<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az egészségügyi szakdolgozók bére tízezrekkel csökkenhetett, mert március 1-től megszűnt a közalkalmazotti jogviszonyuk, ezzel egyidőben a parlamenti képviselőink akár százezret is meghaladó fizetésemelésben részesültek. 

Az egészségügyi szakdolgozók fizetése akár tízezrekkel is csökkenhetett, mert március elsejétől megszűnt a közalkalmazotti jogviszonyuk - írta a napokban a napi.hu. Az érintettek az első, már nem közalkalmazotti fizetést mostanában kapták kézhez és az egészségügyi szakdolgozók közül sokan azzal szembesültek, hogy korábbi bérük 20-30 ezer forinttal vagy akár ennél is többel csökkent. Ennek hátterében a lap szerint az áll, hogy mivel már nem kötelező keresetkiegészítéseket adni, azokat sok helyen elkezdték megszüntetni. Vagy például a különböző pótlékokra a korábbinál alacsonyabb mértéket állapítanak meg. 

Mindeközben a képviselői javadalmazásról szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően márciustól az előző évi átlagbér-növekedés mértékével igazították ki a honatyák- és anyák fizetését- számoltunk be a változásokról bő egy hónappal ezelőtt. Ennek eredményeként az Országgyűlés falai között dolgozó választott tisztségviselők százezer forintot is meghaladó béremelésben részesültek. 

A százezres nagyságrenddel megemelt juttatásokat ők is mostanában kapták kézhez, mint az egészségügyi szakdolgozók a csökkentett fizetéseket. 

Bruttó 107 400 forinttal nőtt az alapilletmény

Korábbi számításainkat most a parlament honlapján frissült adatok erősítették még. Vagyis a képviselők alapilletménye bruttó 107 400 forinttal 1 103 400 forintról 1 210 800-ra emelkedett. Családi adókedvezmények figyelembevétele nélkül ez havonta 805 182 forint nettót jelent, 

így ténylegesen az érintett képviselők 71 421 forinttal többet kaptak a napokban a számlájukra. 

A Parlament ülésterme (Fotó: MTI)
A Parlament ülésterme (Fotó: MTI)

Bár ez is igen jelentős növekedésnek számít, mégis azok a képviselők vannak kisebbségben, akik az alapilletményre jogosultak. A képviselői fizetés ugyanis nagyban függ a betöltött pozíciótó; az alapbérre csak azok jogosultak, akik semmilyen más posztot nem töltenek be a parlamentben és a kormányban. A frakcióvezetők, azok helyetteseik, a bizottsági elnökök, alelnökök és tagok magasabb bérért teljesítik feladataikat.

  • Aki állandó bizottsági tag, az a képviselői alapbér 1,2-szereséért dolgozik, vagyis 1 324 080 forint helyett 1 452 960 forintot láthatott a napokban a bérlapján.
  • Aki két testületben vagy a törvényalkotási bizottságban tag, az alapbér 1,4-szeresére jogosult fizetésként, így több mint 1,4 milliót ér a munkája.
  • A frakcióvezetők fizetésénél kétszeres szorzó alkalmazandó, tehát 2,2 millió forintos javadalmazásuk 2,42 millióra emelkedett.
  • Helyetteseik fizetése pedig a mostani emelésnek köszönhetően átlépi a 2 milliós álomhatárt, 1,875 millió forint után 2,058-ért látják el feladataikat.

A parlament legmagasabb fizetéséért a házelnök, Kövér László dolgozik, esetében majdnem bruttó 300 ezer forinttal magasabb összeg szerepel mostantól a bérlapján. Bruttóban már 3,26 millió forintot ér a munkája. Az emelés esetében azt jelentette, hogy a napokban 192 836 forint pluszfizetés, vagyis nettó 2 173 991 forint érkezett a számlájára. 

Az idei emeléssel együttvéve az elmúlt 2,5 évben 62 százalékos bérnövekedést tapasztalhattak a képviselők. A kormány ugyanis 2018 augusztusától döntött a bérek rendezéséről miután a közszféra más részében már lezajlott ez a folyamat. 

Van, aki még ennél is többet visz haza

Azok a képviselők, akik egyben a kormány tagjai is miniszterként, államtitkárként vagy helyettes tisztségviselőként, a képviselői alapilletményük mellé kormánytagként is jogosultak fizetésre. Ezek nem kötelező jelleggel, de szintén lekövethetik a bruttó bérek változását. Egyelőre az állami vezetők javadalmazásáról még nem érhetők el friss dokumentumok a kormány honlapján, az azonban még így is biztos, hogy többmilliós juttatásra jogosultak. 

Miniszterként ül a parlamentben még Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Rogán Antal a miniszterelnök kabinetfőnöke és Nagy István, agrárminiszter is. Így a két poszt betöltéséért összesen bruttó 3 189 800 forintot kaphattak a napokban - a miniszteri fizetés változatlansága mellett -, ami nettóban (családi kedvezmények figyelembevétele nélkül) 2 121 217 forintot jelent.

Ha pedig 2020-szal ellentétben a miniszteri fizetések emelésére is sor kerül idén, a teljes bér még magasabb összeg lehet. Ebben az esetben ugyanis számításaink szerint 2 170 963 forintért dolgozhatnak majd az állami vezetők a jelenlegi 1,979 millió után.

A kormánypártiaknak kellett az emelés, nem mondtak le róla

Az idei emelésről szóló korábbi cikkünk megjelenésével egyidőben terjesztette be Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs független képviselő azt a törvénymódosító javaslatot, mely a veszélyhelyzet idején csak az alapilletményt hagyta volna meg a képviselőknek. 

Mivel idén is emeltek a parlamenti fizetéseken, most is azt kérték a független képviselők az Országgyűléstől, hogy ezt a növekményt és minden parlamenti tisztséghez kötődő plusz juttatást a Járvány Elleni Védekezési Alapba utaljanak át, majd onnan az egészségügyi és szociális dolgozóknak. 

Ám ahogy 2020 tavaszán, úgy ezúttal sem ment át ez a javaslat a parlamenten, de mégcsak napirendre sem vették annak tárgyalását. Mint Szél Bernadett az erről szóló Facebook-bejegyzésében írta, a kormánypárti képviselők indoklás és "szó nélkül utasították el a javaslatot. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a magyar kormánnyal ellentétben az osztrák az egész fizetését a védekezésre adja. 

Kommentár:

Bár a plusz juttatásokról való lemondás gesztusértékű lett volna a közös teherviselés jegyében, valójában azoknak az összegeknek a terveknek megfelelő felhasználása nehezen lehetne követhető, miután a nagy közös kasszába kerültek. Mint korábbi összegzésünkben bemutattuk, például a Gazdaságvédelmi Alapból sorra látványberuházásokat finanszíroznak, és nagyrészt sport, illetve egyházi beruházásokat fedeznek, a Járvány Elleni Védekezési Alapból viszont zömében egészségüggyel összefüggő célokra csoportosítanak át forrásokat. (Többek között a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Mentőszolgálat, vagy épp a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság kapott pénzt.) Éppen ezért célszerűbbnek tűnne a lemondott pluszpénzeknek egy külön "zsebet" létrehozni, és abból segíteni. 

Mindenesetre úgy tudjuk, az ellenzéki pártok lehetőségeikhez mérten igyekeznek tartós élelmiszerekkel, anyagi támogatással segíteni azokon a bajba jutottakon, munkájukat elvesztőkön, akik segítségért fordulnak hozzájuk. 

Makro / Külgazdaság Hamarosan terítékre kerülhet a svéd NATO-csatlakozás a törököknél?
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 18:56
A hétfő legfontosabb történései röviden.
Makro / Külgazdaság Hoppá, az altatás szexuális hallucinációkat okozhat
Kormos Olga | 2023. május 29. 18:18
Egy eddig ismeretlen kutatás azt vizsgálta, hogy egyeseknél az altatás vagy érzéstelenítés tévesen szexuális emléktöredékeket okozhat, ami hosszú távon pszichés traumákhoz is vezethet.   
Makro / Külgazdaság Nem zárható ki egy háború Oroszország és a NATO között
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 16:58
Nem lehet kizárni egy Oroszország és a NATO közti háborút. Amennyiben kitörne, Csehország az első pillanattól kezdve részese lenne - jelentette ki Karel Rehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke hétfőn Prágában egy biztonságpolitikai konferencián.
Makro / Külgazdaság Feszült a helyzet: a NATO békefenntartói is megjelentek Koszovóban
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 16:14
Három észak-koszovói településen kezdődött a hétfő reggel a rendőrség és a helyi szerbek közötti összeütközésekkel, a helyzet romlását megakadályozandó a kérdéses helyekre kivonult a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR is.
Makro / Külgazdaság Ne repüljön, szálljon vonatra! - Komolyan veszik a klímavédelmet Franciaországban
Elek Lenke | 2023. május 29. 14:56
A gallok nem viccelnek, hanem tesznek is a klímavédelemért. Még akkor is, ha óriási üzlet a légi közlekedés. A közelmúltban sokakat meglepett, hogy betiltották a belföldi repülőjáratokat azon városok között, amelyek esetében két és fél óra alatt meg lehet tenni az utat vonattal is.
Makro / Külgazdaság Választás elé állították a spanyolokat
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 14:26
Előrehozott parlamenti választásokat jelentett be július 23-ára Pedro Sánchez miniszterelnök hétfőn Madridban.
Makro / Külgazdaság Tovább szárnyal szomszédunk gazdasága
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 14:03
A horvát gazdaság teljesítménye 2,8 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) hétfőn.
Makro / Külgazdaság Erdogan: ideje a nemzeti álmok érdekében egyesülni
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 12:18
Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőre virradó éjszaka Ankarában az elnökválasztás második fordulójának csaknem végleges eredménye alapján bejelentett győzelmére utalva azt mondta, újraválasztásával Törökország, a nemzet minden része, a demokrácia és az ország teljes 85 milliós népessége is nyert.
Makro / Külgazdaság Rekorddöntés kell ahhoz, hogy másfél százalékkal nőhessen idén a GDP? Klasszis podcast
Csabai Károly | 2023. május 29. 11:26
Mi a különbség a technikai és a "sima" recesszió között? Sorrendben a negyedik negyedévben is mínuszos lehet a GDP? Elérhető-e a 1,5 százalékos gazdasági növekedés? Ezekről, valamint az idei és a jövő évi költségvetésről beszélgetett főszerkesztőnk, Csabai Károly az ING Bank vezető makrogazdasági elemzőjével, Virovácz Péterrel.
Makro / Külgazdaság Menekültek ezrei haladnak át Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 09:58
Az ORFK napi jelentése.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG