3p

Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.

„Évtizedekig” fog tartani, mire a német feldolgozóipari vállalatok csökkentei tudják függőségüket Kínától – idézte a Financial Times Ralf Thomast, a Siemens technológiai vállalat pénzügyi igazgatóját. A menedzser szavai világosan mutatják, milyen dilemmával kerültek szembe Európa legnagyobb gazdaságának vállalatai annak kapcsán, hogy romlaknak az ázsiai ország és a nyugati államok politikai és gazdasági kapcsolatai.

Németország és Kína számíthat egymásra
Németország és Kína számíthat egymásra
Fotó: Pixabay

„A világszintű beszállítói láncok 50 év alatt épültek ki. Nem lehetünk olyan naivak, hogy azt hisszük, hogy hat vagy tizenkét hónap alatt meg lehet ezeket változtatni” – mondta Thomas a brit üzleti lapnak adott interjújában. Ezzel arra utalt, hogy a politikusok sürgetik a cégeket, hogy szüntessék meg függésüket kínai partnereiktől. Megjegyzése összhangban van a kölni Institut der deutschen Wirtschaft gazdaságkutató intézet megállapításával, miszerint a német vállalatok minimális eredményeket értek el kínai kapcsolataik „kockázatának csökkentésében”. Ezt a megfogalmazást az Európai Bizottság használja, hogy megkülönböztesse az EU politikáját az USA-étól, ahol a kínai kapcsolatok leépítéséről beszélnek.


Németország legnagyobb külkereskedelmi partnere Kína. Az árucserere értéke 2023-ban 254 milliárd euró volt – derül ki a hivatalos a berlini statisztikai adatokból. Az elmúlt évtizedekben kiépült kínai vállalati kapcsolati hálózat a német gazdaság sikerének egy kulcstényezője volt (az olcsó orosz energiaforrások és a magasan képzett feldolgozóipari munkaerő mellett).

Kétfelé kommunikál a német kormány

A Bundesbank ugyanakkor úgy látja, hogy a kínai függés immáron veszélyt jelent a német vállalatokra. Annalena Baerbock, a Zöldek pártjához tartozó külügyminiszter felszólította a cégeket, hogy mérsékeljék ezt a kapcsolatot.
A Siemensre azonban nem nagyon hatnak ezek a megjegyzések. A vállalt bővíteni akarja kínai tevékenységét és növelni akarja részesedését a kínai feldolgozóipari piacon. Sőt egy a brit üzleti lapnak nyilatkozó állami tisztviselő is azt mondta – szembe menve a külügyminiszter szavaival –, hogy a jelenlegi berlini kormány növelni akarja a két ország közti kereskedelmet. Gyengéden fogalmazva „kiegyensúlyozott kapcsolatokat” akarnak.

Thomas szerint a Siemens nem engedheti meg magának, hogy ne legyen jelen Kínában. Az helyi versenytársak agresszív terjeszkedését „kihívásnak” tartja, ám nem ijed meg tőle. „Aki nem képes állni a hőséget a kínai konyhában, az nem lesz sikeres más helyeken sem” – foglalta össze cége filozófiáját. Az állami tulajdonú kínai Global Times, amely a pekingi vezetés véleményét visszhangozza, úgy kommentálta Olaf Scholz német kancellár látogatását Kínába – nagy üzleti delegáció élén –, hogy a kínai kormány kész a kapcsolatok folytatására. Vannak vitás kérdések a piacok nyitottságával, a versennyel kapcsolatban, de sebaj. Ezeknek nem kell lerombolniuk a gyümölcsöző kapcsolatokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mi jár Matolcsy György fejében?
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:19
A jegybankelnök által vezetett Monetáris Tanácsnak kedden arró kell döntenie, mennyivel csökkentse a most 7,75 százalékos jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG