<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az egészségügyi szakdolgozók bére tízezrekkel csökkenhetett, mert március 1-től megszűnt a közalkalmazotti jogviszonyuk, ezzel egyidőben a parlamenti képviselőink akár százezret is meghaladó fizetésemelésben részesültek. 

Az egészségügyi szakdolgozók fizetése akár tízezrekkel is csökkenhetett, mert március elsejétől megszűnt a közalkalmazotti jogviszonyuk - írta a napokban a napi.hu. Az érintettek az első, már nem közalkalmazotti fizetést mostanában kapták kézhez és az egészségügyi szakdolgozók közül sokan azzal szembesültek, hogy korábbi bérük 20-30 ezer forinttal vagy akár ennél is többel csökkent. Ennek hátterében a lap szerint az áll, hogy mivel már nem kötelező keresetkiegészítéseket adni, azokat sok helyen elkezdték megszüntetni. Vagy például a különböző pótlékokra a korábbinál alacsonyabb mértéket állapítanak meg. 

Mindeközben a képviselői javadalmazásról szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően márciustól az előző évi átlagbér-növekedés mértékével igazították ki a honatyák- és anyák fizetését- számoltunk be a változásokról bő egy hónappal ezelőtt. Ennek eredményeként az Országgyűlés falai között dolgozó választott tisztségviselők százezer forintot is meghaladó béremelésben részesültek. 

A százezres nagyságrenddel megemelt juttatásokat ők is mostanában kapták kézhez, mint az egészségügyi szakdolgozók a csökkentett fizetéseket. 

Bruttó 107 400 forinttal nőtt az alapilletmény

Korábbi számításainkat most a parlament honlapján frissült adatok erősítették még. Vagyis a képviselők alapilletménye bruttó 107 400 forinttal 1 103 400 forintról 1 210 800-ra emelkedett. Családi adókedvezmények figyelembevétele nélkül ez havonta 805 182 forint nettót jelent, 

így ténylegesen az érintett képviselők 71 421 forinttal többet kaptak a napokban a számlájukra. 

A Parlament ülésterme (Fotó: MTI)A Parlament ülésterme (Fotó: MTI)

Bár ez is igen jelentős növekedésnek számít, mégis azok a képviselők vannak kisebbségben, akik az alapilletményre jogosultak. A képviselői fizetés ugyanis nagyban függ a betöltött pozíciótó; az alapbérre csak azok jogosultak, akik semmilyen más posztot nem töltenek be a parlamentben és a kormányban. A frakcióvezetők, azok helyetteseik, a bizottsági elnökök, alelnökök és tagok magasabb bérért teljesítik feladataikat.

  • Aki állandó bizottsági tag, az a képviselői alapbér 1,2-szereséért dolgozik, vagyis 1 324 080 forint helyett 1 452 960 forintot láthatott a napokban a bérlapján.
  • Aki két testületben vagy a törvényalkotási bizottságban tag, az alapbér 1,4-szeresére jogosult fizetésként, így több mint 1,4 milliót ér a munkája.
  • A frakcióvezetők fizetésénél kétszeres szorzó alkalmazandó, tehát 2,2 millió forintos javadalmazásuk 2,42 millióra emelkedett.
  • Helyetteseik fizetése pedig a mostani emelésnek köszönhetően átlépi a 2 milliós álomhatárt, 1,875 millió forint után 2,058-ért látják el feladataikat.

A parlament legmagasabb fizetéséért a házelnök, Kövér László dolgozik, esetében majdnem bruttó 300 ezer forinttal magasabb összeg szerepel mostantól a bérlapján. Bruttóban már 3,26 millió forintot ér a munkája. Az emelés esetében azt jelentette, hogy a napokban 192 836 forint pluszfizetés, vagyis nettó 2 173 991 forint érkezett a számlájára. 

Az idei emeléssel együttvéve az elmúlt 2,5 évben 62 százalékos bérnövekedést tapasztalhattak a képviselők. A kormány ugyanis 2018 augusztusától döntött a bérek rendezéséről miután a közszféra más részében már lezajlott ez a folyamat. 

Van, aki még ennél is többet visz haza

Azok a képviselők, akik egyben a kormány tagjai is miniszterként, államtitkárként vagy helyettes tisztségviselőként, a képviselői alapilletményük mellé kormánytagként is jogosultak fizetésre. Ezek nem kötelező jelleggel, de szintén lekövethetik a bruttó bérek változását. Egyelőre az állami vezetők javadalmazásáról még nem érhetők el friss dokumentumok a kormány honlapján, az azonban még így is biztos, hogy többmilliós juttatásra jogosultak. 

Miniszterként ül a parlamentben még Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Rogán Antal a miniszterelnök kabinetfőnöke és Nagy István, agrárminiszter is. Így a két poszt betöltéséért összesen bruttó 3 189 800 forintot kaphattak a napokban - a miniszteri fizetés változatlansága mellett -, ami nettóban (családi kedvezmények figyelembevétele nélkül) 2 121 217 forintot jelent.

Ha pedig 2020-szal ellentétben a miniszteri fizetések emelésére is sor kerül idén, a teljes bér még magasabb összeg lehet. Ebben az esetben ugyanis számításaink szerint 2 170 963 forintért dolgozhatnak majd az állami vezetők a jelenlegi 1,979 millió után.

A kormánypártiaknak kellett az emelés, nem mondtak le róla

Az idei emelésről szóló korábbi cikkünk megjelenésével egyidőben terjesztette be Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs független képviselő azt a törvénymódosító javaslatot, mely a veszélyhelyzet idején csak az alapilletményt hagyta volna meg a képviselőknek. 

Mivel idén is emeltek a parlamenti fizetéseken, most is azt kérték a független képviselők az Országgyűléstől, hogy ezt a növekményt és minden parlamenti tisztséghez kötődő plusz juttatást a Járvány Elleni Védekezési Alapba utaljanak át, majd onnan az egészségügyi és szociális dolgozóknak. 

Ám ahogy 2020 tavaszán, úgy ezúttal sem ment át ez a javaslat a parlamenten, de mégcsak napirendre sem vették annak tárgyalását. Mint Szél Bernadett az erről szóló Facebook-bejegyzésében írta, a kormánypárti képviselők indoklás és "szó nélkül utasították el a javaslatot. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a magyar kormánnyal ellentétben az osztrák az egész fizetését a védekezésre adja. 

Kommentár:

Bár a plusz juttatásokról való lemondás gesztusértékű lett volna a közös teherviselés jegyében, valójában azoknak az összegeknek a terveknek megfelelő felhasználása nehezen lehetne követhető, miután a nagy közös kasszába kerültek. Mint korábbi összegzésünkben bemutattuk, például a Gazdaságvédelmi Alapból sorra látványberuházásokat finanszíroznak, és nagyrészt sport, illetve egyházi beruházásokat fedeznek, a Járvány Elleni Védekezési Alapból viszont zömében egészségüggyel összefüggő célokra csoportosítanak át forrásokat. (Többek között a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Mentőszolgálat, vagy épp a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság kapott pénzt.) Éppen ezért célszerűbbnek tűnne a lemondott pluszpénzeknek egy külön "zsebet" létrehozni, és abból segíteni. 

Mindenesetre úgy tudjuk, az ellenzéki pártok lehetőségeikhez mérten igyekeznek tartós élelmiszerekkel, anyagi támogatással segíteni azokon a bajba jutottakon, munkájukat elvesztőkön, akik segítségért fordulnak hozzájuk. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Káros és szembemegy Orbán Viktor „zöld” nyilatkozataival a belengetett reptérfejlesztési stratégia
Mester Nándor | 2021. október 17. 06:07
Több sebből vérzik az az elképzelés, hogy felpörgessék a vidéki légikikötők forgalmát. Az áruforgalmat inkább vasútra kellene terelni a szakértők szerint, a jóval nagyobb utasforgalomhoz több és jobb helyi turisztikai szolgáltatások szükségesek.
Makro / Külgazdaság Nemcsak Covid ellen kell oltani: 3,6 milliárdos vakcinaszerződést kötött az NNK
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 17:33
Bár a hírek folyamát uralja a koronavírus és az ellene folytatott küzdelem, a háttérben más kórokozók ellen is harcolnia kell a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. 
Makro / Külgazdaság Megvan, ki vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért
MTI | 2021. október 16. 15:32
Armin Laschet pártelnök kijelentette, hogy egyedül őt terheli felelősség azért, hogy a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) több mint hét évtizedes fennállása leggyengébb eredményét érte el a szeptember végi németországi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Először 1000 felett az elhunytak napi száma Oroszországban
MTI | 2021. október 16. 13:45
Oroszországban az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány kezdete óta először haladta meg az ezret a fertőzés nyomán kialakult Covid-19 betegségben elhunytak száma - közölte szombaton a szövetségi operatív törzs.
Makro / Külgazdaság 48 milliárdért húztak be közbeszerzést Mészáros Lőrincék
Székely Sarolta | 2021. október 16. 12:20
A Nemzeti Fejlesztési Programiroda tendereit győzőtt a Mészáros Lőrincék vezette konzorcium. Észak-Magyarországon kaptak munkákat. 
Makro / Külgazdaság Ellenzékbe vonul Andrej Babis
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 09:20
Andrej Babis cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Milos Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra, és az általa vezetett ANO mozgalom, amely elveszítette a hétvégi képviselőházi választásokat, ellenzékbe vonul.
Makro / Külgazdaság Komor hangulatban az amerikaiak – az elemzők sem erre számítottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 17:32
Némileg romlott a fogyasztói hangulat októberben az Egyesült Államokban a Michigan egyetem felmérése szerint, miközben a szakértők javulást vártak.
Makro / Külgazdaság Közelebb araszolt a kancellársághoz Olaf Scholz
MTI | 2021. október 15. 16:58
Eredményesek voltak az előzetes egyeztetések, elkezdődhetnek a konkrét koalíciós tárgyalások a német szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok között.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő durvasággal osztotta ki az ukrán vezetést
Káncz Csaba | 2021. október 15. 15:50
A Kreml nyílt levele elképesztő stílusban száll bele Zelenszkij elnökbe és politikustársaiba, akiket válogatott szidalmak között nemzeti identitás nélküli opportunistáknak nevez.  Ukrajna integrálódik az európai légtérbe – és a WizzAir már be is jelentette, hogy 26 új járatot indít Ukrajnából az EU különböző országaiba.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megemeli a kőolajexport vámját novembertől Oroszország
MTI | 2021. október 15. 13:50
Tonnánként 8,4 dollárral.
hírlevél
depositphotos