<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Költséges volt az indulás, bevétel is szinte csak állami támogatásból volt, és egy induló cégnél nem is nagyon meglepő, ha első teljes évében veszteséges. A mínusz mértéke már inkább az lehet. 

A kormány még 2019 legvégén hozta létre a Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt.-t, melyre az akkori kormányzati indoklás szerint az új biztonságpolitikai kihívások miatt volt szükség. A központi ügynökség felállításától azt remélik, hogy tervezettebbé, rendszerezettebbé, szakszerűbbé és átláthatóbbá válnak a kormány által irányított állami szervezetek védelmi és biztonsági beszerzései.

Mindenekelőtt egy kis kitérővel folytatnánk, mivel némi pontosításra szorul az, hogy "létrehozták" a céget. Eredetileg egy 2019. szeptemberi alapítású társaságról van szó, melynek tulajdonosi joggyakorlója a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt és MNV Üzletviteli és Tanácsadó Zrt. néven futott. Majd 2019 decemberében ezt a céget átadta a vagyonkezelő az új "tulajdonosnak" (pontosabban joggyakorlónak), Maróth Gáspárnak, aki mellesleg a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos. 

Mindenesetre a jelek szerint a társaság "megalakulása" utáni első teljes évben még sokkal inkább csak előkészítő, a működést lehetővé tevő infrastruktúra kialakításával foglalkozott, mint érdemi tevékenységgel. Ezt két dolog is alátámasztja: 

 • egyrészt a tény, hogy a közbeszerzési hatóság oldalán kisebbségben vannak a 2020-ban elindított eljárások - főleg azok, melyek lőszer, fegyverek, kényszerítőeszközök beszerzésére irányultak, 
 • másrészt a cég tavalyi éves beszámolója. 

A rendőröknek is az ügynökség szerzi be a szükséges eszközöket (A kép illusztráció - fotó: MTI / Vasvári Tamás) A rendőröknek is az ügynökség szerzi be a szükséges eszközöket (A kép illusztráció - fotó: MTI / Vasvári Tamás)

Az első - mondjuk úgy felkészülési - év eredménye jókora, 448 millió forintos veszteség lett, ami normál esetben igencsak megviselné egy 5 millió forinttal alapított cég tőkeerősségét, ám ebben az esetben nincs szó ilyesmiről. Mutatjuk is az elejétől kezdve, miért nincs. 

Értékesítésből 1,9 millió forint árbevételre tettek szerint, ami mellett 689 millió egyéb bevétel is befolyt a kasszába. Utóbbi zöme, 680 millió - mint a kiegészítő mellékletből kiderült - költségek, ráfordítások ellentételezésére kapott támogatás. Ezzel szemben jókora kiadások merültek fel: 

 • anyagjellegűként 227 milliót számoltak el (ebből 211 millió igénybevett szolgáltatás), 
 • személyi jellegűként pedig 893 milliót. 

A cég elég nagy apparátussal kezdte el a munkát, hiszen 68 ember áll az alkalmazásában, akiknek havi átlagos bruttó bére a bérköltségből levezetve 862 ezer forint volt 2020-ban. 

A bevételek és ráfordítások eredőjeként már üzemi szinten tetemes mínusz jött össze, 447 millió forint. Ezt egy minimális, 1,2 milliós adófizetési kötelezettség tovább hízlalt, így jött össze a végére a 448 milliós veszteség. 

Ez a számviteli szabályoknak megfelelően az adózott eredmény soron bekerül a mérlegbe, azon belül is a saját tőkébe, így azt negatív tartományba húzhatta volna. A jelek szerint azonban a tulajdonos, a magyar állam már évközben gondoskodott a tőkepótlásról. Egészen pontosan miután az MNV átadta az üzletrészt a tulajdonosi jogokat gyakorló Maróth Gáspárnak, akkor egyben tőkeemelést is végrehajtott összesen 800 millió forint értékben. Ebből 50 millió forint a társaság jegyzett tőkéjét növelte, a maradék 750 millió pedig a tőketartalékba került. Ennek segítségével pedig semmi problémát nem okozott a tetemes veszteség. 

Likviditási gondok sem fognak várhatóan felmerülni, hiszen a cégnek mintegy 2,2 milliárd forintja pihen bankbetétben, ennek zöme 1,9 milliárd forint támogatás, az összeget a felhalmozási és működési célú kiadások finanszírozására használhatják fel 2021-ben. 

Mindent felügyel, beszerez, összegez és a végén javasol

Az állami ügynökség fő feladata, hogy tervezetten, költséghatékonyan és transzparensen folytassa le a kormány irányítása, illetve felügyelete alatt álló költségvetési szervek, gazdasági társaságok, alapítványok védelmi és biztonsági beszerzéseit. A szervezet hatáskörébe tartozik többek között

 • a honvédelmi, 
 • a rendvédelmi, 
 • a bűnüldőzési, 
 • bűnmegelőzési, 
 • büntetőeljárási, 
 • büntető-végrehajtási,
 • nemzetbiztonsági, 
 • határőrizeti és határforgalmi, 
 • katasztrófavédelmi, 
 • adóhatósági és vámhatósági, 
 • őrzési, védelmi, illetve önvédelmi célú haditechnikai eszközök és szolgáltatások beszerzése. 

Tevékenységét illetően közbeszerzési eljárást csak akkor indíthat el az ügynökség, ha az adott igényt véleményezte a Nemzetbiztonsági Kabinet és a kormány is jóváhagyta. A jóváhagyás nélküli szerződéskötés semmisnek minősül. Az ügynökség ellenőrzi és felügyeli a megkötött szerződések teljesítését is. Az ügynökségnek emellett évente összegznie kell a tapasztalatait, és azok ismeretében javaslatot kell tennie a kormánynak a védelmi és biztonsági fejlesztések irányára, megvalósítására. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Elképesztő összegekkel tartozik a bankoknak a bajba került kínai óriás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 18:27
Egyes kínai bankok pénteken nyilvánosságra hozták, hogy mennyivel tartozik nekik az eladósodott China Evergrande Group.
Vállalat Megtorpant az internetes kereskedelem terjedése
MTI | 2021. szeptember 24. 07:19
Az elmúlt években megszokottnál jóval lassabban nőtt az interneten keresztül végrehajtott bankkártyás vásárlási tranzakciók száma és értéke a második negyedévben - írta a Világgazdaság pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzforgalmi statisztikái alapján.
Vállalat Vizsgálat a téglapiacon: mire jutott az építőanyag-kommandó?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 12:47
Lezárult a Gazdasági Versenyhivatalnak az a vizsgálata, amelyet még nyáron indítottak. Ebben többek között arra jutottak, hogy a fuvarozási és logisztikai díjak miatt történhetett drágulás a téglapiacon. 
Vállalat Újabb elismerést kapott a Haris Digital IoT-megoldása
PR | 2021. szeptember 23. 09:43
A Haris Digital magyar startupként a kis- és közepes vállalatok gyártás-digitalizációjával foglalkozik. A közelmúltban több versenyen is megmérették technológiájukat: a harmadik helyet szerezték meg a SelectUSA Investment Summiton, Amerika egyik legrangosabb startuprendezvényén, legutóbb pedig egy magyar seregszemlén, az iPon Novation versenyen győzedelmeskedtek a „végtelenül egyszerű, plug and play machine monitoring megoldásukkal”. De miben segíthet egy innovatív megoldás a kkv-knak növelni a hatékonyságukat, és hogyan áll Magyarország a digitalizáció ilyen tekintetében?
Vállalat Újabb 35 milliárd forintnyi innovációs pénzre pályázhatnak a hazai vállalatok
MTI | 2021. szeptember 22. 13:28
Szerdán kezdődött a PIACI KFI pályázat soros fordulója.
Vállalat Komoly uniós forrásból fejleszthet a Budapest Airport
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 21. 11:19
A Budapest Airport 1,53 millió euró értékben valósíthat meg fejlesztéseket, amelynek 70 százalékát az Európai Unió biztosítja, a fennmaradó összeget pedig a Budapest Airport állja - közölte a repülőtér üzemeltetője.
Vállalat A magyar prodHost szövetségre lépett a Microsofttal
PR | 2021. szeptember 21. 11:10
A Microsoft eddig is folyamatosan kereste a lehetőséget, hogy támogathassa a magyarországi startup-közösséget, de a Microsoft for Startups Program elindításával még magasabb fokozatba kapcsolt a vállalat itthon és világszerte. A programba a vállalatirányítási rendszerekkel foglalkozó startupok közül elsőként és eddig egyedüliként egy ígéretes magyar vállalkozás, a prodHost is bekerült. A két márka célja nem kevesebb, minthogy együttesen lépjenek be a gyártócégek piacára.
Vállalat Orbán Viktor főtanácsadója is csatlakozott a Diófa Alapkezelőhöz
Csabai Károly | 2021. szeptember 21. 05:51
A Magyar Nemzeti Bank alelnöki posztjáról tavaly májusban távozott, s 2020 június közepétől miniszterelnöki gazdaságpolitikai főtanácsadó Nagy Márton 2021. augusztus 1-jétől a Diófa Alapkezelő Zrt. felügyelőbizottságának elnöke. E társaság tulajdonosa Magyarország 9. leggazdagabb embere, Jellinek Dániel. Aki nemcsak e személyi változásról számolt be a lapunknak adott interjújában, hanem arról is, hogy a Diófa magántőkealap-kezelési üzletága sikeresen pályázott az MFB által meghirdetett krízisalap-kezelési versenyben.
Vállalat UEFA-pénzből egyeduralom: lesz-e a Fradiból az NB I Sheriffje?
Marosi Gergely | 2021. szeptember 19. 06:09
Szeptember harmadik hetében megkezdődött az európai labdarúgókupák csoportköre, a Ferencváros az Európa-liga főtábláján a német Bayer Leverkusennel, a spanyol Betisszel és a skót Celtickel vív meg a továbbjutásért. A Fradi az első magyar klub, mely egymás után háromszor kvalifikálta magát csoportkörbe európai kupában, ezzel jelentős plusz bevételi forráshoz jutott. Ahogy a környező országokban, Magyarországon is erős dominanciát hozhat ez, az UEFA-tól érkező pénz és a megszerzett presztízs hosszú időre elszakíthatja a zöld-fehéreket riválisaiktól.
Vállalat 6,5 milliárdból teremtik meg védelmi ipari szakképzés feltételeit
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 13:13
A védelmi ipari szakképzés infrastrukturális feltételeit teremti meg a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Ganz Ábrahám Technikumának több mint 6,5 milliárd forintból megvalósuló teljes körű korszerűsítése - közölte Palkovics László pénteken Zalaegerszegen.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos