5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Bár harmadával nőtt a koronavírus-járvánnyal sújtott évben a Budapest Honvéd értékesítésből származó bevétele, ez kevés volt ahhoz, hogy elkerüljék az újabb tetemes veszteséget év végén. A tulajdonosok újabb pénzinjekcióval várják a fordulatot és a jelenlegi korlátozásokkal teli helyzet megváltozását. Lapunk megkeresésére azonban bizakodásuknak adtak hangot.

A cikk eredetileg az Mfor.hu oldalon jelent meg.

A kormány 2020-szal ellentétben nem változtatott az éves beszámolók május végi leadási határidején, ennek megfelelően az NBI-es focicsapatok sorra jelentetik meg a gazdasági beszámolóikat a saját honlapjukon. A Felcsút és a Mezőkövesd a számaik alapján meg sem érezték a koronavírus-járvány miatt felmerülő nehézségeket és nyereségesen tudtak működni, a Budapest Honvédról azonban ez nem jelenthető ki teljesen. De kezdjük a legelején! 

Az eredménybeszámoló első pár sora esetükben is örömre adhat okot, hiszen az értékesítésből származó bevételeik a zártkapus mérkőzések, kieső jegybevételek és gazdasági válság ellenére is harmadával tudott előző évhez képest növekedni és 1,29 milliárd forintot könyvelhettek el a korábbi 955 millió után. Azt azonban nehéz kiolvasni a kiegészítő mellékletekből, hogy pontosan minek is köszönhető a növekedés, mivel nem teljesen egyeznek meg az egyes kiemelt bevételi csoportok az előző évivel.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Az biztosnak tűnik, hogy vagyoni értékű jogok elszámolásából tettek szert a legnagyobb összegre, 863 millióra a korábbi 790 millió után. A többi kategóriát - mint például jegyértékesítés, hirdetésből származó bevételek stb. - illetően ezt azt írják: 

"További legnagyobb árbevételt hozó a reklámtevékenység és szponzorációs bevételek: 325 219 e Ft, valamint a TV és egyéb jogdíjak: 19 713 e Ft, a működési költségtérítés:18 412 e Ft, a jegy- és bérletértékesítés: 18 607 e Ft."

Jócskán megugrottak az egyéb bevételek is, 1,57 milliárd forint érkezett a kasszába a korábbi 1,11 milliárd után. Ennek közel kétharmada, 1,05 milliárd forint az, amit az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott a klub "kiemelt akadémiák részére folyósított támogatás" címén. Az MLSZ-től 316 millió, TAO címén pedig 106 millió érkezett 2020-ban. 

Hiába nőttek azonban szépen a bevételek, a Honvéd FC Kft. kiadásai ezt meghaladó mértékben emelkedtek. Anyagjellegűként 951 milliót számoltak el a korábbi 741 millió után, személyi jellegűként pedig 2,17 milliárdot az előző évi 1,47 milliárd után. 

Utóbbin belül csak a bérköltség 1,92 milliárd forintot tett ki, majdnem 700 millióval többet, mint 2019-ben. A növekedés csak részben magyarázható a létszám bővülésével. Összesen az átlagos statisztikai létszám 161 fő volt, ami 29-cel több az egy évvel korábbinál. A bérköltség és a statisztikai létszám alapján számolt havi bruttó átlagbér 813 150 forintról 995 727 főre emelkedett. Ez azonban nemcsak a játékosok átlagbére, hanem a Kft.-nél alkalmazásban állóké együttesen, tehát az irodai munkatársak, részmunkaidős és egyéb alkalmazottak fizetése is benne van.

Ha a legnagyobb - játékosokat is tartalmazó - kategóriára, a teljes munkaidős nem fizikai dolgozókra számoljuk az átlagbért, az 1,1 millió forintról havi 1,39-re nőtt egy év alatt.  

Tetemes a veszteség

A bevételek és a ráfordítások eredőjeként már üzemi szinten is kedvezőtlenül alakult az eredmény. 430 millió forint veszteséget mutattak ki, ami 11 millióval nagyobb mínusz a 2019-esnél. Ezt az összeget már csak minimálisan módosította a pénzügyi műveleteken elért eredmény, az 5,1 millió forint adófizetési kötelezettséget is számításba véve

végeredményben 444 millió forintos deficitet hozott össze 2020-ban a Honvéd FC Kft. az előző évi 423 milliós mínusz után.

Egy, pláne két egymást követő veszteséges év sosem kedvező, ám egy másik szempontból is aggasztó lehet a tulajdonosoknak. Ha ugyanis túlságosan nagy összegű mínuszok jönnek össze, akkor az a mérlegben feltüntetett saját tőke sort nagyon gyorsan leapasztja és negatív tartományba viszi. 

A számviteli jogszabályok értelmében pedig ilyen esetben - ha a saját tőke a jegyzett tőke fele alá csökkent, vagy két egymást követő évben negatív - a fennmaradás és jogszerű működés érdekében tulajdonosi tőkerendezésre van szükség. A Honvéd tulajdonosának rövid időn belül kétszer is pótbefizetésről kellett döntenie. 

Százmilliós pénzinjekciók

2019-ben a saját tőke az akkori veszteség nyomán -108,9 millió forint lett. Ezért a tavalyi év során, egészen pontosan 2020. december 2-án a likviditás és működőképesség megőrzése érdekében 100 millió forinttal megemelték a törzstőkét. Ezzel megfeleltetve a jogszabályoknak a mérlegadatokat. 

Aztán lezárult a 2020-as év, mondjuk úgy, kiderült, az újabb jelentős összegű veszteség és a negatív (-453,5 milliós) saját tőke, és 2021. február 26-án a tulajdonos úgy határozott, hogy a veszteségek fedezésére pótbefizetést hajt végre. Hogy pontosan mekkora pótbefizetésre kerül sor a tulajdonos részéről, arról nincsenek információk és kérdésünkre sem árulták el annak nagyságát, sem a módját. Az azonban - tekintve a saját tőke értékét - több százmillió forintos nagyságrendet jelent majd. 

Az előző évről hozott negatív tőke rendezése jelenleg folyamatban van - tájékoztatta lapunkat a a klub tulajdonosa, a Reditus Equity Kft. (A cég a Honvéd FC Kft. közvetlen tulajdonosának, a Metalcom Sport Kft.-nek az birtokosa.)

A klub tulajdonosai azonban bizakodók a jövőt és a 2021-es évet illetően. Kérdésünkre elárulták, a sportot is hátrányosan érintette a rendkívüli járványhelyzet okozta gazdasági visszaesés (a bajnokságok ideiglenes leállása, a nézők nélküli, zárt kapus meccsek elrendelése, a kereskedelmi/szponzori bevételek csökkenése). 

"Ennek ellenére a tulajdonosi háttérnek köszönhetően a Budapest Honvéd FC helyzete és működése stabil és a gazdaság várható normalizálódásával pozitívan tekintünk a 2021-es évre."

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat A NIS2-vel nem mismásol a hatóság
Bózsó Péter | 2024. június 23. 14:02
Az SZTFH kiberbiztonsági igazgatója, Bencsik Balázs a Klasszis Kiberbiztonségi Klub vendége volt. A kőkemény fellépés okairól és az elvárt megfelelésről is beszélt.
Vállalat Váratlanul csődöt jelentett egy amerikai elektromosautó-gyártó
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 13:24
A Fisker alig egy évvel ezelőtt dobta piacra első modelljét.
Vállalat Jól ment az INA-nak, lett is nagy osztalék
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:10
Az INA horvát olajipari vállalat pénteki közgyűlésén 240 millió euró (95,6 milliárd forint) osztalék kifizetéséről döntött, ez részvényenként 24 euró (9564 forint).
Vállalat Újabb jó hírt kapott Mészáros Lőrinc
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:02
Az OPUS Global Nyrt. jelentős hatékonyságjavulásának eredményeként rekord profitot ért el 2024 első három hónapjában. A nehéz külső körülmények mellett így ismét megmutatkozott a szinergiák kihasználásának a fontossága.
Vállalat Amíg Ön aludt, Elon Musk keresett 16 ezer milliárd forintot
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 06:41
Megszavazták a részvényesek Musk kompenzációs csomagját.
Vállalat A Liberty csehországi kohója csődöt jelentett, nem csak Dunaújvárosban vannak gondok
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:14
Az indiai tulajdonú acélvállalat súlyosan eladósodott Liberty Ostrava kohója csődeljárásba menekült -  jelentette a cseh média csütörtökön. Az acélipar árrései meredeken estek. A céget eladják.
Vállalat Csányi Sándor pincészete nem tud kikeveredni a veszteségből
Kormos Olga | 2024. június 12. 10:03
Ismét ránéztünk a borászatok tavalyi évére. Mivel oly sok figyelemreméltó borászat van Magyarországon, a szegmens csak egy szeletét tudjuk felvillantani, de így is érdekes képet kapunk a 2023-as évükről. Például a két leggazdagabb magyarnak nem a borászat a legerősebb oldala. 
Vállalat A norvégok sokallják Elon Musk juttatását, és szakszervezetet is szeretnének a Teslánál
Privátbankár.hu | 2024. június 8. 11:48
Norvégia vagyonalapja szombaton bejelentette, hogy a jövő héten esedékes részvényesi szavazáson Elon Musk, a Tesla vezérigazgatójának 56 milliárd dolláros fizetési csomagja ellen fog szavazni.
Vállalat Jó hírt közölt a magyar állammal egy hitelminősítő
Privátbankár.hu | 2024. június 6. 18:04
Az állami tulajdonú nagyvállalat MVM Zrt. osztályzatát megerősítették.
Vállalat Már nem csak a benzinkutakon vehetünk hot dogokat
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 18:28
Aki evett már a Mol-kutakon hot dogot, az minden bizonnyal díjazni fogja, hogy mostantól már az egyik üzletlánc polcain is megvásárolhatjuk a grillkolbászokat.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG