<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Lassan két éve lesz annak, hogy elindult lapcsoportunk Klasszis Klub rendezvénye, mely keretében havonta egy-egy ismert hazai közéleti személyiséggel beszélgetünk online, akitől olvasóink is kérdezhetnek. Idézze fel velünk a 2022-es év legnagyobb érdeklődéssel övezett vendégeit!

Még 2021-ben indítottuk útjára a Klasszis Klub online rendezvényünket, ahol mindig valamilyen aktuális témában beszélgetünk szakemberekkel, elemzőkkel, volt vagy jelenlegi politikusokkal. Ám kollégáink mellett lehetőségük van a nézőknek is élőben feltenni kérdéseiket a meghívottunknak. Büszkeséggel tölt el minket, hogy ezek az élő, online rendezvények egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, ahogy az is, hogy igazán illusztris vendégek fogadják el a felkéréseinket. Ez pedig csak megerősít minket abban, hogy jövőre is folytatjuk, most, az év végéhez közeledve pedig megmutatjuk, mely rendezvényeink voltak a legnépszerűbbek.

Úgy véljük, hogy nem meglepetés, ki volt az a vendégünk, akire a legtöbben voltak kíváncsiak: Rácz András, Oroszország-szakértő, aki két hónappal az ukrán háború kitörése után szerepelt a Klasszis Klubban. A beszélgetés során kitértünk többek között arra is, hogy lehet-e harcszíntér Magyarország, vagy épp Putyin eljuthat-e a nukleáris fegyver bevetéséig. Az egyetemi docens akkor úgy vélte, a szankciók nem fogják megállítani Oroszországot, és minden jel szerint igaza volt, hiszen a beszélgetés után közel 8 hónappal is még zajlik a háború.

Nézettségi listánkon Surányi György, volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász következik, aki júniusban volt a Klasszis Klub vendége. Ekkor már repedezett az ársapkák rendszere, az infláció is lendületesen emelkedni kezdett már, így bőven volt téma a beszélgetés során. Ráadásul a beszélgetés napján lépte át a 400-as szintet az euró-forintárfolyam. Ezzel kapcsolatban Surányi György már akkor úgy vélte, a nagymértékű gyengülés hitelességi deficitet mutat, ami azt tükrözi, hogy a piaci szereplők itthon és külföldön nem igazán bíznak a forint stabilitásában, illetve az infláció elleni fellépésben.

Nagy érdeklődés övezte a márciusi rendezvényünket, ahol Hadházy Ákos volt a vendégünk, aki akkor még Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt korrupcióellenes tárca nélküli miniszterjelöltje volt - hiszen a választás előtt voltunk egy hónappal. A beszélgetés során korrupciós ügyekről, Orbán Viktor keleti politikájának motivációjáról is beszélgettünk többek között. Ezzel kapcsolatban ő úgy vélte,

„volt egy kiutazása, és akkor vagy szerelembe esett Putyinnal, vagy – tudom, hogy ez találgatás, összeesküvéselmélet, de más magyarázatot nem látok – megvették vagy megzsarolták.”

Szintén nem lehet meglepő a májusi rendezvényünket övező figyelem, ahol Holoda Attila energetikai szakértőt hívtuk vendégül. Pedig akkoriban a kormány még hozzá sem nyúlt a rezsicsökkentéshez, viszont bejelentette a Molt terhelő különadót, és akkor már kitiltották a kedvezményes tankolásból a külföldi rendszámú autókat.

Végül, de nem utolsósorban szép számban érdeklődtek a szeptemberi Klasszis Klubunk iránt is, ahol a volt pénzügyminiszter, egyetemi tanár, közgazdász, Bokros Lajos volt a vendégünk. A beszélgetés alapvetően a kialakult gazdasági helyzet, a kormányzat által adott válaszok körül forgott. A szakember már akkor is meglehetősen pesszimista jövőképet vázolt fel, pedig akkor még nem volt olyan mértékű az infláció, mint így év végén.

„Vagyis, amikor recesszióról beszélek, akkor vállalati csődök tömegét jelzem előre” – jelentette ki Bokros Lajos.

Az elmaradhatatlan kérdést is feltettük neki: mit szól ahhoz, hogy a nevét a Bokros-csomaggal azonosítják?

Rajtuk kívül vendégeink voltak még:

  • Steinmetz Ádám,
  • Lázár János,
  • Bod Péter Ákos,
  • Rácz Jenő,
  • Dávid Ferenc,
  • Balázs Péter,
  • Raskó György
  • és Káncz Csaba.

Az alábbi dobozra kattintva visszaidézheti a beszélgetéseket:

Makro / Külgazdaság Ez lett most Európa legnagyobb kérdése
Káncz Csaba | 2023. február 7. 15:56
Noha voltak hullámvölgyei, a Berlin–Párizs tengely átvezette az EU-t a legnehezebb helyzeteken. Manapság pedig még nagyobb szükség van rá, mivel Európa egyrészt a háborúval, másrészt a megélhetési válsággal küzd. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Valaki gigantikus pénzt adott egy ismert sportklubért
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 13:37
Ezzel ez lett a legdrágább a hazájában, a többiek messze lemaradtak.
Makro / Külgazdaság A lengyelek kipróbálják a Patriot rendszert
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 12:46
Az amerikai gyártmányú légvédelmi rendszeren kiképzési gyakorlatot tartanak Varsóban.
Makro / Külgazdaság A csehek szeretnek adakozni az ukránoknak
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 12:21
Ironikusan egy Ajándék Putyinnak elnevezésű kezdeményezés keretében gyűjtöttek össze óriási összeget.
Makro / Külgazdaság Suppan Gergely: az ipari termelés a tavalyi év elejétől határozott lendületet vett
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 10:14
A Központi Statisztikai Hivatal ipari termelésre vonatkozó adatait elemzi a Magyar Bankholding szakértője.
Makro / Külgazdaság A földrengés dzsihadistákat szabadított ki a szíriai börtönökből
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 09:02
Az Iszlám Állam több, fogságban levő tagja kihasználta, hogy a katasztrófa a börtönüket is megrongálta.
Makro / Külgazdaság Nagyot ugrott az ipari termelés egy év alatt
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 08:30
Tavaly decemberben a nyers adatok szerint 2, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint viszont 5,7 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint 2021 utolsó hónapjában. Éves szinten 5,8 százalék volt a növekedés.
Makro / Külgazdaság A jegybank is rábólintott az Alteo felvásárlására
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:19
A Mol a Főnix és a Riverland magántőkealapokkal többségi befolyást szerez a cégben.
Makro / Külgazdaság Újabb rengés rázta meg Törökországot
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:07
Kedd reggel újabb, 5,6-es erősségű földmozgást észleltek. Törökországban és Szíriában átlépte a négyezret a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma; Törökországban a katasztrófavédelem (AFAD) 2921 halottról számolt be, Szíriában pedig legkevesebb 1444 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Az oroszok egy év alatt olaj- és gázbevételeik csaknem felét bukták el
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 06:42
Zelenszkij csütörtökön az uniós vezetőkkel találkozik. Ezek történtek kedd hajnalban az orosz–ukrán háborúban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG