4p

Hiába a közérdekű adatigénylés, egyelőre semmilyen információt nem közöl arról sem a kormány, sem az illetékes szervezet, hogy hány család otthonfelújítási támogatás iránti kérelmét utasították el.

Immár negyedik hónapja annak, hogy véget ért a kormány 2021-ben elindított otthonfelújítási programja, mely során azt vállalták, hogy a költségek feléig, maximum 3 millió forintig kifizetik a családosok lakásfelújítását. A program több százezer család otthonának megújulásához járult hozzá, ám nem mindenki lehet maradéktalanul boldog.

Mint arról néhány napja az ATV olvasói jelzések nyomán beszámolt, bár az ügyintézési idő a pályázatok elbírálásánál 30, illetve 60 nap, ehhez képest sokan vannak, akik 3-4 hónapja várnak már. Az Államkincstár ezt azzal indokolta, hogy csak decemberben több mint 100 ezer igénylés érkezett, amelyeket  megnövelt létszámmal és munkaidőben dolgoznak fel.

A csúszás mellett azonban akad még egy kellemetlen szál a történetben: nem ismert ugyanis, hogy hány kérelmet és milyen indokkal (technikai vagy más hiányosság miatt) utasítottak el. A kérdésben Ujhelyi István, európai parlamenti képviselő nyújtott be közérdekű adatigénylést, ám a hosszúra nyúlt folyamat nem hozott eredményt.

Sokaknak maradhatott csak álom a felújítás. Fotó: Depositphotos
Sokaknak maradhatott csak álom a felújítás. Fotó: Depositphotos

Kérdéseit elküldte a Pénzügyminisztériumnak, az Építési és Közlekedési Minisztériumnak, valamint a Miniszterelnökségnek is, akik a törvényi határidők mindegyikét kihasználva azt közölték: nem adatkezelők az ügyben. Végül a Magyar Államkincstártól érkezett válasz:

"Az alábbi közérdekű adatigénylésében foglaltak kapcsán tájékoztatom, hogy a kormány az otthonfelújítási program 2021-es kezdete óta 295 ezer család otthonának felújítását támogatta összesen több mint 620 milliárd forinttal. A két évre meghirdetett program tavaly december 31-i határidejének lezárulta előtt kiugró mennyiségű, több mint százezer igénylés érkezett a Magyar Államkincstárhoz. A Kincstár megnövelt létszámmal, folyamatosan végzi a kérelmek elbírálását. A programot lezáró, végleges adatok még nem állnak a Magyar Államkincstár rendelkezésére."

Az elutasításokra viszont ők sem tértek ki. Nehezen érthető, hogy ha a befogadott kérelmekről van adat, hogyan nincs a nem pozitívan elbírált pályázatokról.

Ujhelyi István lesz a Klasszis Klub rendezvényünk következő vendége április 13-án, csütörtökön 15:30-tól, az esemény ingyenes, csupán egy regisztrációra van szükség, amit ezen az oldalon tehetnek meg.

Azért is lenne fontos ez az adat, mert amennyiben nagy százalékban utasítottak el pályázatokat, az megkérdőjelezheti a program valódi sikerét.

Ujhelyi István, EP-képviselő, az Esély Közösség alapítója szerint vitán felül áll, hogy minden olyan állami támogatás, illetve pályázati program, amely érdemi segítséget nyújt a magyar családoknak, az helyes, szükséges és folytatásra érdemes. Ám nagyon sok állampolgári megkeresést kapott a kérelmek elutasításáról. Mint lapunknak elmondta:

"számos állampolgári megkeresést kaptam az elmúlt hónapokban, amelyekben nagyszámú elutasításról, túlzott és nehézkes adminisztrációról számoltak be - javítani például csak egyetlen alkalommal lehetett a beadott dokumentáción, ha másodjára is valami hibát, vagy hiányosságot talált az állami ellenőrzés, akkor a pályázók automatikusan elestek a visszatérítési lehetőségtől -, de érdemben felmerült annak a kérdése is, hogy mennyiben tudtak élni ezzel a támogatási formával azok, akiknek egyébként nem volt elegendő forrásuk az otthonfelújítás költségeinek felét előteremteni."

Hozzátette: egyelőre arra a fontos kérdésre nem kapott választ az illetékesektől, hogy a kérelmek hány százalékát utasították el, ha ugyanis jelentős ez az arány, akkor a program valódi sikeressége is megkérdőjelezhető.

Ujhelyi István bízik benne, hogy érdemben és a nyilvánosság bevonásával fogják majd feldolgozni ennek a programnak a tapasztalatait és egy reménybeli folytatásnál fokozottabb figyelmet fordítanak majd arra, hogy a valódi rászorulók minél szélesebb körben és a lehető legkisebb akadályok mentén tudjanak hozzájutni hasonló támogatáshoz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fejbe lőttek egy kiugró ukrán képviselőt - Putyin elutazott
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 20:01
A szerdai az orosz-ukrán háború 651. napja volt. Esti hírösszefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Kongatják a vészharangot: kemény lépésre szánta el magát az ENSZ főtitkára
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 19:37
Ez egyértelmű jele annak, hogy nagyon nagy a baj.
Makro / Külgazdaság Csak hiszi a magyar kormány, hogy minden kérdést megválaszolt az uniós pénzekhez
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 18:12
Hiába mondott mást a miniszter. 
Makro / Külgazdaság Óriási fegyverraktárat találtak Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:55
Legalábbis az izraeli hadsereg beszámolója szerint.
Makro / Külgazdaság Svéd NATO-csatlakozás: ez kell ahhoz, hogy a törökök igent mondjanak
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:16
A török elnök elismételte a feltételt.
Makro / Külgazdaság Csalódás: jött egy rossz hír Amerikából
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 15:28
A munkaerőpiaci számok gyengébbek lettek a vártnál.
Makro / Külgazdaság Ebből baj lesz: Joe Biden történelmi mélypontra kerülhetett
Kollár Dóra | 2023. december 6. 15:01
December az amerikai politika szempontjából is jelentősnek bizonyult, ugyanis most jutottunk el arra a pontra, hogy kevesebb, mint egy év van hátra addig, míg választásokat rendeznek az Egyesült Államokban. A lecke tehát fel van adva Joe Bidennek – de mennyivel áll jobban vagy rosszabbul, mint elődei?
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék ezen nem vesztek össze
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:47
Nem volt vita a Monetáris Tanács ülésén.
Makro / Külgazdaság Erdogan nemet mondott Izrael nagy tervére a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:31
A török elnök tiszteletlennek tartja a javaslatot.
Makro / Külgazdaság Putyin nem lesz boldog: csúnyán borsot törtek az orra alá
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 13:40
Bár a svédeknek várniuk kell a NATO-csatlakozásra, addig nyélbe ütöttek egy másik megállapodást.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG