<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A magyar eszközök felülteljesítők, három vezető részvényünk is egy százalék felett drágul, miközben Európában esés van. A gázár kissé süllyed és az olaj is hét hónapos mélypontja közelében áll. Vannak, akik szerint orosz gáz nélkül is ki tudjuk húzni a telet. Egy mémrészvény-cég igazgatója viszont inkább kiugrott.

A nyugat-európai tőzsdéken az indexek többnyire 0,3-0,5 százalékkal esnek, az USA határidős indexei viszont hasonló, mérsékelt pluszban vannak ma. Alulteljesítő a brit mutató, aminek oka az új kormányfő válságkezelési terve lehet. A program ugyanis költséges, és főleg adósságnövelésből finanszíroznák.

A német ipari termelés júliusban 0,3 százalékkal esett, a piac kicsivel rosszabbat, 0,5 százalékos csökkenést várt. Kissé furcsának tűnő módon az utóbbi időben érkezett, viszonylag jó amerikai makrogazdasági adatokat hibáztatják most a részvénypiac eséséért. Ezek fényében ugyanis a Fed bátrabban, kisebb recessziós veszély mellett emelhet kamatot. A jó hír tehát rossz hír.

A BUX index háromnegyed százalékkal emelkedik, az OTP 1,0, a Richter 1,4 és a Telekom 1,7 százalékos javulása miatt. A Mol 0,2, a Waberer’s 1,4, az Opus 2,5 százalékkal esik.

Árfolyamok és grafikonok

Erősödő forint, rekordgyenge jen

Kora reggel még 404,70 volt az euró ára, de ezután esett, jelenleg 401,90. Fizetőeszközünk tehát enyhén emelkedik.

A japán jen 24 éves mélypontra esett az amerikai dollárral szemben. Nem csoda, hiszen az ázsiai országban alacsonyak a kamatok, míg a magasabb amerikai irányadó kamat vonzóbbá teszi a dollárt. Az amerikai valuta 144,38 jent ért, ami 1998 augusztusa óta a legmagasabb szint.

Háború előtti szinten az olaj

A hollandiai földgáz ára ma három százalékos mínuszban van, 233 euró alatt egységenként. A gáztárolók magas töltöttségi szintje sokakat megnyugtatott az utóbbi napokban. A Brent olaj kezdetben esett, a 91 dollárt is megközelítette, ami utoljára augusztus közepe, azelőtt pedig február közepe, az orosz támadás előtt látott szint. Innét azonban felfelé indult el, jelenleg 93 dollár körül jár, egy százalékos pluszban.

Hétfőn az OPEC+ csekély, csak jelképes kitermelés-csökkentést határozott el. Sokan attól tartanak, az olajkeresletben jelentős visszaesés következik a kínai gazdaság lassulása, a vírushelyzet miatt.

A Brent típusú olaj, piros vonallal február 23-a, a háború előtti nap. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.A Brent típusú olaj, piros vonallal február 23-a, a háború előtti nap. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Érdekes, hogy az arany alig tud emelkedni, épphogy 1700 dollár felett van, az inkább ipari fémnek számító ezüst, palládium és platina viszont egy százalék körüli mértékben drágul.

Mennyire lassul a magyar gazdaság?

“Kicsit ellentmondásos” magyar adat jelent meg ma az Erste Befektetési Zrt. szerint. Az ipari termelés meglepetésre 6,6 százalékkal emelkedett év/év alapon, miközben a várakozás 2,8 százalék volt. A most megjelent adat azt sugallja, hogy “talán mégsem állt annyira földbe” a magyar gazdaság, mint eddig tűnt. Ugyanakkor a környező feltételek azóta még szigorúbbak lettek, a gázár mostanában kezd egyre fájóbbá válni.

Mindent összevetve továbbra is aggódunk teszik hozzá.

A legfontosabb események lesznek

Pénteken az EU miniszterei az energiaválságról tanácskoznak, valószínűleg közös energiapolitikát dolgoznak ki. Még ma este a Fed Bézs Könyvét publikálják, amely érdekes gazdasági mutatókat tartalmazhat.

Holnap az EKB kamatdöntése esedékes, a legvalószínűbb egy 75 bázispontos emelés. Jövő héten kedden fontos amerikai inflációs adat érkezik, még később pedig a Fed kamatdöntését várják visszafojtott lélegzettel a tőkepiacok.

Esnek a mém-részvények, potyognak a menedzserek

Vállalati fronton ma a Nio elektromosautó-gyártó és a GameStop “mém-részvény”, a kisbefektetők egyik kedvence gyorsjelentése érkezik. A GameStop tegnap a jelentés előtt nyolc százalékkal zuhant, de talán inkább a Bed Bath & Beyond (BBBY) 18 százalékos zuhanásának hatására.

A háztartási cikkeket forgalmazó BBBY körül számos probléma volt az utóbbi időben. Eladásai nem voltak valami fényesek, a vezérigazgatói szék csak ideiglenesen van betöltve, peres üggyel néz szembe. Most pedig a pénzügyi vezető, aki a per vádlottja, váratlanul elhunyt, mégpedig kiugrott egy felhőkarcolóból.

Felhőkarcolók San Franciscóban. Fotó: DepositphotosFelhőkarcolók San Franciscóban. Fotó: Depositphotos

Orosz gáz nélkül is kibírható a tél?

Megvolt-e a teteje a gázáraknak Európában? – teszi fel a kérdést Zsiday Viktor, a Hold Alapkezelő menedzsere blogján. A nyáron az országok “egymás elől elhappolva” hajtották a gáz árát egyre magasabbra. Most azonban a tárolók jól állnak, így kevésbé sürgető a vevőknek, hogy bármi áron vegyenek. A tervezett árkorlátozások hírére az eladók is előkerültek, így jött a hatalmas áresés.

Mind az áram- , mind a gázpiacon valamiféle korlátozás látszik körvonalazódni… a jelenlegi helyzet alapján még nulla orosz gázszállítással is kibírható a tél a kontinensen.

Következtetése szerint a vevői pánik a gázpiacon talán véget ért, de ahhoz, hogy tartós megnyugvás legyen, az Uniónak nagyon komoly összefogást és koordinációt kellene mutatnia.

Nagy lélegzetvételek a Merge előtt

A kriptovaluták tegnap a rézvénypiachoz hasonlóan mínuszba mentek át, a bitcoin öt, az ether kilenc százalékkal esik.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Az Ethereum-rendszer nagy reformja, a Merge már csak körülbelül egy hétre van. Az egyik utolsó előkészítő művelet, egy Bellatrix nevű frissítés (hard fork) is rendben zajlott. A szeptember 13-15 között várható nagy eseményre készülve azonban számos kriptovaluta-alkalmazás és tőzsde leállított bizonyos műveleteket, hogy az átállás során ne adódhassanak komplikációk. (Például a Binance felfüggesztette az Arbitrum és az Optimism blokklánc tranzakcióit. Az Aave hitelezési platform pedig jelenleg nem ad Ethereumban kölcsönt.)

Nem megy tőzsdére Trump “Igazsága”?

A Digital World nevű céget a megszűnés fenyegeti, mivel 65 százalékos szavazati arányra lenne szükség a vállalat felszámolásának megakadályozására. De nehéz rávenni a részvényeseket a szavazásra, a legtöbbjük magánbefektető, akiket nehéz elérni – írja a német N-Tv.de.

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) ugyanis blokkolja a TMTG tervezett felvásárlását. Ez utóbbi nem más, Donald Trump volt elnök cége, a Truth Social közösségimédia-platform működtetője. (Truth=igazság.) A Digital World a már tőzsdén levő speciális társaság (SPAC), amelyen keresztül a TMTG tőzsdére próbál menni.

A Digital World kiválasztásának körülményei azonban “polgári és büntetőjogi vizsgálatok tárgyát képezik”. Trump egyébként április óta használja a “Truth Social” szolgáltatást. Négymillió követője van ott, de ez jóval kevesebb, mint a 89 millió, akik feliratkoztak a Twitteren közzétett bejegyzéseire.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10000 9960 10240 -1,96% 0 0 5 339 274 618 Ft 2022-12-07 17:13:17
MOL 2746 2746 2916 -2,56% 0 0 4 139 183 554 Ft 2022-12-07 17:05:56
MTELEKOM 330 326 330 +1,23% 0 0 65 614 922 Ft 2022-12-07 17:05:23
RICHTER 8615 8560 8760 -0,63% 0 0 2 019 833 320 Ft 2022-12-07 17:08:44
OPUS 122 120 126 -2,39% 0 0 19 422 455 Ft 2022-12-07 17:05:06
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nehéz napja volt a Molnak, bizonytalanok a részvényesek
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 18:15
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 718,75 pontos, 1,59 százalékos csökkenéssel, 44 614,88 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Jól húz a Mol sapka nélkül, izgalmas másfél hétnek nézünk elébe
Eidenpenz József | 2022. december 7. 12:52
Az ársapka megszüntetése pozitívan hatott a Molra és a forintra, bár úgy tűnik, a kedd esti bejelentés már az elmúlt napokban elkezdett beépülni az árfolyamokba. Hasonlóan számítottak a kínai Covid-szabályok enyhítésére a tőzsdék, miközben a jövő heti amerikai kamatdöntés lesz a következő nagy esemény. De jön még pár fontos hír itthon is, külföldön is.
Részvény / Deviza / Áru Újra 140 euró felett az európai gázár, hol lesz a vége az emelkedésnek?
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 10:14
Emelkedéssel indított a TTF gázár ma is.
Részvény / Deviza / Áru Hogy ízlik a forintnak a piaci áras benzin? Kattintson a legfrissebb árfolyamokért!
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 07:38
Reggel kicsit erősödött a forint a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Ledolgozta a korábbi esés egy részét az OTP és a Mol is
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 17:55
A Magyar Telekom kivételével minden vezető papír javított.
Részvény / Deviza / Áru A Mol újraindította a Dunai Finomítót, de egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 12:58
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden.
Részvény / Deviza / Áru Feltámadt poraiból az OTP, lesz-e itt év végi rali?
Eidenpenz József | 2022. december 6. 12:48
A forint gyenge, de a magyar részvények életjeleket mutatnak a tegnapi csúnya zuhanás után. Miért esett ekkorát tegnap az OTP, Amerika, meg a Tesla? Mit mutat a kisbefektetői hangulatindex az év végi raliról? Saját kriptovalutát készít a Twitter?
Részvény / Deviza / Áru Emelkedett a gázár kedd reggel
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 09:12
A hétfő esti záróértéke 134,88 euró volt, kedd reggel 138,5-ért adtak egy megawattóra gázt.
Részvény / Deviza / Áru Vegyes forintmozgás reggel
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 07:17
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi piacon hétfő estéhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Letaglózták az OTP-t a külföldi hírek
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1138,28 pontos, 2,49 százalékos csökkenéssel, 44 666,01 ponton zárt hétfőn.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG