<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai vállalkozások árulták el idei terveiket.

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) most publikált elemzésében a hazai vállalkozások üzleti helyzetét vizsgálta a bérek, az árbevétel és a belföldi- és exportárak változása szempontjából. Az elemzés a bérek kapcsán kitér a 2021-es béremelésekre és a vállalkozások jövő évre vonatkozó béremelési terveire, valamint a 2021-es minimálbér emelésre adott reakcióira. 

Mit lépek a béremelés miatt? 

A felmérés szerint a hazai cégek kétharmada az üzleti stratégiája módosításával kezelte 2021-ben a minimálbér-emelést:

  • ennek keretében elhalasztotta a korábban tervezett beruházásait, illetve a tervezett létszámfelvételt,
  • vagy emelte/emeli termékei árát.

A vállalkozások 27 százaléka hozott a foglalkoztatásra vonatkozó lépéseket: ezeknél a cégeknél már sor került, vagy sor fog kerülni elbocsátásokra, a munkakörök, feladatok módosítására, vagy arra, hogy részmunkaidős foglalkoztatássá alakítják át a béremelésben érintett dolgozók foglalkoztatását.

Azon vállalkozások aránya, amelyek az érintett dolgozók béren kívüli juttatásainak vagy mozgóbérének csökkentése mellett döntöttek a minimálbér emelésének hatására, 21 százalék. A vizsgált lépések közül a legnagyobb arányban az áremelést említették a válaszadók: a cégek több, mint fele (54 százalék) emelte vagy fogja még idén emelni az árait a minimálbér emelésre reagálva. Az elbocsátás a legkevésbé használt eszköz, a cégek 8 százaléka hajtott végre ilyet.

Bruttó bérek tervezett változása 2022-ben (Forrás: MKIK GVI)Bruttó bérek tervezett változása 2022-ben (Forrás: MKIK GVI)

2021-ben a vállalkozások többségénél (76 százalék) nőttek a bérek, míg 22 százalékuknál nem változtak, és mindössze 2 százalékuk számolt be arról, hogy csökkentek a bérek a cégnél. 2022-re vonatkozóan a cégek 81 százaléka tervez béremelést, 18 százaléka jelezte, hogy nem tervez változtatni a béreken, míg a cégek 1 százaléka csökkenésre számít.

A vállalatméret növekedésével nő azoknak a cégeknek az aránya, amelyek 2021-ben bért emeltek, illetve 2022-ben béremelést terveznek.  Az egyes gazdasági ágazatok közül az egyéb szolgáltatások területén működő vállalkozások között a legalacsonyabb, az ipari cégek körében pedig a legmagasabb a béremelést végrehajtó és tervező vállalkozások aránya.

2021-ben a szolgáltató cégek 4 százalékánál csökkentek a bérek, 37 százalékuknál nem változtak, inflációt meghaladó béremelést pedig 36 százalékuk hajtott végre. 2022-re vonatkozóan ugyanakkor az egyéb szolgáltatást végzők várakozásai optimistábbnak mondhatóak: 71 százalékuk béremelést tervez, 25 százalékuk 1–5 százalék közöttit, 35 százalékuk 6–10 százalék közöttit, 11 százalékuk pedig 10 százalék felettit.

Melyek a minimálbér-emelésre adott reakciók? (Fotó: Pixabay)Melyek a minimálbér-emelésre adott reakciók? (Fotó: Pixabay)

Az ipari cégek között 2021-ben mindössze 8 százalék nem tudta emelni a béreket (1 százalékuknál csökkentek is a bérek), 2022-re vonatkozóan pedig 8 százalék számít arra, hogy nem változnak a cégnél a bérek. Az építőipari vállalkozásoknak idén körülbelül harmada (29 százalék) nem emelt a béreken, ugyanakkor körükben volt a legmagasabb azon cégek aránya, amelyek 10 százalék feletti béremelést hajtottak végre. 2022-ben legnagyobb részük (46 százalék) arra számít, hogy 6–10 százalékos béremelést tud végrehajtani.

A kereskedelmi cégek körében a béremelést végrehajtók aránya 2021-ben 83 százalék volt, legnagyobb részük 6–10 százalék közötti emelést vezetett be (40 százalék). 2022-re vonatkozóan 88 százalékuk tervez béremelést, legnagyobb részük (46 százalék), hasonlóan 2021-hez, 6–10 százalék közöttit. A tisztán hazai tulajdonú vállalkozások idén jelentősen nagyobb arányban csökkentették vagy fagyasztották be a béreket, mint a külföldi (rész)tulajdonban lévő cégek. 2022-ben a hazai tulajdonú vállalkozások 2 százaléka számít a bérek csökkenésére, 23 százalék nem változtatna a béreken, míg 75 százalék béremelést tervez.

A külföldi tulajdonban lévő cégek nagytöbbsége béremelést tervez, többségük az inflációt meghaladó mértékben. Hasonló módon az exportáló cégek nagyobb arányban hajtottak végre béremelést 2021-ben, illetve terveznek béremelést jövőre, mint a csak hazai piacra termelő vállalkozások.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Putyin elüldözte, Orbán Viktor szerethette – történetek a Mekiről itt és ott
Mester Nándor | 2022. május 16. 18:44
Ma, vagyis 2022 május 16-án hivatalos lett: végleg elhagyja az orosz piacot a McDonald’s. Hamburgerét még a ma esküt tett magyar kormányfő is imádhatta. Jegyzet.
Vállalat Bejelentést tett a 4iG: egy lépéssel közelebb a Magyar Honvédség digitalizációjához
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 10:52
A Rheinmetall AG (51 százalék), a 4iG Nyrt. (39 százalék) és a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM EI Zrt.) (10 százalék) képviselői közös vállalat alapításáról írtak alá előzetes megállapodást – jelentette be a 4iG a Budapesti Értéktőzsdén.
Vállalat Nagyot szakít a Mol az orosz olajon
Privátbankár.hu | 2022. május 14. 09:47
Napi négymillió dollár extrabevétele származik.
Vállalat Sebességrekordot döntött a 4iG montenegrói mobilcége
Privátbankár.hu | 2022. május 11. 14:22
A One Crna Gora új montenegrói rekordot állított fel. 
Vállalat Orbán Gábor: a tavalyinál nem lesz rosszabb a Richter idei éve
Csabai Károly | 2022. május 10. 10:10
Sem a forgalom, sem az eredmény tekintetében. De fontos kihangsúlyozni, hogy a gyógyszercég vezérigazgatójának kijelentése a forintértékekre vonatkozik, és csak akkor áll meg, ha nem következik be törés a rubel árfolyamában.
Vállalat A MOL segíti az ukrán energetikai hálózat működését
Privátbankár.hu | 2022. május 7. 13:00
A MOL eszköztámogatással segíti az ukrán energetikai hálózat folyamatos működését, eddig 290 ezer eurónak megfelelő támogatást ajánlottak fel, és az ukrán fél visszajelzése alapján 50 ezer euró értékben szállítottak eszközöket a határhoz.
Vállalat Új tisztségviselőket választott az Appeninn Nyrt. igazgatótanácsa
Privátbankár.hu | 2022. május 7. 08:32
Egy új tag lett és megvan az új elnök is.
Vállalat Dubai cégalapítás: vállalkozás az adóparadicsomban
PR | 2022. május 6. 13:42
Dubai. Elsők között alighanem a gazdagság, a luxus és a fényűzés jut az emberek eszébe az országról. Sokat nem is tévednek. Az Egyesült Arab Emírségekben külföldi vállalkozói szemmel is szélesek a lehetőségek. A cégalapítással együtt járó kedvező adózási rendszer szinte egy karnyújtásnyira van. Akár a teljes adómentesség is elérhető.
Vállalat Egyelőre megmenekül több ezer kisvállalkozás
Privátbankár.hu | 2022. május 5. 10:07
Továbbra is használatban maradhatnak azok a pénztárgépek, amelyek nem rendelkeznek érvényes forgalmazási engedéllyel - jelentette be Varga Mihály csütörtökön.
Vállalat Nem jött jól az Erstének, hogy be kellett szállnia a Sberbank-ügyfelek kártalanításába
Csabai Károly | 2022. május 4. 11:01
Az osztrák Erste Group 70, az Európai Újjáépítési és Bank, illetve a magyar állam 15-15 százalékos tulajdonában lévő hitelintézet alapvetően azért zárta közel 1 milliárd forintos veszteséggel az idei első negyedévét, mert a március elején bedőlt orosz bank ügyfeleinek kártalanítása érdekében 7,9 milliárdot kellett befizetnie az Országos Betétbiztosítási Alapba (OBA).
hírlevél
Ingatlantájoló