<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Bár a Fidesz alelnökének javaslatára tavaly nyáron a parlamenten átvert törvénymódosítás célja az volt, hogy a nagy sörgyártók mellett a kisebb főzdék nagyobb teret nyerjenek, a Csíki Sör még a 2019-esnél is nagyobb veszteséggel zárta a 2020-as évet. Ami a hotelek, vendéglátóhelyek pandémia miatti több hónapos bezárása okán akár logikusnak is tűnhetne, ha nem ért volna el ugyanilyen piaci körülmények között nyereséget Matolcsy György két unokatestvérének Pécsi Sörfőzdéje.

Kósa Lajos megmentette a Csíki Sört – írta lapunk tavaly szeptember közepén. Azt feltételezve, hogy a Fidesz alelnökének kezdeményezésére végrehajtott jogszabályváltozás segít az évek óta veszteséges Csíki Sör Magyarország Kft.-t nyereségessé tenni.

A kereskedelmi törvény szinte napra pontosan egy évvel ezelőtti módosítása megszüntette a termékek kizárólagosságát biztosító szerződéseket. Ez zöld jelzést adott annak, hogy az úgynevezett HoReCa-szektor egységeiben, azaz szállodákban, éttermekben, kocsmákban és kisvendéglőkben stb. a nagy sör- és üdítőitalgyártók mellett mások, jelesül a hazai kézművesek és a kisméretű gyártók forgalmazhassák a termékeiket.

A törvénymódosító javaslat láttán szinte mindenki meg volt győződve arról, hogy azt Kósa azért nyújtotta be, hogy így kedvezzen a 2016-ban alakult Csíki Sörnek. Ugyanakkor a jogszabályváltozás kapóra jöhetett a Pécsi Sörfőzdének is, amelynek tulajdonosai – közvetve, más cégeken keresztül – Matolcsy György jegybankelnök két unokatestvére, Szemerey Tamás Béla és Szemerey Zoltán András, valamint az utóbbi fia. S amely társaság adóoptimalizációs céllal 2019-ben zsugorította magát kisüzemi sörfőzdévé.

Csakhogy e két vállalkozás teljesen ellentétesen zárta a 2020-as évét. Míg a Pécsi Sörfőzdének sikerült megőriznie a profitabilitását, addig a Csíki Sör nemhogy csökkentette a veszteségét, hanem arra még rátett egy lapáttal. Amiből arra lehet következtetni, hogy csak a Matolcsy-unokatestvéreknek sikerült a bolti eladásokkal kompenzálniuk azt, hogy a koronavírus-járvány első és második hulláma miatt összességében több mint három hónapig zárva voltak a vendéglátóhelyek és éttermek.

Az egyiknek félig tele, a másiknak félig üres. Fotó: depositphotosAz egyiknek félig tele, a másiknak félig üres. Fotó: depositphotos

De lássuk a számokat. A Csíki Sör Magyarország Zrt. tavaly csaknem 16 százalékkal kevesebb, 798,5 millió forintos nettó árbevételt ért el, mint 2019-ben, vesztesége pedig közel tíz százalékkal lett magasabb, 177,2 millió. Forgalma elsöprő része Magyarországon realizálódott, hiszen exportból mindössze 3,2 millióra tett szert a társaság.

Saját tőkéjét viszont fennállása óta először sikerült negatívból (-398,7 millióból) pozitívba fordítania, igaz, ezúttal is csak enyhén, mivel az 2020 végén alig valamennyivel haladta meg a 3 milliót. A jelentős javulás magyarázata prózai: a cég tulajdonosa, a romániai Csíkszentsimonban bejegyzett Lixid Project Srl. tavaly két lépésben jelentősen, 350 millió forinttal emelte a jegyzett tőkét. A Lixid Project fő tulajdonosa az a Lénárd András, akit kormányközeli üzletemberként tartanak számon, s tavaly hogy, hogy nem pont akkor panaszkodott a multikra, mondván, azok kiszorítják őt a szupermarketekből és az éttermekből, amikor Kósa benyújtotta a már említett törvényjavaslatát.

Ám a nagy veszteség miatt borítékolható, hogy újabb tőkerendezésre lesz szükség, hiszen a saját tőke mintegy 378 millióval marad el a jegyzett tőkétől.

„Az adatokból megállapítható, hogy a Társaság saját tőkéje 2020.12.31-én nem éri el a jegyzett tőke 50%-át. Az ügyvezető – tekintettel a PTK 3:189 § (1) bekezdés a) pontja előírására – késedelem nélkül összehívja a taggyűlést a szükséges intézkedések meghozatala céljából”

– olvasható a Csíki Sör 2020-as éves beszámolójának kiegészítő mellékletében.

A Pécsi Sörfőzde Zrt. 2020-as belföldi nettó árbevétele közel 3 milliárd forint lett, 12,11 százalékkal több az előző évinél. A vállalkozás döntő részben a belföldi piacra értékesíti termékeit. Éves beszámolójának kiegészítő mellékletében azt is rögzítik, hogy a piaci részarányuk tavaly 2,8 százalék körül alakult.

Az árbevételük – a Csíki Sörhöz hasonlóan – majdnem 100 százalékban belföldi értékesítésből származott, külföldről mindössze 7,65 millió érkezett, ebből az EU-ban 5,3 milliót, míg Fehéroroszországban 2,3 milliót kasszíroztak. Ám ez még így is előrelépés 2019-hez képest, amikor is Magyarországon kívül egyetlen litert sört sem adtak el.

Bár az üzleti tevékenységéből közel 95 milliós profitra tett szert a Pécsi Sörfőzde, a pénzügyi műveleteinek eredménye -53,2 millió lett, amire a kiegészítő mellékletben szereplő indoklás szerint leginkább az euróárfolyam évközi alakulása volt hatással: összességében több árfolyamveszteséget számolhattak el évközben, mint -nyereséget.

Így a cég adózott nyeresége 41,67 millió lett. Amely összeget a tulajdonosok bent hagyták a cégben, ennek köszönhetően a cég saját tőkéje 919,6 millióra nőtt a 2019-es 877,9 millióról. Kötelezettségei csaknem 2,4 milliárdra rúgtak, ezek durván fele-fele arányban rövid, illetve hosszú lejáratúak.

Nemcsak a bevételek mérete közötti különbségből látszik, hogy a Pécsi Sörfőzde mennyivel nagyobb a Csíki Sörnél. Hanem abból is, hogy míg a Matolcsy-unokatestvérek 2020-ban átlagban közel 115 főnek adtak munkát, amelyek többsége (68 fő) fizikai volt, addig Lénárdék mindössze 6 főt foglalkoztattak, akik kizárólag szellemiek. Míg a pécsiek összesen 513 millió forint bért és járulékot költöttek az alkalmazottjaikra, addig a csíkszentsimoniak 42 milliót. Ami azt jelenti, hogy utóbbiaknál egy főre jóval magasabb összeg, havonta 584 ezer forint esett, szemben a pécsiek 372 ezres mutatójával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Kartell a műtrágyapiacon: csúnyán megbírságolták a Nitrogénműveket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 11:10
A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálata megállapította, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására.
Agrár Válság: sürgős segítség kell a sertéstartóknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 12. 10:01
A válságalap megnyitásához a tanács döntésén kívül az Európai Parlament jóváhagyására is szükség lenne.
Agrár Nagy a baj. Az angolok hatoda alig jut élelmiszerhez
MTI | 2021. október 9. 09:05
A brit felnőtt lakosság hatodával fordult elő az elmúlt hetekben, hogy az ellátási hiányok miatt nem tudott alapvető élelmiszereket vásárolni.
Agrár Orbán Viktor: nem lehet hitelből emelni a béreket
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 08:49
A szokásos pénteki interjú egyik központi témája volt a bérek emelése. Orbán Viktor ennek kapcsán azt hangsúlyozta, hogy számos területen sikerült előrelépni, köszönhetően a jó gazdasági teljesítménynek. Bár vannak jogos igények a miniszterelnök szerint, ugyanakkor felelőtlenség lenne, ha hitelből emelnének béreket.
Agrár Kritikus helyzet a műtrágyapiacon: a Nitrogénművek Zrt. is támogatja a felhívást
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 18:23
A Nitrogénművek is támogatja az Európai Műtrágyagyártók Szövetségének azt a felhívását, mellyel az Európai Bizottsághoz és a tagállamok hatóságaihoz fordulnak a műtrágyapiacon kialakult kritikus állapot azonnali kezelésével kapcsolatban.
Agrár Műtrágya-botrány: reagált az orosz gyártó
Szakonyi Péter | 2021. október 7. 16:07
Több mint 10 milliárd forintos kárt okozhatott a gazdáknak és bankoknak egy műtrágyakereskedő cég - írtuk meg egy hónappal ezelőtt. A Keleti Agrár Kft. egy oroszországi központú vállalkozás, a PhosAgro termékeit értékesítette - jelentős árkedvezménnyel. De árut nem szállítottak, csak a pénzt vették fel. A botrány tovább folytatódik.
Agrár Jelentős a Magyar Bankholding szerepe az agráriumban
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 14:37
A Magyar Bankholding tagbankjai, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank összesen közel 500 milliárd forintnyi hitel- és lízingállománnyal rendelkeznek az agrárszektorban, ami együttesen több mint 25 százalékos piaci részesedést jelent.
Agrár Búcsút inthetünk az olcsó gyümölcsöknek
Privátbankár.hu | 2021. október 5. 10:13
Korszakhatáron a gyümölcstermesztés: az éghajlatváltozás máris mutatkozó kedvezőtlen hatásai és a munkaerőhiány drámaian rontotta a gyümölcsültetvények jövedelmezőségét az elmúlt évtizedben.
Agrár Töretlenül nő a villamosenergia fogyasztás
MTI | 2021. szeptember 17. 10:34
Ötéves csúcsra emelkedett júliusban a hazai bruttó villamosenergia-fogyasztás, 7,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban; a rendszerterhelés maximuma több napon is megdöntötte a nyári csúcsértékeket - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken.
Agrár Kész, vége! Kivonul Magyarországról a horvát Mlinar pékséghálózat
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 11. 12:20
Hamarosan az összes magyar egységét bezárja és kivonul erről a piacról a horvát Mlinar pékséghálózat. Más országokban viszont folytatja.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos