5p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram

Nemcsak a koronavírus-járvány és a miatta felborult mindennapok miatt volt eseménydús éve a debreceni focicsapatnak. Az NBI-ből történő kiesés a csapat mögött álló társaság gazdálkodásán is meglátszódott - persze, ebben az esetben nem lehet teljesen elkülöníteni, a számokra milyen mértékig hatott a COVID és milyen mértékig az NBII-es szereplés. 

Nemcsak az NBI-es fociklubok, de a másodosztályban szereplők 2020. évi beszámolója is a hagyományos május 31-i leadási határidő előtt kerül nyilvánosságra, ami a következő szezon licenszigénylési eljárásával van összefüggésben. Korábbi cikkeinkben már beszámoltunk a Mezőkövesd-Zsóry és a Budapest Honvéd tavalyi évéről, a sort pedig a debreceni focicsapat mögött álló DVSC Futball Zrt.-vel folytatjuk. A cég konszolidált, összevont beszámolója nemrég került fel a klub honlapjára. 

A hajdúsági csapat dokumentumai azonban nemcsak azért érdekesek, mert kiderül belőlük, hogyan hatott a cégre a koronavírus-járvány és a miatta bevezetett szigorú korlátozások. A klub élete sportszakmai és vezetőségi, tulajdonosi szinten is nagyot fordult 2020-ban. Május végén nagy meglepetésre kiestek az NBI-ből, mely után nagyjából egy hónappal az addigi tulajdonos, Szima Gábor is a kiszállás mellett döntött. Helyére a Kósa Lajos vezette, újonnan létrehozott Debreceni Vasutas Sport Klub jött, ezzel együtt a csapat szakmai vezetése is átalakult. 

Milliárdos támogatás közpénzből

Az eredménykimutatás szerint 2020-ban összevontan 943,3 millió forint árbevételt könyvelt el a Zrt. az előző évi 1,3 milliárd forint után. A bevételek csökkenésében két tényező is szerepet játszhatott: egyrészt a koronavírus-járvány miatt a zárt kapus mérkőzések jelentősebben visszavethették a jegyek eladásából származó és a kereskedelmi bevételeket is, másrészt a másodosztályban jellemzően mindig mérséklődnek a bevételek. 

A beszámoló kiegészítő mellékletében szereplő részletes kimutatás is ezeket támasztja alá, gyakorlatilag minden kategóriában csökkenés mutatkozik előző évhez képest. Egyedüli kivétel a nem aktivált játékos játékjoga, itt 293,5 milliós bevételt szerepeltetnek az előző évi 171,5 millió után. A piaci lábon álló gazdálkodás szempontjából releváns jegyértékesítésből 100,9 millió forint folyt be a kasszába a korábbi 162 millió után. Enyhén visszaestek a szponzori, reklámbevételek is, 97,4 millió után 70,8 milliót köszönhetnek ennek a jogcímnek. A bevételek nagyrészét teszik ki a kereskedelmi bevételek és vagyoni értékű jogok, ezen a soron 681,5 millió forint után 458,7 millió szerepel. 

Az értékesítésből származó bevételek ugyan visszaestek 2019-hez képest, ez teljes mértékig ellensúlyozta az egyéb bevételként elkönyvelt összeg. A korábbi 664,1 millió forint után 1,15 milliárd forint szerepel ezen a soron. Ugyan a 2019-es beszámolóban ennek az összetételét még nem részletezték, nem így a most leadott 2020-as dokumentumban. Az egyéb bevételek zöme két tételnek köszönhető: 

  • 230 millió forint TAO-támogatás folyt be a kasszába, 
  • illetve 753,7 millió forint kapott támogatás állami vagy önkormányzati hatóságtól. 

Ugyan a TAO-támogatás is eltérített közpénznek tekinthető, 2011 óta ez rendszeres része lehet a bevételeknek, így önmagában az a tétel nem nevezhető túlzottan figyelemfelkeltőnek. Ellenben az a 753,7 millió forint, mely állami vagy önkormányzati hatóságtól érkezett, igen. Ilyen mértékű közpénzes dotáció nem volt jellemző a DVSC esetében. 

Mivel összevont beszámolóról van szó, vagyis a Debreceni Labdarúgó Akadémia Kft. és a DLA Utánpótlás Nevelő Nonprofit Kft. számait is tartalmazza a dokumentum. A sok százmilliós támogatás az államilag kiemelt sportakadémia státusszal lehet összefüggésben, annak köszönhető ez a kiemelkedő állami dotáció. 

Az önkormányzattól érkező támogatás néhány 10 milliós nagyságrendű volt az elmúlt években, egyéb állami forrásból pedig nem kaptak támogatást - legalábbis a kiegészítő melléklet erre enged következtetni. 

Csökkenő átlagbér

Az elmúlt évhez képest összességében növekvő bevételekkel szemben a kiadások is magasabb szinten alakultak 2020-ban. Anyagjellegűként 783,8 milliót számoltak el a korábbi 683,3 millió után, személyi jellegűként pedig 1,3 milliárdot a 2019-es 1,08 milliárd után. 

Bár a növekedésben nem számottevő tétel, azért említésre méltó változás, hogy a kiegészítő mellékletek szerint

a DVSC Zrt. cégvezetésének munkabére harmadával emelkedett. 12,1 millió forintot számoltak el a korábbi 8,9 millió után. 

A DVSC azon kevés klubok egyike, melyek a dokumentumban külön is feltüntetik a sportolók és az egyéb alkalmazottak bérköltségét és létszámát. Ez pedig a szokásosnál pontosabb becslést tesz lehetővé a focisták átlagfizetésére. A dokumentum szerint 2020-ban 47 sportoló állt alkalmazásban szemben az egy évvel korábbi 46-tal, a bérköltségben azonban csökkenés mutatkozott. Ennek eredményeként 

a játékosok átlagos havi bruttó bére 1,2 millió forintról 1,07 millióra mérséklődött 2020-ban.

128 millió veszteséget hozott 2020

A növekvő bevételek és ráfordítások eredőjeként a 2019-es nyereség tavaly jelentős veszteségbe fordult. Ez már üzemi szinten is megmutatkozott: 197 millió forint mínusz szerepel ezen a soron az előző évi 12,8 millió veszteség után. 2019-ben egy egyszeri, pénzügyi műveleteken elért jelentős bevétel 129 millió forintos nyereségbe fordította az adózott eredményt. Tavaly ekkora javulást azonban nem sikerült elérni, így 128,2 millió forintos veszteséggel zárta az évet a Zrt. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Újabb közbeszerzési tenderen nyert a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. június 23. 11:54
A keretmegállapodás értéke másfél milliárd forint plusz áfa.
Vállalat Amazon, Apple, Google - a világ három legértékesebb márkája
MTI | 2021. június 23. 08:52
Idén is az Amazon áll a világ legértékesebb márkáinak az élén, harmadik éve foglalja el ezt a helyet.
Vállalat Megegyeztek a béremelésről a GE Aviation veresegyházi gyárában
MTI | 2021. június 22. 18:09
A repülőgép-alkatrészeket előállító és javító üzemnél 4 százalékos emelés jön júliustól. 
Vállalat Megszűnhet a kukaholding
Privátbankár.hu | 2021. június 22. 08:42
A hulladék-koncessziós rendszer 2023 közepétől ígért bevezetésével okafogyottá válhat a kukaholdingként elhíresült NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő léte - írja a Népszava iparági megfigyelőkre hivatkozva.
Vállalat Már látják a fényt az alagút végén az európai cégek
Privátbankár.hu | 2021. június 21. 17:36
Egy friss felmérés szerint a cégvezetők fele szerint már az is szerencse, hogy vállalkozásuk túlélte 2020-at. 
Vállalat Egy Eb már nem elég, az impulzusvásárlás kora lejárt a fociban
Marosi Gergely | 2021. június 19. 05:37
John Jensentől Karel Poborskyig, Jan Erikssontól Nuno Gomesig sok olyan futballista volt az Európa-bajnokságok vagy világbajnokságok történetében, akinek játékjogát méregdrágán vették meg egy-egy kiugró teljesítmény után, hogy aztán a vevő végül csalódottan adja tovább őket. Öt éve Dzsudzsák Balázs lehangolva nyilatkozta, hogy a bravúros magyar Eb-szereplés után sem jöttek sorban az ajánlatok, ám az impulzus-vásárlások ideje alighanem elmúlt. Ettől függetlenül a klubok mellett ügynökségek sora figyeli játékosait hol örömmel, hol aggódva – hiszen egy nagy torna befolyásolja, befolyásolhatja a piaci értéket, és hamarosan kezdődik az átigazolási időszak.
Vállalat Óriási fejlesztés jön a Lego nyíregyházi gyáránál
MTI | 2021. június 18. 16:08
A kormány is beszáll 5,8 milliárd forinttal. 
Vállalat Hogy élesztené újra Budapestet a BKIK?
Privátbankár.hu | 2021. június 17. 13:46
A vendéglátóipar mellett más helyi, budapesti vállalkozásokat is segít majd a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara fogyasztásösztönző programja.
Vállalat Megint le lehet ülni az első ülésekre a BKK járatain
MTI | 2021. június 17. 10:40
És ismét lehet jegyet venni a sofőröknél.
Vállalat Megbírságolták Magyarország leggazdagabb emberének cégét
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 15:24
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 500 ezer forintos pénzbüntetést szabott ki az Opus Global Nyrt.-re, mivel a Magyarország leggazdagabb emberének többségi tulajdonában lévő tőzsdei cég nem tette közzé időben a hóvégi jelentését.
Friss
hírlevél
depositphotos