<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Makrogazdaság
Makro / Külgazdaság Milliókat érintő kérdésben tehet Orbán Viktor kedvére Matolcsy György és Varga Mihály
Csabai Károly | 2022. november 29. 15:31
Ehhez az kell, hogy bejöjjön a CIB Bank szakértőinek prognózisa, miszerint az infláció egy év múlva egyszámjegyű lehet. Addig azonban kemény hónapok elé nézhetünk, stagnálásközeli gazdasági növekedéssel, enyhén romló munkaerőpiaci helyzettel és lassan, fokozatosan javuló külső egyensúlyi pozícióval. Az uniós források 2023 közepén érkezhetnek meg, aminek hatására (is) a forint erősödhet, egy euró például a jövő év végén 390 is lehet, a mostani 406,5 körüli szinttel szemben. 
Makro / Külgazdaság Az orosz katona, mint ágyútöltelék
Privátbankár.hu | 2022. április 15. 11:59
Miközben az orosz hadsereg brutális háborút vív Ukrajnában, a jelentések feltárják, hogy az orosz hadseregen belül is a könyörtelen embertelenség uralkodik, az egyén nem sokat számít. Vagy a harctéri egészségügyi ellátás katasztrofális, vagy hagyják meghalni a súlyos sebesülteket.
Makro / Külgazdaság Bod Péter Ákos: Azért kérünk Brüsszeltől, mert nagyon kell a pénz
Privátbankár.hu | 2022. március 25. 17:22
Az inflációt nem hiába érezzük magasabbnak a hivatalosnál, az energiaárak befagyasztása és a lakhatási költségek kis súlya is ezt okozza. De ezt az árkülönbséget meg kell fizetni, az elfojtott drágulás felszínre tör majd. A költségvetés hatalmas terheket vett a nyakába, nem lesz könnyű finanszírozni. Megszorításokra és EU-s pénzekre lenne szükség.
Személyes pénzügyek Csúcsinfláció, válság, drágulás, rezsicsapda a nyakunkon – Bod Péter Ákos elmagyarázza
Privátbankár.hu | 2022. március 19. 05:55
A magas infláció, a magas költségvetési hiány, a gyenge forint, a dráguló élelmiszerek és nyersanyagok ijesztő adatait segített értelmezni a közgazdász és egyetemi professzor. Az inflációt nehéz lesz visszaszorítani, az ársapka nem segít, a megugrott rezsi pedig valakinek nagyon sokba fog kerülni.
Részvény / Deviza / Áru Sikerül feltalálni a jól működő szocializmust, vagy újabb kommunista ámokfutás indul?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 13. 05:15
Az oktatásban és az egészségügyben látja a jövőt a Peruban hatalomra került baloldali elnök, aki az erre fordított összegek drasztikus emelését tervezi. De vajon miből fogják ezt finanszírozni? A multik adójából? Vagy államosítások is lesznek? Újabb venezuelai stílusú ámokfutás kezdődik, vagy csak nagyot nő az állam szerepe a kapitalizmuson belül?
Makro / Külgazdaság Mitől javult a helyzet a Covid-halál világcsúcstartójánál?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 9. 18:28
Peru tavasszal egy darabig Magyarországgal is versenyezve állított fel a szomorú világrekordot a Covid-19 halálozások lakosság-arányos számában, de mára látványosan javult a helyzet. Ennek legalább három oka lehet, és csak az egyik, hogy ott is haladnak az oltásokkal. A vírus azonban nem az egyetlen súlyos problémája az országnak – vannak ugyanis politikusai is.
Makro / Külgazdaság Szegénység ellen nincsen oltás – pedig ez a betegség gyakran halálos
Privátbankár.hu | 2021. június 20. 05:25
A koronavírus sok országban növelte a társadalmi egyenlőtlenségeket és az embereknek az államokkal, intézményekkel szembeni bizalmatlanságát. Miért annyira veszélyes az egyenlőtlenség? Szegénynek lenni sok esetben halálos ítéletet jelent, sokkal alacsonyabb a szegények várható életkora, mint a gazdagoké.
Benchmark Bod Péter Ákos: A gazdaság újraindítása? De hiszen nem is állt le
Bod Péter Ákos | 2021. február 25. 06:07
Világszerte jól hangzó szlogen, hogy a kormányok újraindítják a gazdaságot. A politika szereti magát a világ közepének beállítani, de vajon tényleg volt-e reset, vagy ez is csak egy hangzatos kijelentés? Állandó szerzőnk, Bod Péter Ákos az aktuális gazdasági adatok tükrében ír az újraindításról.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt idén? Mibe fektessünk?
Eidenpenz József | 2021. január 20. 17:46
A legnagyobb kockázatot a koronavírus elleni oltás elérhetősége jelenti, az EU-ban csak a harmadik negyedév végére érhető el a gazdasági növekedés szempontjából is megnyugtató átoltottsági szint – mondja az Equilor Befektetési Zrt. Addig a korlátozások és azok feloldása maradnak fókuszban, amit a szolgáltatóipar és a turizmus szenvedhet meg leginkább. A magyar gazdaság felpattanhat idén, négy százalékos bővülés várható. Az euró maradhat a 355-365 forintos sávban, de év vége felé megcélozhatja a 370-es szintet.
Részvény / Deviza / Áru Sok évig mínuszos reálkamat várható, 2021 egyetlen nagy kérdőjel
Eidenpenz József | 2021. január 12. 17:29
A tavalyi hektikus év után az idei is hasonló lehet, rengeteg az ismeretlen paraméter, előrejelzések helyett leginkább kérdéseket tesznek fel az elemzők – derült ki a Fidelity előadásán. A cég így óvatos, és inkább a kötvénybefektetéseket preferálja, bár az első félév vége fel megindulhat a gazdasági növekedés. A magyar és lengyel államkötvények nem látszanak vonzónak.
Részvény / Deviza / Áru Mást áraznak a tőzsdék, mint ami a világban valójában zajlik
Barlai Róbert | 2020. szeptember 3. 11:16
Miközben globálisan messze vagyunk a gazdaság V alakú kilábalásától, a tőzsdék mégis azt jelzik, mintha minden a legnagyobb rendben lenne.
Makro / Külgazdaság A kínai adatkosárban a hihetetlen hitelnövekedés az igazi csemege
Privátbankár.hu | 2019. április 30. 13:01
A kínai első negyedéves GDP-adatok közelebbi áttekintése vegyes üzeneteket közvetít az ország gazdasági teljesítményéről. De a legvilágosabb jelzés a jövőre nézve az, hogy a befektetőknek figyelniük kell Kína egyre nagyobb hitelnövekedésére.
Makro / Külgazdaság Tudod, mikor lesz itt osztrák fizetés és életszínvonal? A jegybank kiszámolta
Fellegi Tamás | 2018. november 8. 14:20
Megjelent az MNB növekedési jelentése, amely idén arra fókuszál, hogy fenntartható-e a továbbiakban az utolsó időszak gyors növekedése, és ha igen, mi szükséges ehhez. Az eddigi források, hajtóerők lassan kifulladnak, a nagy lehetőség most már a termelékenység növekedése lesz. A jelentésben megvizsgálták, hogy a magyar gazdasági teljesítmény mikor érheti el Ausztria szintjét.
Makro / Külgazdaság Felülvizsgálták – mégis összejöhet Orbánék impozáns terve?
Privátbankár.hu | 2018. május 28. 08:30
A korábban gondoltnál gyorsabban emelkedő GDP, keresetek és fogyasztás alapján a GKI 3,8 százalékról 4 százalékra emelte idei növekedési előrejelzését. A belföldi felhasználás gyors emelkedése miatt a külkereskedelmi többlet csökken, a külső egyensúly azonban az EU-transzferek gyorsuló beérkezése következtében tovább javul.
Makro / Külgazdaság Szinte minden napra jut valami - ezeket figyeljük a héten
Privátbankár.hu | 2017. június 4. 17:50
Bőven el leszünk látva makrogazdasági adatokkal a csonkahéten is: érkezik inflációs adat, a kiskereskedelem és külkereskedelem teljesítményét is megtudhatjuk, de a legfontosabbak talán az államháztartás aktuális számai lesznek.
Makro / Külgazdaság Megvan, miért rohantak a magyarok a boltokba
Privátbankár.hu | 2017. január 6. 13:09
A csaknem 5 százalékos bővüléshez mérten pozitívak az elemzői várakozások. Jól jött a Fekete Péntek.
Makro / Külgazdaság A Századvég is látja a felhőket, de szerintük nincs nagy baj
Privátbankár.hu | 2015. december 16. 11:37
A Századvég Gazdaságkutató szerint is romlottak a gazdasági kilátások, de szerintük a szerkezet jó, és még így is verjük az Európai Uniót.
Pénzügyi szektor Padlón a kamat, alig emelkedtek az árak, többet keresünk
Fellegi Tamás | 2015. december 11. 10:32
Az MNB kiadta év végi almanachját, melyben összefoglalja az év fontosabb makrogazdasági folyamatait, jegybanki döntéseit. Viszonylag kedvező éven vagyunk túl, a makrogazdaság jól áll, a felügyeleti rendszert tervezik még fejleszteni.
Makro / Külgazdaság Kína jótékonykodik – így akarnak üzenni a világnak?
Privátbankár.hu | 2015. szeptember 28. 10:37
Peking 2 milliárd dollárnyi támogatást, és az adósságok egy részének elengedését ajánlotta fel a legszegényebb országoknak.
Makro / Külgazdaság Így gazdálkodnak Orbánék - tényleg elveszik a menekültek a munkánk?
Privátbankár.hu | 2015. szeptember 27. 08:49
Magyarországon várhatóan nem lesznek piacmozgató hatásúak a jövő héten megjelenő makrogazdasági adatok, de például megtudhatjuk, majd, hogy hogyan gazdálkodik a magyar kormány. Mutatjuk, hogy milyen egyéb hírekre számíthat majd ezen a héten!
Makro / Külgazdaság Óriási pénzeket visz külföldre Kína
Privátbankár.hu | 2015. március 28. 18:08
Kína a következő öt évben legalább 500 milliárd dollárt fektet be külföldön - jelentette be az ázsiai ország államfője.
Makro / Külgazdaság Meglepően jó irányba halad a világgazdaság
Privátbankár.hu | 2015. március 18. 12:16
A növekedési kilátások a nagyobb gazdaságú országokban kissé jobbak, mint a tavaly novemberi részletes gazdasági előrejelzés publikálásának idején voltak.
Deviza / Áru Bukta a kétharmadot a Fidesz: mi lesz most a forinttal?
Fellegi Tamás | 2015. február 23. 13:00
Kétharmad elvesztése, Putyin látogatás nemzetközi bonyodalmai? Kit érdekelnek ilyen apróságok? A forint vásárlóit biztosan nem. Ők legfeljebb egy görög pánikra hajlandók abbahagyni a vételt, akkor is csak 1-2 napra.
Makro / Külgazdaság Ezeket fogja figyelni a világ, ezekről olvasol majd te is
Privátbankár.hu | 2015. február 21. 16:04
Mutatjuk, milyen makrogazdasági adatra lesz érdemes figyelni a következő héten a világgazdaságban. Hétfőn, kedden és szerdán kevesebb adatközlés várható, de csütörtökön és pénteken már több fontosabb jelentés is lesz. Napról napra. Ez vár ránk a jövő héten.
Makro / Külgazdaság A második félévben ismét fellendülés lehet nálunk – mondják a számok
Privátbankár.hu | 2015. január 20. 11:00
LeadING HUBE névre keresztelték az ING Bank által kifejlesztett új konjunktúramutatót. A index 2015 januári értéke szerint az üzleti szféra kibocsátása Magyarországon az idei év második felében ismét gyorsuló pályára állhat.
Makro / Külgazdaság Összeesküvés vagy valami más - miért maradt le Magyarország?
Privátbankár.hu | 2014. március 22. 12:40
A gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága, a kormányzati szavahihetőség és a jogállami keretek erodálódása elbizonytalanította a befektetőket - ennek is köszönhető, hogy az országból hiányzik a felzárkózást segíteni tudó 3-4 százalékos tartós növekedési potenciál - írja Lengyel László és Surányi György a Népszabadságban megjelent tanulmányában.
Makro / Külgazdaság Orbán: a "folytatás" a Fidesz programja
Privátbankár.hu | 2014. március 21. 06:47
A folytatás a programja a Fidesznek, az a politika, amely az elmúlt négy évben megteremtette annak a lehetőségét, hogy saját lábunkra állhassunk – mondta Orbán Viktor, a Napi Gazdaságnak nyilatkozva.
KKV Parragh: a bulinak vége, nincs több extraprofit
Privátbankár.hu | 2013. november 29. 11:22
Az iparkamara elnöke nem bánná, ha néhány bank elmenne.
Makro / Külgazdaság Új kormányrendelet: így kellene a minisztereknek forgatókönyvet írni
Privátbankár.hu | 2013. november 23. 14:30
Módosul az államháztartás szabályozása. A központi költségvetést megalapozó előrejelzések elkészítésének új módját is tartalmazza az a kormányrendelet-tervezet, amely több, az államháztartással összefüggő jogszabályt módosít.
Makro / Külgazdaság Ma kiderül, hogy mit ajánlunk mi Brüsszelnek
Privátbankár.hu | 2013. április 16. 07:42
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatón mutatja meg, hogy mit takar az Európai Uniónak szánt aktualizált konvergenciaprogram.
Makro / Külgazdaság Folytatódhat az optimizmus, ha nem csúszunk meg egy banánhéjon
Privátbankár.hu | 2013. január 21. 12:38
A nagy jegybankok likviditásbővítő intézkedéseinek a tőkepiaci hatása után, idén már a reálgazdaságban érzékelhető lehet. A jelenlegi optimista hangulat folytatódására lehet számítani, de Magyarországon nem kedvezőek a kilátások.
Karrier Munkahelyi kilátások: nálunk már csak a görögök pesszimistábbak
Privátbankár.hu | 2013. január 8. 11:24
A görögök után a magyarok látják legsötétebben a jövőt: hazánkban a munkavállalók 78 százaléka számít a gazdasági helyzet további súlyosbodására. A Randstad Workmonitor adatai szerint a többség úgy gondolja, nem fog fizetésemelést kapni 2013-ban.
Makro / Külgazdaság Japán történetében még csak háromszor jött ilyen rossz adat
Privátbankár.hu | 2012. december 19. 10:39
A tokiói pénzügyminisztérium közölte, hogy 953,4 milliárd jenes (mintegy 11,4 milliárd dolláros) kereskedelmi deficitet regisztrált Japán novemberben, amely a szigetország történetének harmadik legnagyobb passzívuma.
Befektetési alapok Szörnyű évük volt a hedge fund-oknak, Paulsonnak végképp
Privátbankár.hu | 2011. december 24. 13:32
Nagyon valószínű, hogy a 2011-es lesz az utóbbi húsz év második legrosszabb éve a hedge fund-ok számára, csak a 2008-as válságév volt ennél rosszabb. A szakma korábbi sztárja, John Paulson is egyre mélyebbre süllyed, egy sor hiba után most az aranyár esésén veszít.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG