<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A napokban frissítette tagállami statisztikáját az Eurostat a 2020-as nettó átlagbérekre vonatkozóan. A nagy bérrobbanás ellenére nincs minek örülni a számok láttán. Az országos átlagkereset mellett a két gyermeket nevelő családok keresete is az egyik legalacsonyabb lett tavaly az unión belül. A nem túl hízelgő adatsor azonban valakiknek mégis jól jöhet. 

Cikkünk eredetileg laptársunknál, az Mfor.hu-n jelent meg.

Magyarországon az elmúlt pár év arról a bizonyos bérrobbanásról szólt, aminek következtében évről évre 10 százalékot is meghaladó mértékkel növekedtek az átlagos keresetek - jegyzi meg laptársunk, az mfor.hu. A folyamatot tavaly még a koronavírus-járvány okozta gazdasági problémák sem tudták megtörni, több mint 9 százalékkal nőtt tovább az átlagbér Magyarországon (természetesen csak az 5 főnél több dolgozót alkalmazó kört figyelembe véve, a KSH módszertanának megfelelően). 

Bár a hazai statisztikák kedvezően alakulnak, és a bérnövekedés üteme rendre felbukkan a kormánypropagandában is, ugyanezek a számok nemzetközi összehasonlításban már közel sem adnak okot ilyen fokú büszkeségre. 

Magyarországon 2020-ban az egyedülállók, gyermektelenek átlagos nettó bére ugyanis 9488 euró volt. Alacsonyabb 1 százalékkal a 2019-esnél - derül ki az Eurostat adataiból. Ez - akárcsak 2019-ben - a negyedik legalacsonyabb Európában. 

Hogy csökkenhet úgy az euróban számolt nettó bér, miközben a forintban számolt több mint 9 százalékkal emelkedett? Ennek okára már több, mininálbéreket összehasonlító anyagunkban rávilágítottunk - sőt, az elmúlt két év meghatározó tendenciájává kezd válni a jelenség. A forint egyre inkább veszít értékéből az euróval szemben, így a hazai fizetőeszköz folyamatos gyengülése, leértékelődése nemzetközi összehasonlításban már erodálja a forintban idehaza regisztrált növekedési ütemet. 

A rangsorra visszatérve, a magyaroknál tavaly átlagosan kevesebb pénzért dolgoztak

 • a lettek (9321 euró),
 • a románok (8495 euró), 
 • valamint a  bolgárok (6386 euró). 

Ahogy a legalacsonyabb béreknél, úgy a legmagasabb átlagbérek terén sem történt egy év alatt változás a rangsorban. Az élen

 • Svájc áll 67 658 euróval évente, 
 • mögötte Izland szerepel 43 067 euróval, 
 • a dobogó harmadik fokára pedig Norvégia került 42 443 euróval. 

Szűkebb régiónkat nézve sem történt egy év alatt változás: miközben a kormány szeretné a régiós átlagot, hosszabb távon az osztrák szintet elérni, a magyar továbbra is az egyik legkevesebbet kereső nemzet. Csak az összehasonlítás kedvéért, az osztrákok nálunk majdnem három és félszer több pénzért dolgoznak átlagosan (32 810 euró), a visegrádi négyek legmagasabb fizetése pedig Csehországban érhető el, a hazainál 20 százalékkal több (11 420 euró). Előző évhez képest egyébként mérséklődött a lemaradásunk a csehekhez képest, aminek hátterében az árfolyamok alakulása áll. Csehországban euróban számolva szintén csökkent az átlagos nettó bér, ám a mérséklődés üteme a magyarnál nagyobb, 4 százalékos volt. 

Miért a gyermektelen egykereső?
Bár az uniós statisztikai hivatal több családmodellre közöl átlagos nettó béreket, mi az országos átlagnak leginkább megfeleltethető gyerektelen, egyedülállóak adatára fókuszálunk ebben a cikkben (a későbbiekben a kormányzati kommunikáció másik fő komponensét, a két gyermeket nevelő családok kereseti adatait fogjuk elemezni). Azért választottuk elsősorban a gyerektelen, egykeresős háztartás adatát, mert az kormányzati ösztönzőktől legkevésbé befolyásolt adat, ebből fakadóan a legkinkább alkalmas az átlagos bérszínvonal nemzetközi összehasonlítására. 

Értéke úgy romlott a magyar bérnek, hogy közben nőtt

Az egyes országokban jellemző árszínvonalbeli különbségek eltüntetése után, vagyis vásárlóerő-paritáson nézve sem ad a magyar adat túl sok optimizmusra okot. Bár a 9488 eurós átlagosan hazavitt fizetés 15 337 eurót ér vásárlóerő-paritáson, ami 7 százalékkal magasabb érték az előző évinél, 2020-ra ez az ötödik legkevesebbett érő bér lett Európában. Egy évvel korábban sokkal jobban szerepelt Magyarország, hiszen még 6 ország következett mögöttünk a rangsorban. Tavaly viszont Románia és Litvánia is megelőzte hazánkat annak köszönhetően, hogy minden más tagállamnál jobban nőtt a fizetések értéke: Romániában 20, Litvániában pedig 8 százalékkal. (Ebből következik, hogy a magyar 7 százalékos plusz a harmadik legmagasabb.)

Mindezek után a friss adatsor szerint már csak 

 • a horvát, 
 • a lett, 
 • a bolgár 
 • és a szlovák dolgozók átlagos nettó bére ér kevesebbet a magyarokénál. 

Mennyiből élnek a magyar családok? 

Az Eurostat több, különféle háztartástípusra közöl adatokat, kezdve a gyermektelen pároktól eltérő keresettel egészen a több gyermeket nevelő, átlagtól és egymástól is eltérő bérrel rendelkező háztartásokig. Mivel a kormány politikájának meghatározó eleme a családosok és gyermeket nevelők támogatása, ezért megvizsgáltuk, más országokhoz képest hogyan teljesít Magyarország ha két, átlagbérrel rendelkező szülő két gyermeket nevel. Ez a háztartás-modell a népességfogyás megakadályozása szempontjából is ideálisnak és a kormányzat által is kívánatosnak tekinthető. 

A vizsgált családmodell az Eurostat adatai alapján évente 21 251 euróból gazdálkodott 2020-ban. A közös valutában mérve ez is csökkent 2019-hez mérten, 1,5 százalékkal. Ennek következményeként a negyedik legkisebb átlagkeresetből élnek a magyar családok az unióban. Egy évvel korábban sokkal jobban állt ebből a szempontból hazánk, a hetedik legalacsonyabb volt az összeg. 

Jelenleg 

 • a lett (20 372 euró), 
 • a román (17 734 euró)
 • és a bolgár családok (12 812) élnek a magyarnál kevesebb pénzből évente. 

Ez a fejlemény - ahogy azt a 2019-es helyezésünk is alátámasztja - meglehetősen kedvezőtlen lehet az Orbán-kormány számára. Eddig ugyanis még a magyar családtámogatási és adózási rendszer nemzetközi összehasonlításban is jelentős és kimutatható előnyt jelentett a statisztikákban. A tavalyi adat viszont arra enged következtetni, hogy a hazai fizetőeszköz romlása már olyan mértékű, hogy a családi adókedvezmények által nyújtott előnyt is semmissé teszi a nemzetközi statisztikákban. 

Bár sem az országos átlag, sem pedig a családosok keresetének euróban mért csökkenése nem egyedi jelenség - Magyarországon kívül a tagállamok szűk felében erről árulkodnak az adatok - a tavalyi folyamatok az Orbán-kormányt sem töltheti el örömmel. Ha ugyanis valaki ránéz erre a két adatsorra, arra a következtetésre juthat - minden más ismerete nélkül -, hogy a magyar családpolitika nemzetközi színtéren nem eredményez plusz anyagi előnyt a gyereket nevelők számára. Hiszen családi adókedvezmény ide, adókedvezmény oda, pont a negyedik legkevesebb bérből élnek a családosok is, mint azok, akik semmilyen adókedvezményben nem részesülnek. 

Egészen 2020-ig a nemzetközi bérstatisztika teljes mértékig kedvezően alakult a kormány számára bizonyos gazdasági célokat kiszolgálva. Egyrészt hazánk helyezése a családosok átlagbérét illetően sokkal kedvezőbb volt az egyszerű átlagbér alapján elfoglalt helyezésünknél. Másrészt az, hogy a gazdasági döntések megalapozásául szolgáló országos átlagbér Magyarországon az egyik legalacsonyabb a forint gyengesége miatt, a nálunk beruházást tervező cégek számára volt fontos. Márpedig az Orbán-kormány a különféle egyedi támogatásokkal, adókedvezményekkel vonzó befektetési célponttá szeretné tenni Magyarországot. Az euróban vett alacsony bérszínvonal ezért kifejezetten kedvezett ebből a szempontból. 

A jelek szerint a forint erőssége, pontosabban gyengesége 2020-ban átbillent azon a ponton, ahol még minden szempontból megfelelően lehetett kommunikációs szinten egyensúlyozni. Az idehaza jelentős, forintban vett bérnövekedés nemzetközi színtéren a gyenge fizetőeszközünk miatt sokkal alacsonyabb lett az elmúlt években. Ugyanakkor a magyar családpolitika eredménye a korábbi években még így is meg tudott mutatkozni a rangsorban elfoglalt kedvezőbb helyezésünk révén. 

Makro / Külgazdaság Kiakadtak hazájában a cseh kormányra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:18
Élesen bírálta a cseh ellenzék pénteken a prágai képviselőházban Vít Rakusan belügyminisztert, aki előző nap az uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán a kormány nevében egyetértett az Európai Unió migrációs rendszerének reformjával. Az új migrációs és menekültügyi csomag többek közt kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be az uniós tagállamok között.
Makro / Külgazdaság Egy hónap és kezdik telepíteni az orosz atomfegyvereket Fehéroroszországba
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:52
Július 7-8-án kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.
Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Makro / Külgazdaság Megvan, mikor lesz Szlovákia nagy napja
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:58
Szeptember 30-ra tűzte ki Szlovákiában az előrehozott parlamenti választások időpontját Boris Kollár, a törvényhozás elnöke pénteken, s ezzel kezdetét vette a hivatalos kampányidőszak.
Makro / Külgazdaság A magyar bankrendszerről áradozott Varga Mihály
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:36
A magyarországi pénzintézetek a háborús időkben is megőrizték stabilitásukat, több területen az uniós átlag felett teljesítenek - jelentette ki a Pénzügyminisztérium közleménye szerint Varga Mihály miután hivatalában fogadta a KBC bankcsoport vezetőségét.
Makro / Külgazdaság Már Orbán Viktor egyik példaképe is engedményt tesz a Nyugatnak, hogy megfékezze az inflációt
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:11
Elkerülhetetlen a visszatérés a racionális, és kiszámítható gazdaságpolitika irányába, mondta az új török jegybankelnök, aki amerikai tapasztalatokkal érkezik, ráadásul nő.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG