<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Némi szezonális csökkenés után májusban ismét alaposan megnövekedett az Ausztriában dolgozó magyarok száma, ezúttal sokkal nagyobb mértékben, mint a román vagy lengyel állampolgároké. A németek és ex-jugoszlávok is belehúztak, a törökök kissé hátrébb szorulnak.

Májusban 63 277 magyar állampolgár dolgozott hivatalosan Ausztriában a társadalombiztosítottak helyi szervezete szerint, ez jelentősen, 3861 fővel meghaladja az egy hónappal korábbi, áprilisi értéket. Ezzel honfitársaink létszáma nőtt a leginkább az egyes országok között, a románok (1982 fő), a németek (1388), a szlovákok (914), a lengyelek (850) jönnek utánunk. A régi szereplőnek számító törökök létszáma stagnált. Viszont ha a különböző jugoszláv utódállamokat mind összeadjuk, kicsivel több, mint kétezer fős növekedést kapunk.

Az év elején eléggé jelentős volt a román polgárok térnyerése, már-már úgy látszott, letaszítanak a trónról bennünket, magyarokat, annak ellenére, hogy mi sok esetben ingázni is tudunk. Január 1-től ugyanis a románok és a bolgárok is szabadon vállalhatnak munkát Ausztriában (és Németországban). Csak az első négy hónapban már 9800 romániai munkavállaló érkezett szomszédainkhoz.

Amint a grafikonon is látható, a magyar munkavállalókat részben szezonálisan alkalmazzák nyáron és télen, a két idegenforgalmi szezonban. Most megint felfelé indult a létszámuk, könnyen lehet, hogy 1-2 hónap múlva újra rekordot fog dönteni.

 

Összesen mintegy 14 600 külföldivel több volt állásban májusban Ausztriában, mint egy hónappal korábban, az összes betöltött állások száma 22 600-al bővült. Így is tovább nőtt a külföldiek aránya a munkahelyeken, 16,4 százalékról 16,8 százalékra, hiszen az új állások nagyobb részét ők töltötték be.

 

A legtöbb munkavállaló a statisztikák szerint Németországból – korábbi információk szerint főleg a szegényebb keleti feléből – érkezett az alpesi országba, legutóbb 88 ezren voltak. Utánuk a „volt Jugoszlávia” elnevezésű csoport a második 72 ezer fővel, a magyarok jönnek 63 277 fővel, majd a törökök 55 ezerrel. A lengyelek mintegy 32, a románok közel 34 ezren vannak.

Csakhogy a jugoszláv utódállamok külön-külön is szerepelnek a listán. Ha az összes ilyen ország polgárait összeadjuk a jugoszlávnak besoroltakkal, számításaink szerint 157 ezer főt kapunk.

(Adatok: Hauptverband der Österreichischen Versicherungsträger.)

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG