Bérek
Makro / Külgazdaság Elege lett az orvosoknak, egynapos sztrájkot tartanak Szlovéniában 
Privátbankár.hu | 2024. január 9. 14:01
Szlovénia legtöbb egészségügyi intézményében kedden egynapos figyelmeztető sztrájkba kezdtek az orvosok, amiért nem történt előrelépés a bérrendezés terén a kormánnyal - jelentette a szlovén közszolgálati televízió.
Makro / Külgazdaság Elbocsátási hullám indulhat a hazai építőiparban 
Privátbankár.hu | 2023. október 16. 17:33
Mi akadályozza a hazai építőipari cégeket abban, hogy talpon maradjanak? Miért növekszik a bérnyomás és a lánctartozás az ágazatban? Mennyi cég tervez most elbocsátást? Mi vártható a kiskereskedelemben az év hátralévő részében. Mi lesz a kisebb magyar boltokkal és miért öntik a pénzt a befektetők a kereskedelmi parkokba. Ezekről adott körképet munkatársunk, Mester Nándor a Trend Fm Reggeli monitor című adásában.
Benchmark Bod Péter Ákos: az inflációért a bérek felelősök vagy a profitok? 
Bod Péter Ákos | 2023. április 6. 05:48
Az energiaárakra egyre kevésbé lehet fogni a továbbra is dübörgő magyar inflációt. A kormányzat a saját felelőssége helyett várhatóan másokat fog okolni. Bod Péter Ákos aktuális írásában azt vizsgálja, hogy a növekvő béreknek vagy a vállalati profitoknak mekkora árfelhajtó hatása van.
Benchmark Bod Péter Ákos: a magyar bérek alacsonyak és a jövedelmek is, ez a baj 
Bod Péter Ákos | 2022. november 7. 05:38
Felhördülést váltott ki a napokban az a kijelentés, hogy a versenyképességünk alapja az olcsó bér, amelyet kiegészíthetünk azzal, hogy a kormány emellett az alacsony adószintet tartja fontosnak. Bod Péter Ákos aktuális írásában azt vizsgálja, hogy ez az állítás megállja a helyét, netán éppen ennek ellenkezője igaz, és az alacsony bérek a leszakadást jelzik.
Makro / Külgazdaság A fizetések még bőven bírják az elszálló árakat 
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 23. 09:05
Jobban nőnek a bérek, mint emelkednek az árak.
Makro / Külgazdaság Júniusban még verte az inflációt a bérnövekedés 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 09:00
Ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) most közzétett adataiból.
Makro / Külgazdaság A bérrobbanás nagyot lök idén a magyar gazdaságon 
Király Béla | 2022. május 2. 11:54
A kormány és a jegybank prognózisánál is optimistább előrejelzést tett közzé a Magyar Bankholding hétfőn tartott sajtótájékoztatóján. A bankcsoport elemzői szerint a gazdasági növekedés a bizonytalanságok ellenére 5,9 százalékos lehet. Ugyanakkor az infláció esetében a Magyar Bankholding szakértői a piaci konszenzusnál némileg optimistábbak.
Vállalat A minimálbér-emelés kirúgással is jár a cégeknél?  
Privátbankár.hu | 2022. január 6. 16:38
Hazai vállalkozások árulták el idei terveiket.
Személyes pénzügyek Jól jártak a bérből és fizetésből élők októberben 
Privátbankár.hu | 2022. január 4. 09:37
2021 októberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 431 300, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 286 800 forint volt, mindkettő 8,5 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A bruttó keresetek a vállalkozások körében 6,9, a költségvetésben – az egyes előmeneteli rendszerek ütemezett béremeléseivel összefüggésben – ezt meghaladóan, 9,4 százalékkal nőttek. 2021. január–októberben a bruttó átlagkereset 428 900, a nettó átlagkereset 285 200 forintot ért el, mindkettő 8,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.
Személyes pénzügyek Pénzesőben bíznak a fiatalok 
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 08:37
A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következő időszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínűsít - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A pesszimisták, vagyis a fizetéscsökken számítók aránya nagyon alacsony, mindössze 4 százalékos.
Személyes pénzügyek Erre költötték a háztartások a növekvő béreiket 
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 18:12
Annak ellenére, hogy a hazai bérek átlagban nominálisan 7,2, reálértéken 6,3 százalékkal nőttek a második negyedévben, a kiskereskedelmi forgalom még mindig nem állt vissza a koronavírus-járvány előtti szintre – állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a legfrissebb inflációs jelentésében. Egyúttal feltárta, hogy akkor mi is lett ezekkel a többletpénzekkel.
Makro / Külgazdaság Egy kalap alá vették Orbán Viktorék a rendőröket a gyermekes családokkal 
Privátbankár.hu | 2021. július 17. 14:56
A rendvédelmi dolgozók is csak akkor kapnak 2022 elején hat havi pluszbért, fegyverpénzként, ha a GDP az idén legalább 5,5 százalékkal növekszik a tavalyi évhez képest.
Makro / Külgazdaság A munkaerőhiány miatt erőteljesen nőhetnek a bérek 
MTI | 2021. június 29. 15:37
Már az év közepe táján visszatérhet a munkaerőhiányos gazdasági környezet, amelyben ismét a bérek emelésére kényszerülnek a cégek - ezt a következtetést vonták le a legfrissebb munkaerőpiaci adatokból piaci elemzők.
Személyes pénzügyek 8,7 százalékkal nőtt az átlagbér a tavalyihoz képest márciusban 
MTI | 2021. május 28. 09:12
289 400 forint volt a nettó.
Személyes pénzügyek 414 ezer forintra emelkedett a bruttó átlagfizetés februárban 
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 09:36
A KSH adatai szerint a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset is 9,8 százalékkal nőtt egy év alatt.
Személyes pénzügyek Csapdahelyzetet is teremtett az idei minimálbér-emelés 
Valkai Nikoletta | 2021. február 26. 18:34
Miután a 2021-es minimálbér elfogadásának folyamata a korábbi évektől eltérően zajlott, csak jövő héten érkeznek a megemelt fizetések. A kötelezően adandó legkisebb bérek meghatározásának csúszása persze hatással vannak az egyes ágazatok béregyeztetéseire is. A tárgyalásokat a romló munkaügyi kapcsolatok is megnehezítik.
Személyes pénzügyek Bértárgyalások: nagyon messze vannak az álláspontok 
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 24. 17:54
Távol álltak egymástól a munkaadói és a munkavállalói oldal javaslatai: míg előbbiek a jelenlegi bizonytalan helyzetben nem látnak rá reális esélyt, hogy január 1-től bért emeljenek, addig a szakszervezetek 10 százalék körüli minimálbér és garantált bérminimum emelésben gondolkodnak - derült ki a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát követően kedden.
Makro / Külgazdaság Óriási béremelést kapnak az orvosok, de megszűnik a hálapénz 
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 4. 07:13
A miniszterelnök elfogadta az orvosi kamara javaslatait, így korábban soha nem látott bérrendezésre kerülhet sor.
Makro / Külgazdaság Tíz éve nem tudnak inflációt csiholni Nyugaton, itthon folytatódhat a forint leértékelgetése 
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 12:23
A világ nagy részén hasztalan próbálnak a jegybankok inflációt gerjeszteni, hiába növelik a pénzmennyiséget és tartják alacsonyan a kamatokat. Nálunk ez sikerült, de nemsokára eljöhet az inflációs csúcs az Amundi szerint. Ha megáll az infláció emelkedése, akkor viszont a forint lassú gyengítése előtt is újra megnyílik a tér. Nem sok jót várnak a bérek frontján, és az “akciós” hazai részvények átárazódása is bizonytalan.
Pénzügyi szektor A bérek is célba érhetnek 5 másodpercen belül 
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 1. 17:48
Szeptember 1-jétől ugyanis már nemcsak a lakossági, hanem a vállalati átutalások is bekerülhetnek az azonnali fizetési rendszerbe, már ha a céges számlát vezető bank felkínálja e szolgáltatást.
Makro / Külgazdaság A nyugdíjakat és a béreket március 2. után sem utalják azonnal  
Csabai Károly | 2020. február 25. 10:59
Ennyi idő alatt a kezdésnél csak a legfeljebb 10 millió forint értékű, elektronikusan benyújtott, nem értékpapírokra vonatkozó átutalásoknak kell átérniük az egyik magyar pénzintézettől a másikhoz. 
Makro / Külgazdaság A munka ára: ennyibe kerül egy magyar dolgozó 
Székely Sarolta | 2020. február 8. 12:10
Mibe kerül a magyar munkavállaló? És egy román, vagy szlovák? Cikkünkből megtudja, mennyire olcsó a hazai foglalkoztatás. A munkaerővel kapcsolatos adózási információk minden újonnan alakuló, bővítést tervező vagy külföldön beruházni vágyó vállalkozás számára kulcsfontosságúak.
Személyes pénzügyek A nap grafikonja: Mit ér a bér? Mit ér a nyugdíj? 
Eidenpenz József | 2020. január 31. 17:53
Hogy jön a Lidl tulajdonosa a magyar átlagbérhez? Miért kell egészséges gyanakvással fogadni a hivatalos átlagbér-adatokat? Mennyi a háztartások átlagjövedelme, beleértve a nyugdíjasokat is? Elmagyarázzuk.
Makro / Külgazdaság Több mint 400 ezer forint volt a bruttó átlagfizetés novemberben 
Privátbankár.hu | 2020. január 31. 09:20
A prémiumok és jutalmak miatt 13,9 százalékkal nőttek akkor a keresetek.
Személyes pénzügyek Sikerült végre elinflálni a budapesti jegyeket és bérleteket? Hát nem 
Eidenpenz József | 2020. január 27. 06:08
Sok éve nem emelték Budapesten a tömegközlekedési árakat, ami jó a fogyasztóknak. Azt azonban még így sem lehet mondani, hogy alacsonyak lennének a tarifák a fizetésekhez képest. Új, 16 európai fővárosra kiterjedő adatgyűjtésünk szerint a budapesti bérlet a negyedik legdrágább. A jegyek pedig még mindig özönvíz előtti mintát követnek.
Személyes pénzügyek Könnyebben mondtak búcsút munkahelyüknek tavaly a magyarok 
Privátbankár.hu | 2020. január 18. 14:40
Intenzív évet zárt tavaly az álláshirdetési és - keresési piac. A jelentkezők száma közel tizedével emelkedett az előző évhez képest, míg a cégek automatizálási szándéka magasabb fordulatszámra kapcsolt. Az év jellemző tendenciáinak markáns eleme, hogy a munkáltatók nyitottabbá váltak az atipikus foglalkoztatási formákra.
Személyes pénzügyek 1800 fővel többen dolgoztak a magyar McDonald's-nél – de mennyiért? 
Privátbankár.hu | 2020. január 18. 09:49
A magyarországi McDonald's teljes GDP-hatása 2014 és 2018 között elérte a 153,4 milliárd forintot. Különböző adók és járulékok formájában 2009 és 2018 között a vállalat és franchise partnerei 82,6 milliárd forintot fizettek be a magyar államháztartásba, miközben több mint 27 milliárd forint értékben végeztek beruházásokat.
Személyes pénzügyek Különös jelenség – a magyar fürdők a legdrágábbak a fizetésekhez képest 
Eidenpenz József | 2020. január 12. 06:06
A közbeszerzések kapcsán a fővárosi fürdők is reflektorfénybe kerültek. Ehhez találtunk egy érdekes adalékot, mely szerint a bérekhez képest az egyik legdrágábbak a budapesti fürdők. Még a hazai kedvezménykártyával is csak középmezőnyben vagyunk. A turisták verik fel az árakat? Vagy a bérek túl alacsonyak?
Makro / Külgazdaság A képviselői béreket már sikerült felzárkóztatnia az Orbán-kormánynak Európához 
Székely Sarolta | 2019. augusztus 16. 14:03
Nagyon elszakadt egymástól az átlagbér és a képviselők fizetése Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Annyira dübörögnek a magyar bérek, hogy 10 év után éppen hogy visszaértek a válság előtti szintre 
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 5. 16:20
A nagy magyar bérrobbanás csak a dolgozók egy részét érinti, a teljes kép már nem ennyire rózsás.
Vállalat Eladja üdülőit a Magyar Posta, hogy legyen miből kifizetni a béreket  
Privátbankár.hu | 2019. július 6. 12:35
20 ingatlantól válnak meg.
Makro / Külgazdaság Vastag a boríték? Megnéztük, mennyivel emelkedett Kövér és Áder alatt a dolgozók bére 
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2019. május 15. 14:49
Tavalyhoz képest valamivel nagyobb létszám és vaskosabb boríték rajzolódik ki a Országgyűlés Hivatalának kereseti statisztikáiból. A vezető beosztású dolgozók bére jobban nőtt, mint a beosztottaké, akik így sem panaszkodhatnak: átlag 400 ezer forint fizetést vihetnek haza havonta. A Köztársasági Elnöki Hivatalnál és az Országgyűlési Őrség alá tartozó rendvédelmi szerveknél dolgozók még ennél is többet keresnek.
Személyes pénzügyek Havi 360 ezret visz haza egy átlagos séf Magyarországon 
Privátbankár.hu | 2019. március 26. 08:25
Több a fizetésük, mint az üzletvezetőké. És a vendéglátóipar bérezése Budapest-vidék viszonyban elég kiegyenlített.
Makro / Külgazdaság Sose voltak ilyen jók a magyar fizetések? 
Privátbankár.hu | 2019. március 21. 07:45
Magyarországon nőhettek a legnagyobb mértékben a bruttó keresetek az unióban.
Vállalat Tesco, Aldi, Lidl, Spar: hol adják a legjobb fizetést?  
Privátbankár.hu | 2019. március 12. 11:07
A legfrissebb adatok szerint az Aldi adja a legnagyobb bért dolgozóinak. És a többiek?
Vállalat Ilyen is van: a Google kevesebb bért fizetett a férfiaknak, mint a nőknek 
Privátbankár.hu | 2019. március 5. 09:41
Ugyanazért a munkáért.
Makro / Külgazdaság Nem minden magyarnak álom a magas fizetés – itt vannak a számok  
Privátbankár.hu | 2019. február 9. 09:03
A hazai gazdasági kapacitás egyik legnagyobb korlátja a munkaerőhiány. Kevés az igazán jó szakember, a képzett, tapasztalt munkaerő. A cégeknek azon kell dolgozniuk, hogy vonzóvá váljanak, mert csak így lehet esélyük arra, hogy megszerezzék a legjobbakat. Milyenek a hazai munkabérek és azok terhei Európai összehasonlításban?
Vállalat Kifizetődő volt tavaly is az MNB-ben dolgozni 
Privátbankár.hu | 2019. január 29. 17:59
A mintegy 600 ezer forintos 2018 decemberi jegybanki bruttó átlagkeresetek csaknem a duplája volt az országosnak.
KKV Jobban keres egy benzinkutas egy ruhaboltosnál 
Privátbankár.hu | 2019. január 2. 15:01
A Blokkk.com kiskereskedelmi szakportál készített egy összefoglalót a legkisebb boltosok fizikai dolgozóinak átlagkeresetéről. Eszerint jelenleg még a 190 ezer forintot sem éri el a kisboltosok átlagfizetése, de az 50 főnél kisebb boltos vállalkozások is alatta mozognak.
Karrier Óriási a bérszakadék – a nők két hónapig ingyen dolgoznak  
Privátbankár.hu | 2018. október 27. 12:16
Az Európai Unióban a nők az átlagos órabéreket tekintve még ma is 16,2 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a férfiak. Az Európai Bizottság szerint Magyarországon valamivel kedvezőbb a helyzet, a nemek közötti bérkülönbség 14 százalék, vagyis alacsonyabb az uniós átlagnál.
Makro / Külgazdaság 326 ezer forintot keres egy átlag magyar  
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 20. 09:13
Továbbra is a pénzügyi, biztosítási területen lehet a legjobb fizetéseket kapni.
Makro / Külgazdaság Megint nagyot nőttek a magyar fizetések – hol lehetett a legjobban keresni? 
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 22. 09:10
Közel 12 százalékkal nőtt az átlagkereset az első félévben.
Karrier Ez már a kampány? Béremeléssel kecsegtetnek 
Privátbankár.hu | 2018. július 28. 11:33
Csath Magdolna közgazdász szerint a jövő évi költségvetés további bérnövekedésre ad lehetőséget, a fizetések emeléséhez a bérekhez kapcsolódó adók és járulékok csökkenése is utat nyit majd.
Karrier Történelmi csúcs: sosem dolgozott még ennyi magyar Ausztriában 
Eidenpenz József | 2018. július 24. 15:27
Az eddigi legmagasabb szintre ért az Ausztriában dolgozó magyarok száma, egyik országból sem jött ennyi új alkalmazott júniusban. Ennek nagy része azonban szezonális munkaerő, esetleg ingázó lehet, más területekről egyenletesebben érkeznek az emberek. Főleg Romániából és Ázsiából. A legtöbb ingázó nem akar felhagyni ezzel.
Karrier Kivándorlóink kérték – négy és fél millió forinttal több lehet a fizetésük 
Privátbankár.hu | 2018. július 23. 16:50
A fejlett társadalmak elöregedése azt eredményezheti, hogy nagyon nagy lesz a keletje a jól képzett munkaerőnek. Ez pedig azzal járhat, hogy a munkaadóknak sokkal többet kell ígérniük, nagyon megugorhatnak a fizetések. Németországban például fejenként 13 700 euróval. De jobban terjed majd a robotika is, például magyarországi gyárakban.
Makro / Külgazdaság Te mennyivel keresel többet? Ennyit nőttek a magyar fizetések  
Privátbankár.hu | 2018. június 18. 08:02
Nálunk csak Románia és Lettország végzett jobban az EU-ban.
Makro / Külgazdaság Kegyetlen munkaerőhiány a Balatonon: ki sem nyitnak az üzletek? 
Privátbankár.hu | 2018. június 6. 08:33
Egyre égetőbb probléma a munkaerőhiány a térségben, a szakképzett dolgozók inkább külföldön kamatoztatják tudásukat, amit minőségben nem pótolhatnak a diákmunkások. Sok vendéglátó egység később kezdi a szezont, a legtöbb üzlet képtelen minden nap nyitva tartani. A bérigények máris az egekbe szöktek, ez azonban a termékek árán is meglátszódik majd.
Makro / Külgazdaság Jobban élünk végre, mint négy éve, vagy nyolc? 
Eidenpenz József | 2018. április 6. 06:06
A jó hír, hogy az utóbbi években az alacsonyabb és a magasabb jövedelmek nagyjából egyformán emelkedtek, három év alatt 12-18 százalékkal, tehát most végre tényleg jobban élünk, mint négy éve. Sőt mintegy nyolc évre visszatekintve is igaz ez, de a szegényebbeknél csak egészen minimális mértékben. Sokan csak 2016-ban érték el a 2009-es vagy 2010-es szintet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG