7p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Ugyan a magyar gazdaság túljutott a legnehezebb időszakon és az infláció lassan csökkenésnek indulhat, túl jó évre nem számíthatunk. A Raiffeisen elemzői szerint januárban tetőzhet a drágulás, és decemberre minimálisan 10 százalék alá csúszhat a növekedés üteme. Az infláció lassulásával a kamatszint is csökkenhet, emiatt az elemzők szerint várhatóan nem marad tartósan a 400 forintos szint alatt az euró árfolyama.

A legnehezebb időszakon túljutott a magyar gazdaság a Raiffeisen Bank elemzői szerint, de nem nyugodhatunk meg, számos kihívás áll előttünk. A csütörtöki elemzői tájékoztatón Török Zoltán arról beszélt, hogy a prognózisok tekintetében az egyik legnagyobb kérdőjelet az energiaárak jelentik, annak alakulása ugyanis jelentősen befolyásolhatja az egyensúlyi mutatókat, a növekedést és az inflációt is. Amennyiben nem térnek vissza az extrém árak, úgy a bank vezető elemzője szerint a gazdasági növekedés 1 százalékos lehet idén, az éves átlagos inflációt pedig 18 százalék közelébe várják.

Az energiaárak kapcsán a Raiffeisen elemzői több értékkel számoltak. Amennyiben a tavaly nyárihoz hasonló megugrás idén is bekövetkezne, akkor külkereskedelmi mérleg továbbra is nagyon kedvezőtlen lesz és 7 százalékos lehet a folyó fizetési mérleg hiánya. Mindez a vártnál magasabb inflációt is eredményezhetne. Ha a mostani viszonylag alacsony árak megmaradnak, akkor egyensúlyhoz közeli helyzet alakulhat ki, jelentősen javuló folyó fizetési mérleg hiánnyal. A bank elemzői szerint ugyanakkor egy köztes árszint a legvalószínűbb.

Kumulált külkereskedelmi egyenleg alakulása 2022-es energiaárak mellett (EUR m). Forrás: Raiffeisen
Kumulált külkereskedelmi egyenleg alakulása 2022-es energiaárak mellett (EUR m). Forrás: Raiffeisen

A gazdasági növekedés éves szinten minimális lehet, miközben várhatóan Magyarország nem ússza meg a technikai recessziót. Török Zoltán szerint a tavalyi negyedik negyedévben és idén az első negyedévben is visszaesés lehet.

Kumulált külkereskedelmi egyenleg alakulása 2023-januári energiaárak mellett (EUR m). Forrás: Raiffeisen
Kumulált külkereskedelmi egyenleg alakulása 2023-januári energiaárak mellett (EUR m). Forrás: Raiffeisen

A lakossági fogyasztásban nem lesz növekedés, de az üzembe álló beruházások révén az ipar és az export húzóerő lehet. A gyengébb forint miatt több vállalat esetében jött létre versenyelőny. A forint árfolyama miatt a szolgáltatásexport terén is növekedést várnak a Raiffeisen elemzői.

A decemberi infláció meglepte a bank elemzőit is, így szerintük januárban tetőzhetnek a fogyasztói árak. Szerintük ugyanakkor bizonytalanságot jelent, az energia fogyasztáshoz kötött infláció számítás. (Ezt a kérdést az év végi adatok publikálásakor laptársunk az mfor.hu is érintette, miután a KSH azzal számolt, hogy havi bázison 6 százalékkal lett olcsóbb a háztartási energia. Ezzel valójában nem arra utaltak ugyanakkor, hogy az árak estek volna, hanem jelentősen visszaesett a fogyasztás, így az ilyen kiadások kevésbé terhelték a lakosság pénztárcáját – szerk.)

Az év első felében 20 százalék feletti inflációs értékre számítanak az elemzők, részben azért, mert húsvét után az élelmiszerárstop kivezetését várják. Ez a lépés önmagában 1 százalékpontos növekedést jelent az inflációban, amit ellensúlyozhat, hogy más termékeknél viszont megáll a drágulás. Az előrejelzés szerint decemberre már 10 százalék alatti lehet az infláció.

A kormány 3,9 százalékos hiánycélja reális lehet Török Zoltán szerint. Ugyanakkor az elmúlt években jellemző volt, hogy a hiánycél nem szent. Ha a kormány szükségesnek látja, hogy beavatkozzon azért, hogy GDP növekedést lássunk, akkor szerinte be fog avatkozni, és elengedi a tervezettnél nagyobb lesz a költségvetési hiány. Ha az energiaár alacsonyan marad, az jelentősen csökkentheti a költségvetésen lévő nyomást, és felszabadulhatnak források, amelyeket visszaforgathatják a gazdaságba.

Ami a kamatpályát illeti, a jelenlegi extramagas 18 százalékos kamatszintet csökkenteni kellene a Raiffeisen elemzői szerint. A különböző bizonytalanságok, amelyek behatárolják a monetáris politikát, akár csak a fent emlegetett energiapiacon, azok továbbra is velünk vannak. De számos magyar makrotényező sem változott, így magas az államadósság, a nagy energiakitettség, stb. A tavaly decemberi uniós megállapodás ugyan örömteli volt, így sikerült a végleges forrásvesztést elkerülni, ugyanakkor a pénzek folyósítása továbbra sem indult meg. Mindezek bizonytalanná teszik a monetáris politikát is.

A fentiek miatt az infláció lehet az a sorvezető, amit követhet az MNB-t és így márciusban indulhat el a kamatcsökkentés, és az ősz elején érhet össze az irányadó- és az alapkamat. Év végére akár 10 százalékos kamat is lehet. Emiatt viszont nem számítanak érdemleges forinterősödésre a bank szakértői. A Raiffeisen szerint 400-410 forintos euró szint a levalószínűbb.

USA: nem lesz recesszió

Az elemzők kitekintettek a két legfontosabb régióra, az USA-ra és az Európai Unióra is. Az Egyesült Államokban szerintük az idei évet a piac és a jegybank közötti feszültség jellemzi. Tavaly a 40 éve nem látott inflációra reagálva indokolt és határozott kamatemelés történt. Ennek elvileg az év végén már az inflációban láthattuk a jelét, hiszen decemberben havi bázison már visszaesés volt. Ugyanakkor számos tétel, például a lakhatási költségek továbbra is meredeken drágulnak. Ezzel szemben a bázishatások és az energiaárak csökkenése miatt megindult az infláció lassulása. Mint elhangzott, a bizonytalanságok miatt az amerikai jegybank, a Fed a lakhatási költségek nélküli szolgáltatásokat nézik, ami indokolt, hiszen a munkaerőpiac nagyon feszített.

A Fed szerint még 2025-ben sem fog visszatérni az infláció a jegybanki 2 százalékos célhoz. A fentiek miatt a Raiffeisen elemzői, ahogy a piaci szereplők általában a további kamatdöntő üléseken két kamatemelést várnak. Március lehet a fordulópont, ugyanakkor a Fed vezetői további 25 bázispontos emelésről (ez egy harmadik kamatemelés) beszélnek. A piac és a jegybank véleménye között az is különbség, hogy a Fed hosszabb ideig fenntartaná az 5 százalék körüli kamatszintet, miközben a piac az év vége felé már két kisebb kamatvágást várnak. Amerika kapcsán senki nem vár mély recessziót, de érdemi növekedést sem. Ebben döntő szerepe lehet az olajpiac alakulásának. A mostani 70-80 dolláros szint kedvezőnek tűnik mind a fogyasztás, mind a termelők szempontjából. Amennyiben ez maradna, akkor kiszámíthatóbb lehet az idei GDP alakulás.

Kérdéses, hogy hol áll meg az európai kamatemelés

Európában az EKB is kamatot emelhet, és a Fedhez hasonlóan a március lehet kritikus. Az európai gazdaságok a korábban vártnál sokkal ütésállóbbnak bizonyultak, és ennek köszönhetően az összes előrejelzés felfele mozdult. Hasonló problémák vannak, mint az Egyesült Államokban, hiszen az eurózónában is nagyon feszített volt a munkaerőpiac. Emiatt itt is fenyeget a bérinfláció, és az EKB is attól fél, hogy a szolgáltatási infláció tartósan magas maradhat.

Az EKB 2024 második felében számít arra, hogy 2-3 százalékos szintre szelídül az infláció. A fentiek miatt bizonytalanságot jelent, hogy hol tetőzhet a kamatszint, egyes vélemények szerint az akár 4 százalékot is el fogja érni. Így februárban és márciusban könnyen lehet, hogy 50-50 bázispontos emelésekkel 3 százalékra nő az EKB alapkamat, majd két 25 bázispontos emeléssel a 3,5 százalékig mehet fel a kamatszint.

A magasabb kamatszint egyébként egyáltalán nem tűnik károsnak, az euró némileg erősödött, a nagyon nyomott eszközárak is emelkedni kezdtek. A hangulat is jelentősen javult, és egyre többen vannak, akik azt prognosztizálják, hogy a negyedik negyedévben sem volt recesszió. Hasonlóan változott a 2023-as várakozások konszenzusa is, hiszen a korábbi enyhe recesszióval szemben minimális gazdasági erősödést vár a többség.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Oroszország betiltotta a benzinexportot
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 13:12
Hat hónapra, március 1-től - jelentette be Alekszandr Novak energiaügyekért felelős orosz miniszterelnök-helyettes szóvivője.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem vétózott, márciusban megkapja az uniós pénzt Ukrajna
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 12:01
Az Ukrajna számára létrehozni tervezett 50 milliárd eurós támogatási eszköz stabil és előrelátható finanszírozást tud biztosítani a megtámadott ország mindennapi szükségleteinek kezelésére - jelentette ki az Európai Bizottság költségvetésért felelős tagja Strasbourgban kedden.
Makro / Külgazdaság Nagy bejelentést lebegtetett meg Joe Biden
Wéber Balázs | 2024. február 27. 11:25
Az amerikai elnök szerint jövő hétfőig megszülethet az új, átmeneti tűzszünetről szóló megállapodás a gázai háborúban. Az izraeli bombázásokban már mintegy 30 ezer palesztin halt meg a Gázai övezetben, ahol terjed az éhínség is.  
Makro / Külgazdaság Kihalnak a japánok?
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 10:49
Japánban a születések száma nyolc éve csökken, tavaly is rekord alacsony volt.
Makro / Külgazdaság Kezd felpörögni az amerikai hadsereg, megint lelőttek valamit az égről
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 10:14
Az Egyesült Államok hadserege hétfőn több csapást mért húszi harci járművekre, melyeket a Vörös-tengeren közlekedő hajók ellen készültek bevetni a lázadók.
Makro / Külgazdaság Svédország NATO-tagságával Európa Amerika kivonulására is készül?
Bózsó Péter | 2024. február 27. 09:31
Svédország NATO-tagságát csak hosszú politikai küzdelem után tudta elérni, de vajon katonai szempontból mennyire jelentős tagsága? Mennyire fontos Amerikának és Európának?
Makro / Külgazdaság Döntő fordulat: Európa nyugati katonákat küldhet Ukrajnába
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 09:00
Nincs ugyan konszenzus csapatok Ukrajnába küldéséről, de a kérdést mindazonáltal nem lehet kizárni - jelentette ki hétfőn este a francia elnök.
Makro / Külgazdaság Három palesztinnal végzett az izraeli hadsereg
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 08:26
Az izraeli hadsereg megölt három palesztint egy kedd reggeli összecsapás során Ciszjordániában - jelentette a Wafa palesztin hírügynökség kedden.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij szerint emberek millióit ölhetik meg
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 07:59
Támadásban az oroszok. Háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Érzelmileg is megérintheti, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 07:38
Vegyesen alakult a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben kedden reggel a hétfő kora esti szintekhez képest a bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG