<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Vasárnap után a hétfői adatközlés is azt mutatta, hogy nagyon lassú tempóban emelkedett az oltottak száma hazánkban, mivel most inkább második körös oltásokat végeznek. A kormányzati várakozás szerint a hét elején, közepén meglesz a 4 millió oltott, amikor újabb lazítások jönnek, többek között a kijárási tilalom kezdete éjfélre tolódik ki. Kisebb csoda kellene azonban ahhoz, hogy ez összejöjjön. Heti előrejelzésünk. 

A cikk eredetileg laptársunk, mfor.hu oldalán jelent meg. 

Kereken egy héttel ezelőtt arról számoltunk be, hogy váratlanul nagyon kevés oltást adtak be a hét utolsó napján, és némi kiegészítéssel ugyanezzel a felütéssel most is kezdhetnénk a szokásos heti előrejelzésünket. A mondat toldása valahogy úgy hangzik, hogy "szombat után még kevesebb" oltást sikerült beadni. Bár itt rögtön meg is kell cáfolnunk ezt a kijelentést, és a nagyon csalóka képet mutató adatközléshez fontos megjegyzést kell tennünk. 

Szombaton 19 424-gyel, vasárnap pedig 7772-vel nőtt az oltottak összlétszáma Magyarországon, ha viszont megnézzük, hogyan alakult az első, illetve második oltásukat megkapók száma, rögtön kiderül: semmit sem lassult az oltási tempó. Szombat óta láthatóan 70 ezer, illetve 50 ezer második körös oltást adtak be, ami értelemszerűen mérsékli az első oltásban részesülők számát. Egyszerűen megfogalmazva: 

az oltottak összlétszámának változása = első oltottak számának változása + második körös oltást felvevők létszámának változása.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Így hiába nem változott az oltási tempó és kapacitás, a teljes létszámban ez alig-alig tud megmutatkozni. Ha visszagondolunk, ez várható is volt, hiszen a húsvéti hosszú hétvégén nagyon felpörgették az oltásokat, melynek során nagy számban Szputnyik V-vakcinákat adtak be. Ennek ismétlő, második körös adagja pedig 21 nap, tehát három hét után válik esedékessé. Most pont ebben az időszakban vagyunk. 

Nem kedvező a helyzet, ha a kormányzati várakozást nézzük

Bár ez a kialakult helyzet azt jelenti, hogy egyre több magyar kerül közel a teljes védettséghez, a kormányzati újraindítási tervek szempontjából egyáltalán nem kedvező. A második körös oltások helyett ugyanis a beadott első adagok, vagyis a beoltottak összlétszáma számít mérföldkőnek. Most a 4 milliomodik oltás elérése a cél, hogy az azt követő napon újabb enyhítések lépjenek életbe a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára. Tehát több mint 4 millió embernek (a védettségi igazolványt ugyanis az is megkapja, aki igazoltan átesett már a fertőzésen).

Ha olyan lassú ütemben emelkedik az elsőre oltottak száma Magyarországon, mint az az elmúlt két napban megfigyelhető volt (10-20 ezer), akkor nemhogy szerda-csütörtök magasságában, de még jövő héten is nehezen érhetjük el a kívánt célszámot.

Pedig a kormányzati várakozások optimizmusa eddig még nem látott méretet öltött. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter legutóbbi Kormányinfóján azt mondta: 

"jövő hét (szerk.: e hét) elején meglehet a 4 millió oltott, utána pár napon belül a 4,5 milliót is elérhetjük". 

Erre pedig előrejelzésünk szerint semmi esély nem mutatkozik, legjobb esetben is péntekre lehet meg a 4 millió oltott. De csak akkor, ha a második körös oltások mellett az első dózist legalább 90 ezren kapják meg, vagyis nagyjából napi 140-150 ezer (90 ezer első adag+ 50-60 ezer második dózis) oltást kellene beadni, hogy az összlétszám megfelelő mértékben tudjon emelkedni. Ilyen magas számra pedig még egyetlen nap sem volt példa. 

Sokkal nagyobb csalódást kelthet a kormányzati körökben ha az elmúlt 7 nap átlagára alapozva készült előrejelzésre néznek rá. A szombati és vasárnapi alacsony növekedés miatt az egyhetes napi átlag mindössze 48 210-re jön ki, ezt a tempót feltételezve a 4 millió oltott csak május 4-én, tehát jövő hét kedden lehetne meg. Vagyis pont egy héttel később, mint azt Gulyás Gergely szavai alapján azt tervezi a kormány. Értelemszerűen ez a tempó a következő, 5 milliós mérföldkő elérését is jócskán késlelteti: prognózisunk szerint majdnem két hét kellene ahhoz a 4 millió után, hogy ki lehessen pipálni. Május 15-én lehetne meg. 

Ha kiiktatjuk az előrejelzésből a szombati és vasárnapi kirívóan alacsony növekedést, akkor már valamivel kedvezőbb kép rajzolódik ki, ám ez még mindig kevés ahhoz, hogy a kormányzat várakozása teljesüljön. Napi átlagban így 62 ezer beadott oltásról beszélhetünk, melyet feltételezve a következő időszakra, május 3-ra lenne meg a 4 millió. Érdemben tehát a napi 13 ezer plusz beadott oltás sem változtat a prognózison. 

Összefoglalva az látszik, hogy a húsvéti hosszú hétvégén felpörgetett oltások most ütnek vissza. A kapacitásokat a második dózisok beadása foglalja le, így kevés első adagot tudnak beadni. Persze, elképzelhető, hogy ebben a helyzetben egy másik nehézség is megmutatkozik. Nevezetesen, az oltási hajlandóság visszafogottsága. A hírek alapján leginkább ugyanis a kínai Sinopharm vakcina áll rendelkezésre az oltópontokon, ennek az elfogadottsága, a vakcina iránti bizalom pedig talán az egyik legalacsonyabb Magyarországon. Ha gondolatmenetünk helyes, akkor ez lehet az egyik legtöbbször visszautasított vakcina; nehéz lehet erre a szerre oltási hajlandóságot mutató regisztrált magyart találni. 

Frissítés, 11:55
Cikkünk megjelenése után Müller Cecília gyakorlatilag alátámasztotta feltételezésünket. Közlése szerint a tegnap óta tartó logisztikai művelet során 600 ezer Sinopharm-vakcinát osztanak ki az oltópontokra. Vagyis elméletileg nincs akadálya az első oltások felpörgetésének sem, de ennek feltétele, hogy legyen elég regisztrált személy, aki elfogadja a kínai vakcinát is. 

Nem véletlen, hogy múlt héten Gulyás Gergely azt mondta, a tapasztalatok alapján a Pfizernél is jobb a Sinopharm, annál meg még jobb a Szputnyik. Ezt erősítve - igaz, a baloldali oltásellenességre hivatkozva - hétvégén közzé is tett a kormány egy táblázatot a vakcinák hatékonyságáról. Az adatok ezer sebből véreztek ugyan, amit Karikó Katalin Facebook-oldalán ki is egészített olyan adatokkal, hogy tudományosan is helytálló képet adjanak a számok, de a kormányzati cél mindemellett a keleti vakcinák iránti bizalom növelése lehetett.

Ha egyszer meglesz a 4 millió oltott: milliók kapják vissza a megszokott életet

Bár voltak az elmúlt hetekben olyan mérföldkövek, melyeknél csak homályos információkat tudtunk a várható lépésekről, most egész pontos képet adott a kormány arról, mire lehet számítani a 4 millió oltott elérése után. 

Legelőször múlt pénteki rádióinterjújában jelentette be Orbán Viktor, milyen döntéseket hoztak az újraindítás következő szakaszát illetően, most pedig a kormányzat honlapján jelent meg a részletes tájékoztató, majd nem sokkal később már a hivatalos rendelet is lejött a Magyar Közlönyben

 • A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
 • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
 • A védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
 • A vendéglátó üzletek belső tereiben a védetteknek és kiskorú gyermekeiknek nem kötelező a maszkviselés, ahogy azok teraszain sem. 
 • A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.
 • A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
 • Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
 • A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
 • A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken. 
 • Közterületen, tömegközlekedésben, boltokban a még nem beoltottak védelme érdekében továbbra is kötelező lesz a maszkviselés. 
 • Újranyitnak a kaszinók és a játéktermek is, melyeket csak védett személyek látogathatnak. 

A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.

Közérdekű Sokkal kevesebb a magyar újszülött, mint egy éve
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 11:19
Áprilisban is kevesebben lettek, nehéz az adatokban pozitív jeleket találni.
Közérdekű Újabb ezrek léptek be az országba a rendőrök segítségével
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 06:46
Tegnap is zajlott az élet a keleti határainkon.
Közérdekű Meglepően sok gyermek menekülttel szemben kellett intézkedniük a rendőröknek
Privátbankár.hu | 2023. május 22. 06:34
Több tucatnyi kiskorú szállt vonatra, hogy eljusson az ukrán és a román határról a fővárosba.
Közérdekű A lengyelek is autópálya-kedvezményen gondolkodnak
Privátbankár.hu | 2023. május 17. 16:10
Lehet, hogy ingyenes lesz az állami gyorsforgalmi út.
Közérdekű Kiugrana Prágába sörözni? Olcsóbb lesz az autópálya-matrica
Privátbankár.hu | 2023. május 12. 13:58
Csehország bevezeti az egynapos autósztrádadíjat.
Közérdekű Ha még a mainál is jobban akar járni, várjon még a tankolással!
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 10:35
Péntektől a benzin és a gázolaj is ismét kevesebbe kerül majd.
Közérdekű Bár lefújták a járványt, mégis vannak, akik belehalnak
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 10:27
Az elmúlt egy hétben a fertőzést elkapott 355 fő mellett tízen hunytak el.
Közérdekű Vigyázat, baj van az egyik nagy áruházlánc virslijével!
Privátbankár.hu | 2023. május 9. 12:13
Blokk nélkül is visszatérítik az árát.
Közérdekű Több százan vannak kórházakban a Covid miatt Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. április 26. 09:06
Friss heti adatokat közölt a Koronavírus Sajtóközpont.
Közérdekű Felejtse el a hétfői repülést Berlinből!
Privátbankár.hu | 2023. április 23. 10:55
Valamennyi induló járatot törölték a hétfői menetrendből a Berlin-Brandenburg nemzetközi repülőtéren (BER) a biztonsági terület dolgozóinak sztrájkja miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG