Munkavállalás
Személyes pénzügyek A kivándorlás töretlen, majdnem csúcsot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma 
Eidenpenz József | 2024. április 24. 05:37
Nem sok hiányzott, hogy megint csúcsot döntsön az Ausztriában dolgozó magyarok száma, és ahhoz sem kell sok, hogy utolérjük a németeket. A többi fontos küldő ország létszáma is többnyire növekszik, de még sokkal kevesebben vannak, mint a magyarok. Tavaly is Ausztria volt honfitársaink fő célországa.
Makro / Külgazdaság Bekeményítettek a britek 
Privátbankár.hu | 2024. január 31. 06:38
Áprilistól lép érvénybe a legális bevándorlás és munkavállalás szigorításának első szakasza a szigetországban.
Makro / Külgazdaság Háborús hatás a munkaerőpiacon: expressz üzemmódban az ukránok 
Privátbankár.hu | 2023. október 29. 13:42
Az Ukrajnából érkezett menekültek jelentős része a szokásosnál gyorsabban talál munkát magának, jelenlétük hozzájárul az európai társadalmak elöregedéséből fakadó munkaerőhiány enyhítéséhez.
Makro / Külgazdaság Egyre kevésbé van kedvük dolgozni a németeknek 
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 09:23
Németországban egyre többen veszítik el a kedvüket a munkától a Yougov közvélemény-kutató intézet felmérése szerint, amit a HDI biztosító idézett a kedden publikált éves foglalkoztatási tanulmányában.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született 
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek Mindenki Ausztriába menne dolgozni? Mutatjuk az új számokat 
Eidenpenz József | 2022. augusztus 9. 05:26
Minden eddigi rekord megdőlt júniusban is, egyre több magyar dolgozik Ausztriában, és az is igaz, hogy megint a magyarok száma nőtt a legjobban. Azért igyekeznek a román, horvát, német állampolgárok is, az ukránok száma pedig még alacsony ugyan, de gyorsan megkétszereződött.
Személyes pénzügyek Rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma – de megérkeztek az ukránok 
Eidenpenz József | 2022. június 24. 05:46
Az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók száma még sohasem volt ilyen magas, de alaposan megugrott az ukránok száma és az ázsiai menekülteké is. Elárasztják-e a munkaerőpiacot a menekültek? Miért nem helyezkednek el még többen?
Makro / Külgazdaság Minden harmadik ember kérne fizetésemelést  
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:05
A PwC globális felmérésében megkérdezett munkavállalók közül minden ötödik dolgozó nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg munkahelyet vált a következő 12 hónapban, és több, mint egyhamraduk azt tervezi, hogy fizetésemelést kér. 
Személyes pénzügyek Sohasem dolgozott még ilyen sok magyar Ausztriában 
Eidenpenz József | 2022. március 28. 05:39
Omikron ide, háború oda, februárban megdőlt minden eddigi rekord, mivel közel 109 ezer magyart foglalkoztattak Ausztriában. A koronavírus által okozott megtorpanás már a múlté, a növekedés visszatért a járvány előtti pályára. Az osztrákok a drága üzemanyag miatt támogatásokkal segítik az ingázást, de ösztönöznek a vasúti közlekedésre is.
Személyes pénzügyek Nagy hullámokat vet majd a minimálbér emelése - őket érintik a változások 
Privátbankár.hu | 2021. december 19. 06:52
Közel egymillió munkavállalót érint a minimálbér és a garantált bérminimum közel 20 százalékos emelése, emellett azonban azok is sokan vannak, akik az ezektől függő járadékokra, kedvezményekre jogosultak valamilyen formában. A Bank360.hu elemzői összefoglalták, kiket érint a munkavállalókon kívül a minimálbér emelkedése.
Személyes pénzügyek Emiatt nincs dolgozó a Balatonon? Még többen mentek át Ausztriába 
Eidenpenz József | 2021. szeptember 3. 05:24
Járvány ide vagy oda, ismét rekordot döntött a magyarok foglalkoztatása júliusban Ausztriában, ahol további kétezer fővel többet alkalmaztak tőlünk. A járvány után visszatérni látszik az a trend, amely eddig évente új és új csúcsot hozott a magyar vendégmunkások számában. Ezt a növekedést a többi küldő ország meg sem közelítette, de egy kontinens viszont igen.
Vállalat Rengeteg cégnél megoldhatatlan probléma, ha kiesik a kulcsember  
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 10:45
A hazai cégek elsöprő többségét adó mikro- és kisvállalkozások tevékenységét komolyan veszélyezteti, ha egy vagy több kulcsemberük kiesik a munkából. Egy friss kutatás szerint a meghatározó szerepet betöltő munkatársak, vezetők átmeneti elvesztése – akár baleset, sérülés vagy betegség miatt – a 44 százalékuknál közepesen komoly, 21 százalékánál pedig gyakorlatilag megoldhatatlan nehézséget jelentene
Személyes pénzügyek Agyő, válság? Csúcsközelben a magyar dolgozók száma Ausztriában 
Eidenpenz József | 2021. június 24. 05:40
Májusban az Ausztriában dolgozó magyarok száma már erősen megközelítette a válság előtti csúcsokat és a tavaly nyári szinttől csak pár száz fővel maradt el. Nincs kizárva, hogy még a nyáron új rekord születik, mert még be sem indult igazán az idegenforgalom. Júliustól tovább lazítanak a sógorok a korlátozásokon, szinte minden a régi kerékvágásban megy majd.
Személyes pénzügyek Februárban még béke volt az osztrák munkaerő-piacon, több magyar dolgozott kint 
Eidenpenz József | 2020. március 19. 06:07
Emelkedni tudott februárban az Ausztriában foglalkoztatott magyarok létszáma, ha már nem is túl sokkal. A románok vagy a horvátok száma azonban jobban nőtt. Ám a sokk valószínűleg márciusban következik, mert a téli síszezon hamarabb véget ért a vártnál.
Makro / Külgazdaság Angol nyelvtudás nélkül nem adnak munkát Nagy-Britanniában 2021-től 
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 08:15
Állásajánlat, és megfelelő szakképesítés is kell majd. A szigorítással a brit kormány kimondott célja az alacsony szakképzettségű külföldi munkaerő kiszorítása.
Makro / Külgazdaság Visszaeshet a magyar vendégmunkások száma, ha elmaradnak a turisták az Alpokban 
Eidenpenz József | 2020. február 18. 15:46
Januárban nőtt a magyar dolgozók száma Ausztriában, de kevésbé, mint a román vagy lengyel alkalmazottaké. Az összes betöltött állás száma a szokásos szezonális ingadozást mutatta, de Ausztria és Svájc idegenforgalmát még megviselheti a koronavírus ezekben a hónapokban.
Személyes pénzügyek Kevesebb magyar megy Ausztriába az itthoni bérnövekedés miatt? 
Eidenpenz József | 2020. január 22. 06:06
A magyar dolgozók száma megint eléggé megnőtt Ausztriában, miközben több más ország polgárai kevesebben lettek. Egyes kutatók a kelet-közép-európai országok bérnövekedése miatt a migráció lassulását várják, de ellenérvek is vannak. Leginkább az, hogy a bérszakadék még mindig óriási.
Karrier Új számítások – még több magyar dolgozóra lesz szükség Ausztriában? 
Eidenpenz József | 2019. december 16. 06:06
Az utóbbi egy évben nagyon lassult a magyar munkavállalók számának növekedése Ausztriában. Még mennek, de jól láthatóan kevesebben. Sokkal több román és ázsiai, menekült helyezkedett el. Pedig egy-két évtized alatt százezres nagyságrendben üresedhetnek meg állások a szomszédunkban.
Személyes pénzügyek Lassan, de biztosan tovább nő a magyarok száma Ausztriában 
Eidenpenz József | 2019. november 20. 06:06
A magyar munkavállalók száma ugyan szezonális okokból éppen visszaesett októberben Ausztriában, de ez alighanem csak átmeneti. Év per év alapon továbbra is nő a kint dolgozók létszáma. December közepétől sűrítik a Sopron felé tartó ingázó vonatokat, de más vonalakon is lesznek bővítések.
Karrier Kiderült, hol dolgoznának legszívesebben a fiatalok  
Privátbankár.hu | 2019. október 8. 12:15
37 ezer fiatalt kérdeztek meg a munkavállalási preferenciákról. A válaszokból kiderült: a rugalmas munkavégzés, stabilitás és az alapfizetés a legfontosabb munkahely-választási tényezők a jövő munkavállalóinak. A teljesítmény alapú honoráriumnál vonzóbb a fix, kiszámítható alapbér, és meghatározó a közvetlen felettes vezetői stílusa is a 16-28 éves korosztálynak.
Karrier Egyre nagyobb szüksége van a munkáltatóknak az atipikus foglalkoztatásra 
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 10:28
A diák- és nyugdíjas-szervezetek is jól futnak.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a külföldi munkavállalók Magyarországra  
Székely Sarolta | 2019. szeptember 24. 06:10
Minden esély megvan arra, hogy idén a tavalyinál is több külföldi állampolgár kér tartózkodási engedélyt munkavállalási céllal. Az eddigi adatok alapján akár 22 százalékkal, vagyis 15 ezer fővel is többen érkezhetnek Magyarországra.
Személyes pénzügyek A történelemben először százezer felett az Ausztriában dolgozó magyarok száma 
Eidenpenz József | 2019. augusztus 15. 16:16
Ha nyár, akkor új rekord, tovább tart a magyar munkaerő lassú, de biztos kiáramlása Ausztriába. Egyedül németekből dolgoznak kint többen, mint magyarokból, de a grafikont nézve lehet, hogy már nem sokáig. Az EU-s jog miatt lehet, hogy több munkavállalási engedélyt kapnak a menekültek, de ez talán nem alakítja át nagyon az osztrák munkaerő-piacot.
Makro / Külgazdaság Elfogynak, akik ki akartak menni? Feltűnően lassul a németországi kivándorlás 
Eidenpenz József | 2019. augusztus 8. 06:06
Magas szinten, 105 ezer vagy 113 ezer felett van a Németországban dolgozó magyarok száma attól függően, hogy a részmunkaidőt is beleszámoljuk-e. A részmunkaidősök száma emelkedik, nagy részük nő. A magyarok kiáramlása viszont határozottan lassulni látszik az évek során.
Karrier Több tízezer diák dolgozik a nyáron: mire érdemes odafigyelni?  
Privátbankár.hu | 2019. június 8. 19:33
Mit várnak el a munkaadók a diákmunkásoktól 2019-ben? Mire kell figyelnie a diákoknak a nyári munka elvállalásánál? Mikor kötelező és mikor nem munkaszerződést kötni? Hol van a legnagyobb kereslet és hol fizetnek a legjobban? Itt vannak a legfontosabb tudnivalók.
Személyes pénzügyek Élet a cafeteria szétverése után: megvan az abszolút egyeduralkodó 
Privátbankár.hu | 2019. május 5. 12:30
Jelentős változásokkal indult az idei év, hiszen a cafeteria-rendszer átalakítása miatt az ilyen jellegű, kedvező adózással adható elemek köre leszűkült. Ennek megfelelően az MTI körkérdéséből kiderült, hogy jócskán nőtt a SZÉP-kártyákra érkezett juttatások értéke idén az első negyedévben a kártyakibocsátók adatai szerint, a feltöltések jelentősen meghaladják majd a tavalyit.
Karrier Miért esett vissza az Ausztriában dolgozó magyarok száma? 
Eidenpenz József | 2019. április 25. 13:21
A magyarok száma visszaesett márciusban az osztrák munkaerőpiacon februárhoz képest, annak ellenére, hogy a foglalkoztatás összességében emelkedett, és a külföldiek általában szintén többen lettek. Ám ennek lehet, hogy csak az időjárás, az idegenforgalmi szezon alakulása az oka. A fő riválisaink többsége növelni tudta az ott dolgozók létszámát, de volt kivétel is.
Személyes pénzügyek Idén is sokan mentek ki, ennyi magyar még nem dolgozott Ausztriában 
Eidenpenz József | 2019. március 20. 13:30
Megint rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok létszáma, és bár a román állampolgárok száma jobban bővült, ők még jóval kevesebben vannak. A lengyelek, a németek és a volt Jugoszlávia polgárai is jöttek rendesen, a menekültek közül is sokan kaptak állást, de az egész munkaerő-piac is bővülni tudott.
Vállalat Nyeregben a cégek: elfelejtette a munkaügyi ellenőrzéseket az állam? 
Privátbankár.hu | 2019. március 6. 17:16
A kormányfő gazdasági évnyitón ismertetett elképzelései, és különösképpen az MNB versenyképességi programja felszínre hozott egy vitát a munkaerőpiaci tartalékok mozgósításáról. Ennek kapcsán kevés szó esik a gazdaság kifehérítése mellett arról, hogy mit lehetne kezdeni a munkakörülmények javításával.
Személyes pénzügyek Fizetésemelést várnak és elégedetlenek az oktatással a magyar fiatalok 
Privátbankár.hu | 2019. február 21. 20:20
Egy friss felmérés szerint a dolgozó fiatalok kétharmada számít kisebb vagy nagyobb fizetésemelésre. Az érintettek 43 százaléka saját bevallása szerint könnyen találna magának új munkát. Az országon belüli különbség azonban óriási: a nyugati megyékben élő fiatalok többsége gondolja úgy, hogy könnyen találna állást, míg a keleti megyékben már nem ennyire optimisták. Egyre kevesebb fiatal találja az egyensúlyt a munka és a magánélet között, és az oktatási rendszerrel is kevesen elégedettek.
Személyes pénzügyek Nyugdíj mellett dolgozni: idén jön a roham? 
Privátbankár.hu | 2019. január 31. 09:55
Jelenleg nagyjából 75 ezer ember dolgozik munkaviszonyban nyugdíj mellett, ez a szám az idén akár hetvenezerrel is nőhet a közterhek mérséklése után.
Karrier Már megint a magyar dolgozók száma nőtt a legjobban Ausztriában 
Eidenpenz József | 2019. január 22. 06:06
Egy hónap alatt 34 ezer fővel kevesebb személyt foglalkoztattak Ausztriában az év végén, ám a magyarok azon kevesek közé tartoznak, ahol több ezer fős bővülést regisztráltak. Egy év alatt több mint hatezerrel több magyar kapott munkát odakint. Az egész osztrák munkaerőpiac is dinamikusan bővülni tudott.
Makro / Külgazdaság Akár 54 évig őrizgetni – egészen meghökkentő dolgot várnak el a magyar cégektől 
Privátbankár.hu | 2019. január 19. 13:10
Akár fél évszázadig is őriznie kell a munkaügyi iratokat a munkáltatóknak – hívta fel a figyelmet a MAZARS. Egy 2018. december 23-án hatályba lépett törvénymódosítás miatt - az eddigi, kiállítástól számított öt év helyett - ugyanis a munkaadóknak az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését követő öt évig kell megőrizniük a jövedelemre vonatkozó dokumentumokat. Egy 16 éves munkavállaló diák esetében így a várható megőrzési idő 54 év lesz.
Karrier Lassul a magyar munkaerő kivándorlása Ausztriába? 
Eidenpenz József | 2018. december 15. 17:45
Az Ausztriában dolgozó magyarok száma szezonálisan csökkent novemberben, de egy év alatt így is nőtt. Mostanában azonban valamivel kisebb mértékű a bővülés, mint korábban. A főbb küldő országokból továbbra is érkeznek, a tömeg nem áll le. De osztrák állampolgárból is több dolgozik.
Karrier Mégsem zsákmányolhatják ki a dolgozókat? Kósa új javaslattal készül 
Privátbankár.hu | 2018. december 3. 16:31
Kicsit finomítana a kormány a munka törvénykönyvének tervezett változtatásain.
Makro / Külgazdaság Közel az év vége, de még mindig rengeteg szabadnapod van?  
Privátbankár.hu | 2018. november 29. 20:20
Év végéig minden munkavállalónak ki kell adni az idei évben esedékes szabadságát - mondja a törvény. A cégek azonban ilyenkor küzdenek az elmaradásokkal, aminek megoldását jelentősen nehezítheti a munkaerőhiány is, illetve a karácsony előtti csúcsidőszak. A főszabálytól a jogszabály megsértése nélkül csak kivételes esetekben lehet eltérni.
Karrier Sokat akarnak: bajban lesznek a cégek, ha mindezt nem adják meg a dolgozóknak 
Privátbankár.hu | 2018. november 24. 12:55
A rugalmas munkavégzés, az alapfizetés és a munkatársak személye a legfontosabb tényezők a jövő munkavállalói számára leendő munkahelyük kiválasztásakor. A PwC Magyarország idén közel 7000, 2016 óta összesen 20 000 középiskolában vagy felsőoktatási intézményben tanuló diák és pályakezdő munkahely-választási preferenciáit mérte fel.
Karrier Minden második elbocsátott külföldi magyar volt Ausztriában? 
Eidenpenz József | 2018. október 25. 19:07
Szeptemberben 26 ezerrel kevesebben dolgoztak Ausztriában, mint egy hónappal korábban, de ez csak a szokásos szezonális ingadozás. Szeptembertől szeptemberig ugyanis így is 80 ezer új munkahely jött létre, aminek a nagyobb részét külföldiek kapták. Most 2583 fővel csökkent az Ausztriában dolgozó magyarok száma, de ez nem jelenti a sok éves trend megszakadását.
Makro / Külgazdaság Most biztos, hogy senkit nem rúgnak ki: ennyire bizakodók a magyarok? 
Privátbankár.hu | 2018. október 16. 12:28
Egyre többen gondolják biztosnak pozíciójukat munkahelyükön.
Makro / Külgazdaság A lengyeleknél is betelt a pohár: bíróságon mennek neki az EU-nak  
Privátbankár.hu | 2018. október 4. 17:21
Hasonlóan a magyar eljáráshoz, panasszal élnek a kiküldött munkavállalók ügyében hozott módosítás miatt.
Karrier Konkurenciát kapnak a magyar munkavállalók Németországban 
Privátbankár.hu | 2018. október 2. 17:01
A német nagykoalíció tagjai tegnap este megállapodtak arról, hogy könnyítenek a munkavállalási célú tartózkodási feltételeken. Ez érinthet olyanokat is, akik már az országban vannak, de bizonytalan státuszúak, például menekültek, akik kitoloncolását felfüggesztették. De újak is jöhetnek, ha tudnak németül, van szakmájuk és fizetik a költségeket.
Karrier Ezúttal nem a magyar dolgozók száma nőtt legjobban Ausztriában 
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 21. 15:30
Megint egy rekord, először lépte át a 97 ezret az Ausztriában dolgozó magyarok száma. Kicsit jobban, egy évre visszatekintve viszont a román állampolgárok száma jobban nőtt, mint a magyaroké, a németek pedig egyelőre őrzik első helyüket. A menekültek is nagy számban találhattak munkát.
Karrier Ha Ausztriában dolgoznál, ezt feltétlen tudnod kell 
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 7. 06:06
Szeptember 1-től változtak a munkavállalási szabályok Ausztriában, egyes esetekben az eddigi 10 óra helyett 12 órát is lehet majd dolgozni. Egyesek szerint eddig is ez ment, csak nem volt teljesen legális. A turizmusban pedig, ami a magyarokat különösen érinti, csökkentették a minimális pihenőidőt.
Karrier Nem szakemberhiány van itt, kérem, hanem fizetéshiány 
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 30. 15:10
Egy német kutatóintézet azt állítja, hogy négy főbb ágazatban nincs is lényeges munkaerő-hiány az országban, csak a fluktuáció magas. Az egészet csak a munkaadók híresztelik, hogy alacsonyabb béreket kelljen kínálniuk. Nem munkaerőből van hiány, hanem fizetési készségből. A bevándorlók pedig csak rontanak a helyzeten.
Karrier Te se azt csinálod, amit szeretnél? Meglepően sok magyar van ezzel 
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 25. 16:23
Egy friss kutatás szerint a magyar munkavállalók 44 százaléka nem azon a területen dolgozik, amelyben a legmagasabb végzettségét szerezte, ráadásul további 44 százalék aktívan gondolkodik a pályaváltáson. A legtöbben a magasabb kereseti lehetőségek miatt néznek új lehetőségek után, miközben az eredeti területük kiválasztásánál ez a szempont elhanyagolható mértékben volt csak jelen.
Karrier Jobban nőtt az ázsiai dolgozók száma Ausztriában, mint a magyaroké 
Eidenpenz József | 2018. augusztus 24. 13:13
Hát persze, hogy megint csúcs dőlt, már 96 637-en voltak az Ausztriában dolgozó magyarok júliusban, ami az előző havi rekordnál is több kétezer fővel. Lassan beérjük a németeket, akik létszámban a csúcsot tartják. Az ázsiai ás afrikai kontinensről érkezők lehetnek a legnagyobb riválisaink, gyorsuló ütemben nőtt a számuk.
Karrier Az idősebbek tényleg kevésbé tudnak jól dolgozni? 
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 23. 12:40
Két német kutatóintézet szerint az idősebbek munkateljesítménye a nyugdíjkorhatár felé közeledve nem romlik, inkább átalakul. A szakmai és élettapasztalat alkalmasabbá teszi őket csoportmunkára és bonyolultabb feladatok megoldására, míg a fiatalok gyorsaságban tarolnak. Senkit sem kellene leírni, csak oda kell figyelni, kinek milyen munkát érdemes végeznie.
Személyes pénzügyek Mi lesz velünk 50 felett? Meddig dolgozhatunk valójában? 
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 22. 06:10
A várható életkor nő, de a társadalom öregszik, a nyugdíjakat egyre kevesebb dolgozónak kéne megtermelnie, a nyugdíjkorhatárt emelik. Vajon a várható életkorral a ténylegesen munkában töltött idő is emelkedik majd? Ezt fontos lenne tudniuk a döntéshozóknak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG