Ingázás
Személyes pénzügyek A kivándorlás töretlen, majdnem csúcsot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma 
Eidenpenz József | 2024. április 24. 05:37
Nem sok hiányzott, hogy megint csúcsot döntsön az Ausztriában dolgozó magyarok száma, és ahhoz sem kell sok, hogy utolérjük a németeket. A többi fontos küldő ország létszáma is többnyire növekszik, de még sokkal kevesebben vannak, mint a magyarok. Tavaly is Ausztria volt honfitársaink fő célországa.
Személyes pénzügyek Ne reménykedjünk, hogy hazatérnek az Ausztriában dolgozók 
Eidenpenz József | 2024. február 23. 05:44
A számok, a hosszú idősorok alapján nyoma sincs annak, hogy az Ausztriában dolgozó vagy letelepedett magyarok haza akarnának térni. Ehelyett inkább újabb és újabb rekordok dőlnek, de így van ez sok más ország állampolgárai esetében is. A Covid is csak ideiglenesen akasztotta meg ezt a történelmi léptékű folyamatot.
Makro / Külgazdaság Magyarok is ráfázhatnak a Gibraltár körüli huza-vonára 
Buksza blog | 2023. július 2. 16:11
Spanyolország és Gibraltár között 153 magyar vendégmunkás ingázik, ami nem tűnik soknak, ám több mint az ottani lakosság egy százaléka. Ők és a magyar turisták többedmagukkal nehéz helyzetbe kerülhetnek.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született 
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek Történelmi csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma 
Eidenpenz József | 2022. augusztus 29. 05:31
Újabb történelmi rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma, soha nem dolgozott még több mint 114 ezer magyar állampolgár odaát. Ez közel ezer fővel több mint az előző hónapban, és ennél csak az ukránok létszáma nőtt jobban. Eközben ráadásul a külföldiek összlétszáma minimális mértékben még csökkent is.
Személyes pénzügyek Sohasem dolgozott még ilyen sok magyar Ausztriában 
Eidenpenz József | 2022. március 28. 05:39
Omikron ide, háború oda, februárban megdőlt minden eddigi rekord, mivel közel 109 ezer magyart foglalkoztattak Ausztriában. A koronavírus által okozott megtorpanás már a múlté, a növekedés visszatért a járvány előtti pályára. Az osztrákok a drága üzemanyag miatt támogatásokkal segítik az ingázást, de ösztönöznek a vasúti közlekedésre is.
Részvény / Deviza / Áru Soha nem dolgozott még százezernél több magyar Ausztriában karácsonykor 
Eidenpenz József | 2022. január 24. 06:07
Bár decemberben csökkenni szokott az Ausztriában dolgozó magyarok száma, ezúttal emelkedett, miközben a legtöbb más országból érkezett munkaerőnél csökkenés volt megfigyelhető. Feltűnő a horvátok előretörése is az osztrák munkaerőpiacon.
Személyes pénzügyek Több magyar dolgozik Ausztriában, mint a 2019-es boldog békeidőkben 
Eidenpenz József | 2021. november 28. 06:17
Bár az előző hónaphoz képest csökkent októberben az Ausztriában dolgozó magyarok száma, egy és két évre visszatekintve mégis jelentős a növekedés. Más országok polgáraihoz képest is sok magyar kapott munkát idén. A bevezetett lezárások miatt azonban sokan kerülhetnek bajba, főleg, ha a korlátozás tovább tart a tervezettnél.
Személyes pénzügyek „Utat az ingázóknak“ – sok ezer magyar vesztette el munkáját decemberben Ausztriában 
Eidenpenz József | 2021. január 27. 05:34
A márciusinál kisebb volt a visszaesés az osztrák munkaerőpiacon decemberben, de így is hatezer magyar és több tízezer egyéb vendégmunkás veszítette el állását. Ezúttal nem a magyar állampolgárokat érinti legjobban a válság, több román és lengyel maradt munka nélkül. Ausztriában szigorítottak a szabályokon, de néhány könnyítéssel az ingázóknak. Magyarok online petíciót indítottak a határokon tapasztalható áldatlan állapotok javításáért.
Személyes pénzügyek Lassan, de biztosan tovább nő a magyarok száma Ausztriában 
Eidenpenz József | 2019. november 20. 06:06
A magyar munkavállalók száma ugyan szezonális okokból éppen visszaesett októberben Ausztriában, de ez alighanem csak átmeneti. Év per év alapon továbbra is nő a kint dolgozók létszáma. December közepétől sűrítik a Sopron felé tartó ingázó vonatokat, de más vonalakon is lesznek bővítések.
Makro / Külgazdaság Valami nagy gond lehet odaát – miért lassul az Ausztriába irányuló kivándorlás? 
Eidenpenz József | 2019. szeptember 19. 06:05
Már sok éve gyűjtjük az adatokat, de soha nem volt olyan alacsony az Ausztriában dolgozók számának 12 hónapos növekedése, mint most. Még egyre többen dolgoznak ugyan kint év/év alapon, de ez a folyamat lassul. Más országoknál hasonló a helyzet, mintha csúnya recesszió kezdődne.
Makro / Külgazdaság Európa a népek olvasztótégelye – Magyarország pedig az átjáróháza? 
Eidenpenz József | 2019. július 19. 06:05
Az Eurostat adatai szerint a Magyarországról elvándorlók jelentős része, évi sok ezer ember nem magyar állampolgár, hanem ukrajnai, szerbiai vagy ázsiai, afrikai születésű. A migráció valamivel csökkenő intenzitással ugyan, de folyik, a legtöbb tartózkodási engedélyt újabban ukránok kapták az EU-ban. De országokon belül is milliók ingáznak messzire.
Karrier Már megint a magyar dolgozók száma nőtt a legjobban Ausztriában 
Eidenpenz József | 2019. január 22. 06:06
Egy hónap alatt 34 ezer fővel kevesebb személyt foglalkoztattak Ausztriában az év végén, ám a magyarok azon kevesek közé tartoznak, ahol több ezer fős bővülést regisztráltak. Egy év alatt több mint hatezerrel több magyar kapott munkát odakint. Az egész osztrák munkaerőpiac is dinamikusan bővülni tudott.
Karrier Minden nyolcadik osztrák nyugdíj külföldre megy 
Eidenpenz József | 2018. november 20. 17:00
A magyar munkavállalók száma visszaesett októberben Ausztriában, de ez inkább csak a normális szezonalitás, minden ősszel ez van. Két csoport veszélyezteti előkelő helyünket az ottani munkaerő-piacon: a román állampolgárok száma nőtt jobban az utóbbi egy évben, mint a magyaroké, valamint az Ázsiából érkezetteké.
Karrier Jobban nőtt az ázsiai dolgozók száma Ausztriában, mint a magyaroké 
Eidenpenz József | 2018. augusztus 24. 13:13
Hát persze, hogy megint csúcs dőlt, már 96 637-en voltak az Ausztriában dolgozó magyarok júliusban, ami az előző havi rekordnál is több kétezer fővel. Lassan beérjük a németeket, akik létszámban a csúcsot tartják. Az ázsiai ás afrikai kontinensről érkezők lehetnek a legnagyobb riválisaink, gyorsuló ütemben nőtt a számuk.
Karrier Történelmi csúcs: sosem dolgozott még ennyi magyar Ausztriában 
Eidenpenz József | 2018. július 24. 15:27
Az eddigi legmagasabb szintre ért az Ausztriában dolgozó magyarok száma, egyik országból sem jött ennyi új alkalmazott júniusban. Ennek nagy része azonban szezonális munkaerő, esetleg ingázó lehet, más területekről egyenletesebben érkeznek az emberek. Főleg Romániából és Ázsiából. A legtöbb ingázó nem akar felhagyni ezzel.
Karrier Megint nagyon megugrott az Ausztriában dolgozó magyarok száma 
Eidenpenz József | 2018. június 27. 06:06
Majdnem annyival, 5500 fővel 90 ezer fölé nőtt az Ausztriában hivatalosan dolgozó magyarok száma, mint amennyivel az utóbbi hónapokban szezonális okokból csökkent. Így alighanem egy-két hónap múlva újra megdőlhetnek a rekordok. A magyarok száma sokkal jobban nőtt, mint bármely más ország polgáraié, kivéve magukat az osztrákokat.
Karrier Soha nem dolgozott még ennyi magyar Ausztriában 
Eidenpenz József | 2018. április 18. 14:33
Megint rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma, de csak kétszáz fővel, több más ország polgáraiból ezrek találtak kint állást. A szokásos szezonális csúcs nem minden ország munkavállalóinál jelentkezik, de a magyarokon kívül mások is dolgoznak idényszerűen. A munkaerő-piaci növekedést az elmúlt években szinte csak a külföldiek adták.
Személyes pénzügyek Új rekord, minden korábbinál több magyar dolgozik Ausztriában – de mennyi ingázik? 
Eidenpenz József | 2017. március 20. 06:07
Februárban több mint 84 ezer magyar állampolgár dolgozott Ausztriában, ami új rekord, soha nem jegyeztek fel ekkora számot. Ugyanakkor majdnem 71 ezren kint is laktak, akik között viszont akadnak gyerekek és nyugdíjasok is. Az ingázók száma így közel 35 ezer lehet, és akkor még nem számoltuk a feketén dolgozókat.
Karrier Távol élsz a munkahelyedről? Könnyítettek a lakhatási támogatás feltétein  
Privátbankár.hu | 2017. január 13. 14:36
Mától több pontos is változott a feltételrendszer.
Karrier Ötezer fővel kevesebb magyar dolgozott októberben Ausztriában 
Eidenpenz József | 2016. november 16. 20:30
Októberben jelentősen visszaesett ugyan a magyar munkavállalók száma Ausztriában, jobban, mint bármely más ország polgáraié. Ám ha év/év alapon nézzük, akkor megint a magyarok száma nőtt a legjobban. Nyomunkban a szerbek és a románok, lemaradóak nem igazán vannak. Lehet, hogy a menekültek nemsokára nagy konkurenciát jelentenek?
Karrier Sosem dolgozott még ennyi magyar Ausztriában 
Eidenpenz József | 2016. augusztus 24. 15:00
Az Ausztriában hivatalosan dolgozó magyar állampolgárok létszámának új csúcsa 82 ezer fő, ez 1808 fővel több az egy hónappal korábbinál és több mint 6300 fős növekedés egy év alatt. Kevesebben lettek a románok és a törökök, többen a jugoszláv utódállamok polgárai, valamint a szlovákok és a lengyelek. De alighanem a menekültek is.
Karrier Egy nagyvárosnyi magyar él már ausztriai munkából 
Eidenpenz József | 2016. július 20. 13:07
Júniusban elérte a 80 ezret az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók száma, ami új történelmi rekord. Egyúttal meglehetősen nagy ugrás a májusi 75 ezerhez képest, egyik konkurens országból sem érkezett ennyi új munkavállaló. Az előző év azonos hónapjához képest is nagy a változás.
Vásárló Ingázol? Így töltsd ki értelmesen az időt! 
Privátbankár.hu | 2016. július 1. 12:54
Utálsz ingázni a munkahelyed és a lakásod között? Nem kell elköltöznöd vagy más állás után nézned – elég, ha megváltoztatod a hozzáállásod a reggelhez.
Karrier Ausztria tényleg a saját sikerének lenne az áldozata? 
Eidenpenz József | 2016. június 15. 15:05
Májusban megint a magyar munkavállalók száma nőtt a legnagyobb mértékben a sógoroknál, a románok vagy a jugoszláv utódállamok messze lemaradtak, a menekültek még alig vannak ott a munkaerő-piacon. Az utóbbi hónapokban gyorsulni látszik a magyar munkaerő kivándorlása Ausztriába, de még mindig elmarad a pár évvel korábbi szinttől.
Ingatlan Hatalmas változás az albérleteknél: majd a főnököd bérel neked lakást? 
Privátbankár.hu | 2016. május 4. 12:44
Jobban jöhetnek ki a nem lakhelyükön dolgozók az új adójavaslatok alapján.
Karrier Menekülés a nagyvárosba: órákat is utazunk egy-egy munkahelyért 
Privátbankár.hu | 2016. május 2. 07:47
Egyre több ember kényszerül arra, hogy a lakhelyétől távol vállaljon munkát, ami így jócskán megdobja az utazás idejét.
Makro / Külgazdaság Nem a menekültek veszik el az osztrákok munkáját, hanem a magyarok 
Eidenpenz József | 2016. január 22. 16:45
Decemberben csökkent ugyan az Ausztriában dolgozó külföldiek száma, de a magyaroké több ezer fővel emelkedett, közel kerülve a nyári rekordhoz. Nagyobb riválisaink, mint a törökök, románok, lengyelek kevesebben lettek. A menekültek szinte labdába sem rúghatnak az ottani munkaerő-piacon, erre utal, hogy az Ázsiából érkezett dolgozók száma csak pár tucattal nőtt, az Afrikából származóké pedig egyenesen csökkent.
Makro / Külgazdaság Új csúcson a magyar gazdasági b..., akarom mondani, vendégmunkások száma 
Eidenpenz József | 2015. augusztus 18. 06:08
Minden eddiginél több, 75 ezer magyar dolgozott júliusban Ausztriában. Egyetlen más ország polgárainak sem nőtt ennyire a létszáma egy hónap alatt. Már év/év alapon is visszavettük a vezetést a románoktól. A létszámot tekintve a törököket már rég leköröztük, az ex-jugoszlávok együtt és a németek még hátra vannak.
Karrier Kiszorítják a magyarokat Ausztriából? 
Eidenpenz József | 2015. április 29. 08:27
Általában tél közepén és nyár közepén van csúcs az osztrák foglalkoztatásban a turizmus miatt, az idén télen azonban sok év után először nem ért el új rekordot a magyarok száma. Márciusban csökkent a létszámuk, miközben több ezer román és lengyel állampolgár érkezett.
Karrier Megvan, mennyien ingáznak Ausztriába – a románokkal versenyzünk 
Eidenpenz József | 2015. április 8. 06:09
Mostanában főleg a románokkal versenyzünk az osztrák munkaadók kegyeiért, februárban is nőtt a magyar dolgozók száma, de a románoké megint kicsit jobban. Kis híján megdőlt a nyári rekord, de mégsem. A legtöbb bevándorló német, de végre megbecsülték az ingázók számát.
Karrier Kétszer annyi román állampolgár kapott munkát Ausztriában idén, mint magyar 
Eidenpenz József | 2014. december 30. 06:10
Hónapok óta csökken a magyar állampolgár munkavállalók száma Ausztriában, igaz, a téli idegenforgalmi szezon még csak most kezdődött. A Romániából érkezett dolgozók száma viszont egyértelműen ütemesebben bővült az idén, egy év alatt több mint tízezerrel. A németeknél új vita tört ki a bevándorlókról.
Adó Csepreghy szerint senkit nem vág földhöz a fizetős M0-ás 
Privátbankár.hu | 2014. december 11. 15:38
A januártól évi ötezer forintért vásárolható megyei autópálya-matrica egy hónapra eső díja alig több, mint 400 forint, ennyiért az agglomerációból munkába járók nem térnek át a mellékutakra – állítja Csepreghy Nándor helyettes államtitkár.
Karrier Majdnem hetvenezerre ugrott az Ausztriában dolgozó magyarok száma 
Eidenpenz József | 2014. augusztus 22. 06:09
Egy nagyobb ugrással újabb rekordot döntött az Ausztriában hivatalosan dolgozó magyar állampolgárok száma, már 69 954 fő volt, de egy éves összehasonlításban a románok is eléggé jönnek fel. Az osztrák turizmusban érdekeltek erősen panaszkodnak a feketefoglalkoztatásra, így a valós szám ennél magasabb lehet.
Karrier Versenyzünk a munkáért Ausztriában a románokkal 
Eidenpenz József | 2014. június 25. 06:05
Némi szezonális csökkenés után májusban ismét alaposan megnövekedett az Ausztriában dolgozó magyarok száma, ezúttal sokkal nagyobb mértékben, mint a román vagy lengyel állampolgároké. A németek és ex-jugoszlávok is belehúztak, a törökök kissé hátrébb szorulnak.
Karrier Ausztriában dolgozó magyarok: van, aki biztosított, van, aki a parkban alszik 
Eidenpenz József | 2013. december 31. 09:26
A hivatalos statisztika szerint 57 ezer közelébe csökkent az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma, de ez valószínűleg a holtszezonnak köszönhető, a korábbi visszaeséseket eddig újabb és újabb csúcsok követték. Sok lehet a feketemunkás, hajléktalan és a kölcsönzött dolgozó is.
Karrier Ahol csak 3,3 százalékos a magyar munkanélküliség - a külföldit küldik el először? 
Eidenpenz József | 2013. november 21. 18:01
Októberben 30 ezerrel kevesebb dolgozót foglalkoztattak Ausztriában, a csökkenés fele a külföldiekre jutott. Azon belül is a legnagyobb létszámban, 4000 fővel a magyar foglalkoztatottakat építették le. Mindez azonban inkább szezonális, így is többen dolgoztak, mint egy évvel ezelőtt vagy éppen januárban.
Karrier Megtört a trend? Négyezerrel kevesebb magyar dolgozott Ausztriában 
Eidenpenz József | 2013. május 21. 06:10
Az előző hónapban több mint négyezer fővel csökkent az Ausztriában foglalkoztatott magyar állampolgárok száma. Ennek oka főleg szezonális lehet, mert a határszélen és Bécsben folytatódott a növekedés, inkább a távolabbi, idegenforgalomban élen járó területeken volt jellemző a visszaesés.
Vásárló Szervusz vízibusz: hamarosan a Dunán is megindulhat a tömegközlekedés 
Privátbankár.hu | 2012. április 23. 09:57
Három-öt percenként érkeznének csúcsidőben a fővárosi kikötőkbe az agglomerációból bő másfél év múlva azok a katamaránok, amelyeket egy magyar cég gyártana és működtetne - állítja a Duna-Express Konzorcium vezetője.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG