<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Közel egymillió munkavállalót érint a minimálbér és a garantált bérminimum közel 20 százalékos emelése, emellett azonban azok is sokan vannak, akik az ezektől függő járadékokra, kedvezményekre jogosultak valamilyen formában. A Bank360.hu elemzői összefoglalták, kiket érint a munkavállalókon kívül a minimálbér emelkedése.

A minimálbér összege 2022. januártól 200 000 forintra, a garantált bérminimum pedig 260 000 forintra emelkedik, ami az idei évhez képest közel 20 százalékos növekedés. Ez az intézkedés önmagában azt is jelenti, hogy azok a kedvezmények és járadékok, amelyeknek az összegét ezek alapján számítják ki, szintén emelkedni fognak.

Hogyan változik az álláskeresési járadék és a táppénz összege?

Az egyik fontos minimálbérhez kötött járadék a regisztrált munkanélküliek számára igénybe vehető álláskeresési járadék. Ennek a maximum összege a mindenkori minimálbér napi összegéhez igazodik: 2022-ben ez az érték 6 667 forint lesz. Egy hónapra legfeljebb bruttó 200 000 forint álláskeresési járadék fizethető ki.

A táppénz maximális összege is magasabb lesz 2022-től az emelésnek köszönhetően. A minimálbér kétszeresének 1/30-ad része, azaz legfeljebb napi 11 160 forint lehetett a táppénz összege 2021-ben. 2022 januárjától a napi maximum 13 333 forintra emelkedik.

Nem csak a munkabért érinti a változás. Illusztráció: E.J.Nem csak a munkabért érinti a változás. Illusztráció: E.J.

A szülők is többet kapnak kézhez

Emelkedik többek között a gyermekgondozási díj (gyed) maximum összege is. Alapesetben a gyed a szülő korábbi jövedelmének 70 százalékát teheti ki, a járadék maximuma azonban a mindenkori minimálbér összegéhez igazodik. A maximálisan igénybe vehető összeg a minimálbér kétszeresének a 70 százaléka, ami 2022-ben 280 ezer forint lehet.

A diplomás gyed maximum összege a minimálbér és a bérminimum szintjétől is függhet, attól függően, hogy milyen képzésben vesz részt a jogosult. A felsőfokú alapképzésben és szakképzésben, felsőoktatási szakképzésben vagy szakirányú továbbképzésben részt vevő hallgatókat a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 70 százaléka illeti meg, ami jövőre 140 000 ezer forint lesz. Azok, akik pedig mesterképzésben, egységes, osztatlan vagy doktori képzésben vesznek részt, a garantált bérminimum 70 százalékára számíthatnak, ami jövőre 182 000 forint lesz.

Munkáltatói kedvezményt is befolyásol az emelés

A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása után igénybe vehető járulékkedvezmény mértéke is a minimálbér összegétől függ. 2022. januártól az állam a járulékokat a minimálbér kétszereséig, 400 000 forintig engedi el.

Azoknak is a minimálbérhez igazodik az adókedvezménye, akik dolgoznak és meghatározott betegségekben szenvednek, például laktóz-intoleranciájuk van vagy cukorbetegek - ők a bruttó minimálbér egyharmada szerinti összeg alapján jogosultak személyi kedvezményre jogosultak, ami havonta 10 ezer forintot jelent januártól.

A tanulószerződésessel tanuló diákok juttatása is emelkedni fog 2022 januárjától, ebben az esetben is a 200 ezer forintos minimálbér összegét kell majd alapul venni. Ugyanez igaz a szakképzési munkaszerződéses egyéb juttatásokra is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Mi is védhetjük adatainkat az interneten, ha tudatosabban vásárolunk
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 18:18
Az e-kereskedelem veszélyeire is figyelmeztet az Állami Számvevőszék.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak az Ausztriában dolgozó magyarok 
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 14:04
Nem kaphatnak kevesebb szociális ellátást a migráns munkavállalók.
Személyes pénzügyek Kié lesz a Facebook-profilom, ha meghalok? Mi lesz a bitcoinjaimmal?
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 13:34
Bonyolult és részleteiben még nem szabályozott a digitális javak átörökítése, pedig rohamos terjedésük miatt egyre fontosabbá válik, mi lesz a sorsuk halálunk után. Ezt mutatja, hogy már a hagyatéki eljárásokban is egyre gyakrabban jelennek meg a kriptopénzek, a közösségimédia-profilok vagy a felhőben tárolt dokumentumok. Kevesen tudják ugyanakkor, hogy megfelelő szabályozás, rendelkezés híján a kriptojavakhoz való hozzáférés az örökösök számára kérdésessé válhat, vagy hogy a techóriások csak saját, egyedi szabályaik alapján engednek hozzáférést az arra jogosultaknak az elhunytak adataihoz. Míg például a Facebookon az elhunyt üzeneteit nem láthatják, addig a Google-nál akár az összes levelet elolvashatják, és az ott tárolt dokumentumokat is letölthetik az erre feljogosított személyek - derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara összeállításából.
Személyes pénzügyek Lecsengőben a babaváró hitel
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 07:37
A Bank360 index alapján a lakossági hitelkereslet még nem érte el a válság előtti szintet 2021-ben. A babaváró kölcsön iránti érdeklődés egyre süllyedve mélypontjára ért decemberben.
Személyes pénzügyek Csúcson az áremelkedés - mennyit segít, ha visszaárazzuk a farhátat? A hét videója
Izsó Márton - Gáspár András | 2022. január 14. 19:21
Innen szép nyerni: az egyik legfontosabb inflációs mutató 20 éves csúcsra emelkedett, a Privátbankár Árkosár-indexe 15 éve nem látott szinten jár - mennyit segít, ha néhány alapélelmiszer árát visszaállítják az októberi szintre?
Személyes pénzügyek Százezreket spórolhat, aki előrehozza a személyi kölcsön felvételt
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 10:44
Egyre több banknál kapcsolják be a kamatrakétákat a személyi kölcsönöknél is, nem ritka a 2 százalékpontot meghaladó kamatemelkedés. A money.hu szakértői szerint megfontolandó a hitelfelvétel előrehozatala azoknak, akik az év során kölcsönből terveznek valamilyen beruházást – százezreket spórolhatnak.
Személyes pénzügyek A zöld hitel éve lehet 2022
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 09:46
A kamatemelkedések nagy nyertese lehet 2022-ben a kedvezményes zöld hitel, mert aki ezt fel tudja venni az új lakásához vagy házához, az sokkal olcsóbban juthat kölcsönhöz. A bankoknál már az októberi indulás óta nő az érdeklődés, és a folyósítások még csak az idén indulnak be igazán.
Személyes pénzügyek Lakásfelújítás, lakásvásárlás: változtak a támogatási feltételek, több határidő is lejár idén
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 12:42
Január elsejétől számos ponton megváltoztak a kormányzati otthonteremtési támogatások igénylésének és felhasználhatóságnak feltételei. Az elsősorban a CSOK-ot és lakásfelújítási támogatást érintő változások mellett azonban több véghatáridő is közeleg 2022-ben.
Személyes pénzügyek Ezért fagyaszthatták be Orbán Viktorék az élelmiszerárakat - durva áremelkedés történt
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. január 13. 05:38
Az új évben is folytatódik a masszív áremelkedési trend az élelmiszereknél: a Privátbankár.hu legfrissebb Árkosár-felmérésének adatai szerint újabb csúcsra értek az árak a hipermarketekben, és az áremelkedés tempója is rekordott döntött. Az egyik áruházban pedig egy furcsa árcímkét is találtunk. Nem sokkal cikkünk publikálása előtt jött a hír: a kormány 6 termék esetében befagyasztja az élelmiszerárakat - már értjük, miért.
Személyes pénzügyek Mennyit spórolhatunk Orbán Viktor bejelentésével? Itt vannak az első számok
Gáspár András | 2022. január 12. 18:35
A Privátbankár Árkosár-felmérés eredményei alapján megbecsültük, mennyivel kell lejjebb vinniük az árakat februártól az üzleteknek. 4 és 26 százalék közötti áremelést törölhet el a kormány az első számításaink szerint, de van olyan termék, ami olcsóbb lett október óta, ezért egyelőre nem sok értelme van a bejelentett intézkedésnek - ez persze később még változhat.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló