4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Bár Európa élén áll jelenleg Magyarország az idei minimálbér-emelés mértékét illetően, a lemaradását nem igazán sikerült ledolgoznia a keleti szomszédunkhoz képest.

Orbán Viktor "bemondására" idén bruttó 200 ezer forintra emelkedett a kötelezően fizetendő legkisebb bér Magyarországon, ami 20 százalékos emelést jelentett a tavalyi állapothoz képest. Előzetesen arra lehetett számítani, hogy ez a növekedés nem fog teljes egészében megmutatkozni a nemzetközi rangsorokban. Ennek oka a gyenge forint, mely - mint arról laptársunk, az mfor.hu többször is írt már - az elmúlt pár évben megfigyelhető trend volt. Ez a folyamat az Orbán-kormány számára kedvező volt, hiszen míg a határainkon belül látványos béremelkedést tudott felmutatni, a külföldi - euróban vett - statisztikákban ennek csak töredéke mutatkozott meg, így a forintban mért növekedés ellenére is alacsony szinten maradtak a fizetések euróban.

Bár a hazai fizetőeszköz továbbra is gyenge, idén megtört ez a trend. A forintban mért 20 százalékos emelés euróban 22 százalék lett az Eurostat legfrissebb adatai szerint. Ezzel toronymagasan Európa élvonalában vagyunk: Magyarország után

  • Litvánia áll 14 százalékkal,
  • ezt Csehország követi 13,
  • valamint Románia és Észtország 12-12 százalék plusszal.

Ám hiába az emelés, a rangsorban érdemben nem sikerült nagyot előrelépni. Míg tavaly a második legalacsonyabb volt a magyar minimálbér az EU-n belül, most "csak" a negyedik legkisebb, bruttó 541,73 euró. A hazainál kevesebbet kapnak

  • a román (515,26 euró),
  • a lett (500 euró),
  • valamint a bolgár (332,34 euró) érintettek.

Mennyit ér valójában?

Az Eurostat az alap, bruttó összeg mellett, annak vásárlóerő-paritáson vett értékét is közli. Ez azért különösen fontos mutató, mert az egyes országokra jellemző árszínvonalból fakadó különbségeket kiszűri. Bár a magyar minimálbér összegszerűen az egyik legalacsonyabb, vásárlóerejét tekintve kedvezőbb helyen áll hazánk a rangsorban. Míg 2021-ben az ötödik legkisebb értéket képviselte a legkisebb fizetés, idén egy helyet előrelépve már a hatodik legalacsonyabbnak számít az Eurostat által közölt 858,63 eurós érték.

Egy valami azonban nem változott egy év alatt:

annak ellenére, hogy a román minimálbér ismét alacsonyabb euróban mérve a magyarnál, annak értéke jócskán meghaladja a hazai vásárlóerő-paritáson vett összeget.

A magyar 858,63 euróval szemben Románia mellett szereplő érték 949,2.

Mivel azonban az üzletekben sosem a bruttó fizetésből tudunk vásárolni, hanem a nettóból, ezért a bruttó minimálbér és annak vásárlóerő-paritáson számolt értéke közötti különbségből kiindulva megbecsültük, mennyit is ér a magyar, illetve a nettó minimálbér.

Ez azért is fontos, mert a két ország eltérő mértékben sújtja adókkal és járulékokkal a fizetéseket. Szintén az Eurostat legutóbbi adatait nézve a magyar kormány 33,5 százalékát vonja el a bruttó béreknek, míg a Romániában ez 36,9 százalék. Elviekben ez a különbség ki is egyenlíthetné a nettók vásárlóerejét, ám számításaink szerint még ez is kevés hozzá.

Európa egyik legalacsonyabbja a magyar minimálbér (Fotó: depositphotos)
Európa egyik legalacsonyabbja a magyar minimálbér (Fotó: depositphotos)

A magyar nettó minimálbér 360,2 euró (129 ezer forint jelenlegi árfolyamon), a román pedig 325,1 (116,4 ezer forint), ha pedig az eltérő árszínvonalból fakadó különbségektől eltekintünk, akkor eltűnik a magyar fizetés előnye.

A hazai nettó vásárlóereje 570 euró, ellenben a románé 589,9 euró. Egyszerűbben megfogalmazva, az alacsonyabb összegű román minimálbérből több terméket és szolgáltatást tudnak beszerezni, mint a magyar érintettek.

Láthatóan tehát a nagymértékű idei minimálbér-emelés nem tudta megfordítani sem a régóta jellemző helyzetet, sem a pár éve beállt fordulatot. Ezen sokat tudna segíteni egyrészt az európai minimálbér bevezetése, mely az átlag- vagy a mediánbér arányában rögzíteni a minimálbéreket, másrészt az, hogy a kormány a munkavállalók által fizetendő adókat és járulékokat csökkentené. A minimálbér 33,5 százalékos terhelése világrekorder, ilyen nagymértékben egyetlen kormány sem sújtja az alacsony fizetésből élők keresetét.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 07:04
A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentett döntése alapján érvényben maradt a magyar szuverén devizakötelezettségek "BBB" szintű osztályzata.
Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni hétfőtől a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:41
Vége a jó világnak.
Makro / Külgazdaság Máris megvan a vámháború első áldozata? Mi lesz a pálinkákkal?
Buksza blog | 2024. június 14. 16:08
Az Európából Kínába szállított szeszesitaltermékek, például pálinkafélék, mondjuk a francia konyak lehet az első európai áldozata a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámra adott pekingi válasznak.
Makro / Külgazdaság Putyin Zaporizzsja és Herszon megyét is magának követeli
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 14:20
Aligha elfogadható ez Ukrajnának.
Makro / Külgazdaság Áprilisban csökkent az euróövezet külkereskedelmi többlete
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 13:25
Az előző havinál és a vártnál is jóval kisebb külkereskedelmi többlettel zárta áprilist az euróövezet az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken publikált első becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Áll a bál a Vörös-tengeren is, súlyosan megsebesült egy matróz
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 11:14
Húszi rakéták vettek célba több hajót is, egy súlyos sebesült is van.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is beismerte, hogy bajban van Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:44
"Két hölgy" miatt. Ha nem jön össze az új frakció, még messzebb kerül Brüsszel elfoglalása, márpedig a magyar miniszterelnök szerint sem áll jól a dolog.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a háború Kína és Brüsszel között?
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 09:46
Pekingben közölték, nem hagyják válasz nélkül az ellenséges lépést, megtorló intézkedések jöhetnek.
Makro / Külgazdaság Kapott egy jó hírt Lázár János
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 08:31
A márciusi kiábrándító adatok után jelentősen javult egy fontos gazdasági mutató.
Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG