<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Persze a két megoldás nehezen nevezhető hasonlónak, hiszen míg a fideszes képviselő tartós javulást érhetett volna el, addig a tulajdonosok megoldása - a trendek változatlansága esetén - csak átmeneti, néhány évre szóló lehet.

A Csíki Sör Magyarország Kft. július 5-i határozatával arról döntött, hogy csökkenti a társaság törzstőkéjét - derül ki a cégközlönyben megjelent hirdetményből.

A lépés eredményeként az addigi 381,01 millió forintos törzstőkét 377,951 millió forinttal szállítják le, mely után a cég törzstőkéje épp csak meghaladja majd a jogszbályok által Kft.-k esetében előírt kötelező minimumot, 3,059 millió forint lesz.

Nem véletlen ez a nem egészen kerek szám, hiszen a leszállítás előtt pont ennyi a saját tőke összege, vagyis a jegyzett tőke meg fog egyezni ezzel.

Egy kis számviteli kiegészítés:
A saját tőkének csak az egyik eleme a jegyzett tőke - melyet most csökkentett a Csíki Sör. Emellett része

  • a jegyzett, de be nem fizetett tőke,
  • a tőketartalék,
  • az előző évek gazdálkodásának eredményeit tartalmazó eredménytartalék,
  • a lekötött tartalék,
  • az értékelési tartalék,
  • és itt könyvelődik el a tárgyévi adózott eredmény is. Ennek picit később még kitérünk.

Nem lehet könnyű a Csíki Sör tulajdonosának lenni most (Fotó: Depositphotos)Nem lehet könnyű a Csíki Sör tulajdonosának lenni most (Fotó: Depositphotos)

Mint azt a hirdetményben is rögzítik, a lépésre a Kft. veszteségének rendezése érdekében volt szükség. A cégbírósághoz benyújtott, leszállításról döntő alapító határozatban kifejtik:

"alapító rögzíti, hogy a társaság saját tőkéje - veszteség folytán - a törzstőkének több mint a felére csökkent, amelynek következtében a törvényes működés helyreállítása érdekében szükséges határozni a törzstőke kötelező leszállításáról".

A számok szintjén tehát kivonnak a cégből több mint 377 millió forintot, ám a tulajdonos, a Lixid Project SRL ebből semmit nem fog látni a bankszámláján. Mivel az intézkedés veszteségrendezés érdekében történik, nincs tényleges kifizetés.

Miért volt minderre szükség?

Azt már tudjuk, hogy veszteségrendezés miatt kellett leszállítani a törzstőkét, mivel az már sokkal nagyobb összegű volt a több elemet is magába foglaló saját tőkénél. Utóbbi pedig azért csökkent alig több mint 3 millió forintra, mert a Kft. évek óta veszteséget veszteségre halmoz.

Mint arról lapunk elsőként beszámolt, a Csíki Sör Magyarország Kft. tavaly csaknem 16 százalékkal kevesebb, 798,5 millió forintos nettó árbevételt ért el, mint 2019-ben, vesztesége pedig közel tíz százalékkal lett magasabb, 177,2 millió. Forgalma elsöprő része Magyarországon realizálódott, hiszen exportból mindössze 3,2 millióra tett szert a társaság.

A veszteséges működés ráadásul egyáltalán nem megy ritkaságszámba a cég történetében, hiszen 2016-os indulása óta egyetlen évben nem tudott pluszban zárni. Sőt, évről évre egyre nagyobb mínuszokról árulkodnak az éves beszámolók. A veszteség ellentételezésére nem idén volt először szükség, 2020-ban 350 millió forinttal kellett megemelnie a jegyzett tőkét a cégnek, hogy aztán most ez fedezze a 177 milliós mínuszt.

A cég gazdálkodásán láthatóan nem hagyott nyomot a Fidesz alelnökének, Kósa Lajosnak a javaslata, melyet tavaly nyáron törvénymódosítást eredményezett.

Ez megszüntette a termékek kizárólagosságát biztosító szerződéseket. Ez zöld jelzést adott annak, hogy az úgynevezett HoReCa-szektor egységeiben, azaz szállodákban, éttermekben, kocsmákban és kisvendéglőkben stb. a nagy sör- és üdítőitalgyártók mellett mások, jelesül a hazai kézművesek és a kisméretű gyártók forgalmazhassák a termékeiket. A törvénymódosító javaslat láttán szinte mindenki meg volt győződve arról, hogy azt Kósa azért nyújtotta be, hogy így kedvezzen a 2016-ban alakult Csíki Sörnek.

Mindezek ellenére nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a 2020-as évet nagyban befolyásolta a koronavírus-járvány és a miatta bevezetett korlátozó intézkedések, melyek legnagyobb vesztese a vendéglátó szektor volt. Igaz, ezt elméletileg ellensúlyozhatta volna a Csíki Sör kiskereskedelmi forgalma, hiszen ma már egyre több üzletben kaphatók a termékeik, és nemcsak a legnagyobb egységekben.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Elképesztő összegekkel tartozik a bankoknak a bajba került kínai óriás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 18:27
Egyes kínai bankok pénteken nyilvánosságra hozták, hogy mennyivel tartozik nekik az eladósodott China Evergrande Group.
Vállalat Megtorpant az internetes kereskedelem terjedése
MTI | 2021. szeptember 24. 07:19
Az elmúlt években megszokottnál jóval lassabban nőtt az interneten keresztül végrehajtott bankkártyás vásárlási tranzakciók száma és értéke a második negyedévben - írta a Világgazdaság pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzforgalmi statisztikái alapján.
Vállalat Vizsgálat a téglapiacon: mire jutott az építőanyag-kommandó?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 12:47
Lezárult a Gazdasági Versenyhivatalnak az a vizsgálata, amelyet még nyáron indítottak. Ebben többek között arra jutottak, hogy a fuvarozási és logisztikai díjak miatt történhetett drágulás a téglapiacon. 
Vállalat Újabb elismerést kapott a Haris Digital IoT-megoldása
PR | 2021. szeptember 23. 09:43
A Haris Digital magyar startupként a kis- és közepes vállalatok gyártás-digitalizációjával foglalkozik. A közelmúltban több versenyen is megmérették technológiájukat: a harmadik helyet szerezték meg a SelectUSA Investment Summiton, Amerika egyik legrangosabb startuprendezvényén, legutóbb pedig egy magyar seregszemlén, az iPon Novation versenyen győzedelmeskedtek a „végtelenül egyszerű, plug and play machine monitoring megoldásukkal”. De miben segíthet egy innovatív megoldás a kkv-knak növelni a hatékonyságukat, és hogyan áll Magyarország a digitalizáció ilyen tekintetében?
Vállalat Újabb 35 milliárd forintnyi innovációs pénzre pályázhatnak a hazai vállalatok
MTI | 2021. szeptember 22. 13:28
Szerdán kezdődött a PIACI KFI pályázat soros fordulója.
Vállalat Komoly uniós forrásból fejleszthet a Budapest Airport
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 21. 11:19
A Budapest Airport 1,53 millió euró értékben valósíthat meg fejlesztéseket, amelynek 70 százalékát az Európai Unió biztosítja, a fennmaradó összeget pedig a Budapest Airport állja - közölte a repülőtér üzemeltetője.
Vállalat A magyar prodHost szövetségre lépett a Microsofttal
PR | 2021. szeptember 21. 11:10
A Microsoft eddig is folyamatosan kereste a lehetőséget, hogy támogathassa a magyarországi startup-közösséget, de a Microsoft for Startups Program elindításával még magasabb fokozatba kapcsolt a vállalat itthon és világszerte. A programba a vállalatirányítási rendszerekkel foglalkozó startupok közül elsőként és eddig egyedüliként egy ígéretes magyar vállalkozás, a prodHost is bekerült. A két márka célja nem kevesebb, minthogy együttesen lépjenek be a gyártócégek piacára.
Vállalat Orbán Viktor főtanácsadója is csatlakozott a Diófa Alapkezelőhöz
Csabai Károly | 2021. szeptember 21. 05:51
A Magyar Nemzeti Bank alelnöki posztjáról tavaly májusban távozott, s 2020 június közepétől miniszterelnöki gazdaságpolitikai főtanácsadó Nagy Márton 2021. augusztus 1-jétől a Diófa Alapkezelő Zrt. felügyelőbizottságának elnöke. E társaság tulajdonosa Magyarország 9. leggazdagabb embere, Jellinek Dániel. Aki nemcsak e személyi változásról számolt be a lapunknak adott interjújában, hanem arról is, hogy a Diófa magántőkealap-kezelési üzletága sikeresen pályázott az MFB által meghirdetett krízisalap-kezelési versenyben.
Vállalat UEFA-pénzből egyeduralom: lesz-e a Fradiból az NB I Sheriffje?
Marosi Gergely | 2021. szeptember 19. 06:09
Szeptember harmadik hetében megkezdődött az európai labdarúgókupák csoportköre, a Ferencváros az Európa-liga főtábláján a német Bayer Leverkusennel, a spanyol Betisszel és a skót Celtickel vív meg a továbbjutásért. A Fradi az első magyar klub, mely egymás után háromszor kvalifikálta magát csoportkörbe európai kupában, ezzel jelentős plusz bevételi forráshoz jutott. Ahogy a környező országokban, Magyarországon is erős dominanciát hozhat ez, az UEFA-tól érkező pénz és a megszerzett presztízs hosszú időre elszakíthatja a zöld-fehéreket riválisaiktól.
Vállalat 6,5 milliárdból teremtik meg védelmi ipari szakképzés feltételeit
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 13:13
A védelmi ipari szakképzés infrastrukturális feltételeit teremti meg a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Ganz Ábrahám Technikumának több mint 6,5 milliárd forintból megvalósuló teljes körű korszerűsítése - közölte Palkovics László pénteken Zalaegerszegen.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos