<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Ha a kilengéseket, kisebb-nagyobb ugrásokat kiszűrjük, és átlagos árfolyamot számolunk, negyedik éve folyamatosan gyengül a forint az euróval szemben. Már nincs messze az eddigi történelmi rekord sem.

Mi az, ami negyedik éve szépen folyamatosan emelkedik a magyar gazdaságban? Többek között az euró/forint éves átlagárfolyam. A 2010-es évben az MNB adatai szerint még csak 275,4, 2011-ben 279,2, egy évvel később 289,4 forint volt egy euró átlagára az év egészét tekintve, az év közbeni ingadozásokat kiszűrve az átlagolással. Tavaly már 296,9 forint, a 2014-ből eltelt rövidke időszakban pedig 307,20 forint volt az átlagárfolyam. Mi jön jövőre? 315? 320? 330-as átlag?

A 2008-as válság után – lásd grafikonunkat – az átlagárfolyam 280 forint környékére ugrott, és három évig nagyjából ott is maradt. Jelentősebben tovább nőni 2012-ben kezdett, amikor az MNB ősszel kamatcsökkentési ciklust kezdett. Azóta is rendszeresen visszaköszön a szakemberek magyarázataiban, hogy a devizák árfolyamát befolyásoló egyik legfontosabb – bár korántsem az egyetlen – tényező a kamatszint.

 

Jellemző, hogy az euró jelenlegi 310-315 forintos szintje már nincs messze az eddigi történelmi rekordtól, amit 2012 elején értünk el, kisebbfajta pánikhangulatban. (Akkoriban az államcsőd lehetőségéről cikkeztek a lapok, sokan Ausztriába vitték a pénzüket, a nemzetközi hangulat is rossz volt az Eurozóna válsága miatt. Mindezek nyomán hívták vissza nálunk az IMF-et.) Ami akkor pánik szélén történt, az most viszonylagos nyugalomban következett be. Bár az ukrajnai helyzet rendkívüli, még sincs olyan hirtelen felugrás az árfolyamban, mint amilyen 2008 végén vagy 2011 végén volt. Mi lesz itt, ha ismét komolyabb pánik lesz? Hol áll meg az árfolyam?

 

„Amit a magyar jegybank csinál, az felhívás keringőre. Zöld lámpa a forint ellen spekulálóknak. És itt most ne a gonosz londoni bankárokra gondoljunk csak, hanem Józsi bácsira is, aki azt látja, hogy a forint folyamatosan gyengül, ráadásul kamatot sem nagyon kap pénzére, látja, hogy az MNB-t nem érdekli az egész, és inkább átváltja a forintját euróra, hogy értékét megőrizze. Ő is a forint ellen spekulál, és gyengíti azt” – írta a napokban Zsiday Viktor alapkezelő az Alapblogon.

A forinttal rendszeresen foglalkozó szerző több írásában is arra utal, hogy a forint, bár könnyű lenne megállítani, valószínűleg további leértékelődésnek néz elébe. Azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy az árfolyamot jelenleg csak az MNB kisebb intervenciói tartják 315 forint alatt. (Blogbejegyzések itt, itt és itt, a kisbefektetők forintspekulációs szokásairól a befektetési alapokban itt írtunk.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG