<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Minden szempontból rekord éve volt Mészáros Lőrinc zászlóshajó cégeinek, a Mészáros és Mészáros Kft.-nek, illetve az R-Kord Kft.-nek. A bővülés töretlenül folytatódott a koronavírus-járvánnyal beárnyékolt évben is. 

Megingathatatlanul stabil lábakon áll a Mészáros és Mészáros Kft. - derül ki a frissen leadott éves beszámolójából. A 2019-es 87,3 milliárdos árbevételt 112,8 milliárdra növelték, amiből a végén 15,55 milliárd forint adózott nyereség maradt. Ezt teljes egészében kifizette osztalékként a tulajdonos, sőt, még az eredménytartalékból is lecsípett egy keveset, hogy az összesen kifizetendő osztalék 15,715 milliárd forint legyen. 

Mészáros Lőrinc és barátja, Orbán Viktor a 2010-es Videoton FC - Újpest mérkőzésen a díszpáholyban, vágott verzió. Eredeti fotó: Illyés Tibor / MTI
Mészáros Lőrinc és barátja, Orbán Viktor a 2010-es Videoton FC - Újpest mérkőzésen a díszpáholyban, vágott verzió. Eredeti fotó: Illyés Tibor / MTI

A Mészáros és Mészáros Kft. tulajdonosa a néhány évvel ezelőtt létrehozott Mészáros Építőipari Holding Zrt., a cégláncolat végén Mészáros Lőrinc található az Opus Global Nyrt. révén. Az építőipari holding egy másik társaság tulajdonosa is lett, a főként vasútépítéssel foglalkozó R-Kord Kft.-é. Utóbbi cég 2020-as évére sem lehet panasza a felcsúti vállalkozónak, mivel innen ki tudtak fizetni 3,473 milliárd forint osztalékot. 

Bár az R-Kord gazdálkodására sokkal inkább a stabilitás jellemző, mint a bővülés. 2020-ban az előző évivel gyakorlatilag megegyező árbevételt könyveltek el, 35,3 milliárd forintot (az előző évi 35,6 milliárd után). Ebből a végén 3,3 milliárd forint tiszta profit maradt, ami mintegy 700 millióval kevesebb a 2019-ben kimutatott 4 milliárd forintnál. 

Már jól látható, hogy a tulajdonos ebben az esetben is hozzányúlt az előző évek gazdálkodásának eredményeit tartalmazó eredménytartalék sorhoz az üzleti tervben célként meghatározott osztalék kifizetésének érdekében. Nagyjából 150 millió forinttal több osztalékot fizettek az elkönyvelt 2020-as nyereségnél. 

A Mészáros és Mészáros Kft., valamint az R-Kord Kft. osztaléka a tulajdonos, Mészáros Építőipari Holding Zrt.-be folyik be, ezért érdekes megnézni ennek a társaságnak a beszámolóját is. A leadott dokumentumokból kiderült, az osztalék nem ezt a Zrt.-t gyarapította, mivel a holdingtársaság 19,4 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a közgyűlésen. 

Itt érdemes megjegyezni, hogy meglehetősen pikáns helyzet alakult ki, mivel 2019-ben - a járvány és válság előtti utolsó békeévben - ennél jóval kevesebb, 15,8 milliárdos osztalékot tudott a holding kifizetni. A 2020-as év gazdasági nehézségei láthatóan nem akasztották meg a gyarapodó Mészáros-birodalom szekerét. 

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Óriási pénzeső hullott a Mol egyik versenytársára
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 13:50
Eddigi több mint egy évszázados történetének legnagyobb nyereségét érte el tavaly a BP londoni székhelyű globális olaj- és földgázipari vállalat tavaly.
Vállalat Újabb techóriás készül több ezer ember kirúgására
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 13:42
Bajban van az egyik legjelentősebb gyártó.
Vállalat Van kiút a válságból - Helyezze stabil alapokra vállalkozását Dubaiban!
PR | 2023. február 6. 09:48
A Morgan and Stanley legfrissebb jelentése szerint 2023-ban az Európai Unió tagállamai valószínűleg recesszióba süllyednek. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy a zsugorodó gazdaság, az elszabadult infláció és a továbbra is magas energiaárak miatt a mostaninál is mélyebb válságra készülhet Magyarország, amit a vállalkozások nagy része már nehezen vagy egyáltalán nem lesz képes túlélni. Azok a vállalkozók viszont, akik az előttünk álló szűk másfél hónapnál hosszabb távra terveznek, akár dönthetnek úgy is, hogy a válságot maguk mögött hagyva, egyenesen gyorsítósávra navigálják a vállalkozásukat egy virágzó, biztonságos és stabil gazdasági környezetben, Dubaiban.
Vállalat Úgy veszik a kínaiak a Ferrarikat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 17:18
A Ferrari NV olasz sportautó-gyártó tavalyi adózott eredménye 939 millió euró lett, 13 százalékkal magasabb a 2021. évinél.
Vállalat Megnyílt a Mol első lengyelországi benzinkútja
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 13:56
A Krakkót és Varsót összekötő S7-es gyorsforgalmi út mellett megnyílt pénteken a Mol első lengyelországi töltőállomása – közölte a kurier.plus lengyel hírportál a magyar cég ügyfeleknek címzett közleményére hivatkozva.
Vállalat Új vezetők érkeztek a Vodafone akvizíció után a 4iG-hez
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 12:32
A 4iG Nyrt. igazgatósága a Vodafone Magyarország és a meglévő távközlési portfólió integrációja érdekében új felsővezetőket nevezett ki a cégcsoporthoz frissen csatlakozott társaság, valamint a 4iG Nyrt. irányításába.
Vállalat Iratokat vár a Teslától az amerikai igazságügyi minisztérium
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 18:49
Az amerikai igazságügyi minisztérium az önvezető autókról szóló dokumentációért fordult kedden a Tesla járműgyártóhoz - derül ki az amerikai tőzsdefelügyelethez benyújtott iratokból.
Vállalat Kiderült, mennyit keresett a Pfizer a Covid-vakcinán
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 18:26
 A Pfizer amerikai gyógyszeripari cég nyeresége és bevétele is nőtt tavaly a negyedik negyedévben, az éves árbevétel rekord nagyságú volt.
Vállalat Csúnya számokat közölt a Samsung
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 17:07
A Samsung Electronics dél-koreai vállalat működési eredménye jelentősen, csaknem 69 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedévben éves összevetésben a chipek és okostelefonok iránti alacsony kereslet miatt - derült ki a cég kedden közzétett jelentéséből.
Vállalat Lezárult a 4iG-Vodafone biznisz
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 15:06
A Budapesti Értéktőzsde honlapján jelent meg a tájékoztatás.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG