TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Úgy tűnik, hogy Magyarország a járvány első hónapjait viszonylag karcolásmentesen megúszta. 

A cikk eredetileg laptársunk, a Piac & Profit oldalán jelent meg. 

Az Eurostat friss statisztikáiból az látszik, hogy Magyarország és a régió országainak gazdasága a koronavírus idején is erőteljesen támaszkodott a feldolgozóiparra és az ipar más formáira, jelentősen túlugorva ezzel az EU-s átlagot is. Több szektor is akad azonban, ahol mind a magyar, mind a másik három vizsgált ország elmarad az uniós szinttől, ide tartoznak például az ingatlannal kapcsolatos, a technológiai és tudományos, valamint a közalkalmazotti, szociális, egészségügyi és oktatási tevékenységek is.

Az tehát egyértelmű, hogy a régió gazdaságának motorjai érdemben nem alakultak át, ám ezek az ágazatok komoly visszaeséseket könyveltek el. Ahogy az általunk készített grafikonon is látszik, Magyarország ebből a szempontból az első negyedév egyik nyertese, hiszen mind az ipar, mind a feldolgozóipar minimális növekedést tudott produkálni, szembe menve ezzel az uniós tendenciával. 

Hogyan változott a munkavállalók helyzete?

Szintén érdemes megnézni azt, hogyan alakult a dolgozók sorsa a koronavírus árnyékában. Ugyan a Magyarország szempontjából kiemelkedően fontos szektorok viszonylag jól megúszták a válságot, a dolgozóikról ez már nem mondható el, ugyanis 2019. utolsó negyedévéhez képest és az előző év azonos időszakához képest is jelentősen csökkent a munkaórák száma.

A feldolgozóipar és az ipar mellett a harmadik nagy vesztesnek a művészeti és szórakoztatóipari szektor munkavállalói számítanak, ez utóbbi annak fényében egyáltalán nem meglepő, hogy a tömegrendezvények, a szórakozóhelyek és a különböző előadások a járvány egyik első áldozatai voltak. Érdekesség, hogy míg szinte minden ágazat komoly pofonokat szedett össze, addig például az építőiparban, valamint az IT- és biztosítási területeken jelentősen nőni tudott a ledolgozott munkaórák száma.

Ennek fényében kíváncsiak voltunk arra is, hogyan alakultak a magyar dolgozóknak kifizetett juttatások. Az előző negyedévhez képest érdemleges emelkedést a kifizetett bértömegben két területen lehetett tapasztalni 2020-ban, egyrészt az ingatlanszektorban, másrészt a szórakoztatóiparban jelent meg a növekedés.

Ahogy az a grafikonokon is látszik, ha tisztán csak az első negyedévről van szó, nem túlzás kijelenteni, hogy itthon elmaradt a gazdasági "világvége". Ugyanakkor ezeket az adatokat némileg torzítja az, hogy a január-február még viszonylag probléma mentesen zajlott Magyarországon, elég csak arra gondolni, hogy a koronavírus-járvány hivatalosan csak március 4-én jelent meg itthon, és még a hónap végén is csak 444 fertőzöttje volt a betegségnek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél