<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az idei első félév végén közel 150 milliárd forinttal több cash volt a hazai forgalomban, mint amennyivel nekivágtunk a 2021-es évnek. Ám némi optimizmusra adhat okot a készpénzállomány visszaszorításán fáradozó Varga Mihály pénzügyminiszternek és a Magyar Bankszövetségnek, hogy ez a növekedés a fele annak, mint amennyi volt az egy évvel korábbi ugyanezen időszakban. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái alapján időről időre beszámolunk arról, mennyi készpénz van a forgalomban. Fontos adat ez, hiszen a pénz útját kevésbé lehet nyomon követni, ha az zsebből zsebbe vándorol, mintha bankszámlák között mozog. Előbbi esetben ugyanis a szürke- és a feketegazdaság melegágya lehet és így – egyebek mellett – az elmaradt adóbevételek miatt az állami költségvetést is súlyos milliárdokkal rövidítheti meg. Nem beszélve arról, hogy a készpénzállomány fenntartása évente nagyjából mintegy 450 milliárd forintjába kerül az országnak. 

Egyre csak feljebb kúszik. Fotó: depositphotosEgyre csak feljebb kúszik. Fotó: depositphotos

Nem csoda, hogy az államkassza kulcsának őre, Varga Mihály már jó ideje fellép a készpénzforgalom növekedésével szemben. Cikkeinkben visszalapozva azt látni, hogy már több mint öt éve, 2016 áprilisában – még nemzetgazdasági miniszteri mivoltában – felhívta a figyelmet a túl sok készpénzre, kilátásba helyezve, hogy már a következő, 2017. évi költségvetésben lépéseket tervez a kormány a cash-állomány csökkentésére. Akkor Vargát az késztette megszólalásra, hogy az azt megelőző öt évben, azaz 2011-2016 között megduplázódott a forgalomban lévő készpénzállomány mennyisége Magyarországon, aminek következtében az 4 ezer milliárd forint fölé emelkedett.

A legfrissebb MNB-adatok szerint viszont 2021 júniusában már a 7500 milliárdos szintet karistolta a forgalomban lévő készpénz átlagállománya – egészen pontosan 7478,6 milliárdot. Amiből tehát látványosan következik, hogy az öt évvel ezelőtti kormányzati felbuzdulás ellenére sem sikerült megakasztani a folyamatot, sőt. Nem véletlen, hogy Varga pénzügyminiszterként is folytatta a cash-növekedés elleni verbális harcát. Például tavaly márciusban – alig néhány nappal a koronavírus-járvány miatti globális veszélyhelyzet kihirdetése után – Facebook-oldalára kiposztolt egy videót, amelyben arra hívta fel a figyelmet, mennyire fontosak is lennének a készpénzmentes fizetési megoldások. 

2021. január 1-jétől pedig életbe lépett az az előírás, amely 50-60 ezer, online pénztárgéppel rendelkező üzlet számára írta elő a legalább egy készpénzmentes fizetést. Ettől Varga Mihály tavaly novemberben azt várta, hogy annak hatására több tízmilliárd forinttal is csökkenhet a cash-használat.

Ám a júniusi adatok azt mutatják, hogy eddig ez a lépés (sem) jött be. Hiszen a már említett 7478,6 milliárdos átlagállomány csaknem 150 milliárddal magasabb a 2020 decemberinél. Más kérdés, hogy ez a különbség pontosan egy évvel ezelőtt dupla ekkora volt, a 2020 júniusában forgalomban volt készpénz-átlagállomány ugyanis majdnem 300 milliárddal haladta meg a 2019 decemberit.

Ez tehát némi fényt jelenthet az alagút végén a pénzügyminiszternek, valamint a hazai bankároknak, akik ugyancsak egy ideje kampányolnak – már csak a jól felfogott üzleti érdekükből – a készpénz visszaszorítására. Erre 2019 novemberében 8 pontos megoldási javaslatot is megfogalmaztak, úgy becsülve, hogy azok megfogadásával akár a bruttó hazai termék (GDP) 1,7 százalékának megfelelő összeget, azaz mintegy 700 milliárd forintot lehetne megtakarítani.

Ám ebből a nyolc pontból csak a már említett egyet – a legalább egy kötelező elektronikus fizetési mód biztosítását – tette magáévá a kormány. Így tulajdonképpen a pénzügyminiszter leginkább a saját háza táját okolhatja azért, hogy intelmei ellenére egyre magasabb csúcsokra hág a készpénzforgalom. 

Más kérdés, hogy azért ő is tehetne valamit, hiszen bár ez évtől valóban nem kellene készpénzt magunkkal vinni, ha vásárolunk egy online pénztárgéppel rendelkező kereskedelmi, vendáglátóipari egységben, helyszíni tapasztalataink alapján még most, több mint fél év elteltével is vannak, akik széttárják a karjukat, mondván, nem tudnak például bankkártyát elfogadni – hogy a többi elektronikus fizetési módról, például a QR-kódról ne is beszéljünk. Nincs ugyanis szankciója, ha valaki a jogszabályi előírás ellenére nem biztosít legalább egy készpénzmentes fizetést. 

Lapunk megkeresésére például a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtóosztálya azt közölte, hogy az elektronikus fizetés biztosítottságának ellenőrzése nem a NAV hatáskörébe tartozik! „A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló Kormány rendelet és a vonatkozó végrehajtási rendelet alapján az általános kereskedelmi hatóság a kereskedő székhelye szerinti település, Budapesten a kerületi önkormányzat jegyzője, a Fővárosi Önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében a fővárosi főjegyző az, akinek feladata, hogy a kereskedelmi tevékenységre vonatkozó nyilvántartást vezessen, jogszabályi és hatósági előírások megtartását ellenőrizze és eljárjon ezek megsértése esetén.”

Csakhogy nem sokkal e szabály bevezetése után a Napi.hu kérdésére a Budapesti Önkormányzat sajtóosztálya visszadobta a labdát, mondván, ők úgy tudják, nem hozzájuk tartozik az elektronikus fizetési lehetőségek ellenőrzése, a jegyzőknek nincs ilyen feladatuk, szerintük a NAV lenne az illetékes. 

S e tekintetben a helyzet azóta sem változott. Vélhetően már csak azért sem, mert a jogszabályokban nem lehet találni olyan passzust, amely alapján szankcionálni lehetne az egyetlen elektronikus fizetési módot sem biztosító üzlettulajdonosokat. Magyarul, nem kell tartaniuk attól, hogy az üzletüket bezárják és/vagy pénzbírságot vetnek ki rájuk. Ennek híján pedig – ha már lassabban is, de – egyre csak kúszik felfelé a forgalomban lévő készpénzállomány.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mik a NATO tervei a Moszkva-Peking tengellyel kapcsolatban?
Káncz Csaba | 2021. október 25. 15:12
A Moszkva-Peking tengelyt a NATO már egységes egészként kezeli.  A tengely egyelőre stabil, de Közép-Ázsiában, a Közel-Keleten és az arktikus térségben komoly érdekellentétek lappanganak.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Minden szinten hiány van fából
MTI | 2021. október 25. 14:30
    Gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. Számos jelzés érkezett a versenyhivatalhoz a faanyagok árának az egész országban érezhető, nagymértékű emelkedéséről, illetve készlethiányról.
Makro / Külgazdaság Kínai elnök: ne diktálja egy hatalom a nemzetközi rendet
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 25. 13:08
Hszi Csin-ping burkoltan célozgatott Amerikára.
Makro / Külgazdaság Nem áll meg a drágulás a kutakon: a benzin átlagára is 500 forint fölé megy
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 09:55
A két üzemanyagfajta közül szerdától csak a 95-ös oktánszámú literenkénti átlagára emelkedik, 5 forinttal, 501 forintra, míg a gázolajé ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság A családi adókedvezmény vagy az szja-visszatérítés miatt nem fog több gyerek születni
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 07:21
A demográfus szerint meg kellene ígérni az embereknek, hogy bárki is alakít jövőre kormányt, nem fogja felrúgni a családtámogatási rendszert.
Makro / Külgazdaság Az EU és Magyarország konfliktusához hasonló kérdés vezetett az amerikai polgárháborúhoz
Hollós János | 2021. október 25. 05:15
A lengyel alkotmánybíróság úgy döntött, hogy nincs jogelsőbbsége az EU-nak a nemzeti joghoz képest. Az Európai Bizottság elnöke szerint viszont a lengyel döntés megkérdőjelezi az EU alapjait. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, a magyar kormány a lengyelek mellé áll. Kinek van igaza Hack Péter jogtudós, egyetemi tanár szerint?
Makro / Külgazdaság Buszokkal indulnak a leszakadó falvakba, hogy beoltsák az embereket
Privátbankár.hu | 2021. október 24. 17:53
Program indul a felzárkózó településeken az átoltottság növelése érdekében. A jelek szerint a kormány sem elégedett az átoltottság alakulásával.
Makro / Külgazdaság Izrael már a járvány ötödik hullámára készül
MTI | 2021. október 24. 17:02
A költségvetésben különítenek el egy méretes tartalékot a koronavírus elleni felkészülés jegyében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nagy ellenfele megnyert egy fontos szavazást
MTI | 2021. október 24. 15:40
Új alapokra helyeződhet a lengyel-magyar viszony Donald Tusk belpolitikai céljainak teljesülése esetén.
Makro / Külgazdaság Figyeljen, mert önt is érintheti ez a hír a kötelező biztosításról!
MTI | 2021. október 24. 14:05
Hamarosan indul az év végi váltási időszak, a szakértők százezer új szerződésre számítanak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos