<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A váratlanul bejelentett 110 milliárdos ideiglenesnek nevezett költségvetési zárolás nem arra utal, hogy minden rendben lenne az államadósság-csökkentés és a hiány körül. Ha nem csak az év végi pillanatfelvételt nézzük, hanem éves átlagot, akkor már tavaly sem csökkent, hanem kissé nőtt az államadósság.

Ismét reflektorfénybe került a költségvetési hiány és az államadósság, miután 110 milliárdos kormányzati kiadáscsökkentést, pontosabban egyelőre csak a források zárolását jelentették be. A kormány eközben váltig állítja, hogy az államadósság csökkenő pályán van, sőt, szembe megyünk az EU-val, ahol folyamatosan tovább növekszik. Ehhez általában szép grafikonokat is felrajzolnak, amelyek mutatnak is csökkenést, miközben mindig csak az év végi adatokat mutatják.

 

Az év végi állapot azonban csak egy pillanatfelvétel. Képzeljük el azt az esetet, amikor valaki Szilveszterkor mindig visszafizeti az adósságait, de január elsején már rohan is kölcsön kérni, mert különben éhen halna vagy nem tudna fűteni. Ilyenkor az év végi adóssága nulla, ám valójában rossz a helyzete. Már a tavaly év végi adósságcsökkenés is gyanús volt sok szakembernek, és trükközést emlegettek.

 

Pont akkor esett az euró/forint árfolyam, és pont akkor csökkent bizonyos állami tartalékok (az úgynevezett kincstári egységes számla) szintje minimálisra. Idén pedig újabb muníciót kaptak a kétkedők, amikor az első negyedévi hiány megjelent, amely kis híján minden addigi rekordot megdöntött.

Vajon ha nem csak mindig a december 31-i állapotot nézzük, akkor is csökkenő pályán van az adósság? Kiszámoltuk a negyedéves adatok átlagát, egyfajta éves átlagos adósságot, bár havi adatok pontosabbak lennének. Így az jött ki, hogy 2012-ig – ez a nyugdíjvagyon államosítása utáni első teljes év – csökkent az éves átlagos adósság, de 2013-ban már ismét nőtt.

 

Ha pedig 2014-ben annyi lenne az átlag, mint az első negyedévben, az durva megugrást jelentene, de reméljük, erre nem kerül sor. Tavaly is az év elején volt magas, az év végén alacsonyabb az adósság, már a harmadik negyedév végén is süllyedt.

 

Aggodalomra adhat okot, hogy a központi költségvetés adóssága – amely nem az egész államadósság, de annak túlnyomó része – áprilisban is erősen tovább nőtt, majd májusban csökkent, de akkor is magasabb volt, mint márciusban. Annak ellenére, hogy májusban jelentős adófizetési határidők is voltak (szja, társasági nyereségadó).

Bár a 110 milliárdos új megszorító intézkedéseket úgy tálalják, hogy az csak a biztonság kedvéért történik, egyfajta tartalék, ez sem arra utal, hogy az idei hiány – és ezzel az adósság – jó irányba halad. A fő indokai egyébként az infláció alultervezése és az EU-val folytatott, több tízmilliárdos viták. Ráadásul a kormány államosításai – „eszközvásárlásai”, például közszolgáltatók – ha a hiányt nem is növelik, az adósságot igen, hiszen hitelből történnek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ismét Zaporizzsját támadták az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:30
Röviden összefoglaljuk az elmúlt órák eseményeit.
Makro / Külgazdaság Súlyos esetre gyakorlatoznak Franciaországban
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 06:48
Franciaországban szimulációs gyakorlatot szerveznek az energetikai hatóságok december 9-én az esetleges téli áramhiányok kezelésére. Az országos teszt célja annak felmérése, hogy a hálózat mennyire készült fel a válságkezelésre.
Makro / Külgazdaság Saját hazugságai véreztetik ki Putyin hadseregét
Litván Dániel | 2022. december 2. 05:43
Mi van akkor, ha az orosz haderőnél nemcsak kifele, hanem belső használatra is hazudoznak? Akkor baj van, mert a háború nem igazán tolerálja a valóság kreatív megszépítését. Csakhogy a hazugságok árát nem azok elkövetői, hanem a ranglétra legalján állók fizetik meg leginkább.
Makro / Külgazdaság Joe Bidennek meglepetést okoztak az oroszok - nincs áram Herszonban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 20:11
Az orosz-ukrán háború 281. napjának legfontosabb eseményei esti hírösszefoglalónkban. 
Makro / Külgazdaság Tíz év után újra helyreáll Magyarország kapcsolata ezzel az országgal
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 19:13
Tíz év telt el az azeri baltás gyilkos kiadatása óta.
Makro / Külgazdaság Az európai jó hangulat húzta magával Budapestet
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:35
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 384,18 pontos, 0,84 százalékos emelkedéssel, 46 368,37 ponton zárt csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Ezt már megérzik az oroszok? Megállapodhattak az olaj árplafonjáról
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:09
Múlt héten még más számok szerepeltek a tervezetben.  
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter megint békére szólított az orosz-ukrán háborúban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 17:42
A miniszter Lengyelországban van az EBESZ ülésén.  
Makro / Külgazdaság Valami gyanús történik Spanyolországban: újabb levélbombát találtak
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 16:56
Azután, hogy az ukrán nagykövetségen kisebb sérülést okozott egy levélbomba, a spanyol miniszterelnök és védelmi miniszter irodájában pedig a szűrésen akadt fent, ismét küldtek egyet. 
Makro / Külgazdaság Kapott egy felemás hírt az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 15:48
Az Egyesült Államokban havi összevetésben nőttek a személyes kiadások és  jövedelmek októberben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG