<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Közel egymillió munkavállalót érint a minimálbér és a garantált bérminimum közel 20 százalékos emelése, emellett azonban azok is sokan vannak, akik az ezektől függő járadékokra, kedvezményekre jogosultak valamilyen formában. A Bank360.hu elemzői összefoglalták, kiket érint a munkavállalókon kívül a minimálbér emelkedése.

A minimálbér összege 2022. januártól 200 000 forintra, a garantált bérminimum pedig 260 000 forintra emelkedik, ami az idei évhez képest közel 20 százalékos növekedés. Ez az intézkedés önmagában azt is jelenti, hogy azok a kedvezmények és járadékok, amelyeknek az összegét ezek alapján számítják ki, szintén emelkedni fognak.

Hogyan változik az álláskeresési járadék és a táppénz összege?

Az egyik fontos minimálbérhez kötött járadék a regisztrált munkanélküliek számára igénybe vehető álláskeresési járadék. Ennek a maximum összege a mindenkori minimálbér napi összegéhez igazodik: 2022-ben ez az érték 6 667 forint lesz. Egy hónapra legfeljebb bruttó 200 000 forint álláskeresési járadék fizethető ki.

A táppénz maximális összege is magasabb lesz 2022-től az emelésnek köszönhetően. A minimálbér kétszeresének 1/30-ad része, azaz legfeljebb napi 11 160 forint lehetett a táppénz összege 2021-ben. 2022 januárjától a napi maximum 13 333 forintra emelkedik.

Nem csak a munkabért érinti a változás. Illusztráció: E.J.Nem csak a munkabért érinti a változás. Illusztráció: E.J.

A szülők is többet kapnak kézhez

Emelkedik többek között a gyermekgondozási díj (gyed) maximum összege is. Alapesetben a gyed a szülő korábbi jövedelmének 70 százalékát teheti ki, a járadék maximuma azonban a mindenkori minimálbér összegéhez igazodik. A maximálisan igénybe vehető összeg a minimálbér kétszeresének a 70 százaléka, ami 2022-ben 280 ezer forint lehet.

A diplomás gyed maximum összege a minimálbér és a bérminimum szintjétől is függhet, attól függően, hogy milyen képzésben vesz részt a jogosult. A felsőfokú alapképzésben és szakképzésben, felsőoktatási szakképzésben vagy szakirányú továbbképzésben részt vevő hallgatókat a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 70 százaléka illeti meg, ami jövőre 140 000 ezer forint lesz. Azok, akik pedig mesterképzésben, egységes, osztatlan vagy doktori képzésben vesznek részt, a garantált bérminimum 70 százalékára számíthatnak, ami jövőre 182 000 forint lesz.

Munkáltatói kedvezményt is befolyásol az emelés

A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása után igénybe vehető járulékkedvezmény mértéke is a minimálbér összegétől függ. 2022. januártól az állam a járulékokat a minimálbér kétszereséig, 400 000 forintig engedi el.

Azoknak is a minimálbérhez igazodik az adókedvezménye, akik dolgoznak és meghatározott betegségekben szenvednek, például laktóz-intoleranciájuk van vagy cukorbetegek - ők a bruttó minimálbér egyharmada szerinti összeg alapján jogosultak személyi kedvezményre jogosultak, ami havonta 10 ezer forintot jelent januártól.

A tanulószerződésessel tanuló diákok juttatása is emelkedni fog 2022 januárjától, ebben az esetben is a 200 ezer forintos minimálbér összegét kell majd alapul venni. Ugyanez igaz a szakképzési munkaszerződéses egyéb juttatásokra is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Pénteken roham lesz a magyar boltokban? Lejár egy határidő
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 07:33
Sietnie kell annak, aki még élelmiszert akar venni SZÉP-kártyára a boltokban: ha a kormány az utolsó pillanatban nem hosszabbítja meg a határidőt, akkor az pénteken lejár.
Személyes pénzügyek Több százezres pluszköltségre számíthat, aki marad a moratóriumban
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 13:25
Ezért nem ajánlja ezt az MNB.  
Személyes pénzügyek Kiderült, mibe menekítjük a pénzünket a háború miatt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:07
Megtakarítási szokásaik átalakításával reagáltak a magyar háztartások a háborús bizonytalanságra és a megugró inflációra az első negyedévben.
Személyes pénzügyek A durva infláció ellenére meglepően optimisták a fiatalok
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:37
Derűlátóak a nettó fizetésük alakulását tekintve a dolgozó fiatalok - derül ki a K&H ifjúsági indexhez készült felmérésből. A 19-29 évesek 19 százaléka az inflációt meghaladó, 56 százalékuk pedig attól elmaradó béremelkedésre számít. Közel 23 százalékuk nem vár változást. Mindössze 2 százalékuk tudja elképzelni, hogy kevesebbet kap a jövőben, hasonlóan alacsony arányra évek óta nem volt példa. 
Személyes pénzügyek Az ellátás zavartalanságáért szigorított a Mol
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 11:47
A limitet pedig az átlagos tankolás fölé lőtték be.
Személyes pénzügyek Rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma – de megérkeztek az ukránok
Eidenpenz József | 2022. június 24. 05:46
Az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók száma még sohasem volt ilyen magas, de alaposan megugrott az ukránok száma és az ázsiai menekülteké is. Elárasztják-e a munkaerőpiacot a menekültek? Miért nem helyezkednek el még többen?
Személyes pénzügyek Miért ne a teljes visszafizetés alapján válasszunk lakáshitelt?
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 15:14
A teljes visszafizetendő összeg azt mutatja meg, hogy a futamidő alatt összességében mennyit kell a kölcsön után rendeznünk a bank felé. Logikusnak tűnhet ez alapján kiválasztani a hitelt, ez a hozzáállás azonban nagyon is tévútra vezethet bennünket.
Személyes pénzügyek Ismert társkereső téveszthette meg a felhasználókat
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 14:31
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az Elittárs társkereső üzemeltetőjével szemben, amiért valószínűleg megtéveszti ügyfeleit a szolgáltatás lényeges jellemzőiről. A cég ugyanis többek között elhallgathatja, hogy a regisztrált felhasználók sem tudnak ingyenesen társat keresni az oldalon.
Személyes pénzügyek Megvan a nyilatkozat, amit be kell adni a törlesztési moratórium folytatásához
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 07:13
Megjelent Rogán Antal miniszter rendelete arról, hogy milyen szövegű nyilatkozatot kell beadniuk a hiteladósoknak annak érdekében, hogy július 31. után is a törlesztési moratóriumban maradhassanak december 31-ig - írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek A kormány megint azokon a lakáshiteleseken segített, akik nem voltak óvatosak
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:16
Aki drágább, de hosszabb távon fix kamatozású hitelt választott, az most szívhatja a fogát: a kormány megint megmentette azokat, akik az olcsóbb, de kockázatosabb hitel mellett döntöttek. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG