<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A váratlanul bejelentett 110 milliárdos ideiglenesnek nevezett költségvetési zárolás nem arra utal, hogy minden rendben lenne az államadósság-csökkentés és a hiány körül. Ha nem csak az év végi pillanatfelvételt nézzük, hanem éves átlagot, akkor már tavaly sem csökkent, hanem kissé nőtt az államadósság.

Ismét reflektorfénybe került a költségvetési hiány és az államadósság, miután 110 milliárdos kormányzati kiadáscsökkentést, pontosabban egyelőre csak a források zárolását jelentették be. A kormány eközben váltig állítja, hogy az államadósság csökkenő pályán van, sőt, szembe megyünk az EU-val, ahol folyamatosan tovább növekszik. Ehhez általában szép grafikonokat is felrajzolnak, amelyek mutatnak is csökkenést, miközben mindig csak az év végi adatokat mutatják.

 

Az év végi állapot azonban csak egy pillanatfelvétel. Képzeljük el azt az esetet, amikor valaki Szilveszterkor mindig visszafizeti az adósságait, de január elsején már rohan is kölcsön kérni, mert különben éhen halna vagy nem tudna fűteni. Ilyenkor az év végi adóssága nulla, ám valójában rossz a helyzete. Már a tavaly év végi adósságcsökkenés is gyanús volt sok szakembernek, és trükközést emlegettek.

 

Pont akkor esett az euró/forint árfolyam, és pont akkor csökkent bizonyos állami tartalékok (az úgynevezett kincstári egységes számla) szintje minimálisra. Idén pedig újabb muníciót kaptak a kétkedők, amikor az első negyedévi hiány megjelent, amely kis híján minden addigi rekordot megdöntött.

Vajon ha nem csak mindig a december 31-i állapotot nézzük, akkor is csökkenő pályán van az adósság? Kiszámoltuk a negyedéves adatok átlagát, egyfajta éves átlagos adósságot, bár havi adatok pontosabbak lennének. Így az jött ki, hogy 2012-ig – ez a nyugdíjvagyon államosítása utáni első teljes év – csökkent az éves átlagos adósság, de 2013-ban már ismét nőtt.

 

Ha pedig 2014-ben annyi lenne az átlag, mint az első negyedévben, az durva megugrást jelentene, de reméljük, erre nem kerül sor. Tavaly is az év elején volt magas, az év végén alacsonyabb az adósság, már a harmadik negyedév végén is süllyedt.

 

Aggodalomra adhat okot, hogy a központi költségvetés adóssága – amely nem az egész államadósság, de annak túlnyomó része – áprilisban is erősen tovább nőtt, majd májusban csökkent, de akkor is magasabb volt, mint márciusban. Annak ellenére, hogy májusban jelentős adófizetési határidők is voltak (szja, társasági nyereségadó).

Bár a 110 milliárdos új megszorító intézkedéseket úgy tálalják, hogy az csak a biztonság kedvéért történik, egyfajta tartalék, ez sem arra utal, hogy az idei hiány – és ezzel az adósság – jó irányba halad. A fő indokai egyébként az infláció alultervezése és az EU-val folytatott, több tízmilliárdos viták. Ráadásul a kormány államosításai – „eszközvásárlásai”, például közszolgáltatók – ha a hiányt nem is növelik, az adósságot igen, hiszen hitelből történnek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: sisakot húzott a fejére az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 17:16
Az összkép meglehetősen viccesre sikeredett.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij ebből nem enged
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:41
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt.
Makro / Külgazdaság Rátette a kezét a cseh állam 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitására
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait.
Makro / Külgazdaság Oroszország: a NATO ledobta álarcát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
Az ukrajnai "különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti" - szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Tíz százalék feletti inflációt várnak Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 15:47
Kétszámjegyű inflációt vár Ausztriában a Wifo gazdaságkutató intézet a következő hónapokban az energiaárak emelkedése miatt.
Makro / Külgazdaság „Csak Isten mozdíthat el a hatalomból” – brutális felfordulás jöhet az óriási országban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 16. 15:32
A brazil elnök azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményt. Bolsonaro szoros összefonódása a katonasággal joggal ad okot az aggodalomra. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Vészhelyzetet hirdettek ki a Krím északi részén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:28
Az Interfax hírügynökség szerint a krími oroszok által telepített hatóságok "vészhelyzetet" hirdettek a megszállt félsziget északi részén, miután robbanások történtek Dzsankoj körzet katonai bázisán.
Makro / Külgazdaság 38 fős migránscsoportra bukkantak egy névtelen szigeten
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:01
Egy 38 fős migránscsoportot, köztük egy erősen várandós nőt találtak egy apró, névtelen szigeten a török-görög határ mentén.
Makro / Külgazdaság Putyin szerint a Nyugat ágyútölteléknek tekinti Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 12:02
Az orosz elnök megint ukrajnai neonácikról beszélt.
Makro / Külgazdaság Megint romlott a gazdasági hangulatindex Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 11:45
Tovább romlott és 2008 októbere óta a legalacsonyabb szintet érte el a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet gazdasági hangulatindexe augusztusban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG