Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Szeptember 1-jétől ugyanis már nemcsak a lakossági, hanem a vállalati átutalások is bekerülhetnek az azonnali fizetési rendszerbe, már ha a céges számlát vezető bank felkínálja e szolgáltatást.

Mától újabb jelentős változások indulhatnak el a mindennapi bankolásban. Mint arról lapunk már korábban beszámolt, bővül azon átutalások köre, amelyek az idén március 2-án debütált azonnali fizetési rendszerben (afr) teljesülnek. Szeptember 1-jétől már a rendszeres átutalások, és az úgynevezett értéknapos utalások is legfeljebb 5 másodpercen belül célba érhetnek. Emellett a magyarországi cégeknél, vállalkozásoknál is változhat a mindennapi bankolás, ugyanis a fizetések is azonnal megérkezhetnek. Szeptember 1-jétől az azonnali fizetési rendszerben elindíthatóak az úgynevezett kötegelt átutalások, azaz egyszerre több bankszámlaszámra is mehetnek egyidőben az utalások - derül ki a money.hu összefoglalójából.

Suhanhatnak immár a vállalati pénzek isSuhanhatnak immár a vállalati pénzek is

Kimaradnak a nyugdíjak

„Fontos különbséget tenni az azonnali fizetési rendszer márciusi indulása és a mostani bővülése között. A maximum 10 millió forintos, belföldi lakossági forintátutalások március óta azonnal, 5 másodpercen belül megérkeznek, ezek a tranzakciók automatikusan az azonnali rendszeren keresztül bonyolódnak. Szeptembertől a kötegelt átutalások indítása egy lehetőség a bankok számára. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan bankok, amelyek a vállalati ügyfelek egyszerre, több számlaszámra küldött utalásait teljesítik az azonnali fizetési rendszerben, de vannak, amelyek még nem” - mondta Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője.

Lapunk körkérdésére a hazai nagybankok közül csak három bank, a Budapest Bank, a K&H és az OTP jelezte, hogy szeptember 1-jétől teljesíti azonnal a vállalati kötegelt átutalásokat.

Fontos az is, hogy - egyes híresztelések ellenére - a bankszámlákra utalt nyugdíjak sem kerülnek be az azonnali rendszerbe, azok továbbra is az úgynevezett éjszakai rendszeren keresztül érkeznek meg az érintettek számlájára.

Hatalmas piacot érint a változás

Nagyon sok céget érinthet az új lehetőség: a vállalkozásoknak Magyarországon kötelező bankszámlával rendelkezniük, idén júliusban pedig közel 308 ezer több mint 1 főnek munkát adó vállalkozás volt Magyarországon. Persze köztük akadhatnak kivételek, például azok a cégek, amelyek bankja szeptembertől nem élesítette a kötegelt átutalásokat. Vagy azok, amelyek készpénzben fizetnek az alkalmazottaknak.

Nemcsak a vállalkozások számából, hanem az átutalási forgalomból is látható, hogy óriási piacot érint a változás. A magyar jegybank hivatalos adatai szerint az idei első negyedévben összesen közel 66 millió egyedi forintátutalást kezeltek a bankok, ami éves szinten 3, ötéves összevetésben pedig 26 százalékos emelkedést jelent. Látványosabb az egyedi forintátutalások összegének változása: az idei első negyedéves több mint 172 ezer milliárd forint 12 százalékos éves emelkedést jelent, 2015 első három hónapjához képest pedig majdnem 40 százalékos gyarapodásról van szól.

A money.hu szerint a vállalati kötegelt, valamint a rendszeres és értéknapos átutalásokat érintő változás miatt sok tranzakció kerülhet át az úgynevezett napközbeni átutalási rendszerből az azonnaliba, és a jövőben várhatóan még többen térhetnek át az elektronikus banki csatornák használatára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Csányi Sándor: az OTP-t érdekli a Commerzbank leányának megvásárlása
Csabai Károly | 2021. március 5. 11:51
A legnagyobb hazai hitelintézet 2020-as évét értékelő sajtótájékoztatóján az elnök-vezérigazgató azt is elárulta, tőkehelyzetük lehetővé teszi, hogy a tavaly elmaradt osztalékot az idén várhatóval együtt kifizessék a jegybank által ajánlott türelmi idő lejárta, azaz 2021. szeptember 30. után, s emellett még tovább terjeszkedjenek. Három országban vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP. Az idén lesznek bejelentések - helyezte kilátásba Csányi Sándor.
Pénzügyi szektor Kevesebbet költöttek, többet tettek félre az Erste ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 13:45
Ez is a koronavírus-járvány hatása. A kisvállalkozók hitelfelvételét fogta vissza jobban a Covid, a mikrovállalkozások 2020-ban 18 százalékkal kevesebb hitelt vettek fel, mint egy évvel korábban. 
Pénzügyi szektor Magyarországról is kivonulhat a Commerzbank?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 18:57
Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta hétfői számában a Handelsblatt című német üzleti lap.
Pénzügyi szektor A K&H-nál percek alatt lehet online számlát létesíteni
Privátbankár.hu | 2021. február 23. 09:48
Néhány perc alatt bárki, bárhonnan, bármikor megnyithatja a bankszámláját, amihez azonnal használható digitális bankkártya is jár, anélkül, hogy bankfiókba kellene mennie, köszönhetően a K&H új fejlesztésének.
Pénzügyi szektor Marad a tőzsdén az MKB és az óriásbank is a parkettre mehet
Csabai Károly | 2021. február 19. 16:19
Bár a Magyar Bankholding MKB Bankra tett nyilvános vételi ajánlatát az egyetlen rajta kívüli részvényes, az MKB Bank MRP Szervezet visszautasította, az MKB-ból, a Takarékbankból és a Budapest Bankból álló társaság így is hatalmas, 97,19 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik az MKB-ban. Amelyet ennek ellenére nem áll szándékában kivezetni a tőzsdéről - derült ki a lapunk kérdésére adott válaszból. 
Pénzügyi szektor Felemás képet mutatnak a tavalyi lízingpiaci számok
Privátbankár.hu | 2021. február 11. 10:44
Bár 14 százalékos visszaeséssel zárta a múlt évet a magyarországi lízingpiac a koronavírus-járvány miatt, a 639 milliárd forintos finanszírozott összeg jóval meghaladja az előzetes becslésekben szereplő 550 -600 milliárd forintos összeget - közölte a Magyar Lízingszövetség. 
Pénzügyi szektor Átadták a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjakat
Privátbankár.hu | 2021. február 2. 13:10
A Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíj Program a koronavírus-járvány okozta szokatlan körülmények ellenére a 2020/2021-es tanévben is zavartalanul működik, sőt az MNB Alapítványának döntése értelmében a 2021/2022-es akadémiai évben is tovább folytatódik, méghozzá 30-ról 40 ezer forintra emelt havi ösztöndíjjal.
Pénzügyi szektor Megírtuk hogy kellene, fel is pörgetné a zöld finanszírozást az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 12:19
Nagyobb sebességre akarja ösztönözni a kereskedelmi bankokat az MNB a zöld finanszírozásban. Egy most megjelent vitairatában a megújulóenergia-termelésre vonatkozó banki lehetőségeket és kihívásokat tárja fel – rímelve lapunk legutóbbi cikkére, amiben képet adtunk a hazai ingatlanállomány állapotáról és felvázoltuk a hazai Zöld Biznisz potenciálját.
Pénzügyi szektor Immár tény, hogy Mészáros Lőrincék alkuszcége a Takarékbanknak dolgozik
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 14:50
Az elmúlt években a biztosítási alkuszok piacán gőzerővel nyomuló, Mészáros Lőrinc résztulajdonában álló Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. újabb fontos mérföldkőhöz érkezett. A 75 százalékos tulajdonában lévő HUNBankbiztosítás Közvetítő Kft. stratégiai partnerséget kötött a Takarékbankkal – amely egyébként tavaly május óta a kft egynegyednyi üzletrészének is a birtokosa –, mely alapján 2021. január 6-a óta már elérhető a biztosítási termékek széles palettája a Takarékbank fiókhálózatában.
Pénzügyi szektor Az MNB és Mészáros Lőrinc cégének levelei felzaklatták a biztosítási alkuszokat
Csabai Károly | 2021. január 16. 17:15
Az érintettek egy részében spekulációra adott okot, hogy a jegybanki megkereséssel egy időben a Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonában lévő Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. felajánlotta nekik, képviseli az érdekeiket. Lapunk forrásai szerint azonban az MNB, mint felügyelet egy 2018-ban a hazai jogrendbe átültetett európai irányelvek meglétét kívánta ellenőrizte, egyebek mellett azt, nem számítanak-e fel túl magas jutalékokat az alkuszok. Márpedig a piacon a Hungarikumot pont azok között tartják számon, amelyek ezt a gyakorlatot követik.
hírlevél