<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Magyar gazdaság
Makro / Külgazdaság Nem sokáig maradhat 400 alatt az euró
Király Béla | 2023. január 19. 14:02
Ugyan a magyar gazdaság túljutott a legnehezebb időszakon és az infláció lassan csökkenésnek indulhat, túl jó évre nem számíthatunk. A Raiffeisen elemzői szerint januárban tetőzhet a drágulás, és decemberre minimálisan 10 százalék alá csúszhat a növekedés üteme. Az infláció lassulásával a kamatszint is csökkenhet, emiatt az elemzők szerint várhatóan nem marad tartósan a 400 forintos szint alatt az euró árfolyama.
Makro / Külgazdaság Két éve nem láttak hasonlót Magyarországon: fontos hírt közölt az MNB
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 13:44
Mélypontra került a magyar államadósság.
Részvény / Deviza / Áru Mi jöhet még? 422 felett az euró, 8000 alatt az OTP
Eidenpenz József | 2022. szeptember 29. 12:18
Az euró új történelmi csúcsa 422,07 forint, a dolláré 436,36. Ismét esnek a részvények, az OTP 8000 alá süllyedt, de néhány papír zöldben áll Budapesten. Jól sikerült a Porsche tőzsdei bevezetése, viszont a Volkswagen esik, mint a kő. Klasszikus aukciós ház terjeszkedik a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Magas infláció mellett is erős forint jöhet? Hát az meg hogyan?
Eidenpenz József | 2022. szeptember 21. 15:43
A zsenik korszakából átléptünk a kijózanodás korszakába az elemzők szerint, felsorolni is nehéz, mennyi probléma van a világgazdaságban, és nem várható, hogy új aranykor köszöntsön be. A forint erősödhet, de milyen áron? Elsősorban azért, mert a kamatokat kénytelen lesz magasan tartani a jegybank, miközben magas infláció és stagnáló gazdaság fenyeget.
Részvény / Deviza / Áru Ez volt a gázárak teteje? Már menedzserek potyognak a felhőkarcolóból
Eidenpenz József | 2022. szeptember 7. 12:09
A magyar eszközök felülteljesítők, három vezető részvényünk is egy százalék felett drágul, miközben Európában esés van. A gázár kissé süllyed és az olaj is hét hónapos mélypontja közelében áll. Vannak, akik szerint orosz gáz nélkül is ki tudjuk húzni a telet. Egy mémrészvény-cég igazgatója viszont inkább kiugrott.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: kétszámjegyű infláció és recesszió fenyeget
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:19
Ma már jobban kell tartani a recessziótól, mint az inflációtól – hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium által szervezett csütörtök esti előadáson. A fejlett világban szerinte biztos eljön a recesszió, Magyarországon még nem biztos. Azt is elmondta, hogy az árstopok nem jók, azokból ki kell jönni, de nem mondta meg, hogy mikor. Az árstop-rendszer a jelenlegi tervek szerint október 1-jéig él.
Makro / Külgazdaság Ha kitörne az orosz-ukrán háború, az a magyar gazdaságot, az OTP-t és a Richtert is megüthetné
Csabai Károly | 2022. január 28. 05:43
Erre lehet következtetni az utóbbi időszak adataiból. Míg Oroszország és Ukrajna nem tartozik Magyarország fő kereskedelmi partnerei közé – a részesedésük együttesen sem több 4,5 százaléknál –, addig a Richter kitettsége közel 20, míg az OTP Banké 15-16 százalékos. Persze emellett vannak olyan, nem számszerűsíthető tényezők, amelyek növelhetik a negatív hatásokat. Mint például az, hogy a háború kitörése miatt veszélybe kerülnének az Oroszország felől érkező energiaszállítások, az esetleges ukrán exodus pedig a hazai munkaerőpiacot érinthetné érzékenyen. Ráadásul a két országból kieső energia- és élelmiszerimportot vélhetően csak drágábban tudnánk pótolni, ami az amúgy is 14 éves csúcson lévő inflációt nem engedné lassítani, vagy még tovább is fokozhatná azt.
Benchmark Bod Péter Ákos: 2022 - Háromszorosan is kétséges év jön
Bod Péter Ákos | 2022. január 3. 05:37
Persze csak játék a szavakkal, bár igaznak igaz, hogy 2022-ben három kettes lesz a naptárban. 2021 pedig páratlan szám; és valóban páratlanként vonult be életünkbe, mint olyan év, amelynek elejétől legvégéig lehetetlen elvonatkoztatni a világjárványtól.
Makro / Külgazdaság Nagyon megemelte a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzését az IMF
MTI | 2021. október 12. 15:41
Jelentős mértékben feljavította előző prognózisához képest magyar gazdasági növekedési előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden publikált Világgazdasági kilátások (World Economic Outlook, WEO) jelentésében. Eszerint a közép-kelet-európai régióban Magyarország éri el az idén a legnagyobb GDP-növekedést.
Makro / Külgazdaság Jó hírt kapott Londonból az Orbán-kormány
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 3. 18:26
Ottani makrogazdasági elemzők friss előrejelzése szerint elérheti a 7 százalékot a magyar gazdaság idei egész éves növekedési üteme.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György: már júniusban kamatot emelhet a jegybank
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 9. 12:19
A monetáris politikai fordulat akár már júniusban is elkezdődhet, amennyiben a monetáris tanács tagjai úgy látják, akár már ebben a hónapban sor kerülhet a kamatemelésre - mondta az MNB elnöke. 
Makro / Külgazdaság Varga Mihály szerint a gazdaság teljesítménye már nyáron meghaladhatja a válság előtti szintet
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 9. 12:06
A lendületet azonban visszafogja a gyenge külföldi turizmus, az uniós visszafogottabb kereslet és a hiteltörlesztési moratórium kivezetése.
Makro / Külgazdaság Többet vár a magyar gazdaságtól az IMF, mint korábban
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 6. 15:02
Feljavította a magyar gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap a tavaszi világgazdasági prognózisában.
Makro / Külgazdaság Döntő lesz Magyarországnak a járvány utáni évtized
Privátbankár.hu | 2020. november 25. 16:01
A koronavírus-válság utáni évtizedben a magyar gazdaságban jelentős növekedési potenciál van, amelynek eléréséhez egyes hazai vállalatoknak regionálisan, sőt európai szinten is számottevő pozíciókra kell szert tenniük – állítja egy friss elemzés.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: a magyar gazdaság a szerencsésebbek közé tartozott az első hónapokban?
Kollár Dóra | 2020. augusztus 9. 06:03
Úgy tűnik, hogy Magyarország a járvány első hónapjait viszonylag karcolásmentesen megúszta. 
Makro / Külgazdaság Matolcsy György kihirdette a 12 pontját
Privátbankár.hu | 2020. június 29. 17:13
A jegybank elnöke szerint reformokkal, már az évtized elején megnyerni az évtized egészét. Matolcsy György meg is adta a receptet, amellyel szerinte folytatható a látványos magyar növekedés.
Makro / Külgazdaság Jó hírt hozott Magyarországnak a Moody’s
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 22. 16:12
Egy kicsit még szűkölünk, de aztán megindulunk felfelé.   
Makro / Külgazdaság A magyarok fogyasztása húzhatja a gazdaságot
Király Béla | 2020. június 6. 10:06
Az idei évi visszaesés csak átmeneti megingás lesz a kormány előrejelzése szerint, a következő években ugyanis folytatódik az erőteljes gazdasági növekedés. A bővülés motorja az export helyett egyre inkább a fogyasztás lehet.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: ha nem lesz második hullám, olcsón megúszhatja a magyar gazdaság
Privátbankár.hu | 2020. április 25. 06:37
Nagy kérdés, hogy túl vagyunk-e a járványon, és a trendek által mutatott tetőzést követően valóban konszolidálódik-e a helyzet. Ha ez a forgatókönyv valósul meg, akkor a Takarékbank elemzői szerint viszonylag szerencsésen kikerülhet a válságból a magyar gazdaság. Sokkal súlyosabb lehet a helyzet akkor, ha jön egy második hullám.
Makro / Külgazdaság Zsugorodás vár a magyar gazdaságra idén
Privátbankár.hu | 2020. március 20. 18:17
Drasztikusan átalakította a gazdasági helyzetet a koronavírus, ezért idén 0,3 százalékos visszaesés, jövőre viszont ismét bővülés várható - közölte a Századvég Gazdaságkutató Zrt. pénteken az MTI-vel.
Részvény / Deviza / Áru Megnyitották a pénzcsapot, de nem biztos, hogy ez segít
Privátbankár.hu | 2020. március 4. 14:40
Kedden eldördült a startpisztoly, a jegybankok elkezdték a gazdaságmentő akcióikat, előbb az ausztrál jegybank vágott kamatot, kedden délután az amerikai Fed is csökkentett. A pénzesőtől azt várják a gazdasági vezetők, hogy megnyugtatja a piaci szereplőket, sokak szerint ugyanis most a pszichikai hatások a legveszélyesebbek. Ugyanakkor a kétkedők is hallatják a hangjukat, szerintük ugyanis a kamatcsökkentés hatástalan a mostani helyzetben.
Makro / Külgazdaság Optimista az EU a magyar gazdasági kilátásokat illetően
Privátbankár.hu | 2019. november 7. 11:58
A Unió harmadik legnagyobb növekedését produkálhatja idén a magyar gazdaság.
Makro / Külgazdaság A magyar gazdaságot a gyenge német ipar sem tudja elgáncsolni
Király Béla | 2019. október 10. 17:06
Az év első felének lendülete, egyes ágazatok kifejezetten dinamikus júliusi növekedése, a továbbra is dinamikus bérkiáramlás, a családvédelmi és gazdaságvédelmi akcióterv, valamint az erőteljes működőtőke-beáramlás hatására 4,7 százalékról 4,9 százalékra emelték az idei GDP-növekedési előrejelzésüket a Takarékbank elemzői. A német és a magyar ipar erőteljesen elvált egymástól, így a német recesszió nem veszélyezteti a magyar növekedést.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály szerint lassul, de nem fullad ki a magyar gazdaság
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 7. 13:25
Lassulás már van, de komoly visszaesés, recesszió még nincs – így összegezte Varga Mihály a világgazdasági folyamatokat és a magyar kilátásokat az 57. Közgazdász Vándorgyűlés záró plenáris ülésén tartott előadásában Nyíregyházán.
Makro / Külgazdaság Senki nem volt olyan gyors, mint Magyarország
Székely Sarolta | 2019. augusztus 14. 13:26
Mind a negyedéves, mind az éves GDP-növekedést tekintve Európa élén áll Magyarország. Ezt a tempót egy másik gazdaság sem tudta felvenni, a régiós országoknak ugyanakkor sikerült mégis megközelíteni.
Makro / Külgazdaság Megállíthatatlanul szárnyal a magyar gazdaság
Privátbankár.hu | 2019. május 15. 09:23
Továbbra is 5 százalékot meghaladó mértékben növekszik a magyar gazdaság. Az első negyedév teljesítménye az elmúlt évek legjobb évkezdésének számít.
Makro / Külgazdaság Trump belerúg a német iparba – a magyar gazdaság is megemlegeti
Káncz Csaba | 2019. február 19. 08:58
Az amerikai alelnök harcias fellépése Münchenben jó eséllyel csak előjele az ütközőpályára állásnak a transzatlanti partnerek között. A Fehér Ház fenyegetése nagyon rosszkor jön a már amúgy is lassuló euró-övezeti gazdaságnak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nagyon lényeges adat jön a héten
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 12. 09:10
Kevés statisztikai adat jelenik meg a héten, közülük azonban kiemelkedik a bruttó hazai termékre vonatkozó becslés. Kérdés, hogy sikerül-e megismételni a 4,4 százalékos kiugró első negyedéves GDP-növekedést. Tavaly négy százalékkal bővült a magyar gazdaság. Hétfőn közli a KSH az ipari termelés júniusi adatait, a GDP-adat és a mezőgazdasági termelői árak pedig kedden jönnek ki.
Makro / Külgazdaság Mi vár a választások évében a magyar gazdaságra?
Privátbankár.hu | 2017. október 30. 09:15
A magyar gazdaságban az elmúlt hónapokban folytatódtak az első félévre jellemző tendenciák, és 2018 közepéig nem várható érdemi változás - mondja friss előrejelzésében a GKI Gazdaságkutató Zrt. A gazdasági növekedés az európai uniós támogatások felfutásának, illetve azok költségvetési megelőlegezésének, valamint a választások előtti élénkítő politikának köszönhetően 3,8 százalékos üteme érdemben meghaladja az unió átlagát, de a régióban az alacsonyak közé tartozik.
Makro / Külgazdaság Raiffeisen: kiegyensúlyozott korszakát éli a magyar gazdaság
Privátbankár.hu | 2017. április 20. 14:53
Jó lenne, ha az álomszerű teljesítmény fennmaradna az EU-s pénzcsapok elzárása után is.
Makro / Külgazdaság Gondoltad volna, hogy ilyen jól áll Magyarország?
Privátbankár.hu | 2016. december 31. 13:49
Egyes szakértők szerint meglepően jól megúszta Magyarország az igazán nem könnyű 2016-os évet.
Makro / Külgazdaság Bajban van Magyarország? Vészjósló számok jöttek
Privátbankár.hu | 2016. október 4. 15:46
Az IMF prognózisában 0,3 százalékponttal, 2 százalékra csökkentette idei magyar GDP-növekedési előrejelzését az áprilisban várt 2,3 százalékról.
Makro / Külgazdaság Sötét jóslat érkezett a magyar gazdaságról - bukik a magyar modell?
Privátbankár.hu | 2016. június 28. 13:00
A "magyar modell" visszafogja a magánberuházásokat és az uniós támogatások is visszaestek, erre még jön a Brexit - a GKI nagyot rontott az előrejelzésén, már csak legfeljebb 2 százalékos növekedést várnak 2016-ra.
Makro / Külgazdaság Mégis mi vár a magyar gazdaságra? Jött egy előrejelzés
Privátbankár.hu | 2016. március 23. 13:43
Idén lassul, jövőre gyorsul a gazdaság, javul az államháztartás és a fizetési mérleg - a Takarékbank prognózisa.
Makro / Külgazdaság Ezzel a fejlesztéssel lesz felturbózva a magyar gazdaság
Privátbankár.hu | 2016. február 12. 12:47
Az innováció vezérelt gazdaságra kell átállni a következő években a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint.
Makro / Külgazdaság Szépen megy a magyar szekér, de a baj az, hogy csak egy ló húzza
Privátbankár.hu | 2016. január 13. 12:59
2015 novemberében 9,5 százalékos növekedést könyvelhetett el a magyar ipar. A növekedési trend pedig azóta sem tört meg.
Makro / Külgazdaság Rengeteg veszély és lassulás vár jövőre a magyar gazdaságra
Privátbankár.hu | 2015. december 9. 13:18
A TakarékBank elemzői szerint a magyar gazdaság az idei 2,9 százalék után 2016-ban 2,4, 2017-ben pedig 2,8 százalékkal bővülhet.
Makro / Külgazdaság Még csak most fog igazán bepörögni a magyar gazdaság?
Privátbankár.hu | 2015. december 7. 12:32
Az elmúlt évek stabilizációs intézkedései nagymértékben javították Magyarország egyensúlyi mutatóit és csökkentették a gazdaság sérülékenységét.
Makro / Külgazdaság Nagyon nincs rendben a magyar gazdaság, ezt támasztják alá ezek a kijelentések
Privátbankár.hu | 2015. november 27. 16:27
Sokkal jobban állna a helyzetünk, ha kihasználtuk volna a lehetőségeket.
Makro / Külgazdaság Közeledik a magyar felminősítés – de csak jövőre?
Privátbankár.hu | 2015. szeptember 2. 09:25
Londoni pénzügyi elemzők szerint Magyarország jövőre várhatóan visszakerül a befektetési ajánlású hitelminősítői kategóriába.
Makro / Külgazdaság Varga szerint ezért erős a magyar gazdaság
Privátbankár.hu | 2015. június 30. 14:33
Nyolc pontba foglalta a magyar gazdaság erősségeit a Nemzetgazdasági Miniszter. Varga Mihály az AmCham fórumán jelezte: Magyarországnak Görögországgal szemben sikerült a reorganizáció - ezt csak a hitelminősítők nem látják.
Pénzügyi szektor Varga elárulta: újabb állami bankvásárlás jöhet
Privátbankár.hu | 2015. június 24. 07:47
Egészen optimista a kormány a magyar gazdaság teljesítményével kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a magyar gazdasággal? Így látjuk a jövőt
Privátbankár.hu | 2015. április 27. 07:56
Kissé emelkedett áprilisban a GKI-Erste konjunktúra-index, ezzel elérte januári szintjét. Az üzleti és a fogyasztói várakozások is jobbak lettek a márciusinál.
Makro / Külgazdaság Tovább tudott izmosodni a magyar gazdaság?
Privátbankár.hu | 2014. november 14. 07:18
Hamarosan kiderül, ugyanis a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma teszi közzé az idei harmadik negyedéves bruttó hazai termék (GDP) adatának első becslését.
Makro / Külgazdaság Átírta a számainkat az EBRD: mi és a lengyelek húzzuk a régiót
Privátbankár.hu | 2014. szeptember 18. 09:59
Az utóbbi hónapokban súlyosan kiéleződött orosz-ukrán válság még tovább gyengítette a tágabb értelemben vett európai átalakuló térség növekedési kilátásait, a régión belül azonban a közép-európai EU-gazdaságok - különösen Magyarország és Lengyelország - ennek ellenére a vártnál jóval erősebb teljesítményt nyújtanak - áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) előrejelzésében.
Makro / Külgazdaság Októberi megszorítások, forint-varázslat, orosz tél - mi vár ránk?
Gáspár András | 2014. szeptember 16. 12:06
Az államadósság szintje nem nagyon akarja közelíteni a kormány célkitűzéseit - persze sokat segíthetne, ha az év végén "varázsütésre" megint erősödne egy kicsit a forint. Addig is nehéz elképzelni, hogy megszorítások nélkül összejöjjön minden mutató. Persze ha a devizahitelekkel már leszámoltunk, kényelmesebben el lehet engedni a forintot - addig sok múlik a tartalékokon is.
Makro / Külgazdaság Londonból úgy látják: dübörög a gazdaság
Privátbankár.hu | 2014. február 10. 18:03
2 százalék fölé gyorsulhatott az éves magyar GDP-növekedés a negyedik negyedévben.
Makro / Külgazdaság Dübörög a gazdaság - a Financial Times bloggere lett Varga Mihály
Privátbankár.hu | 2014. január 27. 13:48
A magyar gazdaság, amelyet különösen keményen sújtott a 2008-2009-es globális gazdasági és pénzügyi válság, bebizonyította, hogy képes kilábalni és megállni a saját lábán - írta a Financial Timesban Varga Mihály.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG