5p

A csütörtökön bejelentett különadó sem veszélyezteti a kedvezményes hatósági üzemanyagárat, vélte a Klasszis Klub legutóbbi vendége, Holoda Attila energiapiaci szakértő. Szerinte az olcsóbb orosz olajárak mellett a Mol ki tudja gazdálkodni a 300 milliárd forintos pluszterhet. Sőt, az üzemanyagok ára akár még olcsóbb is lehetne.

Különös aktualitást kapott a csütörtökön ismertetett különadók miatt a Privátbankár és az mfor.hu Klasszis Klub eseménye, hiszen felmerült, a Molra kivetett 300 milliárd forintos extra teher akár az Európai Unió legolcsóbb benzinárát veszélyeztetheti. A Magyarországon 480 forinton rögzített kedvezményes kiskereskedelmi árakat ugyanis részben a Mol nyereségéből finanszírozták.

Holoda Attila szerint, ha csak a Mol közelmúltban publikált első negyedéves eredményét nézzük, amely 281 milliárd forintos nyereséget mutatott, akkor az éves 300 milliárd forintos extra adó nem fogja csődbe vinni a társaságot. Ugyanakkor azt is érdemes megjegyezni, hogy a Molt sújtó intézkedés nem teljesen előzmény nélküli, hiszen néhány napja a magyar cég szlovák leányvállalatát, a Slovnaftot hasonló típusú nyereségadóval sújtották. A szlovákok és valamilyen szinten a magyar kormány is azt a többleteredményt csapolja meg, ami alapvetően nem a Mol érdeme. A társaság ügyesen lavírozott Holoda Attila szerint azzal, hogy a háború miatt bevezetett intézkedések miatt olcsóbbá váló urali típusú olajat vásárolta, miközben a késztermékeit a Brent olaj árának megfelelő áron forgalmazta. A különbség a korábbi egy-két dolláros szinthez képest 30-35 dollárra nőtt hordónként.

Ha azt kalkuláljuk, hogy az értékesítésük alapján a Mol nyeresége elérheti a 8-900 milliárdot csak az olajár különbözetből adódóan, akkor a rájuk kivetett 300 milliárd forintos adó nem az az összeg, ami a vállalatot nagyon keményen megütné. A másik oldalon természetesen hiányozni fog neki, hiszen egy profitorientált piaci vállalatról van szó.

Kérdésünkre, hogy az adó mellett is fenntartható-e az üzemanyagok 480 forintos hatósági ára Holoda Attila úgy vélekedett, hogy mindenképpen. Sőt, szerinte még akár alacsonyabb árat is képes lenne a társaság finanszírozni. Ezt azzal indokolta, hogy a hatósági ár akkor lett meghatározva, amikor a két említett olajtípus ára gyakorlatilag megegyezett. Azóta viszont jelentősen eltávolodtak egymástól, igaz, az ár rögzítésekor a Brent is jóval olcsóbb volt.

Holoda Attila azt is kiemelte, hogy érdemes figyelembe venni, miközben a kiskereskedelmi és a nagykereskedelmi ár megegyezik, a Molnak az olcsóbb urali típusú olaj révén van forrása finanszírozni az így keletkező veszteségüket. A kisebb töltőállomásoknak viszont nincs ilyen háttere. A korábbi Innovációs és Technológiai Minisztérium ugyan meghirdetett egy kompenzációs programot, ez a kompenzáció azonban meg sem közelíti azt a költségszintet, amibe nekik a kutak üzemeltetése kerül. A kisebb kutak 20 forintra pályázhatnak literenként, miközben az átlagos költségük literenként 55-58 forint körül van. Ezeket a töltőállomásokat üzemeltetni kellene, munkatársakat fizetni, a benzinkutakon különböző működési költségek vannak, amelyeket összességében nem fedez a megpályázható összeg. Arról nem is beszélve, hogy a kormány még egy trükkös megoldáshoz folyamodott, hiszen a szabályok szerint az elmúlt év hasonló időszakának a forgalmát alapul véve, annak 80 százalékáig pályázhatnak. Ez azt jelenti, hogy az árstop miatt megnövekedett forgalmat a kormány nem veszi figyelembe.

Vélhetőleg utóbbi, vagyis a nagyon komoly benzinturizmus miatt hozott olyan intézkedést a kormány, hogy csak magyar rendszámú jármű esetén jár majd a hatósági ár, aki külföldi rendszámú autón közlekedik, annak piaci árat kell fizetnie. A korábbi és a megugró kereslet miatt a kisebb kutak komoly veszteséggel számolhatnak. Valamilyen szinten persze paradoxon, de a most bevezetésre kerülő, magyar forgalmihoz, rendszámhoz kötött tankolás visszafogja a forgalmat, és az alacsonyabb kereslet révén csökkenhet a kutak tulajdonosainak a vesztesége.

Holoda Attila megjegyezte, hogy a magyar autósoknak járó kedvezménnyel van egy nagy hiba. A kisebb kutak nem arra vannak berendezkedve, hogy a vásárlókat azonosítsák, igazoltassák. Nagyon sok olyan kis kút van, ahol egy család dolgozik, nem tudnak alkalmazottat fizetni. Ha egy ember van ügyeletben, akkor elég nehéz lesz nem csak folyamatosan figyelni a betérő autósokat, de ha kell még csendőrként is fellépni velük szemben. "Már látom előre, hogy azokon a helyeken, ahol jelentős számú turista fordul meg, nem fogják tudni betartani a szabályokat" - mondta vendégünk. De az is érdekes kérdéseket vet fel a szakértő szerint, hogy egy magyar vállalat határon túli leányvállalatának külföldi rendszámú autói miért nem lesznek jogosultak kedvezményes áron vásárolni üzemanyagot. Többek között a fentiek miatt átgondolatlannak tűnik ez az új intézkedés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Sajátos sztrádaépítés: öt év alatt egy méter sem épült a szomszédban
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 13:22
Románia nem éppen a kiterjedt autópálya-hálózatáról ismert, de az Erdélyt és Moldvát összekötő sztráda megépítése az egész közép- és kelet-európai régió úthálózatában hoz jelentős bővülést.
Makro / Külgazdaság Magyarország most nem pendül egy húron Kínával és Oroszországgal
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 12:31
A két nagyhatalom képviselőivel szemben ugyanis Novák Katalin aláírta a dubaji klímacsúcson az atomenergia bővítésére felszólító nyilatkozatot.
Makro / Külgazdaság „Nincs hova menni” - kesereg egy Gázából menekülő
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 11:48
Körülbelül 2 millió ember – csaknem Gáza teljes lakossága – zsúfolódott össze a terület déli részén.
Makro / Külgazdaság Kell-e félnünk a kínai tüdőgyulladás rejtélyes hullámától?
Kormos Olga | 2023. december 2. 10:52
A tudósok szerint ebben az időszakban természetesnek tartják a légúti megbetegedések ugrásszerű növekedését, de ami Kínában történik, az szokatlan.
Makro / Külgazdaság Kivégeztek egy fogvatartottat Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:40
Meghalt egy román-izraeli állampolgárságú túsz a Gázai övezetben.
Makro / Külgazdaság Újabb mozgósításra készül Putyin
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:18
Ez történt az orosz-ukrán fronton és annak környékén, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság A német kancellár beváltotta a Zelenszkijnek tett ígéretét
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:01
Patriot légvédelmi rendszert kezelő ukrán egységet képzett ki Németország.
Makro / Külgazdaság Véres leszámolás a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:46
A Hamász által irányított egészségügyi minisztérium szerint közel 200 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Több város lakossága veszett el az orosz-ukrán háborúban
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 20:12
Hatalmas emberáldozatról számoltak be Oroszország ukrajnai inváziója miatt. Magyarországon továbbra is a távolságtartás a fő irány Ukrajna európai uniós csatlakozási szándékai miatt.
Makro / Külgazdaság A nagyobb bértömeg megemelheti a GDP-t, de az is lehet, hogy csak inflációt gerjeszt – A hét videója
Dobos Zoltán-Izsó Márton-Rácz Gergő | 2023. december 1. 18:41
Szokatlan a minimálbér és a garantált bérminimum december 1-jei emelése. Honnan teremtik elő a cégek az ehhez szükséges forrást? Hogyan hat ez az e fölött keresők fizetésére? Meglöki-e a belső fogyasztást, hozzájárul-e a bruttó hazai termék bővüléséhez? Erről beszélgetett A hét videójában Dobos Zoltán és Rácz Gergő.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG