3p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Közel egymillió munkavállalót érint a minimálbér és a garantált bérminimum közel 20 százalékos emelése, emellett azonban azok is sokan vannak, akik az ezektől függő járadékokra, kedvezményekre jogosultak valamilyen formában. A Bank360.hu elemzői összefoglalták, kiket érint a munkavállalókon kívül a minimálbér emelkedése.

A minimálbér összege 2022. januártól 200 000 forintra, a garantált bérminimum pedig 260 000 forintra emelkedik, ami az idei évhez képest közel 20 százalékos növekedés. Ez az intézkedés önmagában azt is jelenti, hogy azok a kedvezmények és járadékok, amelyeknek az összegét ezek alapján számítják ki, szintén emelkedni fognak.

Hogyan változik az álláskeresési járadék és a táppénz összege?

Az egyik fontos minimálbérhez kötött járadék a regisztrált munkanélküliek számára igénybe vehető álláskeresési járadék. Ennek a maximum összege a mindenkori minimálbér napi összegéhez igazodik: 2022-ben ez az érték 6 667 forint lesz. Egy hónapra legfeljebb bruttó 200 000 forint álláskeresési járadék fizethető ki.

A táppénz maximális összege is magasabb lesz 2022-től az emelésnek köszönhetően. A minimálbér kétszeresének 1/30-ad része, azaz legfeljebb napi 11 160 forint lehetett a táppénz összege 2021-ben. 2022 januárjától a napi maximum 13 333 forintra emelkedik.

Nem csak a munkabért érinti a változás. Illusztráció: E.J.
Nem csak a munkabért érinti a változás. Illusztráció: E.J.

A szülők is többet kapnak kézhez

Emelkedik többek között a gyermekgondozási díj (gyed) maximum összege is. Alapesetben a gyed a szülő korábbi jövedelmének 70 százalékát teheti ki, a járadék maximuma azonban a mindenkori minimálbér összegéhez igazodik. A maximálisan igénybe vehető összeg a minimálbér kétszeresének a 70 százaléka, ami 2022-ben 280 ezer forint lehet.

A diplomás gyed maximum összege a minimálbér és a bérminimum szintjétől is függhet, attól függően, hogy milyen képzésben vesz részt a jogosult. A felsőfokú alapképzésben és szakképzésben, felsőoktatási szakképzésben vagy szakirányú továbbképzésben részt vevő hallgatókat a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 70 százaléka illeti meg, ami jövőre 140 000 ezer forint lesz. Azok, akik pedig mesterképzésben, egységes, osztatlan vagy doktori képzésben vesznek részt, a garantált bérminimum 70 százalékára számíthatnak, ami jövőre 182 000 forint lesz.

Munkáltatói kedvezményt is befolyásol az emelés

A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása után igénybe vehető járulékkedvezmény mértéke is a minimálbér összegétől függ. 2022. januártól az állam a járulékokat a minimálbér kétszereséig, 400 000 forintig engedi el.

Azoknak is a minimálbérhez igazodik az adókedvezménye, akik dolgoznak és meghatározott betegségekben szenvednek, például laktóz-intoleranciájuk van vagy cukorbetegek - ők a bruttó minimálbér egyharmada szerinti összeg alapján jogosultak személyi kedvezményre jogosultak, ami havonta 10 ezer forintot jelent januártól.

A tanulószerződésessel tanuló diákok juttatása is emelkedni fog 2022 januárjától, ebben az esetben is a 200 ezer forintos minimálbér összegét kell majd alapul venni. Ugyanez igaz a szakképzési munkaszerződéses egyéb juttatásokra is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek 6 dolog, amit nem tudnak a bankbetétek
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 19:11
Sok ember számára a bankbetétek hosszú ideig az egyik legbiztonságosabb befektetést jelentették a pénz tárolására. Azonban a bankbetétek korlátai manapság egyre inkább jelentkeznek, amelyeket érdemes figyelembe vennie annak, aki hosszú távú, biztos befektetési lehetőséget keres. A csökkenésnek indult kamatok és a kormányzati intézkedések hatására azonban egyre nehezebb hosszú távra pénzügyi célokat elérni a bankbetétekkel. Mi hát a megoldás?
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis: teljes a döntő mezőnye!
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 17:11
Megvan a 20 legjobb csapat: kiderült, kik vehetnek részt a Privátbankár.hu által szervezett pénzügyi tudatossági diákverseny döntőjében.
Személyes pénzügyek Havi tízezrekkel tehető most olcsóbbá a meglévő lakáshitel
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 10:58
Érdemes számolgatni és utánajárni azoknak, akik a kamatplafon előtt vettek fel hitelt, elképzelhető, hogy sokkal kisebb törlesztőket is fizethetnének.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis: ezek a csapatok jutottak a döntőbe
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 11:55
Folytatódott a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny 2. fordulója.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 ősz, 2. forduló - NagyÁgyúk
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 07:01
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a NagyÁgyúk csapatnak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 ősz, 2. forduló 5. nap
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés vármegyei és budapesti csapatoknak!
Személyes pénzügyek CSOK Plusz: nagyon nem lesz mindegy, melyik bankhoz megyünk
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 11:43
Akár százezres tételt jelentő különbségek is lehetnek a különböző ajánlatok között
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis: a döntős csapatok fele már megvan
Privátbankár.hu | 2023. november 17. 16:11
Tolna, Nógrád, Pest és Heves vármegyei diákok mérhették össze tudásukat a verseny második körének harmadik versenynapján.
Személyes pénzügyek A Fekete Péntek környékén jönnek a személyi hitelhez kapcsolódó kedvezmények
Privátbankár.hu | 2023. november 17. 07:16
A CIB, a Raiffeisen és az UniCredit Bank is jóváírási akciókat hirdetett, ami röviden annyit tesz, hogy meghatározott összegű hitelfelvételnél akár több tízezer forintot is jóváírnak a kölcsönfelvevő bankszámláján. Az akcióhoz várhatóan további bankok is csatlakoznak, de a népszerű vásárlási szezonban nemcsak a választott terméket, hanem a pénzintézetek ajánlatait is tanácsos összehasonlítani, mert nem mindig a legakciósabb a legkedvezőbb is egyben.
Személyes pénzügyek Fizethetnek a feledékeny autósok - nem is keveset
Privátbankár.hu | 2023. november 15. 16:39
Jövőre átlagosan 15 százalékkal kell többet fizetnie azoknak, akikről kiderül, hogy érvényes kötelező gépjármű felelősségbiztosítási szerződés (kgfb) nélkül vesznek részt a közúti forgalomban. A jövő évre vonatkozó fedezetlenségi díjtáblázat már tanulmányozható a mabisz.hu oldalon, áll a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) közleményében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG