<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ma sem erősebb a forint, mint tegnap, sőt reggel a 411-et is súrolta az euró. A részvénypiacok keresik az irányt, de már nem zuhannak úgy, mint az előző két napban. A gáz ára magas, és az olaj is erőre kapott. Egy nap alatt bő 40 százalékkal esett a kisbefektetők egyik kedvenc papírja.

Ma enyhe emelkedés van Frankfurtban és Párizsban, Bécsben és Milánóban, de esik több más európai tőzsde. Az amerikai határidős indexek negyed százalékkal mennek fel késő délelőtt. Németországból és Franciaországból vegyes beszerzésimenedzser-indexek érkeztek.

Június óta nem esett akkorát két nap alatt az amerikai tőzsde, mint most pénteken és hétfőn. Tegnap a Nasdaq indexe 2,7, az S&P 500 pedig 2,1 százalékkal ment lejjebb. Sokan azt találgatják, hogy csak egy ideiglenes felpattanást, úgynevezett medvepiaci ralit láttunk-e július végén és augusztus első felében. Vagy a mostani esés bizonyul majd korrekciónak egy új emelkedő trendben.

Itthon a BUX index fél százalékkal esik, ugyanennyivel megy le a Mol is, míg az OTP 0,5 százalékkal emelkedik. A Richter 1,1, a tegnapi rendkívüli száguldás után a 4iG pedig 0,8 százalékkal gyengül. A Masterplast egy elemzés nyomán, amire még visszatérünk, több mint négy százalékos pluszban van.

Árfolyamok és grafikonok

A forint nem igazán tud magához térni, az euró 409,30, a dollár 412,50, de reggel voltak 411, illetve 414 forinton is. Tegnap szignifikánsan a paritás alá esett az euró/dollár, azaz 1,0 alá, most épp 0,9936. Úgy látszik, meg kell szoknunk, hogy a dollár kerül többe.

A CHF-HUF, EUR-HUF és USD-HUF árfolyamok. Forrás: Tradingview.com
A CHF-HUF, EUR-HUF és USD-HUF árfolyamok. Forrás: Tradingview.com

Mém-részvények fekete napja

A mém-részvények fekete napja volt a tegnapi, az AMC végül 42 százalékkal esett, miközben friss részvények ömlöttek a piacra, hígítva a részvénytőkét. Csapkod a Bed Bath & Beyond is, 16 százalékkal zuhant, mert állítólag fizetési késedelembe esett egyes beszállítókkal szemben. A GameStop-ra is átragadt a rossz hangulat, 5,5 százalékos veszteséget élt át.

Mém-részvények - AMC, Bed, Bath & Beyond, GameStop. Forrás: Tradingview.com
Mém-részvények - AMC, Bed, Bath & Beyond, GameStop. Forrás: Tradingview.com

A Tesla árfolyama csütörtöktől ne ijesszen meg senkit, nem harmadolódik majd az értéke, hanem a részvényeket osztják fel ismét, ezúttal 1:3 arányban.

Nagyot esett az olaj, méregdrága a földgáz

Tegnap négy-öt százalékkal is esett az olaj, ma másfél százalékkal korrigál felfelé. Így is még viszonylag alacsonyan van, a WTI 92, a Brent 98 dollár körül jár. Az árnak támaszt adott, hogy Szaúd-Arábia kijelentette, kész csökkenteni a termelést, ha az árfolyam tovább esik.

Forrás: Depositphotos
Forrás: Depositphotos

Hatalmasat ugrott viszont az európai földgáz hétfőn, volt húsz százalékos pluszban is. Elsősorban azért, mivel újabb karbantartásra hivatkozva megint felfüggesztik a Németországba tartó gázszállításokat. Sokan attól tartanak, hogy ez megint csak üres kifogás, valójában végleg zárják a csapot az Északi Áramlat 1-en. Ma az európai földgáz egyelőre minimális mínuszban van az árutőzsdén.

Megvonják-e az EU-s pénzeket?

A forintgyengülés fő oka az lehetett, hogy tegnap éjfélig kellett az EU-nak válaszolni a jogállamisági kérdésekről. Kormányzati körökből az elmúlt hónap során az szivárgott a sajtóba, hogy a kifogásolt kéréseket tudjuk teljesíteni. Valószínűsíthető, hogy az igazságügy-miniszter tegnap ennek megfelelő levelet küldött az EU-nak. Most pedig jönnek az idegtépő percek, órák, napok, amíg a választ megismerjük – írja az Erste Befektetési Zrt.

Nekünk úgy tűnik, hogy a piac egy lehetséges pénzmegvonás esemény egy részét már beárazta, s egyelőre várja a további fejleményeket tették hozzá.

Ennek ellenére egy pénzmegvonás komoly negatív hatással járna a piacon, míg ennek ellenkezője valószínűleg egy komolyabb ralit indukálhat a magyar eszközökben.

Ez lehetett a nagy esés oka

A befektetők többsége most úgy látja, hogy a Fed szeptemberben 75 bázisponttal emeli a kamatokat. A CME Group kedden közzétett adatai alapján a szereplők közel 59 százaléka számít erre, a fennmaradó 41 százalék pedig 50 bázispontos emelést áraz. Az adatok a hangulat megfordulását mutatják a múlt hetihez képest, amikor még a résztvevők 61 százaléka 50 bázispontos emelést várt. Hétfőn a nap elején is még 54,5 százalék volt ez a szám. Lásd még:

A fordulat oka, hogy a Fed több tisztviselője azt sugallta, nem fogják csökkenteni a kamatemelések ütemét, amíg az infláció nem kerül kényelmesen az inflációs célon belülre – írta az Investing.com. A tisztviselők szerint a bank irányadó kamatlába 2022 végén akár 3,75 százalékon is állhat. (Jelenleg 2,25 és 2,50 százalék között van.)

A piacok arra számítanak, hogy Jerome Powell, a Fed elnöke a Jackson Hole-i szimpóziumon tartott beszédében a központi bank eltökéltségét, szigorúságát hangsúlyozza majd az inflációcsökkentésben. Emiatt adták a kockázatosabb eszközöket tegnap, mint a részvények és a kriptodevizák, miközben a dollárindex húsz éves csúcsok környékén járt.

Elemezni kezdték a Masterplastot

Az OTP Global Markets elemzést készített a Masterplastról.

6050 forintos, DCF modell alapján kalkulált 12 havi célárfolyam és vételi ajánlás mellett megkezdjük a Masterplast követését. Azt gondoljuk, a 4000 forintos árszinteken a befektetők továbbra is egy pesszimistának mondható forgatókönyvet áraznak.

Számos megállapításuk közül kettő:

  • A vállalat növekedési ugrást hajtott végre egy jól időzített németországi akvizícióval, amivel a stabilabb, ciklusokon átívelő növekedési trendekkel bíró egészségügyi termékek piacára lépett be.
  • A Masterplast előretekintő P/E-je a szektortársakénál alacsonyabb (2022-re 8,4, 2023-ra 8,9), a többiekhez mért adósságszint magasabb, de a vállalat profitnövekedési kilátásai is erősebbek.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Bitcoin vagy csincsilla?

Nincs ok arra, hogy a kriptoeszközök piacát másképp kezeljük, mint a tőkepiacok többi részét, csak azért, mert más technológiát használnak – mondta Gary Gensler, az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC vezetője. A befektetőket védő értékpapírtörvények akkor is érvényesek, ha új technológiák jelennek meg.

A szabályok már évtizedek óta léteznek. A platformok nem tartják be őket mondta.

A közelmúlt piaci eseményei, mint egyes kriptohitelezési platformok számlabefagyasztásai és csődjei megmutatják, mennyire kritikus, hogy a kriptocégek megfeleljenek az értékpapírtörvényeknek.

Nem számít, hogy egy befektető milyen eszközt tesz be egy kriptoalkalmazásba készpénzt, aranyat, bitcoint, csincsillát vagy bármi mást –, az a lényeg, hogy amit tesznek, az milyen törvényi védelmet biztosít – érvelt.

A szuperállampapír mint kapudrog

A „szuperállampapír” (MÁP Plusz) a magyar állampapírok kapudrogja és keménydrogja is volt egyszerre, megalkották a tökéletes állampapírt. De már csak a figyelmetlen vagy lusta befektetők fogják tartani. A leszokás látványosan fájdalmasnak ígérkezik annak, aki nem professzionális állampapír-befektető – írja a Holdblog.

A kérdést az utóbbi időben többször is körüljártuk a következő cikkeinkben:

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 11250 11250 11500 -1,32% 0 0 4 201 550 495 Ft 2023-01-27 17:06:13
MOL 2788 2744 2802 +1,46% 0 0 1 760 277 546 Ft 2023-01-27 17:10:32
MTELEKOM 370 370 378 -2,12% 0 0 136 566 730 Ft 2023-01-27 17:05:15
RICHTER 8240 8205 8380 -0,60% 0 0 944 532 380 Ft 2023-01-27 17:05:16
OPUS 132 132 134 -1,49% 0 0 10 700 339 Ft 2023-01-27 17:08:23
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Most akkor örüljünk? 390 alatt zárta a hetet a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 19:14
Pénteken gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon, a hetet viszont erősödéssel fejezte be.
Részvény / Deviza / Áru Öngerjesztő folyamat lehet a forinterősödésből? Csúcsjanuár felé tart a bitcoin
Eidenpenz József | 2023. január 27. 11:28
A forint jól áll, az árfolyam a 387-et kerülgeti, de este jön egy hitelminősítői értékelés. A részvények kifújják magukat a tegnapi menetelés után, a befektetők emésztik a tengernyi gyorsjelentést. A bitcoin januári 40 százalékos emelkedéséből még tíz éves rekord is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:28
Kisebb gyengüléssel nyitott pénteken a forint az euróval szemben, ám az árfolyam így is biztató, hiszen továbbra is a 390-es szint alatt van.
Részvény / Deviza / Áru Az járt jól, aki sok dollárt vett forintért ma reggel
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:19
Gyengült csütörtökön a forint.
Részvény / Deviza / Áru Zöldben zártak a főbb európai tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:11
Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés az európai értékpapírpiacokon az előző napi veszteségek után.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX - örülhetnek a Mol és az OTP részvényesei
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 17:40
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,23 százalékos emelkedéssel, 46 817 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Hét-nyolc hónapos csúcson áll a forint, óriási fordulat a Hindenburgnál
Eidenpenz József | 2023. január 26. 11:48
Az európai tőzsdék megint optimisták, és a hazai BUX azon belül is jól áll, szépen húz az OTP és a Mol. Az euró/forint és a dollár/forint is tavaly nyár eleje óta nem látott szinten áll. A Tesla jó jelentése nyomán nagyot emelkedhet, de még a bitcoin árára is kedvezően hatott. Újabb állam vezetné be a bitcoint fizetőeszközként – az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Rossz irányba fordult a gáz ára
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 10:36
Megtört az eddigi trend.
Részvény / Deviza / Áru Egyre jobb formában a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 07:20
A szerda esti jegyzésekhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Három kriptodeviza-szektor, amelyek meglepően jól teljesítettek 2023-ban
Eidenpenz József | 2023. január 26. 05:47
A bitcoin és az ether idei emelkedését egyes kriptodevizák alaposan túlszárnyalták az idén, olyan szektorokban, amelyekben komoly gyakorlati szerepe lehet a jövőben a blokkláncnak. Ezt néhány új bejelentés és fejlesztés is támogatta. Az egy-másfél évvel korábbi csúcsok azonban még szinte mindenütt messze vannak.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG