5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Annak ellenére, hogy a hazai bérek átlagban nominálisan 7,2, reálértéken 6,3 százalékkal nőttek a második negyedévben, a kiskereskedelmi forgalom még mindig nem állt vissza a koronavírus-járvány előtti szintre – állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a legfrissebb inflációs jelentésében. Egyúttal feltárta, hogy akkor mi is lett ezekkel a többletpénzekkel.

A kedvező munkaerőpiaci folyamatok ellenére a kiskereskedelmi forgalom továbbra sem érte el a koronavírus-válság előtti szintjét, a legfrissebb, júliusi adat alapján továbbra is 2,1 százalékkal elmaradt attól – szögezi le az MNB csütörtökön publikált inflációs jelentése. A második negyedévben, az alacsony tavalyi bázis következtében 7,3 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom.

A kiskereskedelmi forgalom, a reál nettó keresettömeg és a nettó megtakarítások alakulása

A jegybank korábbi várakozásaival összhangban, a tavalyi évben regisztrált magas megtakarítási ráta a korlátozó intézkedések áprilisi enyhítését követően csökkent.

Ahhoz, hogy a második negyedévben a családok nettó megtakarítása a tavalyi évhez viszonyítva alacsonyabb lett, az MNB szakértői szerint döntően a lakossági hitelezés dinamikus bővülése, kisebb mértékben pedig a megtakarítások mérséklődése járult hozzá. 

A lakossági hitelezés második negyedévi bővülése elsősorban a lakáscélú hitelkihelyezések dinamikus emelkedésének köszönhető, ezek idei második negyedéves értéke 44 százalékkal volt magasabb, mint 2019 azonos időszakában. Ezt támogatták a 2021-től elérhető új otthonteremtési intézkedések, valamint az is, hogy sokan a lakásárárak és a kamatok emelkedésére számítottak, emiatt előrehozták a hitelfelvételeiket. Ugyanakkor a lakásárak valóban bekövetkezett növekedése is hozzájárult a rekordösszegű negyedéves lakáshitel-kihelyezéshez az átlagos hitelösszegek növekedésén keresztül. 

Amint arról már lapunk is beszámolt, a lakosság készpénzállománya a második negyedévben a járvány alatti időszakhoz képest visszafogottabban bővült.

Ugyanez volt a tendencia a bankbetéteknél is. Ugyanakkor az elmúlt hónapokban átlagban továbbra is többet tettek bankbetétekbe az emberek, mint a válság előtt, miközben Európa-szerte a nettó bankbetét-elhelyezések inkább csökkentek. 

A betétállomány növekedését az MNB stábja a likvid eszközök bővülésének tudja be. Az elmúlt hónapokban folytatódott a lakossági állampapír-állomány növekedése, annak ellenére, hogy a második negyedévben a háztartások nettó pénzügyi megtakarítása a tavalyi évhez képest alacsonyabb szintet ért el. A lakosság továbbra is megtakarításainak hozzávetőlegesen negyedét állampapírba fekteti, aminek eredményeként a lakossági állampapír-állomány 2021 júliusában átlépte a 9700 milliárd forintos szintet.

Vagyis minden remény megvan arra, hogy jóval korábban teljesül a Varga Mihály pénzügyminiszter által még 2018 végén kitűzött cél, miszerint a lakosságnál 2023 végére 11 ezer milliárd forint értékű állampapír legyen. 

Ami a háztartások fogyasztását illeti, a második negyedéves kiadások a szolgáltatások iránti belföldi kereslet élénküléséről tanúskodnak. A korlátozó intézkedések április-májusi feloldását követően, a lakosság megtakarítási rátájának mérséklődésével párhuzamosan, jelentősen élénkült a szolgáltatások - mindenekelőtt a vendéglátás és a szálláshelyek - iránti kereslet. Ennek következtében a fogyasztás 2021 második negyedévi bővüléséhez legnagyobb mértékben a szolgáltatások fogyasztásának helyreállása járult hozzá. 

Fogyasztási tételek hozzájárulása a fogyasztási kiadások bővüléséhez 

Szolgáltatásokra közel 20 százalékkal többet költöttünk idén április-június között, mint az előző év azonos időszakában, amelyhez ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a válság miatt alacsony volt a bázis (ezen domborított nagyot a GDP is). Jelentősen, 19,4 százalékkal bővült még a tartós termékek fogyasztása, mely a kiskereskedelmi adatok alapján valószínűleg a gépjármű-vásárlásoknak, valamint a kultúr- és egyéb cikkek forgalomnövekedésének köszönhető

Az építkezések és az építőipari alapanyagárak miatt jelentősen megugró felújtási költségek a háztartásokat a kiadásaik átcsoportosítására késztethette. Nemzetközi összevetésben kétségtelenül kiugróan növekedtek a hazai építési költségek, 2021 első negyedévében a hazai lakosság közel 17 százalékkal adott ki többet e célra, mint az előző év azonos időszakában. Ez, valamint a szolgáltatások igénybevételének hirtelen megugrása magyarázhatja, nemzetközi szinten is miért annyira visszafogottak a hazai kiskereskedelmi értékesítések – felel a címben feltett kérdésre az MNB az inflációs jelentésében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Fel kell emelni a nyugdíjkorhatárt?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 17:32
A korábbi gyakorlattal szemben az éves nyugdíjemeléseket a bérnövekedések helyett az inflációhoz kötötték. A probléma ezzel a rendszerrel, hogy a bérek hosszútávon a világ minden országában az inflációnál jobban emelkednek. Ennek következtében a korábban megszerzett inflációkövető nyugdíjak elértéktelenednek az új nyugdíjakhoz képest. A másik problémát a nők 40 év munka utáni nyugdíjlehetősége jelenti. Időközben ugyanis megemelkedett a nők nyugdíjkorhatára, így egyre nagyobb kedvezményt és költségvetési kiadást jelent a 40 év utáni nyugdíjba vonulás. Itt várhatóan az lesz a megoldás, hogy a 40 évet felemelik 43-ra. Jövőre újra választások. A lapcsoportunkhoz, a Klasszis Médiához tartozó Piac és Profit Nyugdíjszerviz című műsorának szakértői biztosak abban, hogy lesz újabb nyugdíjas-kényeztetés, ami újabb terhet jelent majd a költségvetésnek.
Személyes pénzügyek Megint csalók próbálkoznak Matolcsy Györgyék nevében
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 10:53
Nem szabad elhinni csak úgy, amit a telefonban mondanak, újra próbálkoznak az MNB nevében is kicsalni adatainkat.
Személyes pénzügyek Eltáthatja a száját, ha megnézi a pénzváltók friss árfolyamait
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 07:16
Nem sűrűn fordul elő, hogy szinte ugyanannyit ér a forint az euróval szemben most, mint pénteken.
Személyes pénzügyek Elképesztő, milyen telefonszámról próbálják átverni az OTP nevében a gyanútlanokat
Csabai Károly | 2023. szeptember 14. 15:08
A csalók sajátos trükkökhöz folyamodnak.
Személyes pénzügyek Lesz-e választási pénzeső jövőre a nyugdíjasoknak? - Újra itt a Nyugdíjszerviz
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 12. 14:24
Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal, egy kihagyhatatlan műsor, amelynek témája előbb-utóbb mindenkit érint.
Személyes pénzügyek Valamivel jobb kedve lehet, ha most szánja rá magát euróváltásra
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 11. 06:52
Hétfő reggel magasabban nyitott a forint, mint ahol pénteken zárt.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2023 ősz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 10. 10:52
Regisztráció az október 4-i online találkozóra. 
Személyes pénzügyek SZÉP kártya: az infláció ellen is segít?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 8. 11:21
Növekedtek a költések, rengetegen vásárolnak SZÉP kártyával élelmiszert.
Személyes pénzügyek Az állam zsebébe vándorolnak a magyar bankbetétek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 8. 09:53
Közel az egyenlítés: sikeresen csatornázta át a kormány a megtakarításokat, de a szocho nem vált be annyira, mint talán remélték.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - Sikeres jelentkezés!
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 7. 14:23
A jelentkezésedet sikeresen megerősítetted, regisztrációd sikeres!
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG