<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A bányák jól jövedelmező biznisznek bizonyulnak a koronavírus-járvány és gazdasági válság idején is. Noha nincs ezen mit csodálkozni, a nagy állami projektek és építőipari beruházások nem igazán álltak le úgy, mint a gazdaság más ágazatai. 

Határidőre leadták éves beszámolójukat Orbán Viktor édesapjának, Orbán Győzőnek az érdekeltségei is. A Dolomit Kőbányászati Kft., valamint a Gánt Kő Kft. is, arról pedig már korábban elsőként beszámolt laptársunk a cégbírósági papírok alapján, hogy a Nehéz Kő Kft. 2020-as éve után Orbán Győző 187,5 millió forint osztalékra tartott igényt a társaság értékesítése után. 

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Ez azonban csak aprópénz volt ahhoz képest, amit a legnagyobb bányászati cég, a Dolomit Kőbányászati Kft. tevékenysége után vehetett fel. Köszönhető ez annak, hogy az értékesítésből származó árbevétele alig csökkent valamit előző évhez képest: 3,5 milliárd forintot könyveltek el a korábbi 4,047 milliárd után. A bevétel zöme, 3,1 milliárd forint kő eladásból származott, ez 600 millióval marad el a 2019-es szinttől. Akadt azonban két olyan tevékenység, melyen több bevételt ért el a cég a korábbinál: 

  • 320 millió forintra tettek szert beton eladásából a korábbi 305 millió után, 
  • új tevékenységként pedig gépek bérbeadásával is foglalkozni kezdtek, ennek nyomán 13,7 millió forintra tettek szert. 

A bevételek mérséklődésével párhuzamosan a ráfordítások felemásan alakultak. Anyagjellegűként némileg kevesebbet, 966 milliót számoltak el 1,01 milliárd után, személyi jellegűként pedig 1,09 milliárdot 1,07 milliárd után. Utóbbi növekedése a béremelkedéssel lehet összefüggésben, az átlagos statisztikai létszám ugyanis 4 fővel 73-ra csökkent. 

Az átlagos számított bruttó bér a bérköltség alapján 1,11 millió forint lehetett havonta a Dolomit Kft.-nél. 

A tevékenység eredményeként alig romlott a nyeresége a cégnek, a 2019-es 1,8 milliárd után 1,136 milliárdot mutattak ki adózott eredményként. Az összeget gyakorlatilagi néhány százezer forint híján kifizették osztalékként a tulajdonosok. Orbán Győző azonban nem egyedüli tulajdonosa a cégnek, "csak" többségi tulajdonrésszel bír, tehát ebből az osztalékból minimum  568 millióhoz juthatott a számok alapján. 

A Nehéz Kő és a Dolomit Kft.-ből kivett osztalék összege így 755,5 millió forintot tesz ki, ami Orbán Győzőhöz kerülhetett. 

A harmadik Orbán Győző cég a Gánt Kő Kft., itt azonban nem történt osztalékfizetés, ami nem is annyira meglepő. A legkisebb cégről beszélünk, 216 millió forint árbevételt ért el 2020-ban az előző évi 282 millió után. Ebből év végén mindössze 8 millió forint profit maradt a korábbi 27,8 millió után. 

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Új vezetők érkeztek a Vodafone akvizíció után a 4iG-hez
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 12:32
A 4iG Nyrt. igazgatósága a Vodafone Magyarország és a meglévő távközlési portfólió integrációja érdekében új felsővezetőket nevezett ki a cégcsoporthoz frissen csatlakozott társaság, valamint a 4iG Nyrt. irányításába.
Vállalat Iratokat vár a Teslától az amerikai igazságügyi minisztérium
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 18:49
Az amerikai igazságügyi minisztérium az önvezető autókról szóló dokumentációért fordult kedden a Tesla járműgyártóhoz - derül ki az amerikai tőzsdefelügyelethez benyújtott iratokból.
Vállalat Kiderült, mennyit keresett a Pfizer a Covid-vakcinán
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 18:26
 A Pfizer amerikai gyógyszeripari cég nyeresége és bevétele is nőtt tavaly a negyedik negyedévben, az éves árbevétel rekord nagyságú volt.
Vállalat Csúnya számokat közölt a Samsung
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 17:07
A Samsung Electronics dél-koreai vállalat működési eredménye jelentősen, csaknem 69 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedévben éves összevetésben a chipek és okostelefonok iránti alacsony kereslet miatt - derült ki a cég kedden közzétett jelentéséből.
Vállalat Lezárult a 4iG-Vodafone biznisz
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 15:06
A Budapesti Értéktőzsde honlapján jelent meg a tájékoztatás.
Vállalat Újabb kemény csörte bontakozik ki Amerika és Kína között
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 12:59
A Huawei elleni újabb amerikai intézkedések heves tiltakozást váltottak ki Peking részéről.
Vállalat Az amerikai politikai elitnek magyarázkodhat a TikTok-vezér
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 14:51
Meghallgatásra kell mennie a videós közösségi oldal vezérének.
Vállalat Alacsonyabb költség, kisebb környezeti hatás: felértékelődik a last mile logisztikai raktárak szerepe
PR | 2023. január 27. 19:51
A gyors kiszállítás elengedhetetlen az ügyfelek elégedettségének és hűségének megtartásához a modern piacon. A GKI beszámolója szerint 2021-ben Magyarországon közel 67 millió megrendelést szállítottak ki a szolgáltatók, és ez a tendencia továbbra is meghatározó marad. De mitől lesz gyors a kiszállítás ?
Vállalat Gördülő Generációk
PR | 2023. január 27. 10:57
Megvásárolta az ország egyik meghatározó magyar tulajdonú flottakezelő cégét az AutoWallis. Az idén harminc éves Nelson Flottalízing Kft-re egy jelentős átalakulási folyamatot követően tett ajánlatott a tőzsdén jegyzett társaság. A Nelson korszerűsítését követő tulajdonváltás ötlete egy fiatal, 29 éves menedzserhez köthető - aki cseppet sem véletlenül került a céghez.
Vállalat Enged a Google az uniós hatóságok nyomásának
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 16:50
A Google egyértelműbb tájékoztatást vállalt az európai fogyasztóvédelmi hatóságok nyomására; Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) erőfölényes vizsgálatot folytat az óriáscéggel szemben - közölte a versenyhatóság.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG