2p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Némi szezonális csökkenés után májusban ismét alaposan megnövekedett az Ausztriában dolgozó magyarok száma, ezúttal sokkal nagyobb mértékben, mint a román vagy lengyel állampolgároké. A németek és ex-jugoszlávok is belehúztak, a törökök kissé hátrébb szorulnak.

Májusban 63 277 magyar állampolgár dolgozott hivatalosan Ausztriában a társadalombiztosítottak helyi szervezete szerint, ez jelentősen, 3861 fővel meghaladja az egy hónappal korábbi, áprilisi értéket. Ezzel honfitársaink létszáma nőtt a leginkább az egyes országok között, a románok (1982 fő), a németek (1388), a szlovákok (914), a lengyelek (850) jönnek utánunk. A régi szereplőnek számító törökök létszáma stagnált. Viszont ha a különböző jugoszláv utódállamokat mind összeadjuk, kicsivel több, mint kétezer fős növekedést kapunk.

Az év elején eléggé jelentős volt a román polgárok térnyerése, már-már úgy látszott, letaszítanak a trónról bennünket, magyarokat, annak ellenére, hogy mi sok esetben ingázni is tudunk. Január 1-től ugyanis a románok és a bolgárok is szabadon vállalhatnak munkát Ausztriában (és Németországban). Csak az első négy hónapban már 9800 romániai munkavállaló érkezett szomszédainkhoz.

Amint a grafikonon is látható, a magyar munkavállalókat részben szezonálisan alkalmazzák nyáron és télen, a két idegenforgalmi szezonban. Most megint felfelé indult a létszámuk, könnyen lehet, hogy 1-2 hónap múlva újra rekordot fog dönteni.

 

Összesen mintegy 14 600 külföldivel több volt állásban májusban Ausztriában, mint egy hónappal korábban, az összes betöltött állások száma 22 600-al bővült. Így is tovább nőtt a külföldiek aránya a munkahelyeken, 16,4 százalékról 16,8 százalékra, hiszen az új állások nagyobb részét ők töltötték be.

 

A legtöbb munkavállaló a statisztikák szerint Németországból – korábbi információk szerint főleg a szegényebb keleti feléből – érkezett az alpesi országba, legutóbb 88 ezren voltak. Utánuk a „volt Jugoszlávia” elnevezésű csoport a második 72 ezer fővel, a magyarok jönnek 63 277 fővel, majd a törökök 55 ezerrel. A lengyelek mintegy 32, a románok közel 34 ezren vannak.

Csakhogy a jugoszláv utódállamok külön-külön is szerepelnek a listán. Ha az összes ilyen ország polgárait összeadjuk a jugoszlávnak besoroltakkal, számításaink szerint 157 ezer főt kapunk.

(Adatok: Hauptverband der Österreichischen Versicherungsträger.)

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG