<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Bár a Fidesz alelnökének javaslatára tavaly nyáron a parlamenten átvert törvénymódosítás célja az volt, hogy a nagy sörgyártók mellett a kisebb főzdék nagyobb teret nyerjenek, a Csíki Sör még a 2019-esnél is nagyobb veszteséggel zárta a 2020-as évet. Ami a hotelek, vendéglátóhelyek pandémia miatti több hónapos bezárása okán akár logikusnak is tűnhetne, ha nem ért volna el ugyanilyen piaci körülmények között nyereséget Matolcsy György két unokatestvérének Pécsi Sörfőzdéje.

Kósa Lajos megmentette a Csíki Sört – írta lapunk tavaly szeptember közepén. Azt feltételezve, hogy a Fidesz alelnökének kezdeményezésére végrehajtott jogszabályváltozás segít az évek óta veszteséges Csíki Sör Magyarország Kft.-t nyereségessé tenni.

A kereskedelmi törvény szinte napra pontosan egy évvel ezelőtti módosítása megszüntette a termékek kizárólagosságát biztosító szerződéseket. Ez zöld jelzést adott annak, hogy az úgynevezett HoReCa-szektor egységeiben, azaz szállodákban, éttermekben, kocsmákban és kisvendéglőkben stb. a nagy sör- és üdítőitalgyártók mellett mások, jelesül a hazai kézművesek és a kisméretű gyártók forgalmazhassák a termékeiket.

A törvénymódosító javaslat láttán szinte mindenki meg volt győződve arról, hogy azt Kósa azért nyújtotta be, hogy így kedvezzen a 2016-ban alakult Csíki Sörnek. Ugyanakkor a jogszabályváltozás kapóra jöhetett a Pécsi Sörfőzdének is, amelynek tulajdonosai – közvetve, más cégeken keresztül – Matolcsy György jegybankelnök két unokatestvére, Szemerey Tamás Béla és Szemerey Zoltán András, valamint az utóbbi fia. S amely társaság adóoptimalizációs céllal 2019-ben zsugorította magát kisüzemi sörfőzdévé.

Csakhogy e két vállalkozás teljesen ellentétesen zárta a 2020-as évét. Míg a Pécsi Sörfőzdének sikerült megőriznie a profitabilitását, addig a Csíki Sör nemhogy csökkentette a veszteségét, hanem arra még rátett egy lapáttal. Amiből arra lehet következtetni, hogy csak a Matolcsy-unokatestvéreknek sikerült a bolti eladásokkal kompenzálniuk azt, hogy a koronavírus-járvány első és második hulláma miatt összességében több mint három hónapig zárva voltak a vendéglátóhelyek és éttermek.

Az egyiknek félig tele, a másiknak félig üres. Fotó: depositphotosAz egyiknek félig tele, a másiknak félig üres. Fotó: depositphotos

De lássuk a számokat. A Csíki Sör Magyarország Zrt. tavaly csaknem 16 százalékkal kevesebb, 798,5 millió forintos nettó árbevételt ért el, mint 2019-ben, vesztesége pedig közel tíz százalékkal lett magasabb, 177,2 millió. Forgalma elsöprő része Magyarországon realizálódott, hiszen exportból mindössze 3,2 millióra tett szert a társaság.

Saját tőkéjét viszont fennállása óta először sikerült negatívból (-398,7 millióból) pozitívba fordítania, igaz, ezúttal is csak enyhén, mivel az 2020 végén alig valamennyivel haladta meg a 3 milliót. A jelentős javulás magyarázata prózai: a cég tulajdonosa, a romániai Csíkszentsimonban bejegyzett Lixid Project Srl. tavaly két lépésben jelentősen, 350 millió forinttal emelte a jegyzett tőkét. A Lixid Project fő tulajdonosa az a Lénárd András, akit kormányközeli üzletemberként tartanak számon, s tavaly hogy, hogy nem pont akkor panaszkodott a multikra, mondván, azok kiszorítják őt a szupermarketekből és az éttermekből, amikor Kósa benyújtotta a már említett törvényjavaslatát.

Ám a nagy veszteség miatt borítékolható, hogy újabb tőkerendezésre lesz szükség, hiszen a saját tőke mintegy 378 millióval marad el a jegyzett tőkétől.

„Az adatokból megállapítható, hogy a Társaság saját tőkéje 2020.12.31-én nem éri el a jegyzett tőke 50%-át. Az ügyvezető – tekintettel a PTK 3:189 § (1) bekezdés a) pontja előírására – késedelem nélkül összehívja a taggyűlést a szükséges intézkedések meghozatala céljából”

– olvasható a Csíki Sör 2020-as éves beszámolójának kiegészítő mellékletében.

A Pécsi Sörfőzde Zrt. 2020-as belföldi nettó árbevétele közel 3 milliárd forint lett, 12,11 százalékkal több az előző évinél. A vállalkozás döntő részben a belföldi piacra értékesíti termékeit. Éves beszámolójának kiegészítő mellékletében azt is rögzítik, hogy a piaci részarányuk tavaly 2,8 százalék körül alakult.

Az árbevételük – a Csíki Sörhöz hasonlóan – majdnem 100 százalékban belföldi értékesítésből származott, külföldről mindössze 7,65 millió érkezett, ebből az EU-ban 5,3 milliót, míg Fehéroroszországban 2,3 milliót kasszíroztak. Ám ez még így is előrelépés 2019-hez képest, amikor is Magyarországon kívül egyetlen litert sört sem adtak el.

Bár az üzleti tevékenységéből közel 95 milliós profitra tett szert a Pécsi Sörfőzde, a pénzügyi műveleteinek eredménye -53,2 millió lett, amire a kiegészítő mellékletben szereplő indoklás szerint leginkább az euróárfolyam évközi alakulása volt hatással: összességében több árfolyamveszteséget számolhattak el évközben, mint -nyereséget.

Így a cég adózott nyeresége 41,67 millió lett. Amely összeget a tulajdonosok bent hagyták a cégben, ennek köszönhetően a cég saját tőkéje 919,6 millióra nőtt a 2019-es 877,9 millióról. Kötelezettségei csaknem 2,4 milliárdra rúgtak, ezek durván fele-fele arányban rövid, illetve hosszú lejáratúak.

Nemcsak a bevételek mérete közötti különbségből látszik, hogy a Pécsi Sörfőzde mennyivel nagyobb a Csíki Sörnél. Hanem abból is, hogy míg a Matolcsy-unokatestvérek 2020-ban átlagban közel 115 főnek adtak munkát, amelyek többsége (68 fő) fizikai volt, addig Lénárdék mindössze 6 főt foglalkoztattak, akik kizárólag szellemiek. Míg a pécsiek összesen 513 millió forint bért és járulékot költöttek az alkalmazottjaikra, addig a csíkszentsimoniak 42 milliót. Ami azt jelenti, hogy utóbbiaknál egy főre jóval magasabb összeg, havonta 584 ezer forint esett, szemben a pécsiek 372 ezres mutatójával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Nincs megállás, megint nőttek a termelői árak a mezőgazdaságban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 13:55
Az előző havi megtorpanás után júniusban ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak a májusi 45,4 százalék után júniusban átlagosan 48,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint.
Agrár Csak döcögött az iparunk
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:18
Júniusban az ipari termelés volumene 1,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztítva 4,8 százalékkal nőtt. Az előző havinál 0,6 százalékkal nagyobb volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított kibocsátás - erősítette meg pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Agrár Bekeményít az MNB az agrárbiztosítókkal szemben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 10:52
A növénytermesztőknek egyre súlyosabb károkat okozó csapadékhiány és hőhullámok nyomán az MNB kiemelten tekinti át a továbbiakban, hogy a mezőgazdasági biztosítók eleget tesznek-e az aszálykárok gyorsított felmérésére és kárkifizetésére vonatkozó kormányzati elvárásnak.
Agrár A bankok is segíteni akarnak a bajba került agrárcégeknek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 15:36
Közleményt adott ki a Magyar Bankszövetség.
Agrár Kiakadtak a gazdák: nem igaz a mezőgazdasági gépek hatósági ársapkája
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 11:26
Amikor Gulyás Gergely miniszter július végén bejelentette az üzemanyagok ma is érvényes árszabályozását, azt mondta, hogy a 480 forintos garantált árat a magántulajdonú gépjárművekre, a taxikra és a mezőgazdasági erőgépekre, traktorokra tartják fenn. Csakhogy kiderült: ez mégsem érvényes a mezőgazdasági gépekre. 
Agrár Több mentőövet is dobtak az agrárgazdáknak - mutatjuk a részleteket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 07:28
Közzétették azokat a rendeleteket, amelyek szabályozzák az aszály miatti új hitelmoratóriumot, valamint a biztosítók aszálykár miatt speciális kifizetéseit.
Agrár Újabb gabonaszállítmányok indultak el Ukrajnából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 16:39
Ezúttal három, kukoricát szállító hajó.
Agrár Megint egy orosz érdekeket szolgáló álhír ömlik ránk a kormánysajtó segítségével
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 12:53
Nem, nem árusítja ki az ukrán termőföldet Zelenszkij, hiába írta meg ezt a Magyar Nemzet vagy a hirado.hu egy két hónappal ezelőtti cikkre hivatkozva.
Agrár Az aszály miatt az apróbb vetőmagokat is kénytelen volt engedélyezni a minisztérium
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 09:55
A katasztrofális időjárási körülmények a vetőmag-előállításban is nagy károkat okoztak - túl sok mag hullott át a rostán, ezért változtatni kell a követelményeken.
Agrár Újabb csapás a gabonafronton
Privátbankár.hu | 2022. július 31. 17:21
Összedőlt a bejrúti kikötő a 2020 nyarán történt robbanásban megsérült gabonatározóinak egy része vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG