<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A 2011-es 1900 dollár körüli árfolyamcsúcshoz képest értékének mintegy harmadát elveszítette az arany, ám az utóbbi időben meglepően stabilnak mutatkozik. Főleg, ha a gyengülő forintunkban számolunk, az árfolyam 22 százalékkal ment fel egy év alatt.

Az árupiacok egyik látványos eseménye volt, hasonlóan a mostani olajár-zuhanáshoz, amikor az arany árfolyama 2012 vége és 2013 közepe között 1800 dollár környékéről kicsivel 1200 dollár alá zuhant, azaz értékének nagyjából harmadát elveszítette. Azóta is nagy a pesszimizmus az arany árfolyamával kapcsolatban, a kommentárok többsége arról szól, hogy a globálisan is alacsony inflációs kilátások miatt a következő pár évben biztosan nincs túl sok jövője az aranybefektetésnek.

Emelkedésre legfeljebb átmenetileg számítanak az elemzések, mint például az Erste Befektetési Zrt., amely technikai alapon január 12-én ezt írta: „Az utóbbi hetekben sikerült emelkednie az aranynak, de ez a mozgás elakadhat a csökkenő trendvonalnál. A mai kereskedésben már visszapattant a kurzus az ellenállásról, és fordulat esetén lejöhet az árfolyam 1180 dollárig. Egy szűkülő alakzat is folyamatban van a grafikonon, de nagyobb elmozdulást csak később várunk az aranyban. Közép-hosszútávon pedig inkább lefelé mutat a technikai kép.”

Eközben az arany lassan lefelé menő trendben mozog dollárban, egyre alacsonyabb mélypontokkal. Ám eközben, más nyersanyagokhoz képest meglepően stabil az utóbbi mintegy másfél évben. Például 2013 végén is benézett az árfolyam 1200 dollár alá, és az utóbbi hetekben újra meg újra, de valahogy mindig vissza-visszatér ehhez a szinthez, kedd délben például megint 1240 dollár volt.

A trendjében lassan lefelé csorgó dollárárfolyama ellenére az arany valójában meglepően jó befektetésnek bizonyult. Hiába esett ugyanis egy év alatt pár százalékot az ára, eközben a dollár megdrágult. A nemesfém világpiaci ára 14,7 százalékot drágult az utóbbi egy évben euróban és 22,3 százalékot forintban. A forinthozamot ugyanis a dollár erősödésén kívül még a forint gyengülése is növelte. (Egy év alatt 6,6 százalék volt a gyengülés az euróhoz képest, 298 forint környékéről 318 forintra ment az ár.)

A dollár gyengülése általában növeli sok árupiaci termék dollárban vett árát, az erősödése pedig csökkenti. Ennek magyarázata, hogy sem a kitermelési költségek, sem a fogyasztói kereslet zöme nem dollárban keletkezik. Ha a dollár erősödik, nőnek az árak indiai rúpiában, amelyért sok aranyat vesznek. Ugyanakkor jobban megéri kitermelni, olcsóbban is megéri eladni aranyat a dél-afrikai randban vagy perui solban számoló kitermelőknek, nő a kínálat.

Erre jó példa most a kőolaj ára, amely kéz a kézben esik az euró/dollár keresztárfolyammal. Ellenpélda, érdekes erőt mutat viszont az utóbbi időben az arany, amely a dollárvágta ellenére is tartja az 1200 dollár körüli szintet, és így drágul más devizákban.

Eddig. Ami a jövőre nézve persze semmilyen garanciát nem jelent.

(Fotó: Wikimedia Commons)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG