<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Ma már jobban kell tartani a recessziótól, mint az inflációtól – hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium által szervezett csütörtök esti előadáson. A fejlett világban szerinte biztos eljön a recesszió, Magyarországon még nem biztos. Azt is elmondta, hogy az árstopok nem jók, azokból ki kell jönni, de nem mondta meg, hogy mikor. Az árstop-rendszer a jelenlegi tervek szerint október 1-jéig él.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti központjában tartott előadásában hangsúlyozta, hogy jelenleg magas inflációs környezetben vagyunk, ami megélhetési válságot okoz.

Meglátása szerint az infláció jelentős mértékben globális eredetű: az élelmiszer és energiaárak emelkedése hajtja leginkább. Ezek pedig közvetett hatásokon keresztül a maginflációba is begyűrűznek - mondta. A dollár ebben a környezetben erősödik, a paritás egyre közelebb van az euróval szemben, ez pedig szintén emeli a világ országaiban az inflációt, melyet a szegények adójaként jellemzett a miniszter – a Portfolio összefoglalója szerint.

Nagy Márton (balra). Fotó: MTI /Kovács AttilaNagy Márton (balra). Fotó: MTI /Kovács Attila

Előadásában azt nem említette a miniszter, hogy a magyar kormány az áprilisi parlamenti választás előtt több ezermilliárd forintot szórt ki a költségvetésből a lakosság, családok, nyugdíjasok számára, mely jelentős inflációnövelő hatású intézkedés volt.

A miniszter emellett kijelentette: biztos benne, hogy 2023-ban recesszió lesz és ez eltarthat 2024 első félévéig.

Ha ugyanis le akarjuk hozni az inflációt, akkor recessziót kell okozni. No pain, no gain - mondta. Itt megemlítette: van a tudatos recesszió, ez annak az ára, hogy stabilizáljuk az inflációt – foglalta össze a Portfolio.

Az infláció leszorítása és a szankciós politika lényegében betolja Európa gazdaságát egy mesterséges recessziós környezetbe - jegyezte meg.

Ha pedig Nyugat-Európában bejön a recesszió, nőhet a munkanélküliség és az állam itt közbeléphet, a munkahelyek megvédésével. Azonban így is extrém mértékben megnőtt a stagflációs környezet kockázata, amiben kétszámjegyű infláció és recessziós környezet fenyeget a fejlett világban. Egy ilyen környezetben felmerül a gazdasági instabilitás kockázata: növekszik az államadósság, illetve a finanszírozási lehetőségek romlanak.

Előrevetítette mindezek alapján, hogy a mediterrán adósságválság hatása eljöhet Magyarországra is, de idehaza szerinte nem várható recesszió, ehhez azonban az EU forrásokat be kell húzni, és az EU-val meg kell egyezni – magyarázta a miniszter.

Kérdésekre válaszolva a Nagy elmondta, hogy az árstop nem jó dolog. Ezekből ki kell jönni. Ezzel szemben a rezsicsökkentést tartósan meg kell védeni.

Most október 1-ig tartanak az árstopok, remélhetőleg addigra enyhülni fog az infláció. Az árstopokból ki is lehet jönni, ez egyszerű, a rezsicsökkentésből viszont nem akar kijönni a kormány – idézte a tárcavezetőt a Portfolio. A beruházások elhalasztásának viszont jelentős hatása lesz a magyar gazdaságra – zárta a miniszter.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Amerika ezzel meg is nyerné a következő világháborút
Káncz Csaba | 2022. december 4. 18:52
A világ első 6. generációs stratégiai bombázója a Pentagon válasza a Kínával való jövőbeni konfliktussal kapcsolatos növekvő aggodalmakra. A B-21 Raider „digitális bombázó”, amely felhőtechnológiát tartalmaz, lehetővé téve a gyorsabb frissítéseket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kongóban keresztények tízezrei tiltakoztak
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 18:36
Keresztények tízezrei tüntettek a Kongói Demokratikus Köztársaságban az ország keleti felét szorongató erőszak ellen vasárnap.
Makro / Külgazdaság Tüntetés volt Szíria déli részén
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 18:24
A megélhetési körülményekkel elégedetlen tüntetők rohanták meg vasárnap a dél-szíriai esz-Szuveida városában a helyi kormányzó hivatalát - közölték szemtanúk és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).
Makro / Külgazdaság Bahmutnál rohamoznak az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 18:11
Ukrajnában még mindig milliók dideregnek sötétben.
Makro / Külgazdaság Új atomerőmű épül Iránban
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 17:48
Az ország délnyugati részén lesz az új létesítmény - közölte az iráni állami televízió.
Makro / Külgazdaság Putyin embere fenyegetőzik: csak piaci alapon fognak kőolajat eladni
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 17:30
Oroszország csak olyan országoknak fog kőolajat eladni, amelyek piaci körülmények között működnek együtt vele - jelentette ki Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes vasárnap a Rosszija 24 hírtelevíziónak.
Makro / Külgazdaság Nem változtat eddigi kitermelési politikáján az OPEC+
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 16:35
A sok piaci bizonytalanságra hivatkoztak.
Makro / Külgazdaság Kijev szerint tiltott fegyvereket használnak Putyin katonái
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 16:01
Tiltott vegyi fegyvereket, K-51-es típusú aeroszolgránátokat használnak az ukránok ellen az orosz erők - állította az ukrán haditengerészet vasárnap.
Makro / Külgazdaság Itt az Európa-Amerika gazdasági csata újabb eleme
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 13:18
Az amerikai szubvenciókkal szemben egy európai uniós szuverenitási alap létrehozását szorgalmazta az európai ipari projektek támogatására Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztos egy vasárnap megjelent francia lapinterjúban.
Makro / Külgazdaság Iránban megszüntették az erkölcsrendészetet
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 11:20
Dzsafar Montazeri iráni főügyész jelentette be.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG