3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az eddigi legmagasabb szintre ért az Ausztriában dolgozó magyarok száma, egyik országból sem jött ennyi új alkalmazott júniusban. Ennek nagy része azonban szezonális munkaerő, esetleg ingázó lehet, más területekről egyenletesebben érkeznek az emberek. Főleg Romániából és Ázsiából. A legtöbb ingázó nem akar felhagyni ezzel.
Bécs, Főpályaudvar

Ha nyár, akkor rekord. Júniusban 94 534 fővel az eddigi legmagasabb szintre ért az Ausztriában dolgozó magyarok száma. Az eddigi csúcs márciusban volt, 91 715 fővel, de az előző években általában új és új rekord született a nyár utolsó hónapjában is, így lehet, hogy az idén is folytatódik még a növekedés.

A növekedés 4200 fő májushoz képest és 6700 fő tavaly júniussal összehasonlítva. A növekedési ütem azonban inkább csökkent kicsit, év/év alapon inkább 7000-8000 között szokott lenni mostanában.

Feltehetően visszahúzó erőt jelent, hogy megindultak a hazai bérek, illetve sokan, akik beszéltek nyelveket és versenyképes volt külföldön a tudásuk, már korábban elmentek. De erős a konkurencia más nemzetek részéről is.

Románok és menekültek

A román állampolgárok száma egy hónap alatt jóval kevésbé nőtt ugyan, mint a magyaroké, de év/év alapon 7600 fővel lettek többen, azaz hosszabb távon jobban emelkedett a létszámuk. Az Ázsiából érkezettek, akiket nem részleteznek országonként, de nagyrészt menekültek lehetnek, 8088 új álláshoz jutottak egy év alatt.

Ezekből az országokból nyilván nem ingáznak és kevesebb szezonális munkát végeznek a dolgozók, így a növekedésük egyenletesebb. Egy hónap alatt egyébként mintegy 30 ezer új munkahely keletkezett, ebből 17 ezret külföldiek töltöttek be, a többit osztrák állampolgárok. Egy év alatt pedig 83 ezer új munkahelyből majdnem 54 ezer lett külföldieké.

Néha kell magyar tudás

A magyarok egyébként 12 százalékát teszik ki az összes külföldi munkavállalónak, de csak 2,5 százalékát az összes ausztriai alkalmazottnak. Vagy az ottani sok magyar miatt, vagy a Magyarországra is értékesítő osztrák vállalkozások miatt, de meglepően sok állást hirdetnek magyar nyelvtudással is.

A Jobble osztrák közvetítő adatbázisában 984 ilyen ajánlat van, ez a majdnem 67 ezer szabad állás másfél százaléka. Sok szellemi munkást keresnek, ügyfélszolgálatostól fordítóig, szerelőtől titkárnőig, külkereskedőtől szállítmányozás-felügyelőig. Néhány másik álláskereső portálon azonban jóval kevesebb, magyar nyelvet igénylő ajánlatot láttunk.

Tovább ingáznak

Egy áprilisi felmérés szerint, amely az ÖGB Burgenland és a MASZSZ magyar szakszervezeti szövetség megbízásából készült, a Nyugat-Magyarországról Burgenland tartományba ingázó magyarok már nem akarnak a hazájukban dolgozni – írta a BVZ.at. Az ingázás közép– és hosszútávon várhatóan folytatódni fog.

Jogbiztonság

A becslések szerint 20 ezer magyar ingázik naponta, 300-an vettek részt a körkérdésben, és 71 százalékuk mondta, hogy nem akar otthon dolgozni. Átlagosan napi 90 percet utaznak, hogy az otthoni bérek 2-4-szeresét megkeressék.

Dicsérték az osztrák kollektív szerződések által nyújtott jogbiztonságot is. Majdnem háromnegyedük szakképzett, ami növeli az otthoni munkaerő-hiányt. A 45 százalékuk már legalább öt éve dolgozik a sógoroknál, de kiköltözni nem szeretnének.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG