3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kanadában a kormány lépéseket tett arra, hogy külföldi versenytársakat, például az Aldival és/vagy a Lidlt hívja az országba, hogy versenytársat kapjon a legnagyobb helyi boltlánc. 

Tanulságos történet a kanadai kiskereskedelemből: a piacvezető vállalat a 2500 áruházzal rendelkező Loblaw, amely magas áraival annyira felbőszítette ügyfelei egy részét, hogy azok májusban meghatározatlan ideig tartó bojkottot hirdettek ellene.

A kanadaiak szeretnének egy jól menő diszkontot látni
A kanadaiak szeretnének egy jól menő diszkontot látni
Fotó: Lidl

Miközben a Kanadában élőket is sújtotta a magas infláció és sokan kénytelenek voltak olcsóbb élelmiszerek vásárlására váltani a drágaság miatt, a cég 2,5 milliárd kanadai dollár profitot zsebelt be 2023-ban. Ez tíz százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál - mutatja be a kanadai helyzetet a BBC elemzése

Galen Weston, a cég volt vezérigazgatója védte a mundér becsületét, amivel elérte, hogy ő az infláció arca Kanadában. Az ország innovációért felelős minisztere, Francois-Philippe Champagne számos külföldi úton igyekezett tájékozódni arról, hogyan lehetne letörni az elszemtelenedett hazai vállalat szarvát. Szakértők szerint a gond az, hogy ha külföldi vállalatokat hívnak a verseny erősítése érdekében, akkor az új szereplők nehezen vethetnék meg a lábukat a piacon.

A nemzetközi ár-összehasonlítások igazolják a vásárlók értékelését, miszerint máshol olcsóbbak az élelmiszerek azonban ezt részben a kanadai dollár viszonylagos gyengesége okozza. Az országban három nagy áruházlánc uralja a piac 60 százalékát. A maradék nagy része az USA-ból érkezett Walmart és Costco kezében van. Eközben az USA-ban sok regionális vállalkozás is a piacon van. Igaz, hogy a Walmart messze a legnépszerűbb áruházlánc, de több mint egy tucat versenytárssal szemben kell megállnia a helyét. Az Egyesült Királyságban is 14 vállalat versenyez az élelmiszer-kiskereskedelemben. Az ottawai innovációs miniszter egy a Wall Street Journal birtokába került dokumentum szerint 12 áruházlánc esetén lát esélyt a piacra lépésre.

Ezek között szerepel az Aldi és a Lidl is. Az előbbi az USA-ban 2400 bolttal rendelkezik és Nagy- Britanniában a negyedik legnagyobb kiskereskedő. A Lidl is jelen van ezen a két piacon. Ugyanakkor szakértők szerint a kanadai piac más mint ezek. A vásárlók igényei régiónként eltérőek és a lakosság ötöde bevándorló, így nekik is speciális elvárásaik vannak. A Loblaw pontozásos hűségprogramja a vásárlók 40 százalékát szívta be.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló A nap képe: megtaláltuk az ország valószínűleg legolcsóbb lángosát
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 10:57
A Heves megyei Zaránkon annyiba kerül egy lángos, mint egy gombóc fagyi Budapesten.
Vásárló Sokkal hamarabb nekilátnak a boltok az őszi akcióknak
Buksza blog | 2024. július 22. 12:44
A vörös-tengeri válság okozta szállítási nehézségek arra késztették a boltosokat, hogy előrehozzák év végi bevásárlásaikat. Így minden szezonális termék hamarabb kerülhet a polcokra.
Vásárló Magyarország közelébe érkezik egy újabb diszkontlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 21. 18:29
A közelmúltban több boltlánc is bekopogott Romániába, most egy újabb jelentkező került a képbe. 
Vásárló Kihúzott egy falut a bolt nélküli sanyarúságból a legújabb technika a németeknél
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 20. 17:41
A kis falvak örök problémája, hogy még vegyesboltot sem feltétlenül éri meg üzemeltetni bennük, ám egy német példa arra utal, hogy egy városinak gondolt technika segíthet ezen a gondon.
Vásárló Vizsgálat indult az Aldi ellen - mi volt igazából a hűtőpultokban?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 11:22
100 százalék magyar - írták a hűtőpultokra, de a GVH azt gyanítja, hogy ez nem volt igaz.
Vásárló Hamarosan kiderülhet, melyik áruház nyert a júliusi „karácsonyi” vásárban
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 10:05
A karácsonyi vásárra emlékeztető júliusi nagy akciósorozatot az Amazon kezdte a Prime Dayjel, ám az online áruházak gyorsan átvették az ötletet, sőt a hagyományos játékosok is beszálltak a versenybe. 
Vásárló Legyen résen, árcsökkenés jön a kutakon!
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 15:46
Keddtől a benzin nagykereskedelmi ára 2 forinttal, a gázolajé pedig 3 forinttal mérséklődik.
Vásárló Az Oktogonról elment, most Romániából rajtolna újra az amerikai gyorsétteremlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:55
Románia lehet térségünkben az az ország, ahol az amerikai Wendy’s teszteli, hogy képes lenne-e visszatérni Európába. A kudarccal végződött előző kísérletnek Magyarország is részese volt.
Vásárló Intézkedett a Lidl: majdnem milliós fizetést kínál a kezdőknek a német üzletekben
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:21
Szeptembertől többet kapnak a német Lidl-üzletek dolgozói. 
Vásárló Eddig bírta, példátlan lépésre szánta el magát a másik Aldi
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 07:47
Az Aldi szerint minden termékét olyan olcsón kínálja a vevőknek, amilyen olcsón csak tudja, ezért a cég áruházai egyfajta kedvezményt testesítenek meg a kiskereskedelemben. Ez változhat a jövőben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG