4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A járvány után újrainduló vendéglátás területéről mostanság csak az elszállt árakról és a munkaerőhiányról lehet hallani és olvasni. Hogy valójában mennyire elkeserítő és kiábrándító állapotok uralkodnak, azt csak személyesen lehet megtapasztalni. Már-már katasztrófaturistaként. Jegyzet.

Nettó 400 ezer forintért sem találni olyan alkalmazottat, aki lángost sütne a Balatonon. Olyan kritikus a munkaerőhiány, hogy van, ahol a szállodaigazgató is beáll takarítani. Havi 800 ezerért sem találnak szakácsot. Csak néhány azok közül a szalagcímek közül, melyek az elmúlt hetekben körbejárták a hazai sajtót. Már önmagukban ezek a tények is kellően rávilágítanak a Covid után kialakult helyzet súlyosságára, ám csak testközelből derül ki, mennyire csalódáskeltő a helyzet.

Hosszú-hosszú zártsággal és korlátozásokkal teli hónapok (vagy inkább év) után végre sikerült kiszabadulni a fővárosból, és néhány napig egy közeli település vendégszeretetét élvezni. A falucska báján és szépségén szerencsére mit sem fogott az elmúlt év, sőt, a főváros utcáival ellentétben véglegesen lehúzott redőnyökkel sem lehetett találkozni. Ám az idilli kép csak az első vendéglátóhelyig tartott, ahol is szembejött a szomorú Covid-valóság. Bár szükségét érzem az elején leszögezni: mindenki igyekszik minél kevésbé láthatóvá tenni ezt a képet, és mindenki nagyon kedves. A valóság ennek ellenére mégis átüt. 

Kéretlen élményben is részük lehet idén a turistáknak (Fotó: Pixabay)
Kéretlen élményben is részük lehet idén a turistáknak (Fotó: Pixabay)

A lefoglalt - egyébként három csillaggal és vagy két tucat szobával rendelkező - hotelben hosszan és pironkodva sorolta a tulajdonosnő a "negatívumokat". 

"Ma tudom, meccs van, de a szobában sajnos nincs tévé, elromlott, és még nem hozta vissza a szerelő; a közös helyiségben lehet a mérkőzést nézni."
 

"Sajnos az a helyzet, hogy nincs szakácsunk. Én főzök, ezért ha este vacsoráznának, reggel szóljanak, hogy mit, és úgy készülök."
 

"Ha szükségük lesz valamire, hívjanak fel, és jövök, a másik épületben leszek, mert vasalnom kell a tiszta ágyneműket, azt is én csinálom." - mondta ezt megfáradtan este 9 órakor. 

A szállodában az idős és láthatóan kimerült tulajdonos-házaspáron kívül egyetlen takarítóval találkoztam a három nap alatt. És bár nagyon kedvesen, erejükön felül próbálták biztosítani a vendégek kényelmét, nem tudták elfeledtetni és eltüntetni azt a végtelenül szomorkás hangulatot, ami a kialakult helyzet miatt körbelengte a teret.

Az étteremben egyedüli pincérként dolgozó talán 17-18 éves lányka arról tájékoztatott, hogy a kb. hat főételt tartalmazó étlapról az ételek fele nincs sajnos (itt meg kell jegyeznem, hogy nem különlegességekről volt szó, sertés- és csirkés ételekről). Nem az ő hibája, ahogy az sem, hogy a túlárazott és - mint felszolgálás után kiderült, hogy streetfoodosított - cigánypecsenye sem a köretet sem a hússzelet nagyságát illetően nem volt az igazi. És nem, nem én vagyok túl finnyás, vagy túlontúl nagyétkű.

A sokak által ismert helyi kocsmában a tulajdonos felesége már zavarban volt, ha öt vendéget kellett egyszerre kiszolgálni - láthatóan ez nem az ő feladata volt mostanáig. Az egyetlen trafik beazonosíthatatlan időtartományban volt nyitva vagy épp zárva a délután kellős közepén. A Spar mellett csoda, hogy túlélt kisboltnak már nincs egy kicsi italoshűtője sem. Az is hamar kiderült, hogyan tudott túlélni a multi helyi egysége mellett, amikor a délután során váratlanul egy "14:30-15:00 között zárva" tábla fogadott a Spar ajtaján. 

A sajtót körbejáró szalagcímek által sugallt valóság még súlyosabb, mint azt gondolni lehet. Minden jel arra utal,

nemcsak a Covidot kellett túlélni a vállalkozásoknak és a vendéglátással foglalkozóknak, de az azt követő időszak is a túlélésről szól - csak máshogy.

A munkaerőhiány minőségcsökkenést hoz, az pedig a vendég csalódásához vezet. Az elmúlt egy évben kiesett bevétel (és nem mellesleg a magas inflációs környezet) az árak drasztikus emelését eredményezte, aminek a vendég pénztárja a végső kárvallottja. A szakácsok, pincérek túlélésre adott átmeneti válaszai tartós megoldásokká váltak: nagyon sokan nem tértek vissza korábbi munkájukhoz a vendéglátásba, hiszen rájöttek, akár futárkodásból is jobban meg lehet élni, ráadásul biztosabb munka, mint amilyennek a vendéglátás tűnik jelenleg. Vagy épp az eddig jövedelemként kiesett milliós összegeket külföldön próbálják pótolni. 

Rossz ez mindenkinek: rossz a tulajdonosoknak, akik a talpon maradás reményében megpörgetnék a nyári szezont. Rossz a vendégeknek is, akik végre pihennének, és kisimítanák a korona-borzolta idegrendszerüket. A felhőtlen kikapcsolódás helyett kéretlenül is arcon üti őket a Covid okozta valóság, és a romjaiból feltámadni vágyó vendéglátás és vállalkozók katasztrófaturistáivá válhatnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nem várt helyről jött a hidegzuhany Varga Mihályra
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 16:27
A kormány a kamattámogatott hiteleken nem változtat és a bankadót sem emeli meg - jelentette ki a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője a Fidesz és a KDNP kihelyezett esztergomi frakcióülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Oroszország nem fizet a semleges színekben induló sportolóinak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 16:01
Az orosz állam nem fizet pénzdíjat azoknak az orosz sportolóknak, akik semlegesként indulnak a jövő nyári párizsi olimpián.
Makro / Külgazdaság Döntött a Fidesz: tovább csúszik a svédek NATO-csatlakozásának megszavazása
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:59
Kétnapos frakcióülést tart a Fidesz-KDNP Esztergomban, ahol ma Kocsis Máté, a Fidesz újra megválasztott frakcióvezetője Svédország NATO-csatlakozásáról is beszélt.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: "Akár folyamatban lévő beruházásokat is leállíthatunk"
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:39
A kormány és a jegybank egyetért abban, hogy a gazdaság legnagyobb problémája az infláció, az elsőszámú feladat pedig az infláció letörése – hangsúlyozta Varga Mihály a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén. A pénzügyminiszter kiemelte: az infláció leszorításával és az egyensúlyi mutatók javításával a magyar gazdaság jövőre visszatérhet a fenntartható növekedési pályára.
Makro / Külgazdaság Nagy bajban van a fiatal generáció
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:20
A 18-35 év közötti magyar lakosság több mint 63 százaléka érzi bizonytalannak a jövőjét anyagi szempontból, ennek ellenére jelenleg mindössze csak a megkérdezettek 35 százaléka fekteti be a pénzét vagy tesz félre megtakarítási céllal – derült ki az OTP Bank friss felméréséből, amely arra is rávilágított, ennek egyik oka, hogy a válaszadók többsége szerint nem érdemes kis összegekben megtakarítani.
Makro / Külgazdaság Lekopírozták Matolcsy Györgyéket Londonban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:41
Nem módosította alapkamatát a Bank of England, hasonlóan a Magyar Nemzeti Bankhoz, amely augusztus végén szintén változatlanul hagyta. A brit jegybank csütörtöki bejelentése alapján a monetáris tanács az eddigi 5,25 százalékon hagyta az irányadó kamatlábat.
Makro / Külgazdaság Ausztriában már belőtték az egynapos autópálya matrica díját
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:22
Eddig az osztrákoknál is minimum tíznapos matricát kellett venni, de most itt van az újítás. 
Makro / Külgazdaság Csaknem húsz év után ismét Kínába látogatott a szíriai elnök
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:01
Bassár el-Aszad szíriai elnök csütörtökön megérkezett a kelet-kínai Hangcsouba, így csaknem húsz év után látogat ismét az ázsiai országba, első alkalommal a több mint egy évtizede tartó diplomáciai elszigeteltség és a félmillió halálos áldozatot követelő polgárháború kezdete óta.
Makro / Külgazdaság Hoppá! A magyarok kétharmada bevezetné az eurót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 12:31
És természetesen maradna az EU-ban.  
Makro / Külgazdaság Újabb uniós ország adhat F-16-osokat Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 11:46
Dánia és Hollandia mellett most Belgium is fontolgat egy ilyen lépést.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG