4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A felcsúti milliárdos cégbirodalma rendkívül terebélyes, köztük több építőiparban tevékenykedő társasággal, amelyek egy részének az út- és vasútépítés a profiljába vág. A jól prosperáló társaságok azonban kevésnek bizonyultak, hiszen az elmúlt hetekben két cégben is meghatározó részesedést szerzett Mészáros Lőrinc érdekeltsége. Az egyik társaság gyakorlatilag üzletfélnek is nevezhető.

Újabb érdekeltségekkel gyarapodott Mészáros Lőrinc cégbirodalma az elmúlt hónapokban - vettük észre a cégkivonatokban. A két cégben egy közös van: az építőipar területén tevékenykednek, azon belül is út-, valamint vasútépítéssel foglalkoznak. Pedig Mészáros Lőrinc érdekeltségében már eddig is voltak erre specializálódott társaságok, csak a példa kedvéért említhetjük az R-Kord Kft.-t, a V-Híd Zrt.-t vagy a Budapest-Belgrád vasútvonal projektjére létrehozott RM International Kft.-t.

A cégkivonatok tanúsága szerint március 12-én a pátyi székhelyű Vágányprofil Kft-ben, április 19-én pedig a deszki Csíkszék-Gép Kft.-ben szerzhett meghatározó tulajdoni hányadot.

Újabb építőipari cégekben szerzett részesedést Mészáros Lőrinc érdekeltsége (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Újabb építőipari cégekben szerzett részesedést Mészáros Lőrinc érdekeltsége (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A régebbi szerzemény, a Vágányprofil Kft. - mint nevéből sejthető - főtevékenységként vasútépítéssel foglalkozik, de mellette jogosult számos más építőipari tevékenység folytatására is. Mint például bontás, építési terület előkészítése, lakó- és nem lakóépület építése, vagy épp festés, villanszerelés, közúti áruszállítás. A cég 20 millió forintos törzstőkével rendelkezik, melynek 40 százalékát szerezte meg a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő V-Híd Vagyonkezelő Zrt. A cégbíróságra benyújtott papírok szerint a V-Híd két magánszemély, Koltai Gabriella és Tarsoly Lajos mellé szállt be.

Mészáros Lőrinc érdekeltsége Koltai Gabriella tulajdonrészéből vásárolt be annak megosztása után, így az új tulajdonosi struktúra az alábbiak szerint tevődik össze:

  • Koltai Gabriellának van 50 százalékos,
  • a V-Hídnak 40,
  • Tarsoly Lajosnak pedig 10 százalékos részesedése van.

A Vágányprofil Kft. joggal nevezhető sikeres társaságnak, hiszen az elmúlt évek egyre jövedelmezőbbnek bizonyultak. Míg 2015-ben még csak 68 millió forint árbevételből csináltak 11,5 millió tiszta profitot, addig 2019-ben már 1,4 milliárdos árbevételt értek el, amiből a végén 109 millió forint tiszta nyereség maradt. A folyamatos növekedésen nincs is nagyot mit csodálkozni, ha ránézünk a Vágányprofil Kft. honlapjára. A bemutató részben ugyanis kiderül, a cég a Vasútépítők Kft. elsőszámú alvállalkozója, 2019-től kezdődően pedig éves keretszerződéssel is rendelkeznek a V-Híd Zrt.-vel, mely a cég főbb megbízói közé tartozik. Referenciák között számos nagyobb projektet felsorolnak, a teljesség igénye nélkül:

  • dolgoztak a Székesfehérvár vasúti csomópont korszerűsítésén,
  • Fonyód állomás építésén,
  • a Szentendrei HÉV Budakalász és Pomáz közötti szakasz felújításán,

és nevükhöz köthető

  • a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Sport- és Konferencia Központ burkolat építési munkái,
  • valamint a felcsúti Ifjúsági Sport Szálláshely burkolatépítési munkái is.

A V-Híd Zrt. másik új leánycégéről, a Csíkszék-Gép Kft.-ről már sokkal kevesebb információ található az interneten, ám az éves beszámolók alapján ezen cég gazdálkodására sem lehet nagy panasz. A Vágányprofilhoz hasonlóan itt sem egyedüli tulajdonos a V-Híd, a korábbi tulajdonos, György Imre 49 és 51 százalékos arányban osztotta meg a törzstőkét, utóbbi adta el a V-Hídnak. Vagyis itt többségi tulajdonos lett Mészáros Lőrinc érdekeltsége.

A 3 milliós törzstőkével rendelkező Csíkszék-gép Kft. fő tevékenysége út- és autópálya-építés, de emellett hulladékkezeléssel, veszélyes hulladék gyűjtésével, fakitermeléssel, kőmegmunkálással és akár saját tulajdonú ingatlan adásvételével is foglalkozhat.

Az elmúlt években stabilan néhány százmilliós bevételt könyvelhetett el a cég, amiből 20-80 millió forint közötti profit maradt adózás után. A tavalyi év azonban némiképp rendkívüli volt, mivel április 15-én 135 millió forint osztalék kifizetéséről határozott a tulajdonos. Az erről meghozott döntés időpontja is pikáns, hiszen négy nappal később lett többségi tulajdonos a Kft.-ben a V-Híd Zrt.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat A NIS2-vel nem mismásol a hatóság
Bózsó Péter | 2024. június 23. 14:02
Az SZTFH kiberbiztonsági igazgatója, Bencsik Balázs a Klasszis Kiberbiztonségi Klub vendége volt. A kőkemény fellépés okairól és az elvárt megfelelésről is beszélt.
Vállalat Váratlanul csődöt jelentett egy amerikai elektromosautó-gyártó
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 13:24
A Fisker alig egy évvel ezelőtt dobta piacra első modelljét.
Vállalat Jól ment az INA-nak, lett is nagy osztalék
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:10
Az INA horvát olajipari vállalat pénteki közgyűlésén 240 millió euró (95,6 milliárd forint) osztalék kifizetéséről döntött, ez részvényenként 24 euró (9564 forint).
Vállalat Újabb jó hírt kapott Mészáros Lőrinc
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:02
Az OPUS Global Nyrt. jelentős hatékonyságjavulásának eredményeként rekord profitot ért el 2024 első három hónapjában. A nehéz külső körülmények mellett így ismét megmutatkozott a szinergiák kihasználásának a fontossága.
Vállalat Amíg Ön aludt, Elon Musk keresett 16 ezer milliárd forintot
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 06:41
Megszavazták a részvényesek Musk kompenzációs csomagját.
Vállalat A Liberty csehországi kohója csődöt jelentett, nem csak Dunaújvárosban vannak gondok
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:14
Az indiai tulajdonú acélvállalat súlyosan eladósodott Liberty Ostrava kohója csődeljárásba menekült -  jelentette a cseh média csütörtökön. Az acélipar árrései meredeken estek. A céget eladják.
Vállalat Csányi Sándor pincészete nem tud kikeveredni a veszteségből
Kormos Olga | 2024. június 12. 10:03
Ismét ránéztünk a borászatok tavalyi évére. Mivel oly sok figyelemreméltó borászat van Magyarországon, a szegmens csak egy szeletét tudjuk felvillantani, de így is érdekes képet kapunk a 2023-as évükről. Például a két leggazdagabb magyarnak nem a borászat a legerősebb oldala. 
Vállalat A norvégok sokallják Elon Musk juttatását, és szakszervezetet is szeretnének a Teslánál
Privátbankár.hu | 2024. június 8. 11:48
Norvégia vagyonalapja szombaton bejelentette, hogy a jövő héten esedékes részvényesi szavazáson Elon Musk, a Tesla vezérigazgatójának 56 milliárd dolláros fizetési csomagja ellen fog szavazni.
Vállalat Jó hírt közölt a magyar állammal egy hitelminősítő
Privátbankár.hu | 2024. június 6. 18:04
Az állami tulajdonú nagyvállalat MVM Zrt. osztályzatát megerősítették.
Vállalat Már nem csak a benzinkutakon vehetünk hot dogokat
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 18:28
Aki evett már a Mol-kutakon hot dogot, az minden bizonnyal díjazni fogja, hogy mostantól már az egyik üzletlánc polcain is megvásárolhatjuk a grillkolbászokat.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG