2p

Mit mutat a tényleges fogyasztásról szóló mutató. Magyar szempontból nem sok jót. 

Számos mérőszámot lehetne elővenni ahhoz, mennyire élnek „jól” az emberek egy adott országban más országokhoz képest. A makrogazdasági adatok általában nem mutatják meg a teljes képet, a közvéleménykutatások pedig egyrészt szubjektívek, másrészt az emberek az információhiány miatt és ösztönösen is saját környezetükkel, nem a két határral odébb élőkével hasonlítják össze saját körülményeiket. 

Románia sokkal jobban szerepel. Fotó: Depositphotos
Románia sokkal jobban szerepel. Fotó: Depositphotos

Ha egyetlen mutatót kellene kiválasztani, akkor az a tényleges egyéni fogyasztás (actual individual consumption – AIC) lenne, hiszen ez az emberek (háztartások) által megvásárolt árukat és szolgáltatásokat méri, kiegyensúlyozva az adott ország árszínvonalával. Az AIC tehát lehetővé teszi számunkra, hogy összehasonlítsuk az uniós és térségbeli országok életszínvonalát, különösen úgy, hogy az Eurostat szerencsére minden évben közzéteszi ezt a mutatót, méghozzá az EU átlagához mért százalékban. Az elmúlt napokban a magyar sajtón körbement, hogy az Eurostat legfrissebb, 2022-re vonatkozó adatai szerint Magyarország 71 százalékos értékkel az Unió második legszegényebb tagállamának címét „nyerte el”, és ugyan a többi régiós országhoz hasonlóan hazánk is közeledett az elmúlt néhány évben az uniós átlaghoz, csupán egy százalékot javítottunk 2020-hoz képest e mutatóban - írja laptársunk, a szintén a Klasszis Médiához tartozó Mfor. 

A cikk bemutatja a Vasfüggöny mögül indult ország, köztük Románia teljesítményét is. A végeredményből kiderül, hogy Magyarország úgy ért közelebb a nyugati életszínvonalhoz, hogy közben sorra húztak el mellette a posztszocialista országok. Magyarország ebben a körben a második legrosszabbul teljesített, és összesen csupán 7 százalékot tudott közelíteni az EU-s átlaghoz (ennél gyengébben csak az 5 százalékot javító Szlovénia futott, csakhogy Szlovénia eleve 82 százalékról indult). 

Közben Románia 40, Litvánia 36, Lengyelország 30, Bulgária pedig 29 százalékot tudott javítani, de még az Unión kívüli Szerbia is 14 százalékot.

A teljes, egyben beszédes ábrákat tartalmazó cikket az Mfor oldalán, itt lehet elolvasni

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Itt rendezik a legnagyobb Fidesz-Tisza-DK meccset vidéken
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 08:54
Magyar Péter bejárja az országot, de csak Békéscsabán kötött megállapodást, ezzel alaposan felkavarta a helyi állóvizet.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet az háborúban, Ukrajna átveheti a kezdeményezést egy szakértő szerint
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 07:25
Olaf Scholz német kancellár az orosz veszteségekről beszélt. Egy szakértő szerint Putyinnak nem kell tartania tömeges tiltakozásoktól. 
Makro / Külgazdaság Trumpnak szólt Biden lépése, de Orbán Viktornak fájhat a legjobban
Király Béla | 2024. május 28. 05:41
Az amerikai elnök két hete büntetővámot vetett ki a kínai elektromos autókra, megakadályozva, hogy piacra tudjanak lépni az ázsiai gyártók. A lépés mögött számos elemző elsősorban az elnökválasztás előtti belpolitikai csatározásokat sejti, ennek ellenére az intézkedésnek globális hatása lehet. Miután a magyar kormány nagy tétet tett többek között a kínai termékekre, a magyar gazdaságban is lesz következménye Joe Biden döntésének.
Makro / Külgazdaság Mégsem kell az akkugyár a kínaiaknak – lefújták egy projektet Németországban
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 16:11
Nem olyan jó ötlet, mint elsőre tűnt.
Makro / Külgazdaság Fájdalmas spórolás helyett tudatos fogyasztásra lenne szükség
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 14:44
Kisebb kapacitású rugalmas atomerőművek révén lehetne a legkönnyebben megteremteni a biztonságos és versenyképes áron elérhető energiát Magyarországon - vélték a Klasszis Média Lapcsoport "E", mint Energia című konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén a résztvevők. Aszódi Attila, Holoda Attila és Kiss Csaba abban is egyetértettek, hogy a vállalatoknak még tudatosabban kell az energiát használniuk.
Makro / Külgazdaság Nehezebb most előrejelezni a választások eredményét, mint korábban? Ezt is megkérdezzük Hann Endrétől a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 12:42
A Medián ügyvezető igazgatója június 5-én, szerdán délután fél 4-kor lesz a vendégünk. Az egy napon, június 9-én, vasárnap megtartandó önkormányzati és európai uniós választások apropóján zajló beszélgetésen szokás szerint nemcsak mi kérdezzük Hann Endrét, hanem Önök is, ehhez csak egy ingyenes regisztrációra van szükség.
Makro / Külgazdaság Szerdától 600 forint egy liter benzin
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 10:56
Ezen a héten szerdán ismét árváltozást tapasztalhatunk a benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Magyar Péter mintha tanult volna Márki-Zay Péter hibáiból – véli Somogyi Zoltán
Csabai Károly | 2024. május 26. 18:26
A Political Capital szociológus társalapítójával a Klasszis Klub május 23-ai adásában beszélt arról, hogy mi a különbség Magyar Péter és a két éve ugyanígy exfideszesként Orbán Viktort legyőzni próbáló Márki-Zay Péter között. Emellett még szóba került az is, miért van a szokásosnál nagyobb eltérés most a közvélemény-kutatások között, hogyan működik majd az önkormányzati kettős rendszer, amit az idézhet elő, ha a június 9-ei választásokat nem a jelenlegi polgármester nyeri meg, így az ő ötéves mandátuma lejártáig, azaz októberig még a helyén marad, illetve, hogy Budapesten mire lehet számítani?
Makro / Külgazdaság Meglepő hírt kapott Joe Biden
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 17:10
Meglepetésre nemhogy nem csökkent, de még nőtt is a tartós javak megrendelésének száma.
Makro / Külgazdaság Az izraeli gazdaság visszakapaszkodott, de mi lesz, ha folytatódik a háború?
Bózsó Péter | 2024. május 24. 15:02
Az izraeli gazdaság visszapattant az első negyedévben, de a háború elhúzódásának esetén fennmaradhatnak a problémák, és a török kereskedelmi bojkott példája is tovább terjedhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG