4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Persze a két megoldás nehezen nevezhető hasonlónak, hiszen míg a fideszes képviselő tartós javulást érhetett volna el, addig a tulajdonosok megoldása - a trendek változatlansága esetén - csak átmeneti, néhány évre szóló lehet.

A Csíki Sör Magyarország Kft. július 5-i határozatával arról döntött, hogy csökkenti a társaság törzstőkéjét - derül ki a cégközlönyben megjelent hirdetményből.

A lépés eredményeként az addigi 381,01 millió forintos törzstőkét 377,951 millió forinttal szállítják le, mely után a cég törzstőkéje épp csak meghaladja majd a jogszbályok által Kft.-k esetében előírt kötelező minimumot, 3,059 millió forint lesz.

Nem véletlen ez a nem egészen kerek szám, hiszen a leszállítás előtt pont ennyi a saját tőke összege, vagyis a jegyzett tőke meg fog egyezni ezzel.

Egy kis számviteli kiegészítés:
A saját tőkének csak az egyik eleme a jegyzett tőke - melyet most csökkentett a Csíki Sör. Emellett része

  • a jegyzett, de be nem fizetett tőke,
  • a tőketartalék,
  • az előző évek gazdálkodásának eredményeit tartalmazó eredménytartalék,
  • a lekötött tartalék,
  • az értékelési tartalék,
  • és itt könyvelődik el a tárgyévi adózott eredmény is. Ennek picit később még kitérünk.

Nem lehet könnyű a Csíki Sör tulajdonosának lenni most (Fotó: Depositphotos)
Nem lehet könnyű a Csíki Sör tulajdonosának lenni most (Fotó: Depositphotos)

Mint azt a hirdetményben is rögzítik, a lépésre a Kft. veszteségének rendezése érdekében volt szükség. A cégbírósághoz benyújtott, leszállításról döntő alapító határozatban kifejtik:

"alapító rögzíti, hogy a társaság saját tőkéje - veszteség folytán - a törzstőkének több mint a felére csökkent, amelynek következtében a törvényes működés helyreállítása érdekében szükséges határozni a törzstőke kötelező leszállításáról".

A számok szintjén tehát kivonnak a cégből több mint 377 millió forintot, ám a tulajdonos, a Lixid Project SRL ebből semmit nem fog látni a bankszámláján. Mivel az intézkedés veszteségrendezés érdekében történik, nincs tényleges kifizetés.

Miért volt minderre szükség?

Azt már tudjuk, hogy veszteségrendezés miatt kellett leszállítani a törzstőkét, mivel az már sokkal nagyobb összegű volt a több elemet is magába foglaló saját tőkénél. Utóbbi pedig azért csökkent alig több mint 3 millió forintra, mert a Kft. évek óta veszteséget veszteségre halmoz.

Mint arról lapunk elsőként beszámolt, a Csíki Sör Magyarország Kft. tavaly csaknem 16 százalékkal kevesebb, 798,5 millió forintos nettó árbevételt ért el, mint 2019-ben, vesztesége pedig közel tíz százalékkal lett magasabb, 177,2 millió. Forgalma elsöprő része Magyarországon realizálódott, hiszen exportból mindössze 3,2 millióra tett szert a társaság.

A veszteséges működés ráadásul egyáltalán nem megy ritkaságszámba a cég történetében, hiszen 2016-os indulása óta egyetlen évben nem tudott pluszban zárni. Sőt, évről évre egyre nagyobb mínuszokról árulkodnak az éves beszámolók. A veszteség ellentételezésére nem idén volt először szükség, 2020-ban 350 millió forinttal kellett megemelnie a jegyzett tőkét a cégnek, hogy aztán most ez fedezze a 177 milliós mínuszt.

A cég gazdálkodásán láthatóan nem hagyott nyomot a Fidesz alelnökének, Kósa Lajosnak a javaslata, melyet tavaly nyáron törvénymódosítást eredményezett.

Ez megszüntette a termékek kizárólagosságát biztosító szerződéseket. Ez zöld jelzést adott annak, hogy az úgynevezett HoReCa-szektor egységeiben, azaz szállodákban, éttermekben, kocsmákban és kisvendéglőkben stb. a nagy sör- és üdítőitalgyártók mellett mások, jelesül a hazai kézművesek és a kisméretű gyártók forgalmazhassák a termékeiket. A törvénymódosító javaslat láttán szinte mindenki meg volt győződve arról, hogy azt Kósa azért nyújtotta be, hogy így kedvezzen a 2016-ban alakult Csíki Sörnek.

Mindezek ellenére nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a 2020-as évet nagyban befolyásolta a koronavírus-járvány és a miatta bevezetett korlátozó intézkedések, melyek legnagyobb vesztese a vendéglátó szektor volt. Igaz, ezt elméletileg ellensúlyozhatta volna a Csíki Sör kiskereskedelmi forgalma, hiszen ma már egyre több üzletben kaphatók a termékeik, és nemcsak a legnagyobb egységekben.

 

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Beveszi Kolozsvárt a BMW
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:05
A BMW digitális átalakuását segítik majd a kolozvári központból. 
Vállalat Brüsszel megint lecsapott
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:52
Az Európai Bizottság ezúttal az Apple-t sújtotta 1,8 milliárd eurós bírsággal.  
Vállalat Nagy halat fogott ki az egyik hazai tőzsdei cég
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 18:37
William Wells, a Rothschild & Co globális pénzügyi tanácsadó vállalat korábbi Közép- és Délkelet-Európáért felelős igazgatósági alelnöke és ügyvezető igazgatója csatlakozik a 4iG tanácsadóihoz.
Vállalat Nagy veszély leselkedik a DIGI-előfizetőkre
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 15:54
Bezárja és törli a céghez tartozó elektronikus postafiókokat a DIGI, ami sok kellemetlenséget okozhat azoknak, akik minden online fiókjukat ilyen e-mail-címmel használták.
Vállalat Ecserről szolgálják ki Szlovákiát, Szlovéniát, de még Boszniát is
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 13:02
Háromszáz ember dolgozik azon, hogy simán menjenek a dolgok.
Vállalat A tavalyinál enyhébb növekedést vár az idén a Volkswagen
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 17:38
A Volkswagen konszern a tavalyi jelentős növekedés után az idén értékesítési árbevételének visszafogottabb emelkedésére számít a konszern honlapján pénteken publikált kimutatás alapján.
Vállalat Tőkét emelt a Vertikal Group Nyrt.
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 17:04
A Vertikal Group Nyrt. csaknem 94,8 millió darab új részvényt bocsátott ki 928 millió forint értékben, az így befolyt forrást finanszírozási és fejlesztési célokra használja fel.
Vállalat Dübörög a Daimler Truck teherautós nagyvállalat
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 16:09
Növekvő bevételről és javuló működési eredményről számolt be a Daimler Truck német haszongépjármű-gyártó pénteken.
Vállalat Nemcsak fogyaszt, hizlal is a népszerű tabletta
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 18:44
A Wegovy súlycsökkentő és az Ozempic cukorbetegség elleni gyógyszereknek, amelyek berobbantak a lekeresettebb gyógykészítmények élvonalába 2023-ban, van egy hasznos mellékhatásuk is.
Vállalat Bajban a BASF, kirúgások jönnek
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 15:33
A BASF német vegyipari vállalat további költségcsökkentést és leépítést jelentett be pénteken a tartósan gyenge európai kereslet miatt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG