<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hétfőn indult el első útjára a hódmezővásárhelyi tram-train, ám egy friss közbeszerzési hirdetmény alapján még egyáltalán nem teljes a hozzá kapcsolódó infrastruktúra. 

Komoly politikai erők felvonulásával gördült ki hétfő hajnalban a hódmezővásárhelyi állomásról Lázár János nagy álma, a város és Szeged között közlekedő tram-train. Egyelőre azonban december 31-ig még a beüzemelési szakasz zajlik majd. A végleges menetrendet március közepére alakítják ki, ehhez várják az utasok véleményét is, akik április közepéig ingyenesen használhatják a járatot.

A hétfői átadás és elindulás ellenére azonban úgy tűnik, hogy még nem teljes a tram-trainhez kapcsolódó infrastruktúra. A közbeszerzési értesítőben megjelent egyik hirdetmény szerint ugyanis csak november elején jött létre a szerződés a nyertes ajánlattevővel, mely a Hódmezővásárhelyen megvalósuló kocsiszín tervezésére vonatkozik.

Lázár János álma Hódmezővásárhely utcáin. (Fotó: MTI/Rosta Tibor)Lázár János álma Hódmezővásárhely utcáin. (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A közbeszerzési eljárást még tavasszal, április 6-án írta ki a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és csak most, november 3-án sikerült aláírni a szerződést. A feladatra három cég jelentkezett: 

  • a budapesti Treneco Tanácsadó Kft. nettó 168,2 milliós ajánlatot adott, 
  • a szombathelyi Hydro-Ép Kft. nettó 207,4 milliósat, 
  • illetve a szegedi RZB Invest Kft., melynek ajánlatát érvénytelennek minősítették. 

A nyertes nem meglepő módon a legkedvezőbb ár/érték arányú ajánlat lett, vagyis a Trenecon Kft.-é. A cég fő feladata

egy 8 darab tram-train jármű befogadására alkalmas kocsiszín megtervezése. 

Ehhez kapcsolódóan szükség lehet még szervízutak megtervezésére, térvilágítás kialakítására is. Biztosítani kell a kocsiszínben a járműtakarításhoz szükséges infrastruktúrát, gondoskodni kell tűzvédelmi, vagyonvédelmi rendszerek kialakításáról is. Emellett el kell helyezni a takarító és felügyelő személyzet tartózkodó és szociális helyiségeit, és raktárhelyiségre is szükség lesz a tisztítóeszközöknek.  Mint az a hirdetményből kiderült, 

"a MÁV-Start Zrt. jelenlegi ismeretei alapján ez (szerk.: takarító és felügyelő személyzet) 2-3 főt jelent."

Egy irodára is szükség lesz "egy fő tisztítást felügyelő személyzet részére", ahol internetet és külön mellékhelyiséget kell kialakítani. 

A Trenecon Kft. egy 50 millió forintos jegyzett tőkével rendelkező cég és jelenleg négy magánszemély tulajdonában van a cégkivonat szerint: 

  • Perjés Tamás, 
  • Dócsné Balogh Zsuzsanna, 
  • Badalai Endre
  • és Lehoczki Zsuzsanna.

A társaság gazdálkodására sem lehet panaszuk a tulajdonosoknak. Tavaly már 2,2 milliárd forintos árbevételre tettek szert, melyből közel 269 millió forint tiszta nyereség maradt. A cég egyébként egyáltalán nem ismeretlen a vasúti projektek területén, hiszen például ők készítik el nettó 750 millió forintért a Budapest-Kolozsvár nagy sebességű vasútvonal részletes megvalósíthatósági tanulmányát. De a Trenecon nevéhez fűződik a Szegedet Szabadkával összekötő vasútvonal megvalósíthatósági tanulmánya is. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elárulták a németek milyen eszközökkel segítik Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 10:05
Németország semmiképpen nem szállít fegyvert Ukrajnának most, az Oroszországgal fennálló feszültség idején, de tábori kórházat igen - jelentette ki Christine Lambrecht német védelmi miniszter egy interjúban, amely vasárnap jelenik meg annak apropóján, hogy több NATO-tagország fegyverekkel segíti Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Tanár úr a képernyőn – különutas távoktatás Svédországból
Gonda Zsuzsanna (Stockholm) | 2022. január 22. 06:07
A tanár otthon, diákok az osztályteremben – ez is egy lehetőség a távoktatásra, amit egy stockholmi általános iskola felső tagozatosai tesztelnek. A diákok szerint ez az eddigi legjobb megoldás, még ha nem is tökéletes.
Makro / Külgazdaság Tényleg gerillaháború jön Ukrajnában? – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. január 21. 20:01
Washington már egy ukrán gerillaháború támogatására sző terveket. A stratégia autonómiát kóstolgató EU számára az orosz-ukrán konfliktus most úgy jött, mint ablakos tótnak a hanyatt esés. De mik Putyin stratégiai céljai az ukrán válság kirobbantásával?  Káncz Csaba, a Privátbankár külügyi szakértőjének videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Lech Walesa három oltás után kapta el a koronavírust
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 18:33
Elkapta a koronavírust Lech Walesa volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője - jelentette be maga az érintett pénteken a Facebook-oldalán.
Makro / Külgazdaság A tőzsdére is rányomta a bélyegét az ukrán-orosz konfliktus
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 18:06
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 179,85 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 52 169,80 ponton zárt pénteken.
Makro / Külgazdaság Börtönt kaptak Nicolas Sarkozy volt munkatársai
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 17:32
Börtönbüntetésre ítélte pénteken a párizsi büntetőbíróság Nicolas Sarkozy volt francia államfő (2007-2012) volt közvetlen munkatársait, köztük Claude Guéant-t, az elnöki hivatal volt vezetőjét az Elysée-palota által túlszámlázott közvélemény-kutatások miatt.
Makro / Külgazdaság Bukarestben második napja alig lehet közlekedni
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 16:56
Bukarestben második napja nincs felszíni tömegközlekedés a járművezetők általános sztrájkja miatt, miután a dolgozók a munkabeszüntetésük törvénytelenné nyilvánítása ellenére sem voltak hajlandók felvenni a munkát, és továbbra is a vállalat igazgatójának a lemondását követelik.
Makro / Külgazdaság Tovább gyarapodott a Pallas Athéné Alapítvány vagyona
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 16:31
Sikeres évet tudhat maga mögött a Pallas Athéné Alapítvány.
Makro / Külgazdaság Elképesztő új generációs harci drónok – már a mesterséges intelligencia dönt
Káncz Csaba | 2022. január 21. 16:08
Az új generációs drón a mesterséges intelligenciának köszönhetően képes a pilóták által vezetett vadászgépekkel kötelékben repülni, valamint önálló missziókra is bevethető. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: különös emberrel találkozott az amerikai magyar nagykövet
Wéber Balázs | 2022. január 21. 15:24
Mike Waltz régebben kommandózott, ma kongresszusi képviselő.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló