítéséhez. Enélkül a nyugati kormányok és cégek nem fognak túl sok pénzt adni, miközben azért a vállalatok ugrásra készen várják, hogy béke legyen.
Makro / Külgazdaság Tizenharmadszor is átírta az alaptörvényt az Országgyűlés
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 14:57
Szabályozni kellett, kinek nem adhat kegyelmet a jövőben a köztársasági elnök - de az uniós hitelfelvétel módjáról és a hadsereg bevetésének lehetőségéről is rendelkeztek.
Makro / Külgazdaság Irigykedve nézünk erre a cseh adatra
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 10:59
Csehországban főként az élelmiszerárak mérséklődése miatt csökkent a pénzromlás mértéke májusban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG